Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panie Wirus.....jestem blondynką, ale to nie znaczy, że nie wiem co to przydomowa oczyszczalnia ścieków.:wiggle: Bardzo dobrze wiem i już głowa mnie boli od tej wiedzy. :bash:

Chodziło mi właśnie o producenta. Dziękuję Inmark, ale ja nie mogę mieć takiej z sączkami. Warunki gruntowe fatalne. Ale poczytam o firmie, bo mają też oczyszczalnie biologiczne.

Witam serdecznie

Razem z mężem zdecydowaliśmy się na budowę domku z 71 (dom drewniany w technologii szkieletowej)

Firma już wybrana, właściciel zabrał nas żebyśmy sobie mogli zobaczyć ten domek "na żywo" i już się nie mogę doczekać kiedy rozpocznie się budowa...

niestety długa droga przed nami..dlatego póki co będę mogła tylko podglądać Wasze posty...

Ale mam kilka pytań ponieważ wszyscy już przebrnęliście przez wszystkie formalności.... geodeta robi nam mapę i architekt powiedział że oprócz mapy do celów projektowych potrzebne są warunki techniczne (gaz., energetyka, wodociągi) moje pytanie jest takie czy długo będziemy na to czekać i czy to się wiąże z jakimiś większymi kosztami

przepraszam jeżeli to pytanie nie jest odpowiednie do tego wątku, ale później na pewno będę tutaj się udzielać

z góry dzięki za odpowiedzi

pozdrawiam

Odpowiedzi znajdziesz na pewno na forum, wystarczy użyć wyszukiwarki :)

Generalna zasada- musisz zwrócić się do dostawców mediów o wydanie warunków - będzie Ci to potrzebne do pozwolenia na budowę.

Im szybciej wystąpisz tym prędzej je otrzymasz - koszty ?!? trudno powiedzieć, wiele zależy od lokalnych uwarunkowań, ale kilka do kilkunastu tysięcy trzeba na to mieć - ale nie na same warunki ale już na wykonanie uzbrojenia działki.

Każda budowa, działka, gmina ma swoje specyficzne, lokalne uwarunkowania - radzę poszukać kogoś oblatanego w okolicy. Najczęściej trafia się taki obrotny blisko skoligacony (albo wręcz pracujący) w danym urzędzie miasta, gminy czy powiecie - zapytaj swojego geodetę lub kogoś kto wcześniej się budował w Twojej okolicy.

Mimo, że to może na początku trochę strasznie wyglądać z perspektywy czasu uważam, że budowanie domu to wspaniała zabawa dająca wiele satysfakcji :)

Pozdrawiam i powodzenia

Gość sipex
Witam Wszystkich forumowiczy:)zastanawiam się nad z34 i z71 i sam juz nie wiem co wybrać..chce zmiescic sie max do zamieszkania w 200tys iz będe budował z kredytu,działka już jest media w trakcie podłaczenia,ale ciągle niewiem co wybrać..może mi pomożecie?jak wam koszty do zamieszkania się kształotowały.Zależy mi na wykonczonym domu z zewnatrzi w wewnatrz parter a poddasze z czasem.Do stanu deweloperskiego wiekszosc bedzie budowany przez firmy i podwykonawców.Pozdrawiam i smacznego jajka zycze:)

inmark, wirus

dzięki za odpowiedzi :-)

wiem jakie potrzebuję dokumenty do pozwolenia na budowę:)

chodziło mi właśnie czy poniosę jakieś koszty składając wnioski o warunki techniczne

wykonanie instalacji mam wliczone w cenę budowy domu (zdecydowaliśmy się na stan deweloperski)

sytuacja jest o tyle fajna że przez działkę leci rura z gazem, rura z wodociągów też, a słup stoi tuż za płotem, więc mam nadzieję że koszty podłączenia do instalacji nie będą jednak takie wielkie

pozdrawiam

Witam bardzo podobał mi się album Wirusa.Mam pytanie w związku z kominkiem.Jaki masz kominek chodzi o moc i firmę i czy jest z płaszczem czy z nadmuchem.W kwietniu muszę podjąć decyzję i każda wskazówka jest dla mnie cenna .Budowa ok Grodziska Maz. pozdrawiam:

Ja wybrałem wkład kominkowy ZUZIA 16kW w opcji z dolotem powietrza z zewnątrz.

Tutaj masz wszystkie parametry itd.:

http://allegro.pl/wklad-kominek-zuzia-16-kw-dolot-dodatki-i3090784889.html

Pozdro

Witam wszystkich. właśnie mam zamiar kupić projekt Z71. Czytam i czytam. już sama nie wiem co jak i gdzie. Myślałam o domu drewnianym, ale chyba jednka zdecyduję się na murowany. Mam mętlik w głowie. czytam forum od początku i od końca :) Nie przeszłam całego...

Wiem, na pewno że jak dom jednorodzinny to nie jest możliwe ogrzewanie jedynie kominkiem (jak pisało kilka osób na pcozątku), musi być inne żródło ogrzewania. Zdecyduję sie chyba na ekogroszek, nie ma u mnie gazu. CZyli potrzebuję jakiś piec i do niego pomieszczenie.

Ze zmian, które widzę, ze warto wprowadzić to:

1. usuniecie wcięcia przy tarasie

2. podniesienie kalenicy o ok. 40 cm

3. zastosowanie okien standardowych

4. wejscie do pom. gosp (u mnie bedzie tam kotłownia) od korytarza a nie od kuchni

Czy przychodzi Wam do glowy coś ważnego co jeszcze warto wprowadzić? OCzywiście wiem, ze generalnie układ pokoi to wg uznania.

Mam jeszcze pytanie - czy kupowaliście projekt adaptowany przez Waszych projektantów? czy przez projektantów z500.

Być może to dziwne pytania, ale od czegoś trzeba zacząć.

pozdr

ewa