Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:welcome:

Przeprowadzka to faktycznie masakra. Dwa razy zmienialem tutaj mieszkanie z tego raz to z pietra na pietro a raz kilkaset metrów dalej. W kwietniu kupilem VW T5 i zawiozlem nim do Polski troche gratów. Nie wiem kiedy i z kad czlowiek tyle tego nazbieral, caly bus az po dach a i tak nie widac zeby cos tutaj w domu ubylo, koszmar.

Jednak zostajemy tutaj jescze do nastepnych wakacji bo córka chce tutaj gimnazjum skonczyc. Dom juz jest w SSZ. Jeszcze w tym roku zrobie tarasy i moze elewacje a instalacje zrobie na wiosne przed powrotem do Polski. Mialem robic teraz elektryke ale troche sie boje bo w moich okolicach nocnych amatorów miedzi nie brakuje mimo.ze przeciez kilka kopaln miedzi tu mamy i hute miedzi takze. Wysle fotki jak wruce:yes:

• 2 weeks później...

Witam. :wiggle:

My ruszamy z budową naszego wymarzonego z71 na wiosnę, mamy już nawet pozwolenie na budowę

:rolleyes:

Główne zmiany jakie zaplanowaliśmy to:

1. odbicie lustrzane

2. poszerzenie domu o 0,78m

3. wydłużenie o 0,2m

4. zamiana łazienki z kotłownią

5. pod schodami planujemy kącik gospodarczy - spiżarkę

6. do domu dokleiliśmy garaż z tarasem na jego dachu

Jeśli tutejsi doświadczeni budowniczowie mają dla początkujących budowniczych jakieś "złote" porady to z wielką chęcią je wysłucham, a raczej przeczytam ;)

Pozdrawiam

a co tu pisac ? cieszylem sie ,ze mam strop zalany i wylane schody. Teraz okazalo sie ,ze strop popekal bo ch.... niepolewal go woda ,a schody niezgodne z planem. Ispektorka lata z rzeczoznawca i wylicza szkody .Bede musial do sadu isc z gnojem . Kurde przerwalem budowe i tyle czekam na rozwoj akcji .

No to nie ciekawie.

Ja wrucilem tydzien temu z budowy, i stwierdzilem ze poza naprawde drobnymi wpadkami, wszystko jest OK.

Ja buduje dom na odleglosc (2200km) i jestem na budowie kilka razy w roku, Ty jestes na miejscu. Jaki z tego wniosek?

A taki ze naroslo tych firm pseudobudowlanych jak brzybów po deszczu i nie wiadomo która wybrac. Po moim i Twoim przykladzie wisac ze jak masz dobra firme to nie musisz nad nimi stac, a jak masz papraków to i nie pomoze jak jestes na miejscu codziennie. Jeszcze potem pyszcza ze to nie ich wina.

U mnie skonczyli tarasy i robia teraz kanalizacje, odprowadzenie wody z rynien, drenaz wokól domu, wraz ze studzienkami oraz opaske wokól domu do odgromnika. Jak pogoda pozwoli to jeszcze elewacje zrobia, i na ten rok chyba dosyc. Reszta na wiosne.

206.jpg

No to jestes w sytuacji podobnej jak ja.

Ja juz na poczatku przedstawilem mojej firmie warunki, i co sobote wysylaja mi mailem zdiecia z budowy (co zrobili i jak zrobili)

Jesli dopatrze sie jakis bledów lub cos jest nie tak jak chcialem, to natychmiast dzwonie i musza to poprawic. Zanim cokolwiek zaleja betonem to najpierw dostaje zdiecia szalunków, zbrojenia itp. Internat to potega i chyba wlasciwie komunikacja przez internet uchronila mnie przed samowolka na budowie i praktycznie wszystko zrobili tak jak chcialem (no moze poza naprawde drobnymi bledami, ale sa to bledy które jeszcze mozna naprawic)

I co dalej z twoja budowa???

Czy ktos podzieli sie informacja jak odprowadzacie wode z rynien. Czy poprostu na zewnatrz czy rurami pod ziemia do rowu. Bo u mnie robia odprowadzenie wody z rynien rurami pod ziemia do pobliskiego rowu i dotego jeszcze zrobili opaske wokól domu do odprowadzenia wód gruntowych.Jak bylem ostatnio na budowie to bylem troche w szoku. Kompletna platanina rur i zlaczek, do tego jeszcze kanalizacja, doprowadzenie wody i bednarka wokól domu do instalacji odgomowej i do uziemnienia instalacji elektrycznej. U was tez tak to wyglada???

Beataxxx, przedewszystkim nie powinnismy sobie panowac na tym forum.

Dzieki za mila opinie o moim domu. Ten garaz fajnie wyszedl , ale firma dala troche ciala bo dach na tym garazu powinien mniec troche wiekszy skos, ale juz im wybaczylem ten blad.

Ten dom jak dotad kosztowal mnie 130 tys. No moze troche wiecej, jak doloczyc jeszcze papiery, architekta i kierownika budowy. Ale na firme budujaca i materialy poszlo jakies 130tys..

w tej cenie sa tez zawarte sciany dzialowe i te tarasy oraz czesciowy drenaz wokól domu

Ten dom nabierze blasku jak bedzie zrobiona elewacja, a jesli pogoda pozwoli to bedzie zrobiona juz za kilka tygodni, i wtedy dopiero poodklejam folie z okien i drzwi i wtedy tak naprawde dom nabierze odpowiedniego wygladu.

Jak bedzie gotowy, to napewno wkleje zdiecia.

Nad tym wlasnie garazem jest juz zrobiona na gotowo sciana szczytowa (zeby juz nie chodzic po tej dachówce)

Wklejam zdiecie. Taka wlasnie bedzie elewacja na calym domu. Warstwa wykonczeniowa to Ceresit 137 o granulacji 1,5 mm. i jest to moim zdanie dobry kompromis pomiedzy jakoscia a cena.

Oczywiscie bedzie mozna to pomalowac farba silikonowa, ale to juz jak wrucimy do Polski na stale bo zona chce osobiscie wybrac kolor, dlatego jak narazie wybralismy kolor bialy

190.jpg

Beataxxx, przedewszystkim nie powinnismy sobie panowac na tym forum.

Dzieki za mila opinie o moim domu. Ten garaz fajnie wyszedl , ale firma dala troche ciala bo dach na tym garazu powinien mniec troche wiekszy skos, ale juz im wybaczylem ten blad.

Ten dom jak dotad kosztowal mnie 130 tys. No moze troche wiecej, jak doloczyc jeszcze papiery, architekta i kierownika budowy. Ale na firme budujaca i materialy poszlo jakies 130tys..

w tej cenie sa tez zawarte sciany dzialowe i te tarasy oraz czesciowy drenaz wokól domu

Ten dom nabierze blasku jak bedzie zrobiona elewacja, a jesli pogoda pozwoli to bedzie zrobiona juz za kilka tygodni, i wtedy dopiero poodklejam folie z okien i drzwi i wtedy tak naprawde dom nabierze odpowiedniego wygladu.

Jak bedzie gotowy, to napewno wkleje zdiecia.

Maro_PL masz rację, koszty są realne i jak na domek niskie. My właśnie dlatego wybraliśmy ten projekt. Nasz znajomy wybudował domek właśnie z tego projektu i do stanu "do zamieszkania" (z nową kuchnią) wydał 135 tys. także bardzo podobnie do Ciebie. Więc jeśli ktoś twierdzi, że za wartość mieszkania nie da się wybudować domu to uważam, że nie ma racji. A domek jest bardzo fajny, taki akurat, ani za duży, ani za mały :)