Maro_PL 04.12.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 No no biorac pod uwage pore roku to ladnie to idzie. Czy to co widze na foto to juz podlogówka??? Czy juz dales styropian i inne izolacje??? To znaczy ze dzialówki bedziesz stawial juz na posadzce, a nie na chudziaku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 04.12.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Aura była bardzo łaskawa w tym roku - dzień po tym zdjęciu została wylana ostateczna wylewka stanowiąca poziom "0" podłogi - jastrych to bodaj się nazywa - akurat specjalistą od budowania jest wykonawca, na szczęście mam jednego i on odpowiada za wszytko. Buduję w technologii drewnianego szkieletu - wszystkie styropiany, folie i izolacje są tam gdzie być powinny - tam gdzie mają być ściany nośne nie ma podłogówki są za to zakotwione w fundamencie śruby do mocowania ścian. W innych miejscach gdzie podłogówka jest zbędna (pod schodami, pod meblami w kuchni, w kotłowni) również nie ma rozprowadzonej instalacji. Mam fotkę jak obecnie wygląda fundament zabezpieczony przed ew. śniegiem - widać tu śruby do mocowania ściany zewnętrznej. Edytowane 4 Grudnia 2012 przez Inmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 04.12.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Wszystko jasne, poprostu zapomnialem ze budujesz w technologi szkieletowej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 05.12.2012 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Inmark Czyli parter podlogówka, a jak poddasze? Bo ja planuje zrobic wszystko w podlogówce (I parter i poddasze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 05.12.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Na poddaszu podłogówka jest zaplanowana jedynie w łazience - pozostałe pomieszczenia tradycyjne grzejniki. Chciałem wszędzie podłogówkę, jednak ze względu na drewniany strop wykonawca nie poleca robienia podłogówki na nim - ciągłe rozszerzanie się i kurczenie wylewki od zmian temperatury bez zastosowania suchego jastrychu (bardzo drogiego i niepopularnego w Polsce, czytaj trudno dostępnego) jest bardzo ryzykowne. Ze względu na dosyć napięty budżet przystałem na to. Mała powierzchnia łazienki w tym przypadku będzie wyjątkiem potwierdzającym regułę. Mario, jeśli tylko możesz wal podłogówkę wszędzie Nawet nie pytam, czy zapoznałeś się ze wszelkimi niuansami tej technologii grzania (np. duża bezwładność). Dla mnie dodatkową pozytywną cechą podłogi z grzaniem jest zapewnienie budynkowi minimum efektu kumulacji ciepła - normalnie budynki szkieletowe tego nie mają - składają się przecież prawie wyłącznie z izolacji, nie ma gdzie się ciepło gromadzić - co ma swoje zalety (szybko się nagrzewa przy stosunkowo niewielkim zapotrzebowaniu na energię) ale też stosunkowo szybko stygnie (jeśli nie zapewnisz stałego, automatycznego uzupełniania strat). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 05.12.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 No podlogówka ma kilka wad, ale zdecydowanie ma wiecej zalet i jest przedewszystkim bardziej ekonomiczna, niz tradycyjne grzejniki. Temperatura wymagana na piecu jest duzo mniejsza przy podlogówce niz przy grzejnikach, dla zachowaniu takiej samej temperatury w pomieszczeniu. Ponoc zle sie spi przy podlogówce, ale tak naprawde to ile ludzi tyle zdan. Ja wiem jedno, spi sie gorzej jak jest zimno:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 05.12.2012 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 A tak zapytam z czystej ciekawosci Inmark, ile firma weznie za taki dom o konstrukcji szkieletowej, i za jaki stan??? Jesli oczywiscie mozna wiedziec:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 05.12.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2012 Można, można, ale, że dżentelmeni o pieniądzach nie rozmawiają, a przynajmniej publicznie, to wysłałem na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 06.12.2012 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 No to prosze na maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gejsza27 06.12.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2012 (edytowane) witam! Nadszedł wreszcie czas aby pokazać małe co nieco naszej wersji z71 Pozdrawiamy Edytowane 6 Grudnia 2012 przez gejsza27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liquee 15.12.2012 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witam nowych budujących. Projekt widzę zyskał wielu zwolenników, a ilu jest jeszcze w ukryciu.. Maro_PL po tym jak doszła u Ciebie elewacja bardzo fajnie to już wygląda. Tak na gotowo, nic tylko zamieszkać Ja przed mrozami zdążyłem postawić wszystkie ścianki działowe, znajomy tynkarz nie mógł uwierzyć, że pierwszy raz w życiu kładłem, wszystkie kąty i piony idealnie zachowane. Powiedział, że tynku pójdzie 0,5 cm. Murarze od ścian nośnych mogliby się dużo nauczyć Co prawda trwało to 3 tygodnie z małym hakiem, ale jestem z siebie dumny:P Elewację zostawiam już na wiosnę, bo nie zdążyłem przed mrozami. Ale jest plus, bo w styczniu cena styropianu jest najniższa w roku i można jeszcze ceny ponegocjować, różnica cenowa jest spora, więc trochę zaoszczędzę. Co do ogrzewania podłogowego, to będzie jedyne ogrzewanie jakie zastosuje. Całkowicie rezygunuje z grzejników. Z racji tego, że całą elektrykę będę realizował przy użyciu sterownika PLC, zamierzam na każdym odpływie zastosować elektrozawór a w każdym pomieszczeniu czujnik temperatury, przez co w każdym pokoju będę mógł regulować dowolnie i niezależnie temperaturę. Oprócz tego regulację temperatury zaprogramuje z uwzględnieniem bezwładności podłogi, więc podłoga będzie na bieżąco ciepła, bez efektów "przestojów". No i nie będzie efektu nadmiernego grzania się góry, przy niedogrzanym dole. Plany ambitne, ale zawodowo zajmuje się elektryką i sterowaniem zaawansowanymi technologiami w KGHM, więc nieskromnie mówiąc jakaś wiedza jest:rolleyes: Okres zimowy nie będzie więc przestojem, tylko czasem na dobre zaplanowanie i zaprojektowanie elektryki:) PS. A jeszcze mam pytanie. Mam standardowy komin, jak w projekcie, ale nie mam pokrycia komina u góry. Z czego zrobiliście czape na komin? Z blachy, czy może granitu/marmuru? Właśnie się obudziłem, że nie zabezpieczyłem góry komina, więc się obawiam, czy padający do środka śnieg i mrozy nie rozsadzą komina? PS2. A Bruno się fotkami nadal nie pochwalił.. Mam nadzieje Bruno, że nie jest tak, że zamieszkałeś i zapomniałeś.. nniee to nie możliwe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 17.12.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Czołem budujący... Jasne że nie zapomniałem, po prostu trochę papirologi jest jeszcze do zrobienia, ocieplałem i kończę górę by zacząć w końcu mieszkać jak człowiek Poza tym mam neta do d....., do bani i mogę chwilowo o wstawianiu zdjęć zapomnieć, ale na pewno to zrobię Tymczasem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zuzu.1 27.12.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 sebciu_w podoba mi się kolor Twojej elewacji, możesz napisac pls jaki to kolor (nr) i jaka firma\? dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krasiol 27.12.2012 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 (edytowane) Czesc, mieszkamy od ostatniego października ale wprowadzilismy sie na nieskonczone i do świąt cały czas pracowalismy bez netu i tv pierwsze spostrzeżenia: dobrze ze nie robilismy pokoju malego na dole dobrze ze mamy luksfery na schodach schody sami zrobilismy z płyt drewnianych z castoramy , wycięliśmy wyrzynarką i wyszły super- koszt 800 zł pompa ciepła rewelacja - koszulka na ramiączkach odrana najgorsze błoto wokół domu - w gumowcach do auta wtygodniu wrzucimy kilka fotek ze srodka, kuchnie zaprojektowana przez zonke pozdrawiamyi ide poczytac co u was Edytowane 27 Grudnia 2012 przez krasiol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 27.12.2012 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Krasiol Koniecznie wklej fotki z wnetrza domu, te schody tez mnie bardzo ciekawia, to czekam na fotki:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 28.12.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 ja tez jestem bardzo ciekawa tych schodow. my z budowa wystartujemy na wiosne. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gejsza27 28.12.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 o jak wspaniale czyta się te posty i ogląda zdjęcia powstających domków dziękujemy za wiele cennych porad! Czekamy ns więcej.... My rowniez będziemy si ę z Wami dzielić naszymi postępami przy budowie. Okna juz zamówione tylko czekamy do marca z montażem zeby mury trochę wyraziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elka11111 01.01.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 w Wielkopolsce pogoda wiosenna, więc wspomagając się piecem stawiamy działówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gno79 03.01.2013 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Witam:welcome: Od dziś jestem wielką sympatyczką projektu domku Z71. Zastanawiam się jakie są rzeczywiste koszty, które trzeba ponieść do momentu wprowadzenia się do tego bajecznego domku. Jestem w trakcie wybierania projektu i nie ukrywam, że każda informacja dotycząca wydatków będzie dla mnie bardzo istotna:p Czytałam prawie wszystkie wpisy od początku...pouciekały gdzieś osoby, które zaczynały jako pierwsze budować to forum- WHY? Podzielcie sie proszę swoimi spostrzeżeniami może być PRIV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anka_inowroclaw 04.01.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Krasiol i Bruno już chyba zapomnieli, że obiecali zdjęcia :(:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts