Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

210-220 tys. mnie to tyle wyniesie. Jednak w tej cenie jest już oczyszczalnia biologiczna 10tys. Umeblowana kuchnia 8 tys. Kafle na całym dole , plus kuchnia na gotowe. 4 tys. Kominek (sam wkład) 3,5 tys. Schody drewniane 9 tys. Drzwi wewnętrzne 5,5 tys. Czyli odejmij od 220 tys. jakieś 40 tys. i masz stan surowy zamknięty. Nie wiem czy można taniej- dodam że dużo rzeczy wykonuje sam.

A tak pozatym się panowie tak do tego stanu deweloperskiego nie spieszcie- wtedy się dopiero zacznie- mury, dach itp. to pikuś - ostatnio 3 godziny kolor farby wybieraliśmy który teraz zresztą przemalowuję :D

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki za szybką odpowiedź, ja wiem co to znaczy remont od ssz. Sam remontowałem mieszkanie mozna powiedziec od tego stanu wprawdzie mieszkanie 30m2, ale mozna powiedziec, że gołe sciny bez tynków, nowa instalacja wodna elektryka, wiec wiem ile to pracy i ile to kosztuje:)i ile jest nieprzewidzianych wydatków:)

:welcome:

cichy_men, nie wiem z kad to zdziwienie u twoich znajomych. U mnie tez dawali szalunki na lawy, ale to mój wykonawca tak postanowil a nie ja. Te same szlunki wykozystasz puzniej na wieniec. U mnie styropian dali 5cm.

70tys za SSO:( nie ma szans. Sam material prawie tyle wyniesie i to tez trzeba dobrze szukac gdzie taniej:yes:

Maro mi doradzono żebym podłogówkę dał gdzie tylko można- mam więc ją na całym dole, we wszystkich pomieszczeniach9nie w kotłowni oczywiście)-do tego w łazience mała drabinka na jakiś ręcznik.

Na górze natomiast z tego powodu że mam strop drewniany będą grzejniki plus od kominka poprowadzę rurę z ciepłym powietrzem.

Kurcze sam materiał SSO powyżej 70tyś? To znaczy SSZ z robocizną około 120tyś co daje 1600zł za m2? Tak sobie myślałe, że za domy wielkości 160m plus garaż SSZ kosztuje około 200tyś a mają bardziej skomplikowaną bryłę, a w tym domku małe fundamenty, mały dach bo około 100m2 prosta bryła, więc z tąd myślałem, że w miare tanio będzie, ale chyba się myliłem:( Sugerowałem się tym projektem ::

http://projekty.lipinscy.pl/Tuluza/

Forumowicze budujący ten dom piszą, że około 50tyś wydali na materiał za SSO(dach 150m2, fundamenty 11x11), dlatego myślałem, że zetka będzie tańsza.

Mi udało się za 60 tys mieć stan surowy zamknięty- tylko że ściany dach i pokrycie robiłem sam. Ale nie ma się tym co za bardzo sugerować - jaki rejon Polski takie ceny, jak dobrze poszukasz to znajdziesz taniej, jak bierzesz niższej klasy materiały to jeszcze taniej itp. itd.

Co istotne to nie ma co brać pod uwagę wyceny która jest przy projekcie podawana przez biuro projektowe-ma ona ze stanem właściwym tyle wspólnego co biały i czarny. Teraz tak , pokaż Ty mi domy 160m2 z garażem za 200 tys. za tyle to nie kupisz mieszkania w bloku w metrażu z71.

Sam mądrą rzecz napisałeś -1600zł/m2 stan surowy zamknięty- popatrz na ceny deweloperskie, nie znajdziesz takiego który za 1600zł/m2 Ci sprzeda:) Tak czy inaczej panie i panowie- za 220 tys. można mieć swój domek z naprawdę wystarczającym metrażem na średnią rodzinę z własnym podwóreczkiem, ogródeczkiem, miejscem na samochód i świętym spokojem (no chyba że z teściami zamieszkacie:P) W moim mieście za takie pieniądze nie kupie nawet porządnego mieszkania 70m2 w bloku!

Fakt zaczynając budowę pomyślałem- O zeusie , anteno i wszyscy satelici, toż to przecież garaż , altany ludzie maja takie na działkach! Teraz jednak kiedy stoi już domek, mam ściany działowe, tynki podłogi i inne takie mówię w pełni świadomy(nie piłem jeszcze dziś nic) że ten dom to wszystko czego człowiekowi do życia potrzeba(jeśli chodzi o dach nad głową) a nawet więcej ! Mam dość duży salon, kuchnie , pomieszczenie gospodarcze, dużą sypialnie , dwa pokoje i dwie łazienki - toż to pałac ! (tyle że taki malutki;) ) Oczywiście ktoś powie "małe, klatka, phiiii, itd. Ale nie sztuka jest wziąć milion kredytu (chociaż nie, teraz to jest sztuką ) i zgrywać pana na włościach, ale wtedy zapraszam do działu "buduje taki żeby był większy jak sąsiada" :)

To trzeba sprzątać , ogrzewać , potem remontować itp. im mniej tym lepiej:D

Rozpisałem się troszeczkę i lekko z tematu zboczyłem ale co mi tam, wolny kraj :p

Witamy po przerwie

Cały czas wychodzą jakieś nieporozumienia i sie nieźle wkurzamy.

W końcu zrezygnowaliśmy z kominka z płaszczem wodnym a robimy pompe ciepła - wyjdzie nas prawie to samo

Ścianki działowe już mamy, nawet antene już pod inst.teletechniczną, jutro mają zacząć ocieplać

Marco - fajnie wymyśliłeś to ze schodami

Bruno - nam tez doradzono takie rozwiązanie z orzewaniem: podłogówka na dole ,grzejniki góra

Neon- myślę,że nie ma szans by zmiescić się w tak niskiej kwocie,

Mniejsza o drobiazgi, nikogo o nic nie posądzam, pisze jak ja to widzę po prostu w swojej głowie:)

Prawda jest taka że wydasz na chatę to co będziesz chciał- w z71 możesz włożyć 400 tys. a możesz go zbudować za 160 tys. z cegły rozbiórkowej chociażby. Pytanie tylko czego oczekuje od danego projektu i na jakiej trwałości mi zależny. Z kosztów zawsze da się uciec.

Zaczynając od wykopu- zbierz kumpli, daj im po szpadlu i heja, albo wynajmij koparkę za 110zł. za godzinę. Postaw mury z cegły rozbiórkowej, albo kup materiał wysokiej klasy który ma swoje wysokie czynniki cieplne i wytrzymałościowe, daj na dach blachę("zalety" której opisywał już Mimorak:) ) zamiast dachówki. Itd. od dołu po kafelki tak można poprzez farbę na ściany , kończąc na innych rzeczach. A już na pewno zaoszczędzisz na tanich fachowcach z pod budki z piwem: ) Nie oszukujmy się , żyjemy w świecie w którym nic za darmo nie ma.Niestety budowa domu , nawet takiego jak z71 jeszcze długo będzie przejawem burżujstwa ;) Nie piesze tego z przekory:)

Pozdrawiam ,

Im więcej czytam, tym bardziej przekonuje się jednak, że z 180tyś nie ma co startować z budową, liczyłem, że podobnie cenowo w stosunku do mieszkania wyjdzie domek, ale z drugiej strony bloki mają po 30 lat i z jakich one są zbudowane materiałów i jak se pomyśle i kasy bym musiał za nie płacić, kto wie czy te bloki jesz ze drugie 30 lat wytrzymają. Mam poważny dylemat mam około 2tyg żeby podjąć decyzje, ale czytam, bo od kogo czerpać wiedze, tylko od tych co zbudowali, albo są w trakcie budowy. Tylko takie opinie są najbardziej realistyczne.

Więc napisze Tobie tak- stałem przed takim samy wyborem- mieszkanie swoje w bloku czy podobny metraż w domku takim jak z71- co wybrałem sam widzisz:)

Pamiętaj jedno , taki domek gdyby coś sprzedaż dużo szybciej za większa kasę niż to w bloku mieszkanie ;) To inwestycja która się zwróci :)

:welcome:

NeOn1119

Bruno ma tu duzo racji, ale z moich doswiadczen wynika ze za 180tys spokojnie postawisz ta chate i to w niezlym standardzie chociaz moze faktycznie duzo zalezy tu od rejonu polski w którym stawiasz ten dom. Moja chata jak dotad kosztowala mnie wraz z formalnosciami,papierami , pozwoleniani, architektem i kierownikiem budowy w jednej osobie 130tys. Tylko ze zbudowalem ta chate z garazem, czyli jakies 10-15tys odejmij jak bedziesz mial bez garazu.

Garaz to wiekszy fundament (wiecej kubików betonu) wiecej murów i wiekszy dach, no i roboty wiecej. (ale uwazam ze dostawienie tego garazu bylo dobra decyzja z mojej strony)

Na SSO raczej nie radze oszczedzac, czyli na fundamencie, betonie, zbrojeniu ,izolacjach, murach i dachu, zaoszczedzic mozna raczej na wykonczeniu, bo sa to materialy które mozna wziazc slabszej jakosci a po kilkunastu latach zrobic remont i wymienic.

Nawet fachowcy (zule z pod butki z piwem, a raczej z tanim winem) to tylko pozorne oszczednosci.

proponuje tez rozwazyc moja opcje, czyli dom buduje mi firma a za material place ceny netto+ 8% vat od calosci uslugi (material +rpbocizna)

nie place za material vatu23% i zaoszczedzam 15% na calej inwestycji. Niby nie duzo ale przy wartosci inwestycji 200tys zostaje mi w kieszeni 30tys a to juz sporo.

Jeszcze raz zaznacze ze mnie jak dotad SSZ kosztowal mnie 130tys z garazem+dzialówki, brama garazowa drzwi zewnetrzne i wszystkie okna (12 okien zwyklych i 4 dachowe+wylaz dachowy dla kominiarza) W 180tys mozna sie zmiescic, ale nawet 220tys za ten do to i tak lepsze niz trzypokojowy kwadrat w klocku.:yes:

krasiol, pod tymi schodami wyszlo naprawde spore pomieszczenie, ja zrezygnowalem z tego pokoju dlatego schody dalem odwrotnie, ale jesli bedziesz mial ten pokój to kierunek schodów proponuje zrobic tak jak w projekcie a to pomieszczenie wyjdzie takie same. Fajne miejsce na boiler, hydrofor i inne graty lub WC. W tak malym domku kazda dziura sie przyda. Oczywiscie moje schody beda obudowane drewnem ale zona sie upiera na stopnie z drewna a porecz drewniana lub ze stali, natomiast zamiast tralek, tafle szklane, ale jeszcze zobacze jak to bedzie,

Bruno ja tez chyba zrobie caly parter+lazienka na pietrze podlogówka a reszte kaloryfery.

A propo fachofców z pod budki z piwem,,,Kiedys wynajolem takiego fachmana i dostal umówione 5 win. Niestety przez nastepne 2 lata nachodzil mnie w domu bo wiedzial ze mam butle z winem wlasnej roboty, a w niedziele rano to juz budzil mnie systematycznie i z uporem maniska:mad:. Moja gehenna skonczyla sie dopiero w momencie kiedy wyjechalem z kraju.

Przestrzegam przed takimi fachowcami:D

Nie straszcie NeOna,jeśli ma 180 tys.w kieszeni to spokojnie może startować z budową.Oczywiście bez wygłupów,żadnej dachówki,żadnej podłogówki,o kominku też niech zapomni.I oczywiście systemem gospodarczym raczej,tzn.czterech-pieciu znajomych i do boju.Fundamenty niech kopie sam albo niech jakiś miejscowy osiłek to zrobi za Antałek Wiśniowy (do nabycia w dobrych wiejskich sklepach),żadnych koparek.Za tą kwotę na pewno się wybuduje.Ale bez mebli raczej.

Treść postu zawierała lokowanie produktu :)

Edytowane przez Mimorak

Jasne ze za 180tys postawi ten dom.

I nie radze rezygnowac z koparki, bo to 800-1000zl za koparke to zadna oszczednosc, a nie chodzi przeciez o wykopanie pod lawy ale trzeba przeciaz tez humus sciagnac, a tego zule nie zrobia. Wpadnie koparko-ladowarka na pare godzin i po sprawie, a przy obecnych zmianach pogodowych trzeba wlasnie jak najszybciej wyjsc z robota z ziemi.

Dobrym kopaczom recznym trzeba tez dobrze zaplacic i troche browaru zakupic dla ochlody. A tacy co kopia za wino to sie do kopania juz nie nadaja bo to tez trzeba dobrze zrobic. Jeszcze bedziesz mial klopot jak ci którys z oslabienia padnie na budowie i bedziesz go musial reanimowac