Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich po raz pierwszy.

Tak jak wy mam w planach budowę tego jakże zacnego domku.

Od roku się mu przyglądam i wiem w sumie czego chce ,np. zmieniłem strop na drewniany tak by był on zarazem widoczny, a ogrzewanie będzie opierało się jedynie na kominku.

Pania Betine prosił bym w miarę możliwości o foto miejsca na schody i poddasza: ).....będę wdzięczny.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich forumowiczów!

Dołączyliśmy do grona budujących Z71, wersja bez garażu. Decyzja o budowaniu domu - końcówka marca, zakup działki 14.04, wczoraj zakończyliśmy zbieranie dokumentów i czekamy na mapkę od geodety (strasznie się wlecze) - ogólnie mówiąc zaaasuwamy :). Mam ogromną prośbę do już budujących, zwłaszcza do Betiny, ponieważ buduje tę samą wersję. Chodzi mi o ilości zużytych materiałów głównie: stali (podam, że zmieniłem strop na lany), drewna na więźbę dachową (zostawiam, blacho-dachówkę), betonu (ławy, strop, wieńce) oraz pustaków ceramicznych na ściany zewnętrze i nośne. Wczoraj zakupiłem część materiałów i mam obawy, że właśnie na te ściany trochę za mało. Będziemy budowali z silikatów 25x22x24. Próbowałem policzyć powierzchnię ścian zewnętrznych i nośnych, bo w kosztorysie chyba troszkę pierdoły są napisane ;). Gdybyś podała mi ile zużyłas ceramiki to przeliczę sobie powierzchnię, bo z tego co czytałem to na 1m2 przy ceramice potrzeba 16 pustaków (Wieneberger) i w ten sposób sprawdzę sobie swoją ilość. Będę wdzięczny za wszelkie info i porady.

Pozdrawiam!

Czołem.

Sama radość przebrnąć przez formalności-ja mam to szczęście że nimi zajmuje się żona:)

Sobie zostawiłem kwestie związane z wykonaniem (planuje mury,strop,więźbę i pokrycie zrobić sam-Z zawodu jestem cieślą więc chyba mi się uda )

Panie arti78 zachęcam do przemyślenia tematu pokrycia- dziś na rynku w cenach dobrej blachy dostanie pan dobrą dachówkę, a tą zdecydowanie bym bardziej polecił:)

Witam ponownie Wszystkich!! Obiecuję,że dadam zdjęcia i napisze,ale po weekendzie. Dzisiaj pierwszy raz paliliśmy w piecu-mmm,jakie to cudowne uczucie!! ;) Co do pustaków to budowaliśmy z Leiera25 (według nas bardzo dobry materiał!!) i mieliśmy ich 1440 sztuk-kilka zostało. Stropy mamy z Terivy, wiec napewno zakupilismy mniej stali co przy tradycyjnym lanym stropie,ale jeżeli chcesz porównać,to podam Ci ilości. Musze sprawdzić i dam znać. Pozdrowionka!!

Witam! Wrzuciłam kilka zdjęć klatki schodowej i poddasza-wtedy jeszcze w budowie-najlepiej widać podział ścian,które teraz niestety juz tak dokładnie widoczne nie są-nie da sie ich w całości sfotografować.Na zdjęciech,pomieszczenia-szczególnie na poddaszu wydają się bardzo małe,ale w rzeczywistości nie jest tak źle-wierzcie mi. Kto decyduje się na mały domek-wiadomo,że salonów spodziewać się nie może,jednak jak na swoje wymiary-ten domek nie jest znowu taki maleńki. Odwiedzają nas znajomi,a czasami nawet ludzie obcy-ciekawi jego wyglądu wewnętrznego i są pod pozytywnym wrażeniem tego domku. Pozdrawiam!! ;)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/69f2734221667b2e.html

Edytowane przez Betina29

Witam,

dla budujących i zastanawiających się nad pokryciem polecam artykuł

http://www.muratordom.pl/budowa/dachy-i-stropy/dachowka-czy-blachodachowka,17_74.html - przedstawione są plusy i minusy obu rodzajów pokryć, bez nakłaniania do wyboru któregokolwiek. Nam zależy na lekkim pokryciu i dość trwałym, dlatego zdecydowaliśmy na Plannję i to wcale z nie najwyższej półki (nie wybraliśmy najpopularniejszego = najdroższego wzoru), za to z lepszą jakościowo powłoką. Betina zdjęcia bardzo fajne, zazdrościmy etapu :) Jeżeli macie Terivę, to faktycznie nie ma sensu porównywania ilości stali. Bardzo zależałoby mi na ilości drewna, jaką zamówiliście na konstrukcję dachu. Będę wdzięczny za info.

Pozdrawiam,

Artek

Dziękuję pani za wstawienie zdjęć-dobrze mieć podgląd w to co widzi się tylko na papierze :)

Kolego Artek w projekcie chyba powinna być specyfikacja materiałowa(chociaż ręki sobie uciąć nie dam bo projekt mam w adaptacji i nie mogę do niego zaglądnąć-z zasady ogólna ilość w m3 jest podawana)

Witam!! Zestawienie więźby dachowej mieliśmy ze stronki Z71 - z pozycji "kosztorys",tylko przedłużylismy krokwie o pół metra z każdej strony,bo mamy piwnice i podwyższone o jeden pustak piętro. Za więźbe płaciliśmy 2800zł,a za materiał,na pokrycie dachówką betonową BRASS(3-warstwową) ok.8000zł. Dorzucam kolejne foty-może niezbyt urocze ;), ale mam nadzieję,że pomogą Wam dokonać pewnych wyborów. W dwóch pokojach na górze mamy drzwi,ponieważ przez klatkę schodową nie wszystko w przyszłości wniesiemy-jest wąziutka!!

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/34c541a09db995f5.html

Pozdrawiam!!

Bardzo dobry pomysł-my też nad tym się zastanawialiśmy,jednak potrzebujemy jeden dodatkowy pokój!! Jeżeli moge coś doradzić,to na dole kto nie musi,niech nie robi dodatkowego pokoju,bo salon będzie zbyt mały i jeżeli tylko możecie zrezygnujcie z "wnęki tarasowej"-my tego nie zrobiliśmy i teraz troszeczkę żałujemy,ale - ma to tez swoje plusy!! Pozdrowionka!! ;)

Dokładnie ,wnęki tarasowej nie będzie u nas, zawsze to jakaś powierzchnia dodatkowa -zastąpimy ja małym zadaszeniem nad oknem tarasowym .

A co do pokoi na górze-pewne jest już że z tych dwóch koło siebie będzie jedna sypialna: )

Ciekawi mnie jeszcze tylko jak duża będzie łazienka na górze:)

Witam!! Z tą sypialnią to super pomysł,bo w naszej będzie trochę ciasno ;/ (3m). Co do łazienki,to wyszła nam mniej więcej 1,7 x 3,7 - jak dla nas wystarczająca. Na dole mamy tylko ubikcaję + umywalkę,dlatego też zmniejszyliśmy troszeczkę to pomieszczenie,aby powiekszyć wiatrołap.

• 2 weeks później...