Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Maro_PL ja dostałem jak narazie 2 rachunki z Taurona - 1-szy 183zł:) Rachunek za 3 miesiące (w sumie niecałe ~2,5 miesiaca). Drugi rachunek chyba 150zł, ale jakoś krótszy okres rozliczeniowy 2 miesiące chyba (nie pamiętam dokładnie), aha no i w tym zużycie energii jedynie na około 3,90zł;) czyli koszą mnie równo. Jeśli chcesz to mogę w domu dokopać się do tych faktur i dokładnie podam szczegóły.

Wirus - bardzo fajnie Ci to wszystko wyszło, no i świetne, dokładne zdjęcia. Super. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz, w jakim celu dawałeś styropian naookoło wieńca i w nadprożach? Tak tylko pytam, nie znam się, ale mi tak nie zrobili. Dobrych masz murarzy, dokładnie masz wylewki ściany wykonane.

I jeszcze pytanie, czym wykończyć komin u góry? Bo kurcze mam komin systemowy - 2 rury ceramiczne, pod piec i pod kominek, a w środku 4 tunele wentylacyjne, tak jak w projekcie. Ale nie mam u góry żadnej czapy, żadnego pokrycia. Jak to u was, korzystaliście z gotowych elementów, czy zamawialiście płyty u kamieniarza, czy jak? No i ile to może kosztować??

:welcome:

Liquee, dzieki za pomoc, ale jeszcze jedno pytanko odnosnie tego pradu- masz prad budowlany???

Co do komina to nie wiem, ale chyba moja firma zakupila komin razem z tym daszkiem, nigdy ich o to nie pytalem, ale z tego co widze na zdieciach to ten daszek jest u mnie chyba z blachy. Za dwa tygodnie bede w Polsce to zapytam i zobacze dokladnie z czego to jest, i czy musieli to dokupic osobno:bye:

Wirus - budowałeś Z211, tak jak ja. Widzę że też nie robiłeś tych betonowych słupów na parterze. Zastanawiałem się też czy są one konieczne, gdyż też nie będę robił takich potrójnych drzwi tarasowych i nie będę robił balkonu więc nie są one chyba konieczne. Zobaczę co powie kierownik budowy. Fundament pod schody co prawda zrobiłem ale na 99% zdecydowany też jestem na drewniane.

A tak ogólnie to bardzo fajne zdjęcia:)

Pozdrawiam

Liquee

Też za bardzo się nie znam więc zaufałem wykonawcy (czyt. rodzinie ;-) ). Oni już od wielu lat siedzą w budowlance. Nie wnikałem za bardzo w temat ale ogólnie mi wytłumaczyli, że nadproża i wieńce mają inną przenikliwość cieplną od ścian i nie zaszkodzi je docieplić dodatkową warstewką styropianu. tym bardziej, że koszt takiej operacji jest groszowy. Dodatkowo ułatwiało im to dalsze murowanie gdyż jak mówili czasami szalunek potrafi się lekko wybrzuszyć i beton zastygnie troszkę poza krawędzią. Jak murują wyżej to przykładają łaty do ściany aby sprawdzać czy jest równo i wtedy takie lekkie wybrzuszenia betonu potrafią bardzo przeszkadzać. Jak jest styropian to nawet jak się troszkę wybrzuszy to można go troszkę zetrzeć aby wyrównać do krawędzi :)

Mam nadzieje, że wytłumaczyłem Ci mniej więcej. Powtarzam raz jeszcze, że też się na tym nie znam i nie mam pojęcia czy faktycznie maja rację czy nie. Jakiś sens ich wytłumaczenie ma więc się nie wtrącałem. Najważniejsze, że mury się pieły do góry :)

Jeżeli chodzi o komin to ja tylko w jedną rurę wsadzałem ceramikę. Tą od kominka gdyż sam kierownik budowy stwierdził, że nie ma sensu wkładac ceramiki w rurę od pieca gazowego gdyż i tak będą tam szły pośrodku rurki aż do samej góry. Kominiarz ma podobno odebrać bez problemu a koszrta zawsze mniejsze. Wykończenie na górze jeszcze nie wiem jakie będzie. Na razie Mam wszystkie otwory zatkane od góry aby deszcze i śnieg nie wpadał. a na otwór od kominka kupiłem taki najzwyklejszy grzybek aby ochronił od deszczu a można było palić. Prawdopodobnie docelowy wygląd będzie inny więc się zobaczy na wiosnę :)

cichy_men

No ja te słupy usunąłem na etapie adaptacji projektu u architektki która sama stwierdziła, że jeżeli rezygnuje z tych potrójnych drzwi to te słupy przestają mieć znaczenie. Fundamentu pod schody nie zrobiłem gdyż byłem na 100% pewny, że będę robił drewniane :)

Jedyne co teraz troszkę żałuję, to że na piętrze mogłem sobie zrobić chociaż mały balkonik na 0.5-1m abym przez te drzwi balkonowe mógł sobie wyjść na fajeczke ;) Co prawda zwiększyło by to koszty budowy ale efekt by był fajniejszy :)

Edytowane przez -Wirus-

Jeszcze jedno zdiecie wkleje po przeróbce dachu na garazu. Jak widac na poprzednich zdieciac na garazu zrobili mi troche za dlugi dach o jeden rzad dachówki (za dlugi z boku moim zdaniem)

Teraz skrucili ten dach.Byl to maly blad wynikajacy z braku komunikacji pomiedzy nami. Ciezko sie buduje dom na odleglosc, opierajac sie glównie tylko na kontaktach telefonicznych i mailowych.Mimo tego i tak firma zbudowala mi dom dokladnie taki jaki sobie zaplanowalem.

Tak wiec Cichy_men, mam dokladnie takie samo zdanie jak Wirus. Jesli twoja firma cieszy sie dobra renoma to warto dac te kilka tysiecy wiecej, bo dobrej firmy (co wiem z wlasnego przykladu) nie trzeba pilnowac na budowie. A juz slyszalem o takich przypadkach (miedzy innymi na tym forum) ze mimo ze prawie codziennie kontrolujesz budowe, to i tak fachowcy spapraja Ci robote i wezna za to sporo kasy.

A propo piekna zima w Polsce, mam nadzieje ze sie ten snieg utrzyma, do mojego przyjazu do Polski, bo bardzo stesknilem sie za porzadna zima:p

301.jpg

• 2 weeks później...

Dzieki SebastianW za jak by nie bylo prywatna informacje.Moje pytanie nie bylo spowodowane zwykla ciekawoscia, chodzilo mi glównie o punkt odniesienia. Ja tez chetnie dziele sie na tym forum informacjami odnosnie kosztów, poniewaz uwazam ze moze to pomóc innym i moze ich uchronic przed róznego rodzaju naciagaczami.

U mnie za elektryke ustalilem z fachowcem 7 tys (robocizna+materialy. Za hydraulike 12 tys( robocizna+materialy) bez pieca i grzejników.

Za poddasze moja firma wlasnie robi kosztorys i niebawem mi go przedstawi, to podziele sie to informacja

Jeszcze raz dzieki::bye:

Witajcie!

My również chcemy pochwalić się etapem budowy. Wiemy jak ważne są zdjęcia i jak czeka się na każde, dlatego przesyłamy parę.

Salon powiększyliśmy na rzecz małego gabinetu. Wejście do gabinetu zrobiliśmy od salonu. Po Waszych radach okno na klatce schodowej jest tak nisko, żebyśmy mogli je umyć. Obecnie robiona jest górna łazienka

Witam wszystkich po dłuższej przerwie! My kończymy stawiać działówki i już nie mogę się doczekać, kiedy zaczniemy kłaść prąd. Instalacje już rozplanowane :) Tymczasem dla zainteresowanych zamieszczam zdjęcia panoramiczne salonu z kuchnią. Zrezygnowaliśmy z pokoju na dole oraz powiększyliśmy okna, aby mieć dużo światła. panorama1_mini.jpgpanorama2mini.jpg