Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Aura była bardzo łaskawa w tym roku - dzień po tym zdjęciu została wylana ostateczna wylewka stanowiąca poziom "0" podłogi - jastrych to bodaj się nazywa - akurat specjalistą od budowania jest wykonawca, na szczęście mam jednego i on odpowiada za wszytko.

Buduję w technologii drewnianego szkieletu - wszystkie styropiany, folie i izolacje są tam gdzie być powinny - tam gdzie mają być ściany nośne nie ma podłogówki są za to zakotwione w fundamencie śruby do mocowania ścian. W innych miejscach gdzie podłogówka jest zbędna (pod schodami, pod meblami w kuchni, w kotłowni) również nie ma rozprowadzonej instalacji.

Mam fotkę jak obecnie wygląda fundament zabezpieczony przed ew. śniegiem - widać tu śruby do mocowania ściany zewnętrznej.

2012-12-01_1.jpg

2012-12-01_2.jpg

2012-12-01_3.jpg

2012-12-01_4.jpg

Edytowane przez Inmark

Na poddaszu podłogówka jest zaplanowana jedynie w łazience - pozostałe pomieszczenia tradycyjne grzejniki.

Chciałem wszędzie podłogówkę, jednak ze względu na drewniany strop wykonawca nie poleca robienia podłogówki na nim - ciągłe rozszerzanie się i kurczenie wylewki od zmian temperatury bez zastosowania suchego jastrychu (bardzo drogiego i niepopularnego w Polsce, czytaj trudno dostępnego) jest bardzo ryzykowne. Ze względu na dosyć napięty budżet przystałem na to.

Mała powierzchnia łazienki w tym przypadku będzie wyjątkiem potwierdzającym regułę.

Mario, jeśli tylko możesz wal podłogówkę wszędzie :) Nawet nie pytam, czy zapoznałeś się ze wszelkimi niuansami tej technologii grzania (np. duża bezwładność).

Dla mnie dodatkową pozytywną cechą podłogi z grzaniem jest zapewnienie budynkowi minimum efektu kumulacji ciepła - normalnie budynki szkieletowe tego nie mają - składają się przecież prawie wyłącznie z izolacji, nie ma gdzie się ciepło gromadzić - co ma swoje zalety (szybko się nagrzewa przy stosunkowo niewielkim zapotrzebowaniu na energię) ale też stosunkowo szybko stygnie (jeśli nie zapewnisz stałego, automatycznego uzupełniania strat).

:bye:

:welcome:

No podlogówka ma kilka wad, ale zdecydowanie ma wiecej zalet i jest przedewszystkim bardziej ekonomiczna, niz tradycyjne grzejniki. Temperatura wymagana na piecu jest duzo mniejsza przy podlogówce niz przy grzejnikach, dla zachowaniu takiej samej temperatury w pomieszczeniu.

Ponoc zle sie spi przy podlogówce, ale tak naprawde to ile ludzi tyle zdan. Ja wiem jedno, spi sie gorzej jak jest zimno:bye:

• 2 weeks później...

Witam nowych budujących. Projekt widzę zyskał wielu zwolenników, a ilu jest jeszcze w ukryciu..:)

Maro_PL po tym jak doszła u Ciebie elewacja bardzo fajnie to już wygląda. Tak na gotowo, nic tylko zamieszkać;) Ja przed mrozami zdążyłem postawić wszystkie ścianki działowe, znajomy tynkarz nie mógł uwierzyć, że pierwszy raz w życiu kładłem, wszystkie kąty i piony idealnie zachowane. Powiedział, że tynku pójdzie 0,5 cm. Murarze od ścian nośnych mogliby się dużo nauczyć;) Co prawda trwało to 3 tygodnie z małym hakiem, ale jestem z siebie dumny:P Elewację zostawiam już na wiosnę, bo nie zdążyłem przed mrozami. Ale jest plus, bo w styczniu cena styropianu jest najniższa w roku i można jeszcze ceny ponegocjować, różnica cenowa jest spora, więc trochę zaoszczędzę.

Co do ogrzewania podłogowego, to będzie jedyne ogrzewanie jakie zastosuje. Całkowicie rezygunuje z grzejników. Z racji tego, że całą elektrykę będę realizował przy użyciu sterownika PLC, zamierzam na każdym odpływie zastosować elektrozawór a w każdym pomieszczeniu czujnik temperatury, przez co w każdym pokoju będę mógł regulować dowolnie i niezależnie temperaturę. Oprócz tego regulację temperatury zaprogramuje z uwzględnieniem bezwładności podłogi, więc podłoga będzie na bieżąco ciepła, bez efektów "przestojów". No i nie będzie efektu nadmiernego grzania się góry, przy niedogrzanym dole. Plany ambitne, ale zawodowo zajmuje się elektryką i sterowaniem zaawansowanymi technologiami w KGHM, więc nieskromnie mówiąc jakaś wiedza jest:rolleyes: Okres zimowy nie będzie więc przestojem, tylko czasem na dobre zaplanowanie i zaprojektowanie elektryki:)

PS. A jeszcze mam pytanie. Mam standardowy komin, jak w projekcie, ale nie mam pokrycia komina u góry. Z czego zrobiliście czape na komin? Z blachy, czy może granitu/marmuru? Właśnie się obudziłem, że nie zabezpieczyłem góry komina, więc się obawiam, czy padający do środka śnieg i mrozy nie rozsadzą komina?:(

PS2. A Bruno się fotkami nadal nie pochwalił.. Mam nadzieje Bruno, że nie jest tak, że zamieszkałeś i zapomniałeś;).. nniee to nie możliwe:)

Czołem budujący...

Jasne że nie zapomniałem, po prostu trochę papirologi jest jeszcze do zrobienia, ocieplałem i kończę górę by zacząć w końcu mieszkać jak człowiek :mad:

Poza tym mam neta do d....., do bani i mogę chwilowo o wstawianiu zdjęć zapomnieć, ale na pewno to zrobię ;)

Tymczasem pozdrawiam

• 2 weeks później...

Czesc,

mieszkamy od ostatniego października

ale wprowadzilismy sie na nieskonczone i do świąt cały czas pracowalismy

bez netu i tv

pierwsze spostrzeżenia:

dobrze ze nie robilismy pokoju malego na dole

dobrze ze mamy luksfery na schodach

schody sami zrobilismy z płyt drewnianych z castoramy , wycięliśmy wyrzynarką i wyszły super- koszt 800 zł

pompa ciepła rewelacja - koszulka na ramiączkach odrana

najgorsze błoto wokół domu - w gumowcach do auta

wtygodniu wrzucimy kilka fotek ze srodka, kuchnie zaprojektowana przez zonke

pozdrawiamyi ide poczytac co u was :)

Edytowane przez krasiol

o jak wspaniale czyta się te posty i ogląda zdjęcia powstających domków :) dziękujemy za wiele cennych porad! Czekamy ns więcej.... My rowniez będziemy si ę z Wami dzielić naszymi postępami przy budowie. Okna juz zamówione tylko czekamy do marca z montażem zeby mury trochę wyraziło

Witam:welcome:

Od dziś jestem wielką sympatyczką projektu domku Z71.

Zastanawiam się jakie są rzeczywiste koszty, które trzeba ponieść do momentu wprowadzenia się do tego bajecznego domku. Jestem w trakcie wybierania projektu i nie ukrywam, że każda informacja dotycząca wydatków będzie dla mnie bardzo istotna:p

Czytałam prawie wszystkie wpisy od początku...pouciekały gdzieś osoby, które zaczynały jako pierwsze budować to forum- WHY?

Podzielcie sie proszę swoimi spostrzeżeniami

może być PRIV :rolleyes: