Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cały dół mam w podłogówce, grzejnik drabinka jedynie w łazience- ze względu na drewniany strop na górze grzejniki. Odkąd zamontowałem sterowniki do podłogówki wszystko puki co fajnie śmiga i daje ładne ciepło. Piecem pale co dwa dni więc nie wiem jak to będzie jak będzie chodził 24 na dobę, ale zapowiada się dobrze.

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co na podłogę?? Kafle, wykładzina czy panele?? Co najlepiej odda ciepło??

Aha no i też podłączam się do pytania odnośnie ogrzewania podłogowego. Kaloryfery chcę jedynie w łazienkach dać drabinkowe, żeby zawsze jakiś ręcznik, czy ścierkę wysuszyć.. A tak to wszędzie podłogówka. Po pierwsze zaoszczędzi mi to miejsce w domu, a przy tym metrażu to ma znaczenie, a po drugie komfort cieplny, fajnie ciepło w stopy. Tylko każdy ze znajomych, który ma ogrzewanie podłogowe to u góry ma już kaloryfery, bo tak zrobili bo im doradzali. Dla mnie to jakaś obiegowa opinia krąży, ale jak to ma się do rzeczywistości? Bo ja chcę na całości zrobić podłogówkę i tego się trzymam:)

:welcome:

Szacun dla Bruna, Mimoraka, Krasiola, Pietji i Liquee zawsze mam i bede mia oraz dla zalozycielki forum Betiny.

Bruno od lat pracuje na budowach, to chyba nic dziwnego ze ma doswiadczenie i wiedze w tym temacie.

Dziwne by bylo gdyby Bruno zaprosil firme do budowy dachu w swoim domu

Zbudowac dom wlasnymi rekami-super sprawa. Ale zarobic na ten dom wlasnymi rekami, to tez nie byle co, zwlaszcza w tych czasach.

Kazdy niech robi to co potrafi najlepiej i lubi to robic.

Jesli nie potrafie czegos zrobic sam to najmuje firme do tej pracy. za to potrafie robic cos innego, i tez ktos z kolei mnie wynajmuje do innych prac,

Na tym wlasnie polega sila gospodarki.

Wynajmujesz kogos i placisz mu kase. Potem ktos ciebie wynajmuje i placi tobie kase.

Jak kazdy bedzie robic to w czym jest najlepszy, to wtedy wszystko bedzie OK.

Niestety w Polsce panuje opinia ze kazy jest tz. zlota raczka.

Troche stolarz, troche mechanik, troche spawacz, troche murarz, troche dekarz.itp

Ty dasz komus zarobic i wynajmiesz fachowca , to i tobie dadza zarobic. Tak funkcjonuje caly swiat

Jako guru chętnie przyjmę jakiś skromny datek:)

Ekonomista -chętnie bym zerknął na kosztorys ale jak go otwieram to mam za małe literki lub już taki stary jestem że ich nie widać.

Maro- z moich obliczeń wychodzi mi ok. 150m2 ocieplenia.

A z tym że niech każdy robi to na czym się zna zgodzić się muszę - chyba że jest odwrotnie:)

Witam wszystkich forumowiczów budujących z71. Ja z mężem bardzo dużo skorzystaliśmy przeglądając wpisy innych użytkowników - właśnie dlatego postanowiliśmy dołączyć do zacnego grona :) Być może nasze doświadczenie również komuś się przyda i ułatwi życie podczas budowy!

Formalności nam zajęły prawie dwa lata, ale to przez geodezyjny podział działki, przepisywanie notarialne, przekładanie mediów i takie tam... Ogólnie...koszmar! Na szczęście od 2 miesięcy budujemy :D i mamy zamiar przed zimą zamknąć stan surowy (jak śnieg nas nie zasypie!) Od 5.11 rusza firma z dachem (pełne deskowanie i papa), a na koniec listopada mamy umówiony montaż okien. Oby się udało!

Jak ogarnę to forum, to wstawię kilka fotek...

Czołem nowa koleżanko:) - wiem co czujecie po papirologi , sam walczyłem z nią 1,5 roku:( Pytanko- co was skłoniło by pokrywać deską i papą.

Ps. Nowy dom to nowe atrakcje- przed chwila tak piec strzelił że aż mi drzwiczki od wyczystki wywaliło :)............chociaż nie wiem czy to śmieszne :)

Edytowane przez BrunoBanani

Dlaczego deski? Głównie dlatego, że dachówkę chcemy kłaść dopiero na wiosnę. Ostatnio pojawił się pomysł, żeby spróbować w grudniu, ale nie wiemy jeszcze czy tak się da... Folia - jak wiadomo - musi być pokryta od razu. Przy wykonywaniu tego typu prac w listopadzie, uznaliśmy że jest to zbyt ryzykowne (pogoda bywa ostatnio różna). Druga sprawa - dechy to zawsze dechy: materiał pewny, sprawdzony i w razie usterek nie trzeba wymieniać całości. Uznaliśmy, że troszkę więcej wyłożymy teraz z nadzieją, że zwróci nam się to w przyszłości.

Jeśli mogę coś z doświadczenia................dachy budowałem i kryłem dachówka przy - 15 c , to nie jest problem, to znaczy jest , dla wykonawcy nie dla Was.

Macie racje decha to decha, stęża dach, wzmacnia, daje dodatkowe parametry cieplne, ale nie trzeba jej przy dzisiejszych parametrach paroizolacyjnych membran dachowych kryć papą- chyba że planujecie dachówkę za lat kilka. Dach w przypadku tego projektu powinien wykonawcy zabrać nie więcej jak 2 tygodnie, moim zdaniem zdążycie z palcem w nosie przed prawdziwa zima i koszta mniejsze. Deska plus papa kosztuje ekstra , a budujący z71 chyba milionerami nie są :). Poza tym papa nie oddycha. Spokojnie powinniście więźbę i pokrycie zrobić zanim dzieci zaczną bałwany lepić- jakby co polecam swoje tanie usługi :p

Myslalem ze jak starzy wyjadacze z tego forum skoncza domy, to forum zaniknie. Ale teraz widze ze co jakis czas pojawia sie tak zwany (nowy narybek;))

Tymbardziej milo mi powitac nowych uczestników forum:bye:

Utwierdza mnie to w przekonaniu ze mój wybór tego projektu byl dobrym wyborem, i ze bedzie mnial kto godnie zastapic starych wyjadaczy tego forum

(chociaz ja osobiscie nie mam zamiaru rezygnowac z tego forum jak juz sie wprowadze do domu, chociazby jako Wujek Dobra Rada))

Na budowlance znam sie jak wilk na gwiazdach, ale cos tam zawsze wiem,

Jeszcze raz witam nowych przybyszy:rolleyes:

Gdzie sa starzy wyjadacze z tego forum???

Bruno

Pietja

Mimorak

Dajcie jakis znak zycia:eek:

Żyją wszyscy.Spokojnie.Tylko tak się zastanawiam,dlaczego ktoś dołącza do Forum,nie czytając wcześniejszych postów? Zaoszczędziliby sobie trochę czasu.Jeśli ktoś czyta od początku (a watpię w to bardzo),to nie bedzie sie teraz zastanawiał,jak np.umyć okno na klatce schodowej,bo na początku tego Forum jest napisane,że to okno to jedna wielka lipa.Podobnie schody (ale to chyba tylko mi takie wyszły).Padło pytanie,gdzie schować rodzinne skarby - trzeba sobie na pietrze zrobić dziurkę w suficie i założyć schody dachowe.

Bruno - jako guru sekty masz obowiązek dzielenia się drobnymi :)

BrunoBanani mam pytanko do Ciebie jako do specjalisty - budowlańca. :rolleyes:

Więc jeśli już oferujesz swoje usługi to może mógłbyś mi pomóc:confused:

Mamy problem z ustawieniem komina, a dokładnie wygląda to tak: zamieniliśmy łazienkę z kotłownią i przenieśliśmy komin na ścianę szczytową, ALE :mad: niestety projektant trochę przyciął i wkreślił nam ten komin w różnych wersjach (wzdłuż ściany na jednych rysunkach, a na innych w poprzek).

Rozmawialiśmy z murarzem i nic nam nie doradził.

Zastanawiamy się teraz czy komina nie "wciągnąć" w ścianę, tak żeby w domu nie było go widać, a z zewnątrz wyrównał by się z ociepleniem.

I proszę ładnie o poradę, czy wstawienie komina w ścianę jest odpowiednie czy może lepiej żeby stał sobie wewnątrz i zmniejszał ustawność pomieszczeń....:confused::confused::confused:

Nie no elka11111, zartowalem, cos tam o budowie wiem.

Nie jestem bruno:P ale sam mialem problem z kominem i tez chcialem go wpuscic w sciane nosna. Kierownik budowy powiedzial ze nie da rady, ze to nie zgodne z przepisami budowlanymi. Nie zgadzam sie z tym dlatego ze pelno jiest projektów z kominami w scianach nosnych. (W domu kominek a na zewnatrz grilo-wedzarnia. I wszystko w jednej konstrukcji kominowej wpuszczonej scianie nosnej.

Architekt musi poprostu przerobic projekt i da sie to zrobic bez problemu.

Takie jest moje zdanie, bo u mnie tez bylo kilka sytuacji typu: NIE DA RADY a potem okazalo sie ze jednak jest to mozliwe, wystarcza tylko dobre checi architekta i kierownika budowy, którzy przeciez biora za to kase, i to dosyc sporo tej kasy biora.:p