Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czołem panowie.

To kolor elewacji czy klej taka barwę ma?

Czy się udało ?.....mhyy dochodzimy czyja to wina-jak zwykle każdy odpycha od siebie:) monter na koparkowego, koparkowy na montera i tak dalej- w przyszłym tygodniu wpadnie serwis i zobaczy co da się z tym zrobić . Narazie jeszcze chłonę ;)

Ładnie idzie budowa, obym i ja przed zima ocieplił:)

Tynk, i tylko tynk, gdzie tylko możesz- od strony finansowej nie jest źle. Ja zapłaciłem u siebie za robociznę coś ok 2 tys. i materiał tez chyba tyle(tynki gipsowe)

Nie ma porównania ściana z płyty a tynkowana. Poza tym płyta będzie na łączeniach przez długi czas pękać- jak bym mógł to bym nawet skosy otynkował:)

Edytowane przez BrunoBanani

Nas tez troche nie było. Wezwalismy na budowe ispektora nadzoru i....... kurcze tyle sie dowiedzielismy ze szok. Troche nam spartaczyli i teraz musimy pogadac z wykonawcą by popoprawiali ,eh szkoda gadac :( Co raz bardziej źli jesteśmy ze wzielismy firme jedną, o wiele taniej i lepiej byłoby brać na każdą robote inna ekipe.

mkmk - tez jestesmy za tynkiem

1.Dach - krokwie powinny byc ześrubowane a nie zbite

2.Brak kawałka muru miedzy styropainem a skosem, przy łaczeniu dachu - idealne dla gryzoni wejście

3. Elektryk spartoczył i poprowadził kable jak chciał, a wg.norm powinno być prostopadle bądź równolegle

4. Na schodach przebijają zbrojenia - są nie dolane i słup też

5.Nadproże w jednym miejscu w ogóle nie jest z jednej srony wsunięte w mur

6.Okna niektóre jak wsadzali a mieli za duży otwór to podłożyli styropian a powinni domurowac

7. W niektórych miejscach jest krzywo i trzeba bedzie tynkiem dorownac

:welcome:

No to ladnie po tobie firma pojechala, zwlaszcza z tym nadprozem i krokwiami. A elektryk to juz mistrzostwo swiata, przy kladzeniu kabli zawsze trzeba stosowac linie poziome i pionowe oraz katy proste, chociazby dlatego ze jak kiedys w przyszlosci bedziesz chcial wymienic kabel to patrzac na kontakty i odbiorniki pradu bardzo latwo znajdziesz kabel i zbijanie tynków ograniczysz do minimum. Nie jestem elektrykiem ale to sie wie, nie wiem moze twój elektryk chcial zaoszczedzic na ilosci kabla. (tylko ze te oszczednosci penie zostaly by w jego kieszeni a nie w twojej) nie daj sie zrobic w h..a i powinni ci to poprawic w cenie bo to ewidentnie ich bledy.

Masz racje ze trzeba brac kilka firm, z tym ze moim zdaniem tynki, posadzki , skosy ,wstawianie okien i drzwi powinna robic ta sama firma co budowala dom, jesli wezniesz inna firme to ewentualne bledy beda zganiac na poprzedników. (a to sciany zrobili krzywe, a to to, a to tamto) Reszte jak najbardzie sie zgadzam u mnie bedzie zupelnie inny elektryk i hydraulik, nawet zrezygnowalem z tych fachowców co mi polecala moja firma budujaca dom

:welcome:

Jednak faktycznie najlepszym rozwiazaniem jest doprowadzenie do pieca czy kominka powietrza z zewnatrz tu sie zgadzam w 100%

Po co wypalac tlen z domu w którym przebywaja domownicy:yes:

Wedlug mojego m który tez jest kominiarzem to pom gospodarcze powinno mieć min 8 m szesciennych by wstawic tam piec na eko groszek,i aby to zrobic wystarczy obnizyc poziom podlogi o pare centymetrów,i doprowadzić nawiew z zewnątrz.