Maro_PL 09.11.2012 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Dokladnie tak. Zakup okien to zawsze indywidualna sprawa (Troche tak jak z wyborem samochodu) Nie sztuka jest wyszukac najlepszy i najdrozszy towar na internecie i sugerowac go innym. No chyba ze ktos ma worek kasy. Trzeba poprostu znalezc kompromis pomiedzy jakoscia a cena. Ja tez jestem zadowolony z moich okien, ale co bedzie jak zamieszkam i przyjda mrozy, tego nie wiem. Kazdy sprzedawca bedzie zachwalal swój towar bo ta praca daje mu chleb. Obecnie okna w tych samym przedziale cenowym maja podobne parametry i wybór firmy to poprostu sprawa estetyki i wlasnych upodoban. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elka11111 09.11.2012 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Warto brać fachowców polecanych w danej okolicy. Nie sztuka kupić dobre okna i mieć je źle zamontowane! Ja chyba z 2 miesiące szukałam: czytałam, wypytywałam, oglądałam, porównywałam. Nam za wszystkie okna + drzwi wejściowe z montażem i rolety zewnętrzne (w tym jedna elektryczna) wyszło ok 12 tys. Te dwa okna w salonie zrobiliśmy nieotwierane o dużych wymiarach, bo chyba 120x180 (chcę mieć dużo światła w salonie , do tego wszystkie okna na piętrze będą balkonowymi - tzw. rzygowniki 26.11 mamy montaż - już nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 09.11.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Nie rozumiem co znaczy miec zle zamontowane okna:o Jesli robi to firma legalnie i na fakture, i do tego daje na usluge gwarancje, to okna musza by zamontowane pprawidlowo. No chyba ze ktos do tej uslugi bierze ludzi na czarno lub pseudofachowców z pod budki z piwen , to faktycznie moga spaprac robote i potem jescze za to odpowiedzialnosci nie poniesc. Tacy fochowcy moga spaprac caly dom, nie tylko okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebciu_w 11.11.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebciu_w 11.11.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2012 Finał starań 6 ostatnich miesięcy, nie ukrywam przy wydatnej pomoc tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 12.11.2012 01:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 No No No. Pieknie Ci to wyszlo. Mam pytanie bo na foto dokladnie nie widac. Tam jeszcze nie ma podbitki? Kolor okien masz chyba taki sam jak ja, czyli Zloty Dab. I ja tez ,przynajmniej narazie robie biala elewacje. Ladnie sie to wszystko komponuje. No i to otoczenie:rolleyes: Poprostu bajka Pelen szcun Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebciu_w 12.11.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Faktycznie podbitki brak ,okna złoty dąb ,elewacja zdjęcie troszkę przekłamuje jest lekko piaskowa. Co do otoczenia faktycznie miło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 12.11.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Sebciu bardzo ładnie Ci to wyszło, ale chyba zmieniałes kąt nachylenia dachu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 12.11.2012 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Naprawde bardzo to ladnie wyszlo. Jesli mozna mam tylko jedna uwage. Pieknie wygladaja te duze drzewa kolo domu, tez tak chce, ale czy przy obecnych anomaliach pogodowych i silnych wiatrach burzowych takie drzewa kolo domu to nie za duze ryzyko.Sam juz nie wiem szkoda by bylo gdyby takie drzewo zwalilo sie na taki ladny dach. Z drugiej strony pieknie to wyglada. Jednak zycie jeden wielki kompromis.lepiej ladnie czy bezpiecznie O to jest pytanie:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dragon_pol 12.11.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Sebciu Mam pytanko - poszukuję właśnie takich balustrad jakie masz na zdjęciuMógłbyś podac żródło?Z góry dziekuję pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 13.11.2012 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Maro_PL ile dałeś za podłączenie kanalizy i jak Ci to liczyła firma? Mam projekt na przyłącze wodno-kanalizacyjne i wszystkie zgody. Wszystkie media i punkty przyłączenia są tuż przed moim domkiem i tak: punkt przyłączenia do wody jest 6 metrów od domu, punkt przyłączenia do kanalizy jest 8,5 metra od domu. Mam faceta z polecenia, który jak wieś niesie jest dobrym i tanim fachowcem, pracuje dodatkowo w wodociągach i załatwia sam wszystkie formalności. Dziś do mnie zadzwonił i zabił mnie ceną - 3500 zł (materiał + robocizna) Myślałem, że "parę rurek plastikowych" + mała odległość do mediów to będą grosze:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 13.11.2012 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 PS Bruno, nie chce mi się przeszukiwać forum, ale czy to nie Ty przypadkiem napisałeś "Niech skonam, a zdjęcia wystawie" i to miało być tuż po tynkach i wylewkach;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 14.11.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Liquee narazie ma m gotowa konalizacjie, bo wode bede podlaczal na wiosne. Nie wiem ile jeszcze za to zaplace, ale ja mialem do przekopania i polozenia rur prawie 100m. Biorac pod uwage to jak blisko masz przylacza wody i kanalizacji to cena o której piszesz jest bardzo wysoka. Za kilka dni mój wykonawca przysle mi rozliczenie za kanalizacje to napisze ile. Ale u mnie jest troche inna sytuacja bo mam caly czas ta sama firme na budowie. Teraz robia elewacje, a rozliczenia za kanalizacje bedzie razem z piorunochronem, (cala instalacja odgromowa), uziemnieniem, drenazem wokól domu i z cala instalacja od deszczówki wraz z dwiema studzienkami od tych obu instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW. 14.11.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Witam ponownie wszystkich. Właśnie zamówiłem okna firmy Brugman Rondo i na cały dom wyszło 8tyś z montażem więc myślę że to była najlepsza oferta w mieście. Zakupiłem również dachówkę firmy Tondach czarna glazura i wyszło 8tyś, reszta czyli cztery okna dachowe , orynnowanie oraz inne pierdoły do dachu wyszło 6 tyś. Teraz czekamy jak wkroczą do akcji cieśle. I aby była łagodna zima. Jak zrobią to wkleję fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 15.11.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 SebastianW. Okna Brugmann to bardzo dobry wybór. Mam kuzynkę, która pracuje w bardzo dużej firmie z oknami i sama u siebie montowała Brugmann Rondo. Mi też polecała Brugmann'a, z tym, że ja wziąłem Brugmann Classic w kolorze Antracyt. (cena parametry te sama różnica jest tylko w kształcie, Rondo-zaorkrąglone, Classic-proste). W każdym razie ja zapłaciłem 9800zł z montażem tylko ta cena zawiera rolety sterowane elektrycznie:) No, ale kuzynka dała mi bardzo duży rabat:P Maro_PL zrobiłem wyliczenie materiału w firmie na wode/kanalize i mi wyszło 1700zł (rury, licznik, zawory, nawiertki, studzienki rewizyjne itd). Gość ma za materiał pewnie niższe ceny, więc samą robociznę wychodzi, że wziąłby 1800zł minimum. (Za 8m wykupu i rzucenie paru rurek, za dużo!). Dzwonie wczoraj do niego i mówie, że dałem projekt do wyceny w inne miejsce i rezygnuje z jego usług. A on - To ile ja powiedziałem, że to dużo wychodzi?. No 3500zł, to dla mnie cena zaporowa, nie zgadzam się znią - mówie. A on taki zmieszany, plątał się - Oj to się źle rozumieliśmy, miało być 2500zł, może coś źle powiedziałem i pytał czy te 2500zł pasuje?. Więc jeszcze ponegocjuje z nim troszkę i go wezmę, bo nawet 2500zł to już mi pasuje.Na dzień dobry 1000zł chciał przyciąć. PS A żona już chciała go brać odrazu, bo zależy nam na podłączeniu wody:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 15.11.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 No tacy sa wlasnie ci miejscowi fachowcy. Wystrzela z cena, a nuz sie klient zgodzi (bo wedlug tych fachowców jestesmy za glupi i na niczym sie nie znamy) Tylko fachowcy nie ida z duchem czasu i zapominaja ze teraz mozna wszystko sprawdzic i dowiedziec sie w internecie (no i na forach internetowych) Bardzo szybko spuscil cene, i tak trzeba wlasnie twardo negocjopwac. Z drugiej strony farciaz z Ciebie ze masz tak blisko przylacza;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebciu_w 16.11.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Dokładnie podniesiona jest ściana kolankowa i to sporo dzięki temu w pokojach na górze skosy są ale dorosła osoba spokojnie pod nimi stoi, kąt dachu zmieniony i wydłużone okapy troszkę, żeby zachować proporcję całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebciu_w 16.11.2012 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Co do balustrad to źródłem jest profil ze stali kwasowej satynowej w dwóch wymiarach i jedno popołudnie u kolegi spawacza, więc jeśli ktoś buduje w okolicach łodzi mogę dać telefon do kolegi. Profil kupiłem w hurtowni osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebciu_w 16.11.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Drzewa wokół domu są fajnie podcięte brak 1/3 wysokości wiatry wtedy nie takie straszne ,bardziej martwi mnie kwestia spadających na dach liści igieł i różnych śmieci które sprawiają zapychanie rynien i dach prędzej czy później będzie zielony. W ZAMIAN JEDNAK NA WIOSNĘ PTAKI ŚPIEWAJĄ TAM TAK ŻE DECH ZAPIERA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicher2010 18.11.2012 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Nic takiego do swojej oczyszczalni robić nie musiałem, może się coś zmieniło od tamtej pory w przepisach . Kolega z Trzebiatowa, ale ten świat mały:) A no widzisz tak to bywa a daleko od Szczecina mieszkasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts