Maro_PL 03.08.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 No wlasnie krasiol,, wójt w gminie gdzie postawilem dom namawia mnie wlasnie na pompe ciepla (bo on juz taka pompe ma)i szczerze powiem zlapalem bakcyla na te pompe. Mozesz napisac jaki jest koszt takiej pompy, no i oczywiscie koszt montazu??? No i jak to dziala mniej wiecej, czy faktycznie zródlo ciepla pochodzi z ziemi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 03.08.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Wode do mycia tez chyba mozna tym grzac przez caly rok??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 04.08.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 (edytowane) Marco - na ten nasz mały domek wcale nie wychodzi drogo, w sumie z montażem,koparką, rułami i zbiornikiem wychodzi ..... niecałe a komnek z płaszczem i instalacją gość mi na..... wyliczyl. Ciepła woda jest z tego cały rok. Kolega już ma pompe 3 lata i obliczył ,że za okres zimowy ogrzewanie wyszłogo na duży dom 2000. Czyli bedzie taniej niż drzewo do kominka i bez roboty a ciepło w domu od rana. Jeśli sie ma pompe to na dole musi być ogrzewanie podłogowe. A kominek teraz taki rekraacyjny zrobimy, wkład za 1000 i sami obudujemy. Edytowane 12 Września 2012 przez krasiol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 04.08.2012 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 krasiol na pierwszy rzut oka to ta kwota moze troche przestraszyc, ale jak tak dobrze policzyc to juz nie. To jest koszt pompy ciepla z instalcja? czy ta kwota zawiera takze instalacje podlogówki i instalacje do kaloryferów? Bo mi kominek z plaszczem wodnym wyjdzie jakies 16tys ale w tym jest cala instalacja CO a takze instalacja wodno-kanalizacyjna bez bialego montazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 04.08.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Marco - to już z instalacją jest ta pompa. Jednak bez kaloryferów i podłogówki które robi nam ktoś inny. Jednak poprzeliczeniu wszystkiego to sie naprawde opłaca. Za kominek chcieli od nas 19 tys i też bez kaloryferów i podłogówki, wiec wyszło by to tak samo. Za pompe i tak mamy jedną z lepszych cen w polsce z tego co się orientowaliśmy. I przede wszystkim czysto, sprawnie,ekologicznie Tym bardziej ze miejsca na jakąś kotłownie nie ma. To sie zwróci ,tak myślimy. Dziś w nocy mieliśmy gości na budowie , dobrze ze teściowa tam pilnuje, choć skubani podjechali przez żyto od tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ms-6 04.08.2012 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Witam wszystkich. Zastanawiamy się z zona nad zakupem tego projektu ale przed podjęciem decyzji chcielibyśmy obejrzeć domek na żywo. Związku z powyższym zwracamy się z ogromną prośbą dla osób z woj. Kuj-pom lub okolic o kontakt.Z góry dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 04.08.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Taka pompa ciepla to chyba nawet do tego pomieszczenia pod schodami u mnie wejdzie.Gdzie wynegocjowales taka cane??? Mozesz dac mi namiary na ta firme,[email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 05.08.2012 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 A ja grzebie się dalej- tak to mniej więcej u mnie wygląda-we wtorek meble do kuchni przychodzą i jak dobrze pójdzie na wrzesień będę już miał gotowy dół , a co za tym idzie wprowadzam się Oby tylko jeszcze przed zima ocieplenie zrobić i będzie "łorajt" Powiem wam że jestem miło zaskoczony po wstawieniu pieca do tego gospodarczego-nie jest tak złe jak myślałem że będzie, da się to ogarnąć . A najbardziej wkurza to że człowiek musi sam zasuwać przy tym wszystkim - jednak płacenie firmie i oglądanie wyników pracy jest przyjemniejsze:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 05.08.2012 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 No fajnie ci to idzie Bruno. Ja teraz stoje nad chyba najwarzniejsza decyzja w zyciu moim i mojej rodziny. Wracac do Polski czy nie,,oto jest pytanie:sick: SSZ juz gotowy, teraz moja firma czekaja na decyzje czy wykanczac dom czy jeszcze nie. Mówia ze na gotowa to max 8 tygodni, dlatego jeszcze mam troche czasu ,ale termin decyzji zbliza sie nieublaganie. Jak widze w telewizji rosnace ceny w Polsce to jestesmy z zona troche przerazeni, zreszta jek bywalem w kraju to odczuwalem to bardzo a zwlaszcza na stacji benzynowej. Ceny zywnosci sa juz takie same w Posce jak tutaj gdzie teraz jestem a niektóre produkty sa tu nawet tansze, tylko jeszcze kwestia tych zarobków, no i oczywiscie dostepnosc opieki medycznej jest tu na wysokim poziomie. Wracac nie wracac trudna decyzja, moze jeszcze rok posiedziec tutaj, nie wiem tez kiedy podepna mi prad, moze na swieta zjechac??? Pomocy!!!! co robic Serce mówi wracac:) Rozum wrecz przeciwnie:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 05.08.2012 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) Bruno -po prostu świetnie Ci idzie , wklejaj zdięcia by nas mobilizować. Ciekawi jestesmy tej kuchni. Marco - jeśli macie tu szanse na prace , to chyba bym zjechał. Nie ma się co czarować że coś będzie tańsze, ale są też o wiele większe wartości.Jeśli ciągnie Was do kraju to co ten rok zmieni, może zarobicie jeszcze na coś extra ale wiele razy będziecie sie zastanawiać dlaczego jednak jeszcze was tu w nowym domku nie ma . No ale decyzja należy do Was My dziś na budowie odbiadek zjedliśmy,jak tam cicho i spokojnie , juz by sie chciało mieszkać Edytowane 12 Września 2012 przez krasiol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 05.08.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 A kto panowie mnie zmobilizuje ? Nas Maro pytasz czy wracać , a co my wiemy- ja tam nigdy wyjeżdżać nie miałem potrzeby-tu miałem co jeść , w co się ubrać , miałem tu dach nad głową. Jeśli masz coś odłożone i uważasz że Ci to wystarczy na życie plus szukanie pracy tu- wracaj- jeśli nie będziecie umieli się przestawić na inny standard to zostańcie- na pewno co mogę Tobie doradzić to jaką byście decyzje podjęli zróbcie to razem . Albo razem zostańcie albo razem wróćcie Nigdy rozłąka-to nie działa na dłuższą metę. A swoja droga , jak człowiek ma określone oczekiwania i nie szuka zbyt wielkich rzeczy to i w tej Polsce da się żyć Polak potrafi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandako 05.08.2012 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 witam mam problem z wyborem ogrzewania , zainteresowała mnie opcja -pompa ciepła-ciekawa jestem jaki byłby całkowity koszt instalacji pompyi ogrzewania podłogowego wraz z kaloryferami .Moja zetka jest na etapie stropu.Szczególnie zwracam się do Krasola o podanie namiarów na wykonawcówz góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 05.08.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 No ja bruno nie wyjechalem za chlebem, bo w Polsce mialem chleb i to calkiem duzy kawalek tego chleba. Wyjechalem bardziej myslac o przyszlosci dzieci i o swojej emeryturze. Mam durzo rodziny i znajomych w Polsce i niestety wiem co to znaczy wyslac dzieci na kolonie, do szkoly a im dalej z edukacja tym drozej kupic ciuchy (a dzieci w wieku kilkunastu lat juz nie zaloza wszystkiego co im kupisz, to nie te czasy kiedy my bylismy mlodzi i chodzilismy w tym co mama kupila) chcielismy tez zeby dzieci poznaly jezyki i bardziej byli obyci w swiecie,bo to sie przydaje puzniej zeby zlozyc papiery na studia w dowolnej uczelni na swiecie, Wlasnie moje dzieci nie chca wracac do Polski,tylko to ja sie przy tym upieram Mam kilku znajomych w Polsce którzy majac dwoje dzieci wzieli 25-letni kredyt na mieszkanie czy dom i przy obecnej sytuacji gospodarczej to niezbyt dla nich komfortowa sytuacja. Gdybym nie mnial pomyslu na wlasny biznes to pwenie bym tez nie chcial wracac bo pracowac trzeba wszedzie , i tutaj i Polsce ,nigdzie manna z nieba nie leci,a najwazniejszy jest komfort psychiczny, jesli stac cie na spokojne utrzymanie rodziny z dwójka dzieci to o taki komfort duzo latwiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 05.08.2012 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 O tym Maro kiedyś przy beczułce rumu pogadamy jak brata w Jeleniej odwiedzę ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 05.08.2012 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Bruno- zmobilizujemy, zmobilizujemy.... Wandako - pompa to swietne rozwiązanie,koszt pewnie zalezy od regionu gdzie budujesz,zj akiego woj. jesteś ? Marco - jak masz pomysł i środki na busines to powinno wszystko się ułożyć , masz właśnie tak bardzo potrzebny komfort psychiczny więc ten krok jest przemyślany, ale pewnie zdanie dzieci też trzeba wziąć pod uwagę. Odsuwając w czasie chyba będzie ciężej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 05.08.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 aha Marco - my tez mamy taki kredyt jak Twoi znajomi,ale jeśli zdrowie będzie i praca to wszystko będzie ok I z takiego założenia trzeba wychodzić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 05.08.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 No jasne ,,grunt to nie martwic sie na zapas bo to jest wlasnie zdrowie psychiczne, ale jak patrze na te przekrety naszego rzadu i pazernosc tych naszych poslów i senatorów to rzygac mi sie chce.Bruno napewno sie spykniemy gdzies w przyszlosci i to napewno bedzie duza beczka,, bo jest o czym poopowiadac.krasiol napisz jeszcze cos o tej pompie ciepla, ciekawy jestem co z taka pompa jak na kilka godzin pradu braknie no i jaka jest zywotnosc takiej pompy i ewentualny servisMiales gosci w nocy na budowie?1:0 dla tesciowej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 05.08.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) Marco żywotność takiej pompy bez serwisowania to ok 25 lat, firm zajmujących sie serwisowaniem jest i będzie coraz więcej . Kilka godzin bez prądu to podobno nie problem, ale pewnie i tak wyjdzie wszystko wpraniu. Kominek będziemy mieli i jakby co to rozpalimy i dogrzejemy się wokół niego A cena pomp powoli tez spada,,choć jeszcze wiele firm liczy krocie. Edytowane 12 Września 2012 przez krasiol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 05.08.2012 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 No to zaczynam sie przekontwac do tej pompy, tym bardziej ze juz nie bede potrzebowal instalacji SOLAR do cieplej wody bo pompa spelni tez ta funkcje, Podobno takie pompy tez dzialaja jako klimatyzacja latem,,prawda to??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 06.08.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Caly czas poglebiam temat pompy ciepla i dowiaduje sie coraz wiecej. Podobno trzeba mniec jakies pozwolenia na ingerencje w strukture ziemi a to tez ponoc troche kosztuje, Jak to jest tak naprawde? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts