krasiol 06.08.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Nie potrzeba żadnego pozwolenia, tylko w dzienniku budowy projektant czy ktoś za to odpowiedzialny może wpisać że pompa ciepła została zainstalowana w danym budynku, ale tak jest podobno do odwiertów poniżej 30metrów,my nie mamy odwiertów pionowych tylko podgruntowe na głebokości do 2 metrów i poziome.Kierownik nas uspokaja ze nie bedzie problemów.Więc zobaczymy.Najwyzej bedziemy zalatwiac wstecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 06.08.2012 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 wybiore sie na wszelki wypadek do starostwa w tym tygodniu to Ci Marco dam znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wandako 06.08.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 witam jestem niestety z mazowieckiego ,buduję Z-ke sposobem gospodarczym.Szukam dobrych fachowców ,jeżeli możesz Krasiol toprześlij mi namiar na fachowca od pompy może na priw.Domek buduję sama sposobem tgz gospodarczym i już kilkakrotnie byłam w sytuacji "blondynki" dlatego chcę siędobrze przygotować do podjęcia decyzji odnośnie ogrzewania,zwłaszcza że na działce nie ma gazu, a z węglem to trochę ciężko . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 06.08.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 No ja tez chyba sie zdecyduje na kolektory poziome bo sa tansze a tak samo grzeja ,tylko trzeba miec kawalek swojego gruntu na te kolektory, a mi gruntu dzieki bogu nie brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 07.08.2012 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Ufff. Dwa dni zamiast pracowac spedzilem na zglebianiu tematu POMPA CIEPLA. i troche mnie ta pompa rozczarowala. fakt jest to najbardziej ekonomiczne ogrzewanie jesli chodzi o koszty eksploatacji ale jesli chodzi o cene zakupu i montazu oraz okres po jakim ta inwestycja sie zamortyzuje, to juz nie bardzo. Do tego dochodza koszty energi elektrycznej, które niewatpliwie z roku na rok beda coraz wieksze, a jest to glówny koszt ogrzewania pompa ciepla. Najdrozsze ogrzewanie to nadal CO na gaz i olej napedowy, najtansze to Pompa ciepla, Piece na ekogroszek i piece na drzewo kub wlasnie kominki na drzewo. Z tym ze piece i kominki moze servisowac w razie klopotów zwykly hydraulik lub sam sobie poradze, z pompa ciepla juz jest inaczej. Ja rezygnuje z pompt ciepla chociaz znalazlem u siebie dwie firmy z dobra cena pompy ciepla (EKONTECH w Strzegomiu i firme ALTERNATIVE w Miloradzicach kolo Lubina) Cena i koszty eksploatacji nie jest adekwatne do korzysci. Oczywiscie jest to moje zdanie i nie radze sie nim sugerowac:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 08.08.2012 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Oczywiscie podobnie sytuacja wyglada z bateriami slonecznymi i z instalcja Solar na która tak bylem napalony. Zanim mi sie ten Solar zwruci to juz bede musial go wyrzucic. Oczywiscie sytuacja diametralnie sie zmieni kiedy nasze gminy zaczna doplacac 50% do alternatywnych zródel energi, tak jak to jest w calej unii. U nas doplaty dostaja tylko firmy a nie osoby fizyczne których przecierz jest najwiecej. Tak to wlasnie nasz kochany rzad zwalcza emisje gazów cieplarnianych i wspiera budownictwo indywidualne. Jak sytuacja sie zmieni , napewno pomysle o zakupie alternatywnych zródel energi. Narazie panstwo ma mie w dup.. i veice versa:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 08.08.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 No cóż , od początku to "mówiłem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 08.08.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2012 Ty tez Bruno powinienes dostac dofinansowanie do oczyszczalni biologicznej:P Gdyby rzadzili nami normalni ludzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 09.08.2012 01:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 A ja wciąż czekam na okna.. masakra ile to trwa:( Przynajmniej drzwi już są, leżakują czekając na montaż w tym samym czasie co okna. Niektórzy z was piszą, że to wszystko jakoś powoli idzie, podczas gdy 2 miesiące temu kopali dół na fundamenty, a dziś już mają dach i kładą ogrzewanie z elektryką. Co ja mam powiedzieć Fundamenty były już w zeszłym roku, a w tym roku dopiero dach mi położyli:P Bruno jesteś wzorcem dla wielu na tym forum, masz "prawie" koniec;) i potrzebujesz motywacji? Zmęczony jesteś robotą, ale ile zaoszczędziłeś na robociźnie. Mi jak narazie wszystko robiła firma, ale jak wstawię okna i drzwi to w końcu wiele rzeczy wykonam sam. "W końcu", bo myślę że to będzie przynosiło dużo radości, zadowolenia że zrobiłem coś sam i no cóż nie będzie tych smutnych momentów kiedy trzeba firmie zapłacić Jak na razie to mam trochę doła, że wszyscy dookoła lecą jak burza a u mnie to jakoś powoli leci, ale taki jest minus budowy etapowej ze środków bieżących, choć tu pociesza mnie fakt, że nie mam kredytu a stan surowy jak tylko przyjdą okna jest:wiggle: i zaczynam działać z instalacjami:P Maro_PL moja siostra od 4 lat już wraca do Polski.. Ale zanim jej dzieci jeszcze do szkoły nie idą to problem dużo mniejszy, gorzej jak zaczną już do szkoły chodzić, wtedy z powrotem to już nie taka prosta sprawa, a im dłużej zwlekasz tym gorzej. Inwestujesz w Polsce, więc masz do czego wracać. Myślę, że powrót to tylko kwestia czasu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 09.08.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Liquee - masz racje, zenasze powoli to dlainnych bardzo szybko. Wszystko zależy od założenia, mieliśmy dogadane ze skończą w lipcu,miało być expresowo bo nie możemy sobie pozwolic na czekanie, mieszkanie sprzedane ,z trójką dzieci ( w tym tegoroczny wcześniaczek) wprowadzilismy sie na przeczekanie do teściowej Gdybysmy mieli ten komfort ze mozemy mieszkac u siebie to bysmy robili spokojniej . Na okna tez sporo sie wyczekalismy, w koncu wczoraj przyszly. Całe wykończenie tez sami robimy, wlasciwie co mozna to juz sam robie. Gościowi od pompy tez pomagałem by już nie płacić za 2 pomoc. Kafle mam 1 raz kłaść ,ale raz kozie .....Marco - jest ta pompa inwestycja długoterminową i gdyby nie to ze dostaliśmy tak dobrą cene,pewnie zostalibysmy przy kominku, a tak mamy za cene kominka te pompę. 6 kubików drzewa to koszt 2400 - 3000 rocznie , za energie potrzebną do pompy z tego co przedstawiałmi znajomy wychodzi go przeszło 2000 na rok. Więc wole to , bo na razie przez kilka lat póki siły i człowiek młody byłoby ok z palenieminoszeniem drzewa ale potem jakby tak cośbyłonie tak to byłoby ciężko. A zamiast kominka teraz znaleźliśmy teraz taką piękną ozdobną kozę i wrazie gdyby prądu niebyło jest ona w stanie orzać nawet w najmroźniejszą zime.A wygląda ładniej niż nie jeden kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 09.08.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 A kto wam mówi ze powoli wam to idzie??? Bardzo dobrze wam idzie. U mnie SSZ budowli 4 miesiace a pogoda tez byla nieciekawa. Jasne ze zbudowac dom wlasnymi rekami to piekna sprawa,, ale zarobic na ten dom wlasnymi rekami to tez nie byle co. My tez bedziemy sami wykanczac ten dom, czyli podlogi, kafelki, bialy montaz, malowanie, wstawianie drzwi, stolarka na schodach itp, dlatego wlasnie bedziemy to robic po powrocie do Polski, bo wolimy robic to osobiscie. Pompa Ciepla vs Kominek z placzem wodnym lub piec na ekogroszek sprawa inywidualna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 09.08.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 Wydaje mi sie że takie wykończenia mimo ze czasem to nowość dla robiącego, dają dużo satysfakcji. I zrobi sie tak jak tosobie wyobrażamy. Choć łazienkę jaką sobie wymyślila moja żonka to chyba będę ze 3miesiące robił. Na razie najtanszym kosztem, zrobimy góre: tanie panele , pomalujemy ściany, na razie nie zamkniemy szaf, tańsze kafle w górnej łazience,a na dole tylko kuchnie i powoli będziemy robić reszte.. Choćby tomiało troche trwać to nie szkodzi,najwazniejsze ze bedzie swoje i bedzie cieszyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 09.08.2012 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 (edytowane) Powiadacie że będzie cieszyć jasne , jak już zasiądziemy wszyscy wieczorkiem przy kominkach Puki co to niech każdy ucieka jak najdalej może od wykonywania wszystkiego sam, mnie nic nie cieszy ! No chyba że mam czerpać radość z bolącego kręgosłupa i powykręcanych kolan;) Ale co tam ból fizyczny-nic w porównaniu z tym psychicznym oO. Chyba pic zacznę. Stan surowy zamknięty jest niczym w porównaniu z wykańczaniem -wiem już czemu się to tak nazywa . A tak poważnie- wszystko co samemu wykonane cieszy podwójnie, ale trzeba mieć tez dystans żeby się nie zaorać i żeby potem nie miał kto w tych naszych domkach mieszkać Edytowane 9 Sierpnia 2012 przez BrunoBanani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 09.08.2012 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2012 krasiol popieram twoje decyzje, nie ma sensu inwestowac za duzo kasy w to co przy najblizszym remoncie bedziesz mugl wymienic. My ,yslimy dokladnie tak samo, poniewarz to co teraz kosztuje krocie puzniej bedzie durzo tansze, W wykanczaniu domów czas biegnie bardzo szybko i niemal codziennie wymyslaja cos nowego i ladniejszego.Bruno nie szalej bo jeszcze musisz pare beczek wypic we wlasnym domu przy kominku i tez bedziesz potrzebowal zdrowia.Jeszcze nie wykanczam domu, ale wiem jednoPrzy budowie musisz sie urzerac z urzedami, firmami i kierownikiem budowy.Przy wykanczaniu juz tylko z zona:yes:Nie wisdomo co gorsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 11.08.2012 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 No no no:jawdrop: krasiol fajnie to wyszlo, a te luxfery to w strzal w dziesiatke, tez mialem pociagnac je nizej ale garaz tam zrobilem. Budynek juz ociepliles styropianem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 11.08.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Wklej jeszcze fotki z widokiem od tylu i z drugiej strony, tam gdzie taras plisss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 11.08.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 No i moze jeszce wklej pare zdiec z wnetrza domu , jestem miedzy innymi ciekaw jak te schody ci wyszly. Co dw miesiace pojawiam sie w Polsce, i jestesmy skazani z zona glównie na zdiecia, które ciesza nasze oko nawet jesli nie sa to tylko nasze zdiecia, cieszymy sie tez z waszych postepów na budowie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 11.08.2012 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Ziemianka do kapitalny pomysł-sam nad taka myślałem- ale cóż można skoro ma się wodę na 150cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 11.08.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Ziemianka dobry pomysl zwlaszcza jek czlowiek bedzie puzno wracal ze spotkania z kumplami i po soczku, to bedzie sie gdzie przekimac. A tak na powaznie to myslalem o czyms takim w garazu, cos w rodzju malej piwniczki, dookola domu mam zrobione odwodnienie i dreny z rur to nie powinno byc wody ,ale czas pokaze. Kolo domu chce zrobic altanke, a raczej cos w rodzaju letniej kuchni, z murowana z kamienia grillo-wedzarnia w srodkuCos podobnego jak na zdieciu tylko mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicher2010 11.08.2012 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Witam wszystkich mam kilka pytań do Was niedawno kupiliśmy też projekt Z71 z garażem i mamy mały problem mianowicie chodzi o kotłownie na paliwo stałe. Pan który adaptuje mówi że muszę wydzielić pomieszczenie z garażu ponieważ to pomieszczenie koło kuchni nie spełnia wymagań(kubatura).Czy ktoś z Was miał podobny problem? Z gory dzieki za odp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts