Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:welcome:

No ja caly dom tak budyje, wystarczy dogadac sie z wykonawca, niech bierze material na siebie (na papierze na firme. ale ty wybierasz materialy ) i w ten sposób placisz od materialu i uslugi 8% Vatu a nie 23%. Zaoszczedzasz 15% od calosci kosztów. Niby nie duzo ale przy inwestycji wartosci 200 tys jest to kwota 30 tys, a za to mozna juz kuchnie i reszte chaty umeblowac.

Po za tym ku mojemu zaskoczeniu okazalo sie ze firma moze wynegocjowac duzo mniejsza cene za material niz moze wynegocjowac osoba fizyczna, bo prawie wszystkie materialy mam po cenach nizszych niz w cennikach fabrycznych (bardzo bylem tym zaskoczony)

No i popieram pomysl z luxferami, ja juz mam luxfery wstawione i fajnie to wyszlo.

Marko Pl jaki masz kolor luxferów ?

My też wszystko robimy przez firme i faktycznie ceny za material nizsze niz samemu by sie zamowiło

Ale tez minus, dzis sie wkurzylismy, chcielismy okna w środku biale a na zewnatrz złoty dąb, okazalo sie ze zamowili cale biale

jak bym chcial zmienic to przesunie o jakis miesiąc , półtora dostawe tych okien :(

Nie wiem co teraz może cieplejszy kolor elewacji a juz zostawić te biale?

:welcome:

No na poczatku planowalismy luxfery w kolorze miodowym bo daja fajny kolor na schody, ale po dluzszym namysle zdecydowalismy sie na biale bo tez daja fajne swiatlo na schody ale i dobrze wygladaja do kazdego koloru elewacji.

Co do okien to nie wiem co wam doradzic, ja osobiscie bym poczekal ten miesiac, bo kolor okien to decyzja na dlugie lata. Oczywiscie kazdy by chcial juz zamontowac te okna i zamknac dom na klucz, ale jesli mieszkacie blisko budowy, to ja bym poczekal na okna które sobie zaplanowalidcie.

Ja tez nie mam lekko bo mieszkamy 2200km od budowy i kazdy zakup musze sam zaplanowac i sprawdzic na necie, chociaz monitor i tak nie odzwierciedla prawdziwych kolorów. potem dzwonie do sklepu i umawiam wykonawce. niby lekka robota ale wolalbym byc tam na miejscu.

Moze uda mi sie wkleic te moje luxfery a jak sie nie uda to wkleilem kilka zdiec wczesniej , ale te luxfery nabiora blasku jak sie elewacje zrobii.

140.jpg

My z prądem mamy podgórkę,odpisali nam na początku roku ze podłączą do czerwca 2013 . Na sam projekt przyłacza babka nam tłumaczyła ze oni mają czas do roku. Załatwiliśmy ,że ten projekt zrobili szybciej i teraz pozostaje wykonanie . Obliczyli nam ze to koszt 17 tys ( zgroza) całe szczescie ze to koszty zakł.energetycznego tak doczytaliśmy w umowie.

My tez bedziemy miec szambo, za jakis czas ma isc kanalizacja wiec sie podpniemy. Oczyszczalnie chcielismy ale teren glinowy i nie mozna

Zaraz jedziemy na dzialeczke,wczoraj wylewali nam schody ,trzeba sprawdzic

Edytowane przez krasiol