Inmark 02.04.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Wyglądam z okna na zachód w poszukiwaniu Wiosny !! Na razie, niestety, ani widu, ani słychu !! Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez Inmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elka11111 04.04.2013 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Witam wszystkich - potrzebuję rady. Wg projektu poziom zero, czyli górna część jastrychu, wypada na wysokości gdzie kończą się ściany fundamentowe. Jak wiadomo - ściany fundamentowe od góry przykryte są papą - jak na tym zamontować poprawnie drzwi. Właściwie same drzwi zamieścić nie problem, ale jak potem wykończyć wiatrołap np. płytką. Przecież nie położę ich bezpośrednio na papie, a nie ma tyle miejsce by wylać jastrych. Pomocy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KL1719510221 04.04.2013 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 udało mi się dostac do pdfa, wychodzi mi ok 6 metrów kw potrzebuję na tę kotłownię. więć może jednak elektryczne.... co radzicie? a na paliwo stałe też koniecnze są takie wymiary kotłowni? My powiększylismy kotłownie względem kuchni,by mieć te 8-9 m na te kotłownie z eko czymś tam,i kominy na zasadzie dobierania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 04.04.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 elka11111, poziom zero jest jakies 10 cm powyzej scian fundamentowych, lub wiecej. Przeciez musisz tam zmiescic jeszcze styropian, ewentualna podlogowke i posadzke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 04.04.2013 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Co za ożywienie:)Szkoda że mi się tego czytać nie chce;)Coś mi tu przeleciało o piecu w tym mini gospodarczym, oknie na klatce i schodach w pokoiku małym.Kotłownia w gospodarczym to porażka (ja tak zrobiłem, da się z tym żyć i przyzwyczaić-piec zasypowy- ale skoro budujemy nowy dom to warto to zmienić)Okno nad schodami do zlikwidowania- wstawienie jednego powyżej spocznika dobrze wygląda i ładnie doświetla dół i górę.Ściankę od małego pokoju przesunąć do środka, tak by całe schody były widoczne-u mnie wyszło to ok 185 cm(szerokość klatki schodowej)Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 04.04.2013 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 No i dobrnąłem do ostatniej strony było ciężko ale warto. Witajcie, mam nadzieję, że niedługo będę tak jak Wy szczęśliwym budowniczym zetki (z211), czekam na mapkę, potem projektant i do urzędu. Mam nadzieję, że będę mógł wykorzystać Wasze cenne doświadczenie u mnie na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elka11111 04.04.2013 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2013 Maro_PL - chyba mamy inne projekty Obojętnie, z której strony patrzę na projekt - poziom zero wychodzi w miejscu, gdzie kończy się podmurówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 05.04.2013 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 elka11111 - szczegół który tu ukazujesz odnosi się do wykonanych już na gotowo podsypek, wylewek, posadzek itp. (popatrz w tabelkę na tym szczególe PG1 i jej opis) Jest więc to podany punkt do górnej części wykładziny, panela,, terakoty czy czym tak kto sobie będzie wykańczał podłogi. W związku z tym każdy fachowiec murujący Tobie dom uwzględni takie sytuacje i weźmie pod uwagę każdy wymiar(bo przecież Ja mogę dać 10cm styropianu w podłogę , ale Ty np.15cm. To samo tyczy się wysokości posadzki), taki jak wysokość izolacji, posadzki itp. by drzwi obsadzać właściwie, nie na papie a na gotowej posadzce. Mam nadzieję że dobrze zrozumiałem Twoje pytanie i pomogłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 05.04.2013 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich budowlańców.Niektóre pytania są co najmniej....dziwne.Większość czyta Forum od początku i mniej więcej wie,o co chodzi.Co do pieca c.o w kotłowni - jak najbardziej można wstawić na ekogroszek,ale po pierwsze-bez podajnika,po drugie tylko wtedy,gdy wejście do kotłowni jest z przedpokoju.Po zmianie kilku wymiarów jest to jak najbardziej do zrobienia.Kolega Bruno lub Maro wytłumaczy.Co do schodów - porażka totalna.Bruno zlikwidował okno i wam też radzę.Ja zostawiłem i kicha.No,chyba że macie po trzy metry wzrostu lub jakąś machinę,bo nie ma opcji tego umyć.Wnęka tarasowa do likwidacji - jak najbardziej,zawsze to dodatkowe 5m2.Scianka kolankowa wyższa o 40 cm - proszę uprzejmie,ale pamiętajcie,że zmienią się wymiary krokiew co najmniej o 1,5 - 2 metry.No i oczywiście odradzam stanowczo blachodachówkę.Jak to określił BrunoBanani - blachą to garaż można przykryć. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez Mimorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 05.04.2013 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Ewa Ja co prawda jeszcze nawet nie zaczęłam budowy, ale tak jak Ty zostawiamy pokój na dole...jak oglądałam dom "na żywo" to: niestety schody będzie widać w pokoju (więc jakąś jego część nam zabiorą) ale mnie takie rozwiązanie odpowiada Jeśli już musisz mieć ten mały pokój,to ścianę zlicuj ze słupem.Powiększy ci się miejsce na schody i wtedy nie będzie ich w pokoju.Jeśli nie,to wtedy w pokoju bedziesz miała i schody,i słup.To tyle,dziękuję.Rachunek wyślę pocztą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 05.04.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Planuję na dole zrobić tylko wc i wejście od strony salonu pod schodami, które myślałem dać odwrotnie. Wc delikatnie pomniejsze uzyskując fajnej wielkości szafę wnękową w przedpokoju, a wejście do pom gosp tylko od strony przedsionka. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Jak to wtedy wyjdzie na górze? Trzeba będzie zmniejszyć łazienkę kosztem schodów? Widziałem, że kilka osób robiło pod schodami schowek na różne graty domowe, jak Wam to wyszło w praktyce? Można prosić jakieś zdjęcia, bo jakoś sobie kompletnie nie mogę wyobrazić jak te schody będą potem wyglądały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulek1 05.04.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) mimorak no właśnie muszę mieć ten mały pokój na pewno skorzystam z rad, a co do rachunku to musimy jeszcze pogadać Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez kasiulek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 06.04.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Cześć nie wściekajcie się, jesli niektóre pytania wydają się ... dziwne po przczytania forum i innych stron budowlanych a nie mając doświadczenia naprawdę ma się chaos w głowie:)) Więc Wasze rady są naprawde bardzo pomocne!!! Ja mam kolejne pytania pewnie z dziwnych: 1. bruno banani czemu mówisz, że kotłownia w tym gospodarczym (zakłądajac wejscie od sieni) jest bez sensu? 2. mój dom bedzie uzywany głównie latem, a zimą może na emeryturze. Więc na razie zimą dom bedzie stal pusty. dlatgo mysle zeby zostawic kotlownie (na przyszłośc), ale na dzis zastosowa ogrzewanie elektryczne. Myslicie że to dobry pomysł? 3. jesli chce drzwi z gospodarczego od strony sieni to musze komin przenisec blizej kuchni i de facto na parterze wygłada mi to dobrze. ale na poddaszu rozjezdza mi sei to jakos totalnie. nie chce takiej wielkie łazienki:))) jak to rzowązaliście? była mowa o kominku w nośnej ale nie wiem czy dobrze zrozumialam, czy można tak zrobic. pozdr ewa Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez ewaikontra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KL1719510221 06.04.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Cześć nie wściekajcie się, jesli niektóre pytania wydają się ... dziwne po przczytania forum i innych stron budowlanych a nie mając doświadczenia naprawdę ma się chaos w głowie:)) Więc Wasze rady są naprawde bardzo pomocne!!! Ja mam kolejne pytania pewnie z dziwnych: 1. bruno banani czemu mówisz, że kotłownia w tym gospodarczym (zakłądajac wejscie od sieni) jest bez sensu? 2. mój dom bedzie uzywany głównie latem, a zimą może na emeryturze. Więc na razie zimą dom bedzie stal pusty. dlatgo mysle zeby zostawic kotlownie (na przyszłośc), ale na dzis zastosowa ogrzewanie elektryczne. Myslicie że to dobry pomysł? 3. jesli chce drzwi z gospodarczego od strony sieni to musze komin przenisec blizej kuchni i de facto na parterze wygłada mi to dobrze. ale na poddaszu rozjezdza mi sei to jakos totalnie. nie chce takiej wielkie łazienki:))) jak to rzowązaliście? była mowa o kominku w nośnej ale nie wiem czy dobrze zrozumialam, czy można tak zrobic. pozdr ewa Kolego bruno ja tez sie z chęcia dowiem,byc moze uchroni to nas przed porażka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 06.04.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 oczywiśćie pytania nie tylko do Bruna:) ale też Mimoraka, Mara i innych osób, które mają już doświadczenie w budowie Zetki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 06.04.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 [...] 2. mój dom bedzie uzywany głównie latem, a zimą może na emeryturze. Więc na razie zimą dom bedzie stal pusty. [...] Jeśli planujesz pozostawiać dom bez ogrzewania na zimę, to uwzględnij to przy projektowaniu i instalowaniu hydrauliki - na zimę musisz koniecznie spuścić wodę z instalacji - tak z wodociągowej jak i CO (jeśli będzie wodne). Warto mieć wtedy obszerną studzienkę, by woda mogła spłynąć i tak poprowadzone rury by mogła cała zlecieć. Oczywiście porządne rolety na drzwiach i oknach też warto uwzględnić. Pozdrawiam Inmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 06.04.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 kombinowalam zeby zrobic tak- jak na obrazku, ale chyba d...a, bo na górze mi włązi do pokoju ))) niektórzy zamieniają lazienke z kotłownia, ale ja bym chciala zostawic ten kominek po drugiej stronie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 06.04.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 dzięki Inmark!II tak, w WT z wodociągów jest też uwzględnione że w razie sezonowego koniecznie trzeba uwzględnić spuszczenie wody, tylko z tym ogrzewaniem się motam...A rolety też - mam zamiar uwzględnić - niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 06.04.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Tez mialem dylemat z tym kominem tak zeby zrobic wejscie od korytarza. Przesuniecie komina nie wchodzilo w gre bo na poddaszu wychodzilo wtedy beznadziejnie. Dlatego zrezygnowalem w tym miejscu z jednego komina spalinowego. Zostawilem kominy wentylacyjne i jeden komin spalinowy do kominka. I wtedy drzwi tam spokojnie wejda.Bede mial ogrzewanie CO od kominka z plaszczem wodnym. Dodatkowo do instalacji CO i CWU bedzie podlaczony piec gazowy dwufunkcyjny z zamknieta komora spalania. Piec ten bedzie zawieszony w garazu, A jesli zastosuje sie piec tz. TURBO, to nawet nie trzeba komina, tylko wystarczy wypuscic przewod wylotowo-ssacy za sciane (na zewnatrz) Nie ma u mnie gazu ziemnego na dzialce ale taki piec gazowy od razu zamawia sie przezbrojony na gaz butlowy. Bedzie to ogrzewanie awaryjne , jak nie bedzie mnie w domu, lub jak nie bedzie mi sie chcialo palic w kominku, i narazie zastosuje dwie male butle, a puzniej pomysle o podziemnym zbiorniku na gaz. To durzo tansze rozwiazanie niz ogrzewanie elektryczne. Ktos powie ze raz w tygodniu trzeba bedzie wymienic butle i to klopot. Ale moim zdaniem chyba latwiej raz w tygodniu wymienic butle niz dwa lub trzy razy w tygodniu zasypac zasobnik eko-groszkiem. Czysto, bez popiolu, nie trzeba miejsca na opal i wygodnie. Jak w gminie nie bedzie szans w przyszlosci na gaz ziemny to zakupie zbiornik na gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 06.04.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 dzięki Maro no właśnie wszyscy piszą aby te drzwi przelozyc do sieni, ale co z tym kominem? właśnie poddasze mi sie rozjeżdza, dlatego szukam pomysłów. W pn przesyłam do projektantki komplet dokumentów i chcialabym w miarę jasno określić co chcę zmeinić w projeckie. z ogrzewaniem - nie ma też u mnie gazu, a chyba boję sie zostawić piec gazowy na całą zimę. Ale z drugiej storny jak za kilkadziesiat lat przyjdzie mi do glowy wyprowazic sie na stałe to nie chciałabym musieć rozwalać połowy domu żeby zmienic ogrzewanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts