Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:welcome:

No wlasnie o to chodzi ze nie moge. Jak dawalem wieksza rozdzielczosc to sie nie dalo wkleic. Wyskakiwal napis ze plik ma za durza pojemnosc.

Jeden plik musialem nawet podzielic na dwie czesci bo caly nie chial sie zaladowac. Nie wiem moze to cos z moim kompem

Sciag to zdiecie i wtedy sobie mozesz sam je powiekszyc.

Tylko zaznaczam ze byl to wstepny kosztorys, puzniej zrobilem juz bardziej szczegulowe

Maro naprawdę ten drugi post jest nieczytelny. Na pierwszym wszystko elegancko widać, ale w nim jest tylko (chyba) druga strona kosztorysu... Pokombinuj coś lub daj nam lepszy skan na maila:)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do postu załączam mój kosztorys.

Jest on wykonany na bazie dobrych materiałów np. w poz. 65 założyłem drzwi z futryną regulowaną komplet za 800zł. W taniej wresji można przyjąć za komplet 200zł.

Sorki Anka, że nie ująłem firan. hahaha

Pozdrawiam Wszystkich

Czekam na wasze delikatne uwagi.

Oczywiści trzeba najpierw go wydrukować.

Kosztorys.jpg

Ja sie tym nie martwie bo wstawilem tam LUXFERY i zawsze mopem mozna przetrzec. Na zewnatrz mam w tym miejscu dach garazu i tez mozna tam wejsc i przetrzec.

Dla zainteresowanych moge przeslac kosztorys na maila, tylko prosze mi podac adres mailowy.

No fakt niektórzy buduja duze domy, a potem stoja takie niewykonczone Landary.

Potem zostaja na tak duzym metrazu dwoje ludzi i spia w kufajkach bo emerytury niskie a opal drogi.

Teraz naewt dzieci nie potrzebuja duzych pokoi. To nie te czasy kiedy my bylismy mali i gralo sie w domu w kregle.

Teraz dziecku wystarczy dobre biurko i wygodny fotel do komputera i konsoli, a to miesci sie w kazdym pokoju .Takie czasy

Do postu załączam mój kosztorys.

Jest on wykonany na bazie dobrych materiałów np. w poz. 65 założyłem drzwi z futryną regulowaną komplet za 800zł. W taniej wresji można przyjąć za komplet 200zł.

Sorki Anka, że nie ująłem firan. hahaha

Pozdrawiam Wszystkich

Czekam na wasze delikatne uwagi.

Oczywiści trzeba najpierw go wydrukować.

Haha, tak się składa, że firanek nie używam :) wolę nowoczesne wnętrze bez zbędności ;)

Dzięki za kosztorys

Ja sie tym nie martwie bo wstawilem tam LUXFERY i zawsze mopem mozna przetrzec. Na zewnatrz mam w tym miejscu dach garazu i tez mozna tam wejsc i przetrzec.

Dla zainteresowanych moge przeslac kosztorys na maila, tylko prosze mi podac adres mailowy.

No fakt niektórzy buduja duze domy, a potem stoja takie niewykonczone Landary.

Potem zostaja na tak duzym metrazu dwoje ludzi i spia w kufajkach bo emerytury niskie a opal drogi.

Teraz naewt dzieci nie potrzebuja duzych pokoi. To nie te czasy kiedy my bylismy mali i gralo sie w domu w kregle.

Teraz dziecku wystarczy dobre biurko i wygodny fotel do komputera i konsoli, a to miesci sie w kazdym pokoju .Takie czasy

Maro ja poproszę kosztorys na [email protected] i z góry dziękuję :wiggle:

Ja się tylko zastanawiam jak się będzie myło okienko tam gdzie są schody :cool:

Ja będę okno od zewnątrz myła z balkonu, a wewnątrz chyba nie będzie tak źle, tylko najwyżej wykombinuje się jakiegoś zmywaka na kiju. Jeśli wstawimy okno otwierane to klamka od niego będzie musiała być możliwie nisko. Ale czy tam jest potrzebne okno otwierane????

Wydaje mi sie ze tak jak ma Maro_PL LUXFERY sa najlepsze chociaz bardziej wolalabym normalne okno. Oczywiscie tak jak Anka_inowroclaw pomysl z balkonem tez jest super. Jednak ja bede miala garaz tam wiec balkon odpada, chyba bede wchodzila na ten garaz haha :rolleyes:

U mnie caly tydzien walczyli z rurami od deszczówki, kanalizacji,uziemnieniem i odgromnikami. Bo jak widac na zdieciu pogoda nie ciekawa. Z kanalizacja musieli sie podlaczyc jak widac na zdieciu az do studzienki kolo najblizszego sasiada 100m. Ale ciesze sie ze juz skonczyli (zdiecia sa z czwartku)

Jak pogoda sie poprawi to biora sie za elewacje. I chyba na ten rok to juz koniec, no chyba ze bedzie lagodny listopad i grudzien, to cos sie jeszcze zrobi.

Wciaz czekam na podlaczenie pradu.

Ale domek juz widac chociaz we mgle

1 (10).jpg

U mnie caly tydzien walczyli z rurami od deszczówki, kanalizacji,uziemnieniem i odgromnikami. Bo jak widac na zdieciu pogoda nie ciekawa. Z kanalizacja musieli sie podlaczyc jak widac na zdieciu az do studzienki kolo najblizszego sasiada 100m. Ale ciesze sie ze juz skonczyli (zdiecia sa z czwartku)

Jak pogoda sie poprawi to biora sie za elewacje. I chyba na ten rok to juz koniec, no chyba ze bedzie lagodny listopad i grudzien, to cos sie jeszcze zrobi.

Wciaz czekam na podlaczenie pradu.

Ale domek juz widac chociaz we mgle

Bardzo fajna dachówka:) podoba mi sie. ona jest płaska czy z falą??

Gdzie sa starzy wyjadacze z tego forum???

Bruno

Pietja

Mimorak

Dajcie jakis znak zycia:eek:

Czołem rodacy, uwaga daję znak życia jak sobie Maro życzy- dostępu do neta nie było wiec i ciężko było się odezwać. Widzę nowych entuzjastów z71:)

Witam i pozdrawiam.

Ps. Muszę poczytać te wasze kosztorysy bo niepotrzebnie wydałem 80 tys. za dużo:),

to taki mały sarkazm do budowania tego domku za 130 tys.:)

Edytowane przez BrunoBanani

Kosztorysy Bruno sa nie wazne. Ja przekroczylem kosztorys i to znacznie. Kosztorys to teoria a budowa to praktyka i zadko to idzie w parze.

Jesli mozesz to napisz sczerze ile kosztowal Cie ten dom? Ty juz masz dom pod klucz, ale mnie interesuje ile kosztowal Ci ten dom w takim stanie jak ja mam teraz, czyli SSZ z dzialówkami. Bo mnie SSZ kosztowal 130tys (bez dzialki, papierów,kierownika budowy i architekta) To co teraz zrobili, czyli tarasy,dzeszczówka, piorunochron, uziemnienia i kanalizacja to juz nowy etap i nowa kasa.

130tys pod klucz to niemozliwe, ale SSZ jak najbardzie, bo wszystkie fartury mam w domu.

Za robocizne ekipa wziela tak jak sie umówilem wczesniej czyli 38tys netto +8% vat to daje za robocizne nieco ponad 41 tys zl , Reszta to materialy i sprzet

Jak mozesz to padaj mi na maila ile kosztowal cie SSZ [email protected]

:bye:

Co tam na emaila- tu odrazu machnę posta:) maro ciężko mi to będzie określić. Wiesz że dużo rzeczy robiłem i dalej robię sam co wykluczyło pewne wydatki. Mijanie się z założeniami spowodowało że w którymś momencie po prostu przestałem liczyć, a faktur jest tyle że pójdą do księgowej bo mi się liczyć nie chce. Podsumuję tylko z grubsza. Stan surowy zamknięty, ściany, dach, okna, drzwi kosztował mnie trochę ponad 60 tys. Cena bez robocizny -płaciłem tylko 8 ty. za fundament, reszta sam. Na dzień dzisiejszy dodam do tego tynki, posadzki, instalacje ,piec, kominek i schody drewniane i wychodzi mi ok 200 tys. w cenie tej jest jeszcze rower dla mnie i dla żony oraz sprzęgło do samochodu:D Są to ceny zachodniego pomorza więc mogą się one rożni lekko zależnie od rejonu polski. Oczywiście te 200 tys. to w przybliżeniu , mam w tej kwocie kilka rzeczy które zalicza się do wykończenia czy umeblowania. Moim zdaniem aby być pewnym że nam starczy przyszykować trzeba się na jakieś 220-230 tys. :yes:.............ale to tylko moje zdanie:cool:

Witam, po przerwie:) Co prawda zaglądałem na forum późnymi wieczorami wracając do domu, ale było jakaś magiczna cisza, każdy zapracowany;)

Oto moja zetka na dzień dzisiejszy:

DSC_2018.jpg

A na tym zdjęciu widać, nad czym pracowałem przez ostatnie dłuuugie tygodnie:

DSC_2022.jpg

Zrobiłem sobie ogrodzenie z siatki na tyłach domu wraz z podmurówką. Wyrównałem ziemię i zasiałem trawkę, jak widać już wyrasta:) Fajnie to brzmi wszystko, ale to była cholernie ciężka robota. Przewożenie taczkami i przesypywanie w odpowiednie miejsce. Metr po metrze przekopywanie, przepijanie się przez starą darń trawy, wybieranie kamyków i chwastów, jednym słowem masakra. Wykonanie ogrodzenia i wyrównanie terenu, zajęło mi bite 3 tygodnie od 9:00 do 19:00 każdego dnia. Ale to jest najgorsza robota, która każdy zostawia na koniec, a ja mam już za sobą;) Mi zależało na tym, aby synek miał gdzie biegać, jak na wiosnę będę przyjeżdżam działać przy budowie:)

DSC_2024.jpg

DSC_2026.jpg

A jeśli chodzi moje o koszty, to ja spisuję sobie każdą pojedynczą fakturę, każdy najdrobniejszy paragon, nawet na parę rękawiczek ogrodowych z 1,5zł:) I stan obecny, czyli jak na załączonych obrazkach nie licząc tylko działki budowlanej, a licząc wszystko łącznie z drzwiami, oknami, kierownikiem budowy, pozwoleniami, projektem, ogólnie każdym materiałem i kosztem robocizny wyniósł 103 000 zł

Teraz działam ze ściankami działowymi w środku. No na razie wszystko robiły mi firmy jak do tej pory. Ja robiłem małe przeróbki, walczyłem z ziemią, ogrodzeniem i teraz ze ściankami działowymi też już sam.

Aha no i też podłączam się do pytania odnośnie ogrzewania podłogowego. Kaloryfery chcę jedynie w łazienkach dać drabinkowe, żeby zawsze jakiś ręcznik, czy ścierkę wysuszyć.. A tak to wszędzie podłogówka. Po pierwsze zaoszczędzi mi to miejsce w domu, a przy tym metrażu to ma znaczenie, a po drugie komfort cieplny, fajnie ciepło w stopy. Tylko każdy ze znajomych, który ma ogrzewanie podłogowe to u góry ma już kaloryfery, bo tak zrobili bo im doradzali. Dla mnie to jakaś obiegowa opinia krąży, ale jak to ma się do rzeczywistości? Bo ja chcę na całości zrobić podłogówkę i tego się trzymam:)