Pietja77 28.04.2010 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 Dziś dostałem kosztorys instalacji elektrycznej.Koszty materiału zamknęły się w kwocie 5800 zł ( dużo ) robocizna to koszt 4700 ale dla mnie miałem rabat 1000 zł. W sumie mam do zapłaty 9,5 tyś. Zakładając, że do tej instalacji trzeba dokupić oprawy oświetleniowe i kontakty oraz kilka droższych elementów świetlnych łączny koszt przekroczy jakieś 12/13 tyś. Nie jest to mało tym bardziej, że liczyłem na koszty w granicach 10 tyś z kompletnym wyposażeniem domu w elektryczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 28.04.2010 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 http://i131.photobucket.com/albums/p306/pietja2006/instalacjaelektryczna054.jpghttp://i131.photobucket.com/albums/p306/pietja2006/instalacjaelektryczna047.jpghttp://i131.photobucket.com/albums/p306/pietja2006/instalacjaelektryczna066.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelex1987 30.04.2010 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 (edytowane) Pietja77 - dzięki za info - tu mała propozycja dla ciebie i innych co do instalacji. Jestem elektrykiem i co do rozplanowania internetu jeżeli chcesz zaoszczędzić na kablach i problemach z ich uszkodzeniami poczytaj o ruterach wi-fi. To już standard w laptopach i powoli w komputerach. Dobry ruter kupisz za 150 zł i masz internet bezprzewodowy w każdym kawałku domu i do 4-5 metrów po za. Podejrzewam że instalację dla kompa masz wycenioną na rejon 400 - 500 zł także jeżeli jej jeszcze nie ma to warto rozważyć. Jeszcze mam małe pytanko bo strasznie spora ta rozdzielnia wyszła - czy dobrze widzę że tam są 3 różnicówki dane (to po lewo z przyciskiem testu- jak go naciśniesz to wyłącza) ? Czy mógł byś mi podać ich nastawy z ciekawości ? (powinny być na 0,03 A lub 0,1 A a jestem ciekaw jak tą instalację zaplanowano) Przyznam szczerze że trochę mnie ta rozdzielnia zaskoczyła bo zwykle daje się 1 wyłącznik na 3 fazy na wejściu I jeszcze jedno małe pytanko - masz po 10 bezpieczników na jeden obwód z tych 3 ? 1 bezpiecznik na 1 gniazdo czy jakaś inna konfiguracja? I pytanko czy masz też zamontowaną ochronę przepięciową? Na moje oko to to na samej górze ale nie jestem pewny. Trochę sporo łącznie tobie wyszło za tą robotę ale pamiętaj że w tym przypadku ważna jest jakość bo instalacje zwykle robi się raz i jest dożywotnio. Co do samej ceny to w miarę uczciwa wycena materiałów choć szczerze mówiąc zaskoczyła mnie ta liczba bezpieczników przeglądam ten projekt i ja dał bym po jednym na pomieszczenie łącznie tak jak na szybko zerkam na projekt 8 sztuk + z 3 na obwody na oświetlenie (dół, góra i zewnętrzne jak wymagane) choć fakt faktem ta instalacja ma tą zaletę że jak wywali ci jeden bezpiecznik to od razu wiesz gdzie jest problem. Co do mocy to masz pewnie standardowo na przyłączu koło 11 kw to bardzo dużo, powiem tobie tak że mało kto osiąga w domku jednorodzinnym 5 kw no chyba że masz ogrzewanie elektryczne i kuchenkę elektryczną wtedy faktycznie może być na styk 11 kw w szczycie zimą. W razie jak byś miał pytania daj znać - sporo wnosisz do tego tematu więc chętnie za te informacje tobie pomogę. Edytowane 30 Kwietnia 2010 przez pawelex1987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 30.04.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Pietja77 - dzięki za info - tu mała propozycja dla ciebie i innych co do instalacji. Jestem elektrykiem i co do rozplanowania internetu jeżeli chcesz zaoszczędzić na kablach i problemach z ich uszkodzeniami poczytaj o ruterach wi-fi. To już standard w laptopach i powoli w komputerach. Dobry ruter kupisz za 150 zł i masz internet bezprzewodowy w każdym kawałku domu i do 4-5 metrów po za. Podejrzewam że instalację dla kompa masz wycenioną na rejon 400 - 500 zł także jeżeli jej jeszcze nie ma to warto rozważyć. Jeśli chodzi o ruter to właśnie będę miał taka opcje w domu. Ruter będzie umieszczony w jednym z pokoi na górze. Jeszcze mam małe pytanko bo strasznie spora ta rozdzielnia wyszła - czy dobrze widzę że tam są 3 różnicówki dane (to po lewo z przyciskiem testu- jak go naciśniesz to wyłącza) ? Czy mógł byś mi podać ich nastawy z ciekawości ? (powinny być na 0,03 A lub 0,1 A a jestem ciekaw jak tą instalację zaplanowano) Przyznam szczerze że trochę mnie ta rozdzielnia zaskoczyła bo zwykle daje się 1 wyłącznik na 3 fazy na wejściu Tak są trzy różnicówki I pytanko czy masz też zamontowaną ochronę przepięciową? Na moje oko to to na samej górze ale nie jestem pewny. Tak mam zamontowaną ochronę! Jeśli chodzi o instalację to faktycznie kosztowała mnie sporo. Podczas prac sporo się pozmieniało względem planu początkowego ale elektryk zaproponował mi tyle ciekawych rozwiązań, że przystałem na te propozycje. Jeśli chodzi o czytanie tej rozdzielni to na razie nie mam zielonego pojęcia do czego służą te wszystkie bezpieczniki. Obecnie elektryk szykuje mi opis szafy dla każdego bezpiecznika. Widziałem wiele instalacji u moich znajomych gdzie było w nich kilka bezpieczników. U mnie także mogłoby tyle być i koszty bym zmniejszył o blisko 1,5 tyś zł ale tak jak sam mówisz instalacje robi się raz i nie należy oszczędzać by później mieć z nią kłopoty. Jeśli chodzi o ceny materiału to zakupione były po zniżkach elektryka a sama robicizna była z niemałym rabatem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelex1987 02.05.2010 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 (edytowane) Przy tym układzie instalacji jaki masz podejrzewam że wszystko będziesz mógł sam zrobić mając opis elementów w skrzynce także raczej już z usług elektryka nie skorzystasz Wymiana dowolnego elementu w tej rozdzielni jest banalna. Jak wywala bezpiecznik to przewód pod napięciem masz zwarty do neutralnego Jeżeli z bezpiecznikiem wywali różnicówka to masz zwarcie do ziemi i to cała filozofia obsługi tej instalacji Swoją drogą - piękny domek masz już Edytowane 2 Maja 2010 przez pawelex1987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salix1 03.05.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 witam, wszystkich Zetowców Przymierzamy się dopiero do zakupu tego projektu. Domek baaaardzo się nam podoba! Mam pytanie czy jest możliwe obejrzenie tego domku na żywo, wejść do pomieszczeń i zobaczyć jak to wygląda w środku. Mieszkamy w kujawsko-pomorskim a budowe planujemy koło Tucholi. Czy ktoś z Was buduje ten domek niedaleko by móc podjechać i go obejrzeć? Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgorzatka_692 03.05.2010 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Witam wszystkich!Ja tez buduję od kwietnia domek z71 bez garażu. Może ktoś już bardziej zaawansowany w budowie podpowiedziałby mi jakieś ciekawe pomysły albo podesłał zdjęcia z realizacji. Jestem zielona zupełnie w tej kwestii... Może ktoś z Was buduje domek w okolicach Płocka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betina29 03.05.2010 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Witam Was!! My niestety budujemy daleko od Was-na Śląsku. Obecnie nadal działa u nas hydraulik-kanalizacja jest już gotowa,teraz kończy wodę i za chwilę CO. Murarze robią tynki-na klatce schodowej,żeby można było zamówić wreszcie schody,no i czekamy na okna + rolety.Po tych pracach,mąż z kolegami ruszają z elektryką. Co do wentylacji,to w kuchni będzie okap-z wylotem na zewnętrz-pod dach-podobno to wystarczy,łazienka na górze ma wentylację na zewnątrz-kominkiem dachowym. Ubikacja na dole,bo prysznica tam nie robimy nie ma jak narazie wentylacji-podobno "mikrouchył" w oknie powinien wystarczyć-jeżeli nie,będziemy musieli zrobić wylot na zewnatrz..Kanalizacja ma wentylację również kominkową-jakoś tak jest to razem połączone-ufamy naszemy sprawdzonemu hydraulikowi!! Oprócz tego osobną wentylację mamy w 2 pokojach na górze,w trzecim jest okno z nawiewnikiem. Mamy nadzieję,że to wystarczy i nic złego nie będzie się działo. Jutro załatwiamy wełnę mineralną do ocieplenia dachu-puki mamy rusztowanie. Jak narazie z domku jesteśmy bardzo zadowoleni i nie żałujemy swojej decyzji o budowie - właśnie Z71. Jest mały,ale przytulny i funkcjonalny,szczególnie,gdy dokładnie przemyśli sie postawienie każdej ścianki i zagospodarowanie każdego kącika. Pozdrawiam Was Wszystkich,chwalcie się Waszymi "pociechami"!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 03.05.2010 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Witam was Z małżonką tez wybraliśmy projekt Z71 w wersji szkieletowej . W adaptacyjnym projekcie zlikwidowaliśmy na parterze pokój i p.g. a ścianka kolankowa będzie o 30 cm wyższa, po za tym nie będzie podcienia ( zamiast tego taras drewniany z tyłu budynku) i okien dachowych. Na parterze okna ze stałym szkleniem w ramie. Ogrzewanie parteru - fundamentem Legalett elektryczny, poddasza - grzejniki akumulacyjne. Aktualnie przygotowujemy wniosek PnB. Firma już wybrana. Budowa pod klucz. Do malgorzatka_692 - najbliżej masz chyba do Pietja77, lokalizację podał we wcześniejszych postach. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabrysia1987 04.05.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Witam ja juz tylko czekam na pozwolenie i ruszamy Już nie moge sie doczekac Mam pytanie do bardziej doswiadczonych niz ja , czy warto ogrzewac ten domek gazem ? Bo tak zamierzamy z mezem i nie wiem czy to jest opłacalne , moze macie jakies inne pomysły. pozdrawiam zetowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betina29 04.05.2010 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Witam!! Czy warto,to się dopiero okaże,puki co robimy ogrzewania gazowe i dodatkowo piec,który spala wszystko-drewno,węgiel,miał i.t.p. Chcieliśmy dom opalać kominkiem z płaszczem wodnym,a dodatkowo gazem,ale zrezygnowaliśmy-kominek pewnie też będziemy mieli,ale nie teraz. Spróbujemy opalać dom gazem,ale po ostatniej zimie i rachunkach za gaz naszych znajomych , chcemy mieć jednak dodatkowy,tradycyjny piec. Pozdrowionka!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabrysia1987 04.05.2010 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Aha to fajnie, ja tez mysle dodatkowo opalac dom kominkiem, i mam zamiar doprowadzić nawiew do kazdego pokoju na gorze. Zobaczymy troche sie boje tego wszystkiego ;( pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 04.05.2010 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 My także będziemy oprócz ogrzewania groszkiem ogrzewać za pomocą kominka gdzie rozprowadziliśmy już nawiewy w każdym pokoju. Obecnie jestem przy tynkach wewnętrznych. Ładnie to zaczyna wyglądać...pozdrawaim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabrysia1987 05.05.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 To super A czy moze mi pan przeslac fotki jak to wyglada to moj e-mail [email protected] pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 07.05.2010 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Jeśli chodzi o wykorzystanie ciepła kominka to mamy w projekcie fundamentu grzewczego wspomaganie go wymiennikiem kominkowym powietrznym. Producent deklaruje że przy tak małej powierzchni parteru jak w z71, jeśli użytkownik ma nawyk ciągłego palenia, wymiennik kominkowy jest w stanie zastąpić agregaty elektryczne podgrzewające cały system grzewczy. DGP wolałem uniknąć ze względu na małe dzieci. Również ze względu na konwekcję przypalonego kurzu ze standardowych obudów będziemy inwestować w obudowę szamotową wkładu kominkowego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betina29 10.05.2010 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2010 Witam Was Wszystkich!! Co to za cisza,proszę się dzielić postępami-codziennie wchodze na forum,a tu buuuu....!! U nas praktycznie wod-kan już zakończony i lada dzień ruszamy z C.O. Okna juz zamontowane-no prawie,bo jeszcze kilka poprawek muszą zrobić,ale puki co maleństwo wygląda tak: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c3686a5e87e6f504.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmk 13.05.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2010 Witam. Jestem na etapie robienia dachu (jutro wstawie fotki). Musze przyznać, że znalazłam kilka minusów w tym naszym projekcie. Pierwszy minus to za wąska klatka schodowa na schody(nie ma możliwiości, żeby zmieściły się tam schody zabiegowe). Rozwiązaliśmy ten problem poszerzając klatke na szerokość 1,80m. Kolejny minus to problem z oknem balkonowym znajdującym się na klatce schodowej, ponieważ jest ono za wysoko i nie można dostać do niego. Dlatego zamierzamy zamiast okna wstawić tam luksfery. Minusy są jak w każdym projekcie, ale na szczęście plusów widzę dużo więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 14.05.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2010 Pierwszy minus to za wąska klatka schodowa na schody(nie ma możliwiości, żeby zmieściły się tam schody zabiegowe). Rozwiązaliśmy ten problem poszerzając klatke na szerokość 1,80m. W projekcie na stronie Z500.pl szerokość klatki schodowej wynosi 1,80 m? Nam z kolei wykonawca proponował standardowo schody zabiegowe ale my wolimy ze spocznikiem co będzie się wiązać z ze zmniejszeniem długości korytarzyka na poddaszu. To okno balkonowe to rzeczywiście jakiś bajer dodający chyba tylko uroku elewacji, my zmniejszamy go do rozmiaru okien na poddaszu. Luksfery mimo swoich uroków to dla nas za duża ucieczka ciepła. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemas_2012 18.05.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Witam czy buduje ktos Z71 w Grudziadzu lub okolicach - woj. kujawsko-pom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 18.05.2010 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2010 Co tak cicho !Ja jestem już po tynkach. Dziś byłem w sprawie bramy garażowej i drzwi wejściowych i zaczęły się schody. Okazało się że otwór na drzwi jest za duży tz. są za wysokie i mam dylemat. Brama garażowa także nie jest typowa i koszty będą znacznie większe... Wydawałoby się że wykończenia to będą miłe chwile... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts