Maro_PL 22.10.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 No to twój znajomy tanio wybudowal ten dom. Duzo taniej niz ja bo mnie jeszcze czekaja: Instalacje wodno-kanalizacyjne plus COInstalacja elektrycznaSkosy na poddaszuPosadzki i tynkiStolarka wewnetrznaSam budowal ten dom twój znajomy?I kiedy on to budowal?, bo ostatnio materialy poszly troche w góreNo i czy tez z garazem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekonomista 22.10.2012 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 (edytowane) Witam wszystkich! Nie mogłem się powstrzymać, aby zabrać głos na tym ciekawym forum.Od dłuższego czasu tworzę szczegółowy kosztorys budowy małego domku. Mam nadzieję, że moje dane będą przydatne.W odpowiedzi do poprzedniego posta (Anka) należy pamiętać, że konieczny jest zakup działki budowlanej !!! Edytowane 22 Października 2012 przez Ekonomista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 22.10.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 No moje koszty które podalem byly bez dzialki i bez papierków, kierownika budowy i architekta. Za grunt zaplacilem 20 tys. za ta kwote kupilem 1 hektar i 5 arów. z tego 25: arów jest pod zabudowe, reszte to grunty orne i jak bedzie trzeba to sie kiedys przekwalifikuje pod zabudowe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 22.10.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2012 Ekonomista, z calym szacunkiem ale ja tez robilem taki szczegulowy kosztorys (i chyba nie ja jedyny na tym forum) i szczerze powiem ze nigdy nie zgrywa sie on z rzeczywistoscia. Zawsze wyjdzie wiecej. Jedynie cena jaka sie ustali z firma za usluge budowy domu jest taka sama. Materialy zawsze wyjda drozej, a to material podrozeje, a to wpadnie nam do glowy nowy pomysl, a to firma zaproponuje lepsze (i drozsze) rozwiazanie, bo czasami lepiej jest zastosowac lepszy material niz sie przewidywalo wczesniej, zwlaszcza jak sie buduje dom dla siebie itp itp Znam to zautopsji;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 23.10.2012 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Gdzie sa starzy wyjadacze z tego forum??? Bruno Pietja Mimorak Dajcie jakis znak zycia:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 23.10.2012 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 No to twój znajomy tanio wybudowal ten dom. Duzo taniej niz ja bo mnie jeszcze czekaja: Instalacje wodno-kanalizacyjne plus CO Instalacja elektryczna Skosy na poddaszu Posadzki i tynki Stolarka wewnetrzna Sam budowal ten dom twój znajomy? I kiedy on to budowal?, bo ostatnio materialy poszly troche w góre No i czy tez z garazem? Budowę zaczął jakieś dwa lata temu. A w zeszłym miesiącu się wprowadził. Wybudował domek z 71 bez garażu, ogrzewanie na eko-groszek i w całym domu założtył ogrzewanie podłogowe. To są jego koszty bez tej całej biurokracji (sam koszt budowy czyli materiały +robocizna), ale zwracał uwagę na wiele kosztów, np. schody i parapety zrobił mu znajomy stolarz z drewna z odzysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 23.10.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Dzieki za odp. na moje pytania. A sam budowal ten dom czy firma mu budowala? I jescze jedno pytanie: On ma podlogówke w calym domu? Bo sam zastanawiam sie nad zrezygnowaniem z grzejników na poddaszu i zrobic podlogówke w calym domu. Panuje opinia ze w sypialniach zle sie spi przy ogrzewaniu podlogowym, ale ile w tym prawdy to nie wiem juz sam. Spytaj znajomego jak sie spisuje podlogówka w calym domu, bo sam mam zamiar zrobic podlogówke w calym domu. No moze jeden grzejnik zaloze w lazience, ale taki specjalny rurowy, do suszenia reczników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekonomista 23.10.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Maro, oczywiście masz rację. Koszty należy zawsze liczyć in plus.Jednak są trzy rodzaje postępowania:1) Robimy konkretny zestaw materiałów dobrych i go nie zmieniamy,2) Robimy konkretny zestaw materiałów tańszych i go nie zmieniamy,3) Robimy wstępny kosztorys materiałów i w trakcie budowy go korygujemy.Wszystkie te postępowania są słuszne, wszystko zależy ile środków chcemy wydać.Bo jeżeli odniesiemy się do Anki i mamy kogoś kto sprzedał mieszkanie w bloku i chce budować za np. 130.000,00zł to on musi zrobić kosztorys 1) i musi mu wystarczyć.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 23.10.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Ekonomista tez masz racje, ale niektórych rzeczy poprostu nie przeskoczysz. Mówie o takich rzeczach jak: 1. Fundamenty 2. Strop 3. Wiezba dachowa 4. Sciany 5. Izolacje pionowe i poziome Na te elementy domu, nie ma opcji B. Jest tylko opcja A czyli trzeba zastosowac najlepsze materialy (no chyba ze dom buduje sie na handel a nie dla siebie) Mozna jedynie zredukowac koszty na takich elementach które bedzie mozna w niedalekiej przyszlosci wymienic (Zwlaszcza ze moda sie szybko zmienia)tz. 1. Stolarka 2. Okna 3. Dzwi 4. Schody 5. Pokrycie dachu 6. Instalacje Wogule cala wykonczeniówka. Tu mozna poszalec i mozna zrobic trzy kosztorysy 1.Drogi 2.Optymalny 3. Tani Ale na wiezbie dachowej ,betonie stali i izolacjach nie zaoszczedzisz, tu trzeba brac material ,pierwyj sort' Zwlaszcza jak sie buduje dom dla siebie, dzieci a moze i wnuków Niektórych rzeczy poprostu nie przeskoczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 24.10.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Dzieki za odp. na moje pytania. A sam budowal ten dom czy firma mu budowala? I jescze jedno pytanie: On ma podlogówke w calym domu? Bo sam zastanawiam sie nad zrezygnowaniem z grzejników na poddaszu i zrobic podlogówke w calym domu. Panuje opinia ze w sypialniach zle sie spi przy ogrzewaniu podlogowym, ale ile w tym prawdy to nie wiem juz sam. Spytaj znajomego jak sie spisuje podlogówka w calym domu, bo sam mam zamiar zrobic podlogówke w calym domu. No moze jeden grzejnik zaloze w lazience, ale taki specjalny rurowy, do suszenia reczników Miał różne ekipy do różnych etapów. Jakąś firmę do murarki, inną do dachu, inną do tynków itd. Trochę mu znajomi pomagali. Jeśli chodzi o podłogówkę to tak, ma podłogówkę w całym domu + grzejniczki na ręczniki w łazienkach, z tego co się orientuje to jest zadowolony, może każdy pokój wyłączyć z ogrzewania, np. jak dzieci wyjadą, to żeby nie grzać całej chaty to wyłączy obiegi w pokoikach dzieci. My chyba też się zdecydujemy na podłgówkę w całym domu, ale myślę o tym, aby wyprowadzić rurki do grzejników (w razie gdyby się okazało że komuś źle się śpi) i wtedy w każdej chwili można dokupić grzejnik i sobie zamontować. Pozdrawiam:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 24.10.2012 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Maro, oczywiście masz rację. Koszty należy zawsze liczyć in plus. Jednak są trzy rodzaje postępowania: 1) Robimy konkretny zestaw materiałów dobrych i go nie zmieniamy, 2) Robimy konkretny zestaw materiałów tańszych i go nie zmieniamy, 3) Robimy wstępny kosztorys materiałów i w trakcie budowy go korygujemy. Wszystkie te postępowania są słuszne, wszystko zależy ile środków chcemy wydać. Bo jeżeli odniesiemy się do Anki i mamy kogoś kto sprzedał mieszkanie w bloku i chce budować za np. 130.000,00zł to on musi zrobić kosztorys 1) i musi mu wystarczyć. Pozdrawiam Bo to wszystko zależy od tego: 1. Czy i ile mamy kasy 2. Jakie mamy wymagania 3. Co nas cieszy - Ja np nie potrzebuje willi z basenem i będę się cieszyła z małego, taniego w budowie domku. Inni natomiast potwornie zadłużają się na całe życie. Ja wychodzę z założenia, że dom ma być tani, łatwy do sprzątnięcia i utrzymania porządku, a podczas gdy inni będą latami spłacać swoje wille to ja będę odpoczywać gdzieś na plaży w Chorwacji :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 24.10.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Oczywiście z moim ukochanym mężusiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekonomista 24.10.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Przeczytałem całe forum, ale nie znalazłem konkretnego kosztorysu poszczególnych etapów prac.Np. ile kosztowały fundamenty kompletne z ociepleniem i kolejne etapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 24.10.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Ekonomista. To ze nikt nie wkleil na forum kosztorysu, to nie znaczy ze nikt z nas takiego kosztorysu nie zrobil. Ja zrobilem az trzy. Wklejam ten pierwszy który zrobilem. Po tym kosztorysie zrobilem jeszcze dwa inne, ale zostawilem je w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 24.10.2012 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Niestety czesc pierwsza nie wkleila sie bo za duzo warzy. Spróbuje podzielic ja i wkleic jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 24.10.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 No jakos udalo sie wkleic. Na pierwszej fotce jest kosztorys czesc druga, a na drugich zdieciach czesc pierwsza podzielona na dwa zdiecia bo inaczej nie chcialo sie wkleic. To mój pierwszy kosztorys i nie jest doskonaly, potem zrobilem jescze dwa i sa dokladniejsze. Chociaz tylko pare tysiecy mniej wyszlo. Jest to kosztorys materialu, bo co do robocizny kazdy musi sam wynegocjowac cene z firma. Sa to ceny netto. Do tego kosztorysu nalezy doliczyc Vat 23%. jesli budujemy sami. jesli buduje nam dom firma, to material mozna brac na firme i wtedy nalezy doliczyc do tego kosztorysu Vat 8% Przypominam ze jest to kosztorys mojego domu z garazem. Sam domek powinien wyjsc jakies 15-20% taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 24.10.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2012 Anka inowroclaw. Ja tez buduje maly domek, ale nie dlatego ze mnie na duzy nie stac, tylko dlatego ze nie chce zeby sie puzniej synowa albo ziec ze mna meczyli, albo ja z nimi. Jak dzieci dorosna to powinni pujsc od razu na swoje. Wole teraz wybudowac maly domek a puzniej pomóc wybudowac dzieciom drugi domek, lub kupic im mieszkania. Pozatym dom to jeszcze nie wszystko. jak wrucimy do Polski na stale to trzeba bedzie pomyslec nad jakims interesem i gotówka bedzie potrzebna. trzeba sobie stworzyc jakisc miejsce pracy. Bo z praca z tego co widze kiepsko, a z placami jeszcze gorzej. Co do finansowania budowy to ja tez buduje za gotówke. Ale doskonale rozumiem tych co biora kredyt na budowe malego domku. Ja bdybym nie mnial takich mozliwosci jakie mam teraz to tez bym bral kredyt, ale wlasnie na taki maly domek. Lepiej placic rate 20-25 lat za domek 100m/2 niz placic taka sama rate plus czynsz za mieszkanie, i cisnac sie w kwadracie 55m/2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekonomista 25.10.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Maro nic nie widać na kosztorysach. Daj większą rozdzielczość na skanach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 25.10.2012 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 No wlasnie o to chodzi ze nie moge. Jak dawalem wieksza rozdzielczosc to sie nie dalo wkleic. Wyskakiwal napis ze plik ma za durza pojemnosc. Jeden plik musialem nawet podzielic na dwie czesci bo caly nie chial sie zaladowac. Nie wiem moze to cos z moim kompem Sciag to zdiecie i wtedy sobie mozesz sam je powiekszyc. Tylko zaznaczam ze byl to wstepny kosztorys, puzniej zrobilem juz bardziej szczegulowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 25.10.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2012 Anka inowroclaw. Ja tez buduje maly domek, ale nie dlatego ze mnie na duzy nie stac, tylko dlatego ze nie chce zeby sie puzniej synowa albo ziec ze mna meczyli, albo ja z nimi. Jak dzieci dorosna to powinni pujsc od razu na swoje. Wole teraz wybudowac maly domek a puzniej pomóc wybudowac dzieciom drugi domek, lub kupic im mieszkania. Pozatym dom to jeszcze nie wszystko. jak wrucimy do Polski na stale to trzeba bedzie pomyslec nad jakims interesem i gotówka bedzie potrzebna. trzeba sobie stworzyc jakisc miejsce pracy. Bo z praca z tego co widze kiepsko, a z placami jeszcze gorzej. Co do finansowania budowy to ja tez buduje za gotówke. Ale doskonale rozumiem tych co biora kredyt na budowe malego domku. Ja bdybym nie mnial takich mozliwosci jakie mam teraz to tez bym bral kredyt, ale wlasnie na taki maly domek. Lepiej placic rate 20-25 lat za domek 100m/2 niz placic taka sama rate plus czynsz za mieszkanie, i cisnac sie w kwadracie 55m/2 Dokładnie tak, ale niestety fakt jest taki, że sporo ludzi jak się buduje to już nie wiadomo ile m2 potrzebują. Budują domy za duże, a zanim je wykończą to dzieci "wyfruwają" z rodzinnych gniazdek i zostaje babka z dziadkiem na 200m2... bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts