BrunoBanani 31.10.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Fakt faktem jestem cieślą a nie murarzem , ale co nieco widziałem- jak napisał Maro , takie rozwiązanie to nie nowość. Widywałem je na różnych budowach- jeśli strop będziecie mieli lany to nie ma najmniejszego problemu- oczywiście skonsultujcie to z konstruktorem jakimś. Sam osobiście mam wpuszczony komin w ścianę nośną ale nie szczytową a tą dzielącą hal od reszty domu. Nie wiem czy pomogłem i czy o to chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 31.10.2012 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 A ja mam tak samo jak Bruno.Miałem,sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekonomista 31.10.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Ściągnij kosztorys na pulpit i go wydrukuj. Wtedy będzie widoczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekonomista 31.10.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 (edytowane) Jeśli mogę coś z doświadczenia................dachy budowałem i kryłem dachówka przy - 15 c , to nie jest problem, to znaczy jest , dla wykonawcy nie dla Was. Macie racje decha to decha, stęża dach, wzmacnia, daje dodatkowe parametry cieplne, ale nie trzeba jej przy dzisiejszych parametrach paroizolacyjnych membran dachowych kryć papą- chyba że planujecie dachówkę za lat kilka. Dach w przypadku tego projektu powinien wykonawcy zabrać nie więcej jak 2 tygodnie, moim zdaniem zdążycie z palcem w nosie przed prawdziwa zima i koszta mniejsze. Deska plus papa kosztuje ekstra , a budujący z71 chyba milionerami nie są . Poza tym papa nie oddycha. Spokojnie powinniście więźbę i pokrycie zrobić zanim dzieci zaczną bałwany lepić- jakby co polecam swoje tanie usługi Cześć Elka. Jak dach się latem nagrzeje pod dachówką to smoła z papy będzie spływać. Co innego jest jeżeli papa jest na wierzchu. Tylko należy pamiętać, że nie można oszczędzać na foli dachowej. Najlepiej firmy Tyvek (DuPoint). Bo z tanich za parę lat mogą zostać szmaty. Edytowane 31 Października 2012 przez Ekonomista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 01.11.2012 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Ściągnij kosztorys na pulpit i go wydrukuj. Wtedy będzie widoczny. Z wielką chęcią, jednak nie mam w obecnych warunkach możliwości druku:( Mam najświeższą wycenę na ocieplenie i gotową elewację. Gdyby kogoś to interesowało to materiał kompletny wynosi ok. 6 tys. (styropian, kleje, siatka, tynk w workach, podkład, kołki ,listwy itp.) Robocizna drugie tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 01.11.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 I mówisz Bruno ze jest tego okolo 150m/2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek0143 01.11.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Witam, ja tez buduje z71 na terenie mazowieckim. tak sie sklada ze jestem wlascicilem malego skladu budowlanego w warszawe i jak szukacie drodzy koledzy promocji na systemy docieplen albo na farby wewnetrzne dajcie znac musimy sobie jakos radzic w dzisiejszych czasach. Ps. jestem dystrybutorem takich marek jak caparol, majsterpol, alpol, dekoral, sigma, tikurilla. jak cos to piszcie na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 01.11.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Tak mi Maro z obliczeń wyszło:) Trzeba zobaczyć co Ekonomista ma w kosztorysie czy się to pokrywa z moimi obliczeniami:) I jak panie Pawle prace idą , pochwal się pan- taki to pewnie dopiero po kosztach się buduje:-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek0143 01.11.2012 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 w tym momencie zakonczylem pelne uzbrojenie dzialki z ktorym meczylem sie przez prawie 2 lata po urzedach bo w pasie mojej dzialki bedzie budowana droga wojewodzka takze odwolania i odwolania:) ale udalo sie i w tym roku mam nadzieje na fundamenty a od wiosny calosc. Co do kosztow to fakt po kosztach:) mozna powiedziec ze caly material kupuje po kosztach bo a to jeden znajomy ma sklad ze stala a to z pustakami a to w rodzinie dekarz takze calkowity koszt budowy domu pod klucz nie powienien przekraczac 120 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelek0143 01.11.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 a projekt z71 powiekszony do powierzchni uzytkowej w domu ok 110 m2 z plus garaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 01.11.2012 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Życzę powodzenia , też liczyłem że mi się uda:) Z innej beczki, ma ktoś z was doświadczenie z klejeniem styropianu na piankę poliuretanową Wygląda to całkiem dobrze, szybko, czysto, i ponoć lepiej, ale jaka jest prawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elka11111 01.11.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 U nas kierownik budowy nie zgodził się na wstawienie komina w ścianę nośną, ale ułożyliśmy go w kwadrat i mamy wejście do pom. gosp. z korytarza, a nie tak jak w projekcie - z kuchni. Piec gazowy, więc na szczęście dużo miejsca nie zajmuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 01.11.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 No u mnie wpuscili komin w sciane nosna i tez mam wejscie do tego pomieszczenia od korytarza. Tez myslalem na poczatku zeby uatawic komin w kwadrat ale nie chcialem zmieniac ksztaltu pokoju na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 02.11.2012 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Maro dziękuję za poradę Muszę to na spokojnie przemyśleć i pogadać z mężem mym.Na szczęście budowę zaczynamy dopiero na wiosnę więc na spokojnie zdążę ze "wszystkimi świętymi" to ustalić... Nie no elka11111, zartowalem, cos tam o budowie wiem. Nie jestem bruno:P ale sam mialem problem z kominem i tez chcialem go wpuscic w sciane nosna. Kierownik budowy powiedzial ze nie da rady, ze to nie zgodne z przepisami budowlanymi. Nie zgadzam sie z tym dlatego ze pelno jiest projektów z kominami w scianach nosnych. (W domu kominek a na zewnatrz grilo-wedzarnia. I wszystko w jednej konstrukcji kominowej wpuszczonej scianie nosnej. Architekt musi poprostu przerobic projekt i da sie to zrobic bez problemu. Takie jest moje zdanie, bo u mnie tez bylo kilka sytuacji typu: NIE DA RADY a potem okazalo sie ze jednak jest to mozliwe, wystarcza tylko dobre checi architekta i kierownika budowy, którzy przeciez biora za to kase, i to dosyc sporo tej kasy biora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 02.11.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 U nas kierownik budowy nie zgodził się na wstawienie komina w ścianę nośną, ale ułożyliśmy go w kwadrat i mamy wejście do pom. gosp. z korytarza, a nie tak jak w projekcie - z kuchni. Piec gazowy, więc na szczęście dużo miejsca nie zajmuje My niestety musimy zastosować piec na eko-groszek, bo gazu nie mamy, więc dlatego kotłownię delikatnie powiększyliśmy a zapas opału będziemy składować z tyłu garażu (tam się wydzieli pomieszczenie gospodarcze). Elka a czy mogłabyś wrzucić skan lub fotkę Twojego komina?? Prośba też do tych, którzy zastosowali lub zastosują u siebie piec na e-g aby pochwalili się jak poradzili sobie z problemem komina. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elka11111 02.11.2012 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Przedstawiam nasz komin: Między nim, a działówką z kuchnią jest wystarczająco dużo miejsca na piec gazowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 02.11.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Przedstawiam nasz komin: [ATTACH=CONFIG]145794[/ATTACH] Między nim, a działówką z kuchnią jest wystarczająco dużo miejsca na piec gazowy Dziękuję Elka za tak szybką odpowiedź. To teraz będziemy główkować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 02.11.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 No fajnie ten komin wyszedl, i tez mialem takie plany, tylko, tylko jak ten komin wyszedl na poddaszu. Z tego co u mnie widzialem to ten komin pomniejszyl by pokój na górze, bo znacznie ingeruje w kubature tego pokoju. Nie wiem moze tylko u mnie tak by to wyszlo. W ostatecznosci przekonalem jednak kierownika budowy i wpuscilismy komin w sciane nosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beataxxx 03.11.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 Dlaczego wybraliscie z71 a nie z212 ? oba te projekty sa bardzo podobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 03.11.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2012 No ja wybralem ten projekt dlatego ze podoba mi sie ten taras czesciowo wpuszczony w bryle budynku. To przewazylo ze wybralem Z71 a nie Z212. Niektórzy rezygnuja z tego zadaszonego tarasu, powiekszajac sobie salon, i wtedy faktycznie mogli by wybrac Z212, a nie przerabiac Z71. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts