Anka_inowroclaw 16.07.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2012 Tak wiem, że jest komin A chcemy zamienić łazienkę z kotłownią po to aby mieć z niej bezpośrednie przejście do garażu. Nad garażem planujemy zrobić taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 19.07.2012 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Kto pamięta z jakich prętów robił zbrojenie ław? Bo nie umiem tego rozgryźć w którym miejscu jest #12 a w którym #14. Wygląda mi na to że w ławach jest belka z 4 prętów #14 (strzemiona #7), ale oprócz tego jest tam jeszcze gdzieś pręt #12 - chyba do słupa? Jak to u Was wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 20.07.2012 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Ja wszędzie miałem fi12, zwiększone tylko ławy lekko i wzmocnione narożniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
browarek39 20.07.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 u mnie tez poszla 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 20.07.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Ale tak macie w projekcie czy po prostu tak wam zrobili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 21.07.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Co do zbrojenia w projekcie jest fi 12 i tak też mam u siebie. Co do prądu to terminy realizacji są zawarte w umowie na wykonanie przyłącza energetycznego, którą podpisujecie na samym początku. U mnie w umowie z energetyką (Tauron dystrybucja SA) był termin do 9 miesięcy. W praktyce po 6 miesiącach zawiesili skrzynkę nasłupową. Koszt 2260zł płatne z góry. Najlepsze w tym wszystkim, że energetyka ma 9 miesięcy na realizację zadania ze swojej strony, ale jeśli już zamontuje skrzynkę, to Ty masz tylko 7dni na zgłoszenie gotowości do podpięcia do sieci energetycznej. U mnie przez te 6 miesięcy oczekiwania na prąd budowlańcy wybudowali dom używając agregatów prądotwórczych, a na zimę kiedy miałem przestój energetyka podpięła skrzynkę i żądała podpięcia się pod groźbami.Wysmarowałem oficjalne pismo i udało mi się przełożyć o parę miesięcy. Teraz mam już swoją skrzyneczkę budowlaną, zrobione uziemienie i jestem po wszystkich formalnościach, podpięciach i "ciągnę prąd":) Czekam właśnie na pierwszy rachunek, taryfa budowlana podobno masakra, zobaczymy.. @Cichy_men jesteś na etapie fundamentów to poczytaj o uziemieniu fundamentowym. Prędzej czy później do podpięcia prądu będziesz musiał mieć uziemienie zrobione. Jeśli tego teraz nie zrobisz to później będziesz np. kopał dołek dookoła domku robiąc uziemienie otokowe, dodatkowa robota i koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 23.07.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2012 witam! Chciałabym się pochwalić, że właśnie dzisiaj zakupiliśmy projekt. Więc chętnie posłuchamy rad bardziej doświadczonych "zetowców" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 25.07.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Na jakiej wysokosci od posadzki zamontowaliscie okna dachowe??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 25.07.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Jakiej masz firmy?Łamią się w połowie czy na górze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 25.07.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Mam chyba takie jak ty Fakro 78x118 Zawiasy na górze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 25.07.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 Ja mam łamane w połowie, więc mamy inne- okno musi być obsadzone tak żebyś do klamki sięgał swobodnie- np. velux ma rączkę na górze okna więc nie może być ono za wysoko itp. itd. W przypadku naszej ścianki kolankowej(to tez ma znaczenie , im wyższa tym wyżej okno) okno powinno, mogło by, tak jest wygodnie otwierać się i łamać nad twoja głową , tak byś swobodnie przeszedł pod szybą. Z zasady jednak okno dekarze dają 11 cm od ostatniej całej dachówki która jest ponad ścianką kolankową. Więc raz jest ono troszeczkę wyżej raz troszeczkę niżej. U mnie jest ono ponad moją głową , ale np. moja luba już przez nie nie wyglądnie. Dałbyś najlepiej jakaś fotkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 25.07.2012 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 No sam juz nie wiem,,,fachowcy mówia mi ze okno dachowe daje sie 120cm od poziomu posadzki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 25.07.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2012 (edytowane) I dobrze ci mówią : ) wtedy właśnie złamie się ono około wysokości głowy przeciętnego człowieka;)...... oczywiście zależny to od wysokości ścianki kolankowej i innych rzeczy, ale to jakby nie dotyczyło teraz ciebie.: )http://www.grupapsb.com.pl/files/MagazineDocument/arthcbe072emvt/fakro.pdf Edytowane 25 Lipca 2012 przez BrunoBanani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 27.07.2012 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2012 U mnie Stan Surowy Zamkniety powoli nabiera juz normalnego ksztaltu. Dzialówki juz tez gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 29.07.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 A u mnie dziura i od jutra szłowanie zbrojenie i zalewanie ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 29.07.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 nie pekaj. U mnie jeszcze kilka miesiecy temu bylo tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 29.07.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 A teraz jest tak.... Dasz rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichy_men 29.07.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 SUPER! Ależ bym już tak chciał Na razie to z niepokojem patrzę w niebo bo idzie na burzę idzie na deszcz:/ Nie wiem tylko dlaczego wszyscy tak strasznie się dziwią dlaczego buduję w ten sposób, dlaczego szałowanie na fundament, po co ten bloczek, że kiedyś to się dziurę kopało i zalewało betonem, a niektórzy to myśleli że fundament będzie miał 90 cm szerokości (bo na tyle mam wykopane), i jeszcze się dziwią że kto to widział styropian do ziemi zakopywać! Nie ja przecież wymyśliłem taką technologię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NeOn1119 29.07.2012 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Witam wszystkich zetowców, proszę Was o pomoc. Jaka jest szansa postawienie tego domku w stanie developerskim do 130000tyś. To znaczySSZ oraz tynki, instalacje, wylewki. Reszta prac czyli wykończeniówka własnymi siłami. Myślę, że za SSO mogę liczyć około 70000tyś, a pod klucz 160000-170000tyś ale mogę się mylić dlatego proszę o rady budujących ten ładny domek.Dziękuje z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NeOn1119 29.07.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2012 Zapomniałem dodać, że interesuje mnie wersja bez garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts