Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:welcome:

Dokladnie tak. Zakup okien to zawsze indywidualna sprawa (Troche tak jak z wyborem samochodu)

Nie sztuka jest wyszukac najlepszy i najdrozszy towar na internecie i sugerowac go innym.

No chyba ze ktos ma worek kasy. Trzeba poprostu znalezc kompromis pomiedzy jakoscia a cena.

Ja tez jestem zadowolony z moich okien, ale co bedzie jak zamieszkam i przyjda mrozy, tego nie wiem.

Kazdy sprzedawca bedzie zachwalal swój towar bo ta praca daje mu chleb.

Obecnie okna w tych samym przedziale cenowym maja podobne parametry i wybór firmy to poprostu sprawa estetyki i wlasnych upodoban.:yes:

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Warto brać fachowców polecanych w danej okolicy. Nie sztuka kupić dobre okna i mieć je źle zamontowane! Ja chyba z 2 miesiące szukałam: czytałam, wypytywałam, oglądałam, porównywałam. Nam za wszystkie okna + drzwi wejściowe z montażem i rolety zewnętrzne (w tym jedna elektryczna) wyszło ok 12 tys. Te dwa okna w salonie zrobiliśmy nieotwierane o dużych wymiarach, bo chyba 120x180 (chcę mieć dużo światła w salonie :), do tego wszystkie okna na piętrze będą balkonowymi - tzw. rzygowniki :p

26.11 mamy montaż - już nie mogę się doczekać :D

Nie rozumiem co znaczy miec zle zamontowane okna:o

Jesli robi to firma legalnie i na fakture, i do tego daje na usluge gwarancje, to okna musza by zamontowane pprawidlowo. No chyba ze ktos do tej uslugi bierze ludzi na czarno lub pseudofachowców z pod budki z piwen , to faktycznie moga spaprac robote i potem jescze za to odpowiedzialnosci nie poniesc.

Tacy fochowcy moga spaprac caly dom, nie tylko okna.

:jawdrop:

No No No. Pieknie Ci to wyszlo.

Mam pytanie bo na foto dokladnie nie widac. Tam jeszcze nie ma podbitki?

Kolor okien masz chyba taki sam jak ja, czyli Zloty Dab. I ja tez ,przynajmniej narazie robie biala elewacje. Ladnie sie to wszystko komponuje.

No i to otoczenie:rolleyes: Poprostu bajka

Pelen szcun

:jawdrop:

Naprawde bardzo to ladnie wyszlo.

Jesli mozna mam tylko jedna uwage. Pieknie wygladaja te duze drzewa kolo domu, tez tak chce, ale czy przy obecnych anomaliach pogodowych i silnych wiatrach burzowych takie drzewa kolo domu to nie za duze ryzyko.Sam juz nie wiem szkoda by bylo gdyby takie drzewo zwalilo sie na taki ladny dach.

Z drugiej strony pieknie to wyglada. Jednak zycie jeden wielki kompromis.lepiej ladnie czy bezpiecznie O to jest pytanie:bye:

Maro_PL ile dałeś za podłączenie kanalizy i jak Ci to liczyła firma?

Mam projekt na przyłącze wodno-kanalizacyjne i wszystkie zgody. Wszystkie media i punkty przyłączenia są tuż przed moim domkiem i tak:

punkt przyłączenia do wody jest 6 metrów od domu,

punkt przyłączenia do kanalizy jest 8,5 metra od domu.

Mam faceta z polecenia, który jak wieś niesie jest dobrym i tanim fachowcem, pracuje dodatkowo w wodociągach i załatwia sam wszystkie formalności. Dziś do mnie zadzwonił i zabił mnie ceną - 3500 zł :eek: (materiał + robocizna)

Myślałem, że "parę rurek plastikowych" + mała odległość do mediów to będą grosze:/

Liquee narazie ma m gotowa konalizacjie, bo wode bede podlaczal na wiosne. Nie wiem ile jeszcze za to zaplace, ale ja mialem do przekopania i polozenia rur prawie 100m. Biorac pod uwage to jak blisko masz przylacza wody i kanalizacji to cena o której piszesz jest bardzo wysoka. Za kilka dni mój wykonawca przysle mi rozliczenie za kanalizacje to napisze ile. Ale u mnie jest troche inna sytuacja bo mam caly czas ta sama firme na budowie. Teraz robia elewacje, a rozliczenia za kanalizacje bedzie razem z piorunochronem, (cala instalacja odgromowa), uziemnieniem, drenazem wokól domu i z cala instalacja od deszczówki wraz z dwiema studzienkami od tych obu instalacji.

Witam ponownie wszystkich. Właśnie zamówiłem okna firmy Brugman Rondo i na cały dom wyszło 8tyś z montażem więc myślę że to była najlepsza oferta w mieście. Zakupiłem również dachówkę firmy Tondach czarna glazura i wyszło 8tyś, reszta czyli cztery okna dachowe , orynnowanie oraz inne pierdoły do dachu wyszło 6 tyś. Teraz czekamy jak wkroczą do akcji cieśle. I aby była łagodna zima. Jak zrobią to wkleję fotki.

SebastianW. Okna Brugmann to bardzo dobry wybór. Mam kuzynkę, która pracuje w bardzo dużej firmie z oknami i sama u siebie montowała Brugmann Rondo. Mi też polecała Brugmann'a, z tym, że ja wziąłem Brugmann Classic w kolorze Antracyt. (cena parametry te sama różnica jest tylko w kształcie, Rondo-zaorkrąglone, Classic-proste). W każdym razie ja zapłaciłem 9800zł z montażem tylko ta cena zawiera rolety sterowane elektrycznie:) No, ale kuzynka dała mi bardzo duży rabat:P

Maro_PL zrobiłem wyliczenie materiału w firmie na wode/kanalize i mi wyszło 1700zł (rury, licznik, zawory, nawiertki, studzienki rewizyjne itd). Gość ma za materiał pewnie niższe ceny, więc samą robociznę wychodzi, że wziąłby 1800zł minimum. (Za 8m wykupu i rzucenie paru rurek, za dużo!). Dzwonie wczoraj do niego i mówie, że dałem projekt do wyceny w inne miejsce i rezygnuje z jego usług. A on - To ile ja powiedziałem, że to dużo wychodzi?. No 3500zł, to dla mnie cena zaporowa, nie zgadzam się znią - mówie. A on taki zmieszany, plątał się - Oj to się źle rozumieliśmy, miało być 2500zł, może coś źle powiedziałem i pytał czy te 2500zł pasuje?. Więc jeszcze ponegocjuje z nim troszkę i go wezmę, bo nawet 2500zł to już mi pasuje.

Na dzień dobry 1000zł chciał przyciąć. PS A żona już chciała go brać odrazu, bo zależy nam na podłączeniu wody:)

No tacy sa wlasnie ci miejscowi fachowcy. Wystrzela z cena, a nuz sie klient zgodzi (bo wedlug tych fachowców jestesmy za glupi i na niczym sie nie znamy)

Tylko fachowcy nie ida z duchem czasu i zapominaja ze teraz mozna wszystko sprawdzic i dowiedziec sie w internecie (no i na forach internetowych)

Bardzo szybko spuscil cene, i tak trzeba wlasnie twardo negocjopwac. Z drugiej strony farciaz z Ciebie ze masz tak blisko przylacza;)

Drzewa wokół domu są fajnie podcięte brak 1/3 wysokości wiatry wtedy nie takie straszne ,bardziej martwi mnie kwestia spadających na dach liści igieł i różnych śmieci które sprawiają zapychanie rynien i dach prędzej czy później będzie zielony. W ZAMIAN JEDNAK NA WIOSNĘ PTAKI ŚPIEWAJĄ TAM TAK ŻE DECH ZAPIERA.