Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:welcome:

Schody betonowe czy drewniane:confused: Chyba tak naprawde kwestia gustu a nie ceny, ja zdecydowalem sie na schody betonowe glównie dlatego ze zalezalo mi na dodatkowym pomieszczeniu pod schodami. Puzniej i tak wykoncze schody drewnem. Co do ceny nie wiem jak to wychodzi bo stal i beton zamówione mialem razem ze zbrojeniem na strop. A robocizna jest wliczona w SSZ

Co tam slychac na budowach:confused:

Mam pytanie co do welny mineralnej na poddasze. Widze reklamy welny w Castoramie ale sadzac po cenie to chyba jakies badziewie. Jaka welne kupujecie na poddasze???Jaka grubosc? Ile metrów/2 tam wychodzi i po ile 1 metr/2 Brutto?. Wiadomo ze Rockwool to lider na rynku i chyba warto zainwestowac w dobra izolacje domu.

Drodzy przyjaciele, mam jeszcze pytanko odnosnie tarasu i wejscia do domu. Czy trzeba jakos to podbudowac??? To znaczy czy trzeba wylac chudziaka, wymurowac bloczki fundamentowe, zasypac srodek i dopiero wylac plyte tarasowa??? kilka osób juz ma to zrobione dlatego czekam na porady jak to zrobic, bo moja firma wlasnie takie rozwiazanie mi proponuje jak napisalem wyzej,

My teraz zrobimy tylko ganek ,a z tarasem pobawimy sie na wiosne

tez mamy zamiar zrobić małe zbrojonko ,gruz zasypać i beton- Marco ,dobrze ci tam firma doradzila

Nam teraz ocieplają dach tez "20"

W miedzyczasie ogrodzilismy 3 strony siatką, przód na razie zamkniemy prowizorką by jak bedzie kasa na wiosne pobawić sie z płotem

Wytynkowane mamy pięknie,tylko tamgdzie mają być ościeżnice zostawili, zastanawiam sie czy nie powinismy byli wstawić ościeżnic przed tynkowaniem ,jak myślicie? Choć teraz juz i tak za późno

Ościeżnicę kupisz zapewne takie które będą zabudowywały boki- są ładne i nie kosztują jakoś extra. Z zasady nikt tego nie tynkuje- ja przynajmniej nie spotkałem się z czymś takim.

Tak to przykładowo może wyglądać.....

http://www.invado.pl/produkty/oscieznice/oscieznica-regulowana

Witam, mam pytanie odnośnie czegoś co nie daje mi spać po nocach, a mianowicie mówie o kominie a raczej o braku jakiś "rur" w środku. Ostatnio dowiedziałam się, że powinny jakieś być. Murarz po zapytaniu czemu ich nie ma odp. "nic pani nie mówiła". I teraz pytanie do Was: Jak to wygląda u Was?, Macie te "rury", "kominki"? I jak bardzo są one istotne i czy można je teraz w jakiś sposób zamontować jeśli komin już jest. I inne pyt. Jakiej grubości macie deski na suficietzn. na tym stryszku? Obawiam się, że calówki będą za cienki jeśli będę chciała w jakiś sposóbużytkować ten strych, chociażby dla kominiarza. Ile m3 wyszło wam takich desek? Edytowane przez mkmk

Rury jak najbardziej powinny byc, takie z ceramiki. Podstawowe pytanie czy to komin kupiony,czy poprostu murarz wymurowal komin stara metoda? Jesli to komin zakupiony, to moim zdaniem wklady ceramiczne powinny byc (no chyba ze o czyms nie wiem:confused:)

Co do desek nie mam zdania, bo nie mam jescze desek