Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do zbrojenia w projekcie jest fi 12 i tak też mam u siebie.

Co do prądu to terminy realizacji są zawarte w umowie na wykonanie przyłącza energetycznego, którą podpisujecie na samym początku. U mnie w umowie z energetyką (Tauron dystrybucja SA) był termin do 9 miesięcy. W praktyce po 6 miesiącach zawiesili skrzynkę nasłupową. Koszt 2260zł płatne z góry. Najlepsze w tym wszystkim, że energetyka ma 9 miesięcy na realizację zadania ze swojej strony, ale jeśli już zamontuje skrzynkę, to Ty masz tylko 7dni na zgłoszenie gotowości do podpięcia do sieci energetycznej. U mnie przez te 6 miesięcy oczekiwania na prąd budowlańcy wybudowali dom używając agregatów prądotwórczych, a na zimę kiedy miałem przestój energetyka podpięła skrzynkę i żądała podpięcia się pod groźbami.

Wysmarowałem oficjalne pismo i udało mi się przełożyć o parę miesięcy. Teraz mam już swoją skrzyneczkę budowlaną, zrobione uziemienie i jestem po wszystkich formalnościach, podpięciach i "ciągnę prąd":) Czekam właśnie na pierwszy rachunek, taryfa budowlana podobno masakra, zobaczymy..

@Cichy_men jesteś na etapie fundamentów to poczytaj o uziemieniu fundamentowym. Prędzej czy później do podpięcia prądu będziesz musiał mieć uziemienie zrobione. Jeśli tego teraz nie zrobisz to później będziesz np. kopał dołek dookoła domku robiąc uziemienie otokowe, dodatkowa robota i koszty.

Ja mam łamane w połowie, więc mamy inne- okno musi być obsadzone tak żebyś do klamki sięgał swobodnie- np. velux ma rączkę na górze okna więc nie może być ono za wysoko itp. itd. W przypadku naszej ścianki kolankowej(to tez ma znaczenie , im wyższa tym wyżej okno) okno powinno, mogło by, tak jest wygodnie otwierać się i łamać nad twoja głową , tak byś swobodnie przeszedł pod szybą. Z zasady jednak okno dekarze dają 11 cm od ostatniej całej dachówki która jest ponad ścianką kolankową. Więc raz jest ono troszeczkę wyżej raz troszeczkę niżej.

U mnie jest ono ponad moją głową , ale np. moja luba już przez nie nie wyglądnie.

Dałbyś najlepiej jakaś fotkę :)

I dobrze ci mówią : ) wtedy właśnie złamie się ono około wysokości głowy przeciętnego człowieka;)...... oczywiście zależny to od wysokości ścianki kolankowej i innych rzeczy, ale to jakby nie dotyczyło teraz ciebie.: )

http://www.grupapsb.com.pl/files/MagazineDocument/arthcbe072emvt/fakro.pdf

Edytowane przez BrunoBanani

SUPER! Ależ bym już tak chciał:)

Na razie to z niepokojem patrzę w niebo bo idzie na burzę idzie na deszcz:/ Nie wiem tylko dlaczego wszyscy tak strasznie się dziwią dlaczego buduję w ten sposób, dlaczego szałowanie na fundament, po co ten bloczek, że kiedyś to się dziurę kopało i zalewało betonem, a niektórzy to myśleli że fundament będzie miał 90 cm szerokości (bo na tyle mam wykopane), i jeszcze się dziwią że kto to widział styropian do ziemi zakopywać! Nie ja przecież wymyśliłem taką technologię.

Witam wszystkich zetowców, proszę Was o pomoc. Jaka jest szansa postawienie tego domku w stanie developerskim do 130000tyś. To znaczySSZ oraz tynki, instalacje, wylewki. Reszta prac czyli wykończeniówka własnymi siłami. Myślę, że za SSO mogę liczyć około 70000tyś, a pod klucz 160000-170000tyś ale mogę się mylić dlatego proszę o rady budujących ten ładny domek.

Dziękuje z góry