krasiol 11.08.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Nam też sie marzy altanka i wędzarnia , ale to spokojnie powoli będziemy się w to bawić.Piękna jest ta którą wkleiłeś Marcoa Ty Bruno wkleiłeś szkice całkiem ładnej ziemiankiSchody mamy wylane i tak dup...... je wylali ze na zakręcie są takie ukośne i jakto teraz zrobić, czym wyłożyć by ładnie wyglądało.Zrobimy fotki to może coś podpowiecie.Wicher witaj, my niestety nie możemy Ci pomóc, nie mamy garazu i kotłowni bo zdecydowaliśmy sie na pompe ciepła ale na pewno inni sie odezwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 11.08.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 co o tym myślicie ???? To alternatywa jak nie bedzie prądu- kozy dają dużo ciepła,na niektórych można gotować, nie wymagają obudowy. Ceny już od 800 zł , te co wklejam około 2000 i 2500, są tez inne dużo droższe ale najwyzej za pare lat wymienimy na jakies odlotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 11.08.2012 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 My planujemy wstawić piec na ekogroszek, z tym że zamieniliśmy kotłownię z łazienką i ją delikatnie poszerzymy. Planujemy też zrobić z kotłowni przejście do garażu w którym to będzie pomieszczenie gospodarcze i składzik opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 11.08.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 krasiol - gratuluje postępu! Powiedz mi ile Ciebie ocieplenie wyszło? Materiał i robocizna? W zasadzie bardziej interesuje mnie koszt materiału, jakiej grubości styropian, i ile razem siatką i klejem oczywiście. I czy kładli na klej do styropianu, czy na piankę? Bo zastanawiam się nad ociepleniem odrazu jak tylko okna wstawią tylko nie wiem jak kosztowo wychodzi. A ja dziś podczas oczekiwania na okna postanowiłem zrobić schody-chwilówki. Myślę, że ułatwią trochę życie na budowie, zamiast wdrapywać się nieustannie po drabinie będę sobie hasał po schodkach;) A trochę kursów góra-dół będzie. Oto efekty: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicher2010 11.08.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 U nas tak jak pisałem musimy w garazu i tak chyba zostanie tylko że drugi komin musimy do projektować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 11.08.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 (edytowane) Liquee - nie potrafie ci szczegółowo wyliczyć, umowę na stan taki "ala"deweloperski podpisaliśmy z 1 firmą . My sami zapłaciliśmy tylko za instalacje teletechniczną, pompe ciepła, i wydamy jeszcze na "koze".Instalacje odgromową tez sami zrobilismy ale odliczymy sobie bo była w projekcie a projekt jest załacznikiem do naszej umowy wiec powinnismy to miec w cenie. Dziś , wiedząc juz to wszystko co teraz wiemy, bralibysmy osobne ekipy na każdą rzecz i zaoszczędzilibyśmy myślęze 30 może 40 tys .Wykończeniówkę to juz sami całą robić bedziemy Styropian jest na kołkach, potem siatka na zaprawie klejowej, mają jeszcze raz pociągnąć i kolor potem od razu dawać Schody tymczasowe całkiem ładnie Ci wyszły Edytowane 11 Sierpnia 2012 przez krasiol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 11.08.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 krasiol mozesz zdradzic ile firma weznie za ten stan aladeveloperski??? Moze na mojego maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 11.08.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2012 Marco- wysłane na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 12.08.2012 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 wicher2010 pan który robi ci adaptacje projektu jest w bledzie, gdyby to pomieszczenie nie spelnialo warunków metrazowych to nie mozna by bylo kupic tego projektu. Kazdy projekt zanim zostanie wypuszczony na rynek jest sprawdzany pod katem przepisów prawa budowlanego, jesli nadzór budowlany dopuscil ten projekt na rynek, to znaczy ze wszystko jest OK, nie bez powodu jest tam zaprojektowany drugi komin. Problem moze byc jedynie z wielkoscia pieca, a raczej z podajnikiem do tego pieca. Radze poprostu dobrze skonfigurowac piec z podajnikiem, bo podajnik mozna zamówic pod innym katem czyli prostopadle do pieca, a nie równolegle z piecem. Bruno chyba poradzil sobie z tym problemem:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 12.08.2012 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 wicher2010 pan który robi ci adaptacje projektu jest w bledzie, gdyby to pomieszczenie nie spelnialo warunków metrazowych to nie mozna by bylo kupic tego projektu. Kazdy projekt zanim zostanie wypuszczony na rynek jest sprawdzany pod katem przepisów prawa budowlanego, jesli nadzór budowlany dopuscil ten projekt na rynek, to znaczy ze wszystko jest OK, nie bez powodu jest tam zaprojektowany drugi komin. Problem moze byc jedynie z wielkoscia pieca, a raczej z podajnikiem do tego pieca. Radze poprostu dobrze skonfigurowac piec z podajnikiem, bo podajnik mozna zamówic pod innym katem czyli prostopadle do pieca, a nie równolegle z piecem. Bruno chyba poradzil sobie z tym problemem:bye: Trochę masz racje maro trochę nie- powiem wam tak- faktycznie pomieszczenie jest ok, jeśli wstawimy tam projektowo piec gazowy. Ale jak ktoś nie ma gazu to wstawia coś innego- ja wstawiam piec i teraz według przepisów kominiarz mi nie odbierze tego ponieważ pomieszczenie jest za małe-chodzi o to że podczas spalania piec"zasysa" powietrze ,którego w takim pomieszczeniu będzie za mało-ale teraz nie ma co się bać , bo wystarczy do gospodarczego doprowadzić mały kanał z powietrzem z zewnątrz i po kłopocie(rura przebita przez ścianę -coś jak do kominka) Taka informację sprzedał mi kominiarz, ale jak będzie naprawdę dowiem się tego przy odbiorze:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicher2010 12.08.2012 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Maro dzieki za zainteresowanie. zostawię tak jak mi doradził ten gość od adaptacji, bo raz że będę miał problem z głowy jesli chodzi o skład opału a dwa ten garaż dlugo nie zobaczy samochodu bo wiem jak u szwagra zrobiła sie graciarnia zobaczymy później:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicher2010 12.08.2012 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Jeszcze pytanie do Bruno jak masz strop drewniany to jakie ściany na poddaszu z pustaka czy z płyt gipsowo kartonowych? Bo szukałem zdjęć we wczesniejszych postach i nie znalazłem albo za słabo szukałem8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 12.08.2012 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Płyta k/g niestety-aczkolwiek przy tym moim stropie z zachowaniem ścian działowych tak jak w projekcie nie było by problemy aby ścianki na górze były z betonu komórkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 12.08.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 My właśnie u góry mamy sciany z bloczków betonu komórkowego.I na dole ina górze tynk bedziemy mieli gipsowy maszynowo kładziony. Ściany z tych betoników ładnie wyglądają, wnęki na szafy są całkiem spore, ale nie bedzie można raczej drzwii przesuwanych bo są skosy,więc pozostająotwierane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 12.08.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Jednak Bruno co kominiarz to inna opinia, u mnie znajomy kominiarz powiedzial ze wystarczy wstawic do tego pomieszczenia drzwi z kratka na dole i z odbiorem nie bedzie problemu. Ja tez zrobilem dzialówki z bloczka, Solbet ,tylko zamiast 12-stki zrobilem z bloczka 8-mki co po otynkowaniu powinno dac grobosc sciany 10cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 12.08.2012 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 I weź tu traf z nimi wszystkimi;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 12.08.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 Jednak faktycznie najlepszym rozwiazaniem jest doprowadzenie do pieca czy kominka powietrza z zewnatrz tu sie zgadzam w 100% Po co wypalac tlen z domu w którym przebywaja domownicy:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicher2010 12.08.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2012 No własnie każdy fachman ma swoją opinie zobaczymy co dalej z tego wyniknie. na razie intensywnie staramy sie załatwic papiery a to jeszcze troche czasu zajmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 13.08.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 No z papierami troche zejdzie i to najmniej przyjemna robota przy bydowie, zalezy jeszcze jaki gmina ma Plan Zagospodarowania Przestrzennego. Moja dzialka lezy na terenie Parku Krajobrazowego HELMY i o wielu rzeczach nie moglem sam decydowac, np. kolor dachówki. krasiol wklej zdiecie tych schodów, bo ciekawi mnie jak ci one wyszly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 13.08.2012 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 Pochwalę się wam moim dzisiejszym fascynującym dniem:) Plan -wkopać i zamontować oczyszczalnię biologiczną . Kopiemy dziurę , oczywiście woda, ale to nic- 4 godziny wkładania zbiornika, ale to nic, zasyp, ale to nic -kaparkowy naciskiem koła zdeformował zbiornik-odkopujemy, ale to nic, podczas odkopywania łycha przedziurawia mi zbiornik za 12 tys zł ale to nic.............. Idę się chyba napije ............ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts