Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Fakt faktem jestem cieślą a nie murarzem , ale co nieco widziałem- jak napisał Maro , takie rozwiązanie to nie nowość. Widywałem je na różnych budowach- jeśli strop będziecie mieli lany to nie ma najmniejszego problemu- oczywiście skonsultujcie to z konstruktorem jakimś. Sam osobiście mam wpuszczony komin w ścianę nośną ale nie szczytową a tą dzielącą hal od reszty domu.

Nie wiem czy pomogłem i czy o to chodziło :)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli mogę coś z doświadczenia................dachy budowałem i kryłem dachówka przy - 15 c , to nie jest problem, to znaczy jest , dla wykonawcy nie dla Was.

Macie racje decha to decha, stęża dach, wzmacnia, daje dodatkowe parametry cieplne, ale nie trzeba jej przy dzisiejszych parametrach paroizolacyjnych membran dachowych kryć papą- chyba że planujecie dachówkę za lat kilka. Dach w przypadku tego projektu powinien wykonawcy zabrać nie więcej jak 2 tygodnie, moim zdaniem zdążycie z palcem w nosie przed prawdziwa zima i koszta mniejsze. Deska plus papa kosztuje ekstra , a budujący z71 chyba milionerami nie są :). Poza tym papa nie oddycha. Spokojnie powinniście więźbę i pokrycie zrobić zanim dzieci zaczną bałwany lepić- jakby co polecam swoje tanie usługi :p

Cześć Elka. Jak dach się latem nagrzeje pod dachówką to smoła z papy będzie spływać. Co innego jest jeżeli papa jest na wierzchu. Tylko należy pamiętać, że nie można oszczędzać na foli dachowej. Najlepiej firmy Tyvek (DuPoint). Bo z tanich za parę lat mogą zostać szmaty.

Edytowane przez Ekonomista

Ściągnij kosztorys na pulpit i go wydrukuj. Wtedy będzie widoczny.

Z wielką chęcią, jednak nie mam w obecnych warunkach możliwości druku:(

Mam najświeższą wycenę na ocieplenie i gotową elewację. Gdyby kogoś to interesowało to materiał kompletny wynosi ok. 6 tys. (styropian, kleje, siatka, tynk w workach, podkład, kołki ,listwy itp.)

Robocizna drugie tyle.

Witam, ja tez buduje z71 na terenie mazowieckim. tak sie sklada ze jestem wlascicilem malego skladu budowlanego w warszawe i jak szukacie drodzy koledzy promocji na systemy docieplen albo na farby wewnetrzne dajcie znac musimy sobie jakos radzic w dzisiejszych czasach. Ps. jestem dystrybutorem takich marek jak caparol, majsterpol, alpol, dekoral, sigma, tikurilla. jak cos to piszcie na priv

w tym momencie zakonczylem pelne uzbrojenie dzialki z ktorym meczylem sie przez prawie 2 lata po urzedach bo w pasie mojej dzialki bedzie budowana droga wojewodzka takze odwolania i odwolania:) ale udalo sie i w tym roku mam nadzieje na fundamenty a od wiosny calosc. Co do kosztow to fakt po kosztach:) mozna powiedziec ze caly material kupuje po kosztach bo a to jeden znajomy ma sklad ze stala a to z pustakami a to w rodzinie dekarz takze calkowity koszt budowy domu pod klucz nie powienien przekraczac 120 tys

Maro dziękuję za poradę:) Muszę to na spokojnie przemyśleć i pogadać z mężem mym.Na szczęście budowę zaczynamy dopiero na wiosnę więc na spokojnie zdążę ze "wszystkimi świętymi" to ustalić...

:welcome:

Nie no elka11111, zartowalem, cos tam o budowie wiem.

Nie jestem bruno:P ale sam mialem problem z kominem i tez chcialem go wpuscic w sciane nosna. Kierownik budowy powiedzial ze nie da rady, ze to nie zgodne z przepisami budowlanymi. Nie zgadzam sie z tym dlatego ze pelno jiest projektów z kominami w scianach nosnych. (W domu kominek a na zewnatrz grilo-wedzarnia. I wszystko w jednej konstrukcji kominowej wpuszczonej scianie nosnej.

Architekt musi poprostu przerobic projekt i da sie to zrobic bez problemu.

Takie jest moje zdanie, bo u mnie tez bylo kilka sytuacji typu: NIE DA RADY a potem okazalo sie ze jednak jest to mozliwe, wystarcza tylko dobre checi architekta i kierownika budowy, którzy przeciez biora za to kase, i to dosyc sporo tej kasy biora.:p

U nas kierownik budowy nie zgodził się na wstawienie komina w ścianę nośną, ale ułożyliśmy go w kwadrat i mamy wejście do pom. gosp. z korytarza, a nie tak jak w projekcie - z kuchni. Piec gazowy, więc na szczęście dużo miejsca nie zajmuje :)

My niestety musimy zastosować piec na eko-groszek, bo gazu nie mamy, więc dlatego kotłownię delikatnie powiększyliśmy a zapas opału będziemy składować z tyłu garażu (tam się wydzieli pomieszczenie gospodarcze).

Elka a czy mogłabyś wrzucić skan lub fotkę Twojego komina??

Prośba też do tych, którzy zastosowali lub zastosują u siebie piec na e-g aby pochwalili się jak poradzili sobie z problemem komina. Z góry dziękuję :bye:

:welcome:

No fajnie ten komin wyszedl, i tez mialem takie plany, tylko, tylko jak ten komin wyszedl na poddaszu. Z tego co u mnie widzialem to ten komin pomniejszyl by pokój na górze, bo znacznie ingeruje w kubature tego pokoju. Nie wiem moze tylko u mnie tak by to wyszlo. W ostatecznosci przekonalem jednak kierownika budowy i wpuscilismy komin w sciane nosna.