Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nam też sie marzy altanka i wędzarnia , ale to spokojnie powoli będziemy się w to bawić.

Piękna jest ta którą wkleiłeś Marco

a Ty Bruno wkleiłeś szkice całkiem ładnej ziemianki

Schody mamy wylane i tak dup...... je wylali ze na zakręcie są takie ukośne i jakto teraz zrobić, czym wyłożyć by ładnie wyglądało.Zrobimy fotki to może coś podpowiecie.

Wicher witaj, my niestety nie możemy Ci pomóc, nie mamy garazu i kotłowni bo zdecydowaliśmy sie na pompe ciepła ale na pewno inni sie odezwa

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

krasiol - gratuluje postępu!

Powiedz mi ile Ciebie ocieplenie wyszło? Materiał i robocizna? W zasadzie bardziej interesuje mnie koszt materiału, jakiej grubości styropian, i ile razem siatką i klejem oczywiście. I czy kładli na klej do styropianu, czy na piankę? Bo zastanawiam się nad ociepleniem odrazu jak tylko okna wstawią tylko nie wiem jak kosztowo wychodzi.

A ja dziś podczas oczekiwania na okna postanowiłem zrobić schody-chwilówki. Myślę, że ułatwią trochę życie na budowie, zamiast wdrapywać się nieustannie po drabinie będę sobie hasał po schodkach;) A trochę kursów góra-dół będzie. Oto efekty:

1.jpg2.jpg3.jpg

Liquee - nie potrafie ci szczegółowo wyliczyć, umowę na stan taki "ala"deweloperski podpisaliśmy z 1 firmą . My sami zapłaciliśmy tylko za instalacje teletechniczną, pompe ciepła, i wydamy jeszcze na "koze".Instalacje odgromową tez sami zrobilismy ale odliczymy sobie bo była w projekcie a projekt jest załacznikiem do naszej umowy wiec powinnismy to miec w cenie. Dziś , wiedząc juz to wszystko co teraz wiemy, bralibysmy osobne ekipy na każdą rzecz i zaoszczędzilibyśmy myślęze 30 może 40 tys .Wykończeniówkę to juz sami całą robić bedziemy

Styropian jest na kołkach, potem siatka na zaprawie klejowej, mają jeszcze raz pociągnąć i kolor potem od razu dawać

Schody tymczasowe całkiem ładnie Ci wyszły :)

Edytowane przez krasiol

:welcome:

wicher2010 pan który robi ci adaptacje projektu jest w bledzie, gdyby to pomieszczenie nie spelnialo warunków metrazowych to nie mozna by bylo kupic tego projektu. Kazdy projekt zanim zostanie wypuszczony na rynek jest sprawdzany pod katem przepisów prawa budowlanego, jesli nadzór budowlany dopuscil ten projekt na rynek, to znaczy ze wszystko jest OK, nie bez powodu jest tam zaprojektowany drugi komin.

Problem moze byc jedynie z wielkoscia pieca, a raczej z podajnikiem do tego pieca. Radze poprostu dobrze skonfigurowac piec z podajnikiem, bo podajnik mozna zamówic pod innym katem czyli prostopadle do pieca, a nie równolegle z piecem. Bruno chyba poradzil sobie z tym problemem:bye:

wicher2010 pan który robi ci adaptacje projektu jest w bledzie, gdyby to pomieszczenie nie spelnialo warunków metrazowych to nie mozna by bylo kupic tego projektu. Kazdy projekt zanim zostanie wypuszczony na rynek jest sprawdzany pod katem przepisów prawa budowlanego, jesli nadzór budowlany dopuscil ten projekt na rynek, to znaczy ze wszystko jest OK, nie bez powodu jest tam zaprojektowany drugi komin.

Problem moze byc jedynie z wielkoscia pieca, a raczej z podajnikiem do tego pieca. Radze poprostu dobrze skonfigurowac piec z podajnikiem, bo podajnik mozna zamówic pod innym katem czyli prostopadle do pieca, a nie równolegle z piecem. Bruno chyba poradzil sobie z tym problemem:bye:

Trochę masz racje maro trochę nie- powiem wam tak- faktycznie pomieszczenie jest ok, jeśli wstawimy tam projektowo piec gazowy.

Ale jak ktoś nie ma gazu to wstawia coś innego- ja wstawiam piec i teraz według przepisów kominiarz mi nie odbierze tego ponieważ pomieszczenie jest za małe-chodzi o to że podczas spalania piec"zasysa" powietrze ,którego w takim pomieszczeniu będzie za mało-ale teraz nie ma co się bać , bo wystarczy do gospodarczego doprowadzić mały kanał z powietrzem z zewnątrz i po kłopocie(rura przebita przez ścianę -coś jak do kominka) Taka informację sprzedał mi kominiarz, ale jak będzie naprawdę dowiem się tego przy odbiorze:)

My właśnie u góry mamy sciany z bloczków betonu komórkowego.I na dole ina górze tynk bedziemy mieli gipsowy maszynowo kładziony. Ściany z tych betoników ładnie wyglądają, wnęki na szafy są całkiem spore, ale nie bedzie można raczej drzwii przesuwanych bo są skosy,więc pozostająotwierane

Jednak Bruno co kominiarz to inna opinia, u mnie znajomy kominiarz powiedzial ze wystarczy wstawic do tego pomieszczenia drzwi z kratka na dole i z odbiorem nie bedzie problemu.

Ja tez zrobilem dzialówki z bloczka, Solbet ,tylko zamiast 12-stki zrobilem z bloczka 8-mki co po otynkowaniu powinno dac grobosc sciany 10cm

No z papierami troche zejdzie i to najmniej przyjemna robota przy bydowie, zalezy jeszcze jaki gmina ma Plan Zagospodarowania Przestrzennego. Moja dzialka lezy na terenie Parku Krajobrazowego HELMY i o wielu rzeczach nie moglem sam decydowac, np. kolor dachówki.

krasiol wklej zdiecie tych schodów, bo ciekawi mnie jak ci one wyszly

Pochwalę się wam moim dzisiejszym fascynującym dniem:)

Plan -wkopać i zamontować oczyszczalnię biologiczną . Kopiemy dziurę , oczywiście woda, ale to nic- 4 godziny wkładania zbiornika, ale to nic, zasyp, ale to nic -kaparkowy naciskiem koła zdeformował zbiornik-odkopujemy, ale to nic, podczas odkopywania łycha przedziurawia mi zbiornik za 12 tys zł:) ale to nic..............

Idę się chyba napije ............