Maro_PL 26.06.2012 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Ja tez wybralem w koncu dzwi za 1500zl w Leroy Merlin. Jak bede w domu to nikt mi drzwiami nie wejdzie a jak dom bedzie pusty to zlodziej ma wiele innych latwiejszych sposobów zeby sie wlamac (miedzy innymi drzwi tarasowe) i nie bedzie sie meczyl z pancernymi drzwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 26.06.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 A ja mam takie kolejne pytanie: chodzi mi o te słupy żelbetowe. Ten jeden koło schodów to jasna sprawa, ale te w ścianie? Czy wszyscy je robiliście? Bo ja nie zamierzam tam mieć taki potrójnych drzwi balkonowych i może one nie będą tam wtedy konieczne? Jak to się taki słup w ogóle robi? Chodzi mi o to czy się go jakoś specjalnie izoluje czy coś w tym stylu tak żeby to nie były jakiś mostek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 27.06.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 @Cichy - tak powiem szczerze,że ja wiem tylko coś o jednym słupie.Drugiego nie było albo umknął mojej uwadze.Albo o czymś nie wiem.O którym słupie mówisz i gdzie on ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 27.06.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Ja tez w mojej chacie nie dopatrzylem sie jakis slupów w scianie:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 27.06.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Aaaaa, już wiem dlaczego. Bo ja buduje Z211 a nie Z71. To jest ten sam projekt tylko bez tej wnęki którą wielu i tak usuwa. I tam są właśnie takie słupy w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 29.06.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Jakie parapety zewnetrzne wybrac:( Aluminium czy Ceramika:confused: Prosze o opinie, i jak to mniej wiecej ma sie cenowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
browarek39 29.06.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 Witam Male pytanko jakie kominy macie i za ile bo jestem na etapie zakupu i prosilbym o pomoc . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 30.06.2012 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 @Maro_PL ja nie wybieram ani aluminium, ani ceramiki tylko granit:) Osobiście bardzo mi się kamień podoba i jest jednolity, kamieniarz wytnie Ci wszystko na wymiar. Rozpiętość cenowa granitu jest naprawdę szeroka, ja liczę wydać max 500-600zł na parapety zewnętrzne.Parapety aluminiowe źle mi się kojarzą, bo zawsze tam gdzie mieszkałem przeciekały, od mocnych wiatrów lubiły się odrywać i przede wszystkim są głośne jak Ci deszcz kapie po parapecie. Ceramika moim zdaniem jest dużo lepsza, wielu znajomych ma właśnie ceramikę. Nie słychać już deszczu, są mocniejsze, teściu ma donice w dużych oknach na zewnątrz i z parapetami, przesuwa je ciągle, zdejmuje, podlejąc kwiaty wręcz zalewa i nic się nie dzieje. Ceramikę łączysz z elementów i fugujesz, można wybrać fajny zestaw kolorów i będzie super wyglądało, ale jak porównam do granitu to jednak granit bardziej mi się podoba:) i jaka klasa;) @browarek39, ja wziąłem najtańszy komin z gotowych elementów, nawet nie znam firmy, ale wiem że to polski produkt. Elementy dobrałem tak, żeby wyszło jak w projekcie. Oba wkłady kominowe mam ceramiczne. Całość czyli, elementy kominowe i wentylacyjne + wkłady ceramiczne, wszystkie wyczystki razem z drzwiczkami to całkowity koszt 2000zł. Budowlaniec postawił mi go za 500zł. PS Co do drzwi to chciałem takie:http://weissner.com.pl/p/1/12/drzwi-zewnetrzne-drewniane-model-29-weissner-drzwi-kolekcja-classic-standard.html Jednak ze względu na promocję na stronie producenta wybrałem:http://weissner.com.pl/p/6/37/-drzwi-zewnetrzne-drewniane-model-15-quot-goracy-czerwiec-z-weissner-drzwi-quot--promocja-goracy-czerwiec-z-weissner-drzwi.html Pozdrawiam. Kolor oczywiście antracyt, tak jak okna i dach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 30.06.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 No fakt, czego jak czego ale granitu to ci u nas dostatek na dolnym slasku i ceny OK. Ja jednak wybiore chyba parapety z klinkieru. Wyliczylem na moja chate jakies 11m , to koszt okolo 1000zl z klejem i fugami. Niby granit jakies 400-500zl taniej wyjdzie ale przy takiej inwestycji to zadne piemiadze zwlaszcze ze parapet z plytek klinkierowych fajnie wyglada:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 30.06.2012 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 browarek, ceramika Bolesławiec ma dość dobre ceny- ja taki postawiłem. Poszukaj jednak sprzedawcy który da ci w dobrej cenie schidla, jak nie znajdziesz wtedy szukaj tańszego. Ja wybrałem Bolesławca bo nie od dziś ceramikę klepią i znają się na tym , a wkład to ważna rzecz. Kosztował mnie prawie 1/2 mniej jak schidel. Panowie, te 500-600 zł to chyba za parapet- nie powiecie mi chyba że z kamienia parapety wyjdą was takie pieniądze- mi za wewnętrzne z forniru zaśpiewali 900 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
browarek39 30.06.2012 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 Dziekuje za pomoc i udaje sie na strony www w celu zapoznania sie z cenami . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 30.06.2012 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 U mnie za parapety z klinkieru wyjdzie max 1000zl. Jak pisalem wczesniej mam okolo 11m parapetów.. 95 plytek po 12 cm kazda to daje razem 11m 40cm i powinno wystarczyc. Jedna plytka po okolo 8zl x 95 sztuk to razem 760 zl, plus klej i fugi to w 1000zl napewno sie zmieszcze. Oczywiscie sa u mnie plytki i po 5-6zl za sztuke ale troche gorszej jakosci. Co do granitu to u nas na dolnym slasku naprawde mozna tanio kupic granit, jest mnóstwo kopalni granitu i zakladów kamieniarskich a co za tym idzie ceny konkurencyjne, a kamieniarze parapety robia czesto z tak zwanych odpadów, czyli z kawalków króre im zostaja po cieciu plyt nagrobkowych, i to wcale nie jest granit gorszej jakosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 03.07.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Witam wszystkich zetowców. Ja z mężem również jesteśmy zakochani w tym projekcie. Mamy tylko jeden podstawowy problem - ogrzewanie na ekogroszek. Czy ktoś myślał nad tym jak i gdzie wygospodarować miejsce na kotłownię (min. 6 m2). My myśleliśmy o tym aby z boku domu dostawić garaż a za garażem (z tyłu garażu) pomieszczenie gospodarcze na piec, lecz problem w tymi jak ten mały domek będzie wyglądał z takim dużym tarasem... jeszcze w dodatku wysuniętym pewnie do przodu... i co z kominem...? Czy ktoś też ma ten problem?? Plissss pomóżcie PS na piwnicę pewnie się nie zdecydujemy bo to kolejne koszty, aczkolwiek mnie piwnica kusi (a męża już nie), ponieważ kiedyś za lat XXX można by w pomieszczeniach piwnicznych urządzić sobie pomieszczenia swoich marzeń (sauna, barek itp...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 03.07.2012 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Witam Panią Anię. Temat kotłowni już się tu przewija od dawna- nie ingerując w papiery zostaje tylko to pomieszczenie które przewiduje projekt, ale wtedy powietrze do pieca poprowadzić trzeba z zewnątrz(bo jest za małe według przepisów)i drzwi koniecznie dać od przedsionka:) Ja tak prawie zrobiłem:) Opcja z garażem również jest dobra , nawet bardzo- mamy garaż no i kotłownie jak ta lala- taras może wyglądać śmiesznie( rozumiem że wtedy garaż byłby bez dachu i można by było na niego wejście z budynku?) Jest na to prosty sposób- garaż nie duży z przedłużeniem na kotłownię i zadaszyć to dachem jednospadowym od strony budynku(tej gdzie jest klatka schodowa) Wersja z piwnica mi się bardzo podoba, ale ja mam za wysoko wody gruntowe więc odpada- jednak gdybym taka mógł zrobić to zrobił bym tylko na części budynku, nie musimy przecież podpiwniczać całości:) Wystarczy tylko pomieszczenie na kotłownie i ewentualne słoiki Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polianna11 04.07.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Witam:)!problem kotłowni rozwiązaliśmy w taki sposób... rezygnujemy z łazienki na dole, robimy małe wc pod schodami. W miejscu łazienki robimy gospodarczy z wyjściem z boku domu. Powiększy się dzięki temu kuchnia:rolleyes: możne i jakaś mini spiżarnia jeszcze się zmieści-zobaczymy. Dodatkowo zdecydowałam się wydłużyć dom o 120 cm. Mąż marudził ale w końcu budujemy na resztę życia;) a i dzieci sobie więcej zaplanowałam niż obecne jedno:) No i wszystko fajnie tylko nie mamy obecnie szans na kredyt i kiedy ruszymy to nie wiadomo:bash: Na razie czytam forum, zachowuje cenne porady i... czekam na lepsze czasy:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 04.07.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 No ja wlasnie dostawilem garaz z dachem jednospadowym do domu i uwazam ze jest to swietne miejsce na kotlownie (zdiecia mojego garazu w poprzednich postach, niebawem wkleje nowe) podoba mi sie tez pomysl polianny11 bo ja tak wlasnie zrobilem. Z tym ze w ostatniej chwili zmienilem to WC i nie bedzie ono pod schodami, tylko w pomieszczeniu z kominem a wejscie mam tam od stronu korytarza.wedlug mnie WC tam lepiej zrobic bo po pierwsze jest tam okno, komin wentylacyjny no i lepszy dostep do wody i kanalizacji. A jak bylem ostatnio na budowie to okazalo sie tak na upartego to i kabina prysznicowa tam jeszcze wejdzie lub pralka.. Po schodami wyszlo fajne pomieszczenie na boiler, hydrofor i pare gratów tam jeszcze wejdzie (mop, odkurzacz itp) Tak wiec to pomieszczenie gospodarcze przy korytarzu zostaje wolne i jest to tez swietne miejsce na kotlownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 04.07.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 Odhumusowalim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
browarek39 04.07.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2012 a jam zakupil kominy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 05.07.2012 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Zacnie uczyniłeś Ile waćpan wydał miedziaków za taką przyjemność? I któryż to rzemieślnik je panu zaoferował? - Ile dałeś i jakie kupiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
browarek39 05.07.2012 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 1 gazowy fi 80 z 1 wentylacja do pieca gazowego z zamknieta komora spalania - 2000 zeta1 uniwersalny do kominka fi 200 tez 1 wentylacja 1800 zeta . 6,2 metra wysokie firma LZMO transport gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts