ewaikontra 01.04.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 a i jeszcze - Mimorak pisał że mial największe problemy z klatką schodową. Ja chcialabym ten maly pokoj zostawic i troche sie martwie co z tą klatką schodową. JAk sobie poradzilisćie z tym?pozdrawiam wszystkich i z góry dziekuję za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulek1 01.04.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) EwaJa co prawda jeszcze nawet nie zaczęłam budowy, ale tak jak Ty zostawiamy pokój na dole...jak oglądałam dom "na żywo" to: niestety schody będzie widać w pokoju (więc jakąś jego część nam zabiorą) ale mnie takie rozwiązanie odpowiada Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez kasiulek1 zmiana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 01.04.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Piec na ekogroszek w tym mikro pomieszczeniu?To będzie raczej trudne, tam jest tak mało miejsca, że praktycznie żaden piec się tam nie zmieści a przynajmniej wg wytycznych producenta.Na stronie Z500 jest wersja projektu Z71 z kotłownią na ekogroszek - zobacz ile miejsca potrzeba na takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 01.04.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 dziękuję Wam za odpowiedzi. Kasiulek - właśnie muszę pokombinować... Inmark - mam wrażenie że rozjechała się strona Z500, bo nie mogę się dostać do tego projektu z kotłownia na ekogroszek Zakąłdam, ze to pomieszczenie trzeba będzie powiększyc. Jednak ten dom będzie w moim przypadku używany głównie latem. Może za kilkadziesiąt lat przeprowadzę się tam na emeryturze Ale ogrzewanie jakies muszę zaplanować. Płaszcz wodny - nie - bo zimą nie bedzie używane. Wiec wydaje sie najlepszy nadmuchowy. Myślałąm, zeby zrobić tylko elektryczne ale obawiam się ewentualnych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 01.04.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 (edytowane) udało mi się dostac do pdfa, wychodzi mi ok 6 metrów kw potrzebuję na tę kotłownię. więć może jednak elektryczne.... co radzicie?a na paliwo stałe też koniecnze są takie wymiary kotłowni? Edytowane 1 Kwietnia 2013 przez ewaikontra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 01.04.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Ja się zdecydowałem na piec Kostrzeba MiniBio na pelet Cały dół to ogrzewanie podłogowe, góra tradycyjne grzejniki a podłogówka w łazience (to ze względu na drewniany strop, bo to dom w technologii szkieletowej - wg projektu wymaga pieca 8kW - przy dobrym wykonaniu pewnie mniej. Idealny byłby gaz ziemny, jednak u mnie zero szans na razie na to - szkieletorek potrzebuje zautomatyzowanego źródła ciepła więc po analizie zdecydowałem się na pelet - za rok, dwa powiem Wam czy jest ok Późna wiosna - początek lata planujemy wprowadziny więc pierwsze grzanie wody CWU już za kilka kilka miesięcy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 01.04.2013 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 a powiedz ile metrów masz kotłownie z tym piecem? no właśnie u mnie też gaz bez sensu. A powiedz czemu zdecydowałeś sie na dom szkieletowy? tez o takim myślałam, zrezygnowalam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulek1 01.04.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 mam pytanie do osób, które mają ogrzewanie gazowejaki ponieśliście koszt "sprzętu" (kocioł i grzejniki) w takim domkuz góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 01.04.2013 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 Dlaczego szkieletowy ? Czysto, ekologicznie, zdrowo, ciepły, ekonomiczny. Stan pod klucz, jeden wykonawca, niezliczona ilość problemów mniej Aaa, buduje się bardzo szybko Jesienią zrobiliśmy fundament - trwało to niecały miesiąc - teraz zaczęliśmy budować 11 lutego i stan aktualny widać na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 01.04.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2013 tak! bardzo zazdroszczę, piękny! ja też jeszcze do niedawna myślałam o szkielecie, zrezygnowałam, będę budować etapami, to jest łatwiejsze w przypadku murowanego. Ale piękny naprawdę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elka11111 02.04.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam wszystkich. właśnie mam zamiar kupić projekt Z71. Czytam i czytam. już sama nie wiem co jak i gdzie. Myślałam o domu drewnianym, ale chyba jednka zdecyduję się na murowany. Mam mętlik w głowie. czytam forum od początku i od końca Nie przeszłam całego... Wiem, na pewno że jak dom jednorodzinny to nie jest możliwe ogrzewanie jedynie kominkiem (jak pisało kilka osób na pcozątku), musi być inne żródło ogrzewania. Zdecyduję sie chyba na ekogroszek, nie ma u mnie gazu. CZyli potrzebuję jakiś piec i do niego pomieszczenie. Ze zmian, które widzę, ze warto wprowadzić to: 1. usuniecie wcięcia przy tarasie 2. podniesienie kalenicy o ok. 40 c 3. zastosowanie okien standardowych 4. wejscie do pom. gosp (u mnie bedzie tam kotłownia) od korytarza a nie od kuchni Czy przychodzi Wam do glowy coś ważnego co jeszcze warto wprowadzić? OCzywiście wiem, ze generalnie układ pokoi to wg uznania. Mam jeszcze pytanie - czy kupowaliście projekt adaptowany przez Waszych projektantów? czy przez projektantów z500. Być może to dziwne pytania, ale od czegoś trzeba zacząć. pozdr ewa Witam Proponuję również zastanwowic się nad górym oknem na klatce schodowej - jak je otwierać i myć?! Część ludzi zastępuje luksferami. Ja je zwyczajnie zlikwidowałam. Pozdawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elka11111 02.04.2013 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 inmark, wirus dzięki za odpowiedzi wiem jakie potrzebuję dokumenty do pozwolenia na budowę chodziło mi właśnie czy poniosę jakieś koszty składając wnioski o warunki techniczne wykonanie instalacji mam wliczone w cenę budowy domu (zdecydowaliśmy się na stan deweloperski) sytuacja jest o tyle fajna że przez działkę leci rura z gazem, rura z wodociągów też, a słup stoi tuż za płotem, więc mam nadzieję że koszty podłączenia do instalacji nie będą jednak takie wielkie pozdrawiam W Poznaniu płaciłam za warunki dot. wody i kanalizy. Pozostałe media wydały je nieodpłatnie. Te opłaty to kwestia Twoich regionalnych dostawców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 02.04.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Dzięki Elka11111, okno sobie też zapisałam, też najchetniej je wywale:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebciu_w 02.04.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Witam nie wiem jak innych ,ale mnie bardzo denerwuje ten zimowy widok za oknem bo oczywiście nie mogę kończyć swojego z71 z nudów zacząłem przeglądać fotki z budowy i dzielę się tym co mam..../mam nadzieję ,że te fotki udało mi się wkleić/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebciu_w 02.04.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 C.d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebciu_w 02.04.2013 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 I się zbudowało, pozdrawiam wszystkich wyczekujących wiosny!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 02.04.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 sebciu_w gratulacje!!! i piekny dach! tzn cały piekny, ale dach robi szczególne wrażenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebciu_w 02.04.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 Wiem wiem wygląda jak by był za duży troszkę dla tego że tak dziwnie zrobione zdjęcie ale faktycznie też krokwie są dłuższe bo podniesiona jest mocno ścianka kolankowa dzięki temu w pomieszczenia na górze w najniższym punkcie mamy 1.80 jak dojdzie z przodu duży taras powinno być ok z proporcjami teraz faktycznie jakby go kapeluszem nakryli.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 02.04.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 2013.04.02 - 37 dzień roboczy Ekipa rozpoczęła montowanie styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 02.04.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Instalacja elektryczna ... się instaluje Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez Inmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts