Mimorak 06.04.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 A proszę uprzejmie,oto kotłownia z piecem zasypowym 24-godzinnym.Na ścianie wisi zasobnik 140 litrów,z prawej strony wisi sobie terma gazowa Vailant ( na sezon letni). Jak powiedziałem,wszystko się zmieści,ale wymiary trzeba zmienić przed wylaniem fundamentu.Wejście oczywiście z przedpokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 06.04.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Mimorak, a, przesuwałeś komin? bo MAro nie przesuwał, tylko komin jest mniejszy i wtedy wejscie sie zmeiscilo, a jak u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 06.04.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Komin jest wpuszczony w ścianę,nic nie przesuwałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 06.04.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 czyli masz jakby tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 06.04.2013 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Ja tez tak chcialem zrobic jak Mimorak, ale sie nie dalo. Biorac pod uwage ze w kotlowni musza byc drzwi 80-tki. I jesli zastosowac komin taki jak w projekcie, to nie jest to mozliwe. Pomieszczenie ma szerokosc 162cm minus komin 122cm, to zostaje na drzwi 40cm. Wpuszczajac komin w sciane nosna ktora ma 24cm, zyskujemy jakies max 26cm, plus 40cm ktore zostalo na drzwi to mamy razem otwor o szerokosc 62cm.. W taki otwor to nawet drzwi 60-tki nie wejda a co dopiero 80-tki, pod ktore trzeba przygotowac otwor conajmniej 90cm. No chyba ze u Mimoraka zastosowano mniejszy komin:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 06.04.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Zima nie odpuszcza i moja Ekipa nie odpuszcza!! Ekipa z pełnym rozmysłem napisana z dużej litery - zasługują na wielki szacunek, przez swoje zaangażowanie, solidność i podejście do pracy - oby tak dalej i obym nie zmienił zdania Wczoraj zakończyli montaż styropianu i rozpoczęli układanie wełny wewnątrz: Przestaje powoli być widać, że to szkieletor jest ot, dom, jak dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 06.04.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 ewaikontra to wszystko zalezy od tego jak daleko mieszkasz od domu, ale kazde ogrzewanie (takze elektryczne)trzeba nadzorowac i nie ma tu zlotego srodka. Poczatkowe bylem sceptyczny do gazu, ale zobaczylem jak to dziala u kolegi i bylem zachwycony..Po zainstalowaniu odpowiedniego modulu mozesz kontrolowac i sterowac takim piecem za pomoca komputera przez internet:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 06.04.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Inmark, No faktycznie chlopaki daja rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 06.04.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Dokładnie tak.Tylko nie ma drzwi z kotłowni do kuchni.Ale poza tym to dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 06.04.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Inmark, No faktycznie chlopaki daja rade Przypominam - początek budowy od poziomu 0 gotowego fundamentu 11.02.2013 - to dla pytających mnie dlaczego szkieletówka Aaaa, jeszcze powiem Wam, że ekipa to na co dzień 2 osoby - w porywach 3 i wcale się nie spieszą - jak do tej pory pracowali w jedną sobotę, ale to ze względu na elektryka, który miał wtedy czas. Jeśli chodzi o mnie - polecam, świetna technologia gdy ma się dobrego Wykonawcę !! Pozdro Inmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 06.04.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 kurczę Inmark, no nieźle, gratulacje już prawie finisz:) Maro - właśnie daaaaleko, bo mieszkam w Warszawie,a dom bedzie w Będzinku koło Koszalina. Więc zakładam, że nie będę tam zimą jeżdzić. NAjchetniej zimą zamykałabym go na 4 spusty i na wiosnę otwierała:)))) najchetniej to w ogóle nie robiłabym ogrzewania:p ale musi być Mimorak, ale Maro policzył - jak komin wejdzie w nośną to zyskuje się 26 cm, czyli dziura zostaje ok 60, czyli nawet 60 drzwi nie wejdą. Czyli masz mniejszy komin niż w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 06.04.2013 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Sam stanąłem przed takim dylematem i po przymiarkach w programie graficznym układu pom. gospodarczego postanowiłem zamienić przeznaczenie pomieszczeń i komin przenieść na szczyt północny domu. Ze względu na układ ścianek działowych na piętrze manewrowanie kominem na dole jest bardzo ograniczone - dodatkowo kotłownia potrzebuje trochę powierzchni - przewidziane w projekcie nadaje się do pieca gazowego a do każdego innego już raczej ciężko bez powiększania obrysu budynku etc.Więc teraz tam gdzie w projekcie jest łazienka, ja mam pom. gospodarcze i odwrotnie - polecam rozważyć takie rozwiązanie. Nie mając komina w środku domu odpada problem z miejscem na drzwi z wiatrołapu do obu pomieszczeń.Layout pomieszczeń mam w galerii - piec mam przewidziany Kostrzewa Mini Bio na pelet - do szkeletówki lepszy byłby gaz ziemny (pełna automatyka) jednak u mnie na to szans brak a propan-butan się nie kalkuluje - pozostał więc pelet - piec potrafi sam się rozpalić i sam wygasić, więc wygląda to obiecująco. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Inmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 06.04.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 U mnie wygląda to mniej więcej tak: To akurat przymiarka do gniazdek elektrycznych - oddzielenie mam rozrysowane oświetlenie, LAN, SAT, nagłośnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 06.04.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Inmark właśnie oglądałam Twoją adaptację, tez rozważałam taką opcję, ale czyli oznacza to że masz zlikwidowany w ogole ten kominek w duzym pokoju a ja chcialabym go zachować... a może zmniejsze też ten komin jak MAro. Chyba że Mimorak zdradzi jak mu sie to pomieściło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 06.04.2013 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) Kominek ? Tak, zrezygnowałem z kominka całkowicie - popytałem znajomych, którzy mają takowe i usłyszałem, że kominek to dobra rzecz jak ktoś lubi mieć kotłownię w salonie - rozpalają ze dwa razy w roku specjalnie dla gości - mając normalną instalację CO kominek jest pierońsko niepraktyczny. Jak masz tylko kominek, to jesteś na niego skazany i na wszelkie niedogodności z tym związane. Ja jestem leniwy i jakbym tylko miał dostęp do gazu, to bym nie musiał wcale wchodzić do kotłowni Rozważałem nawet ogrzewanie elektryczne co w energooszczędnej szkieletówce ponoć się sprawdza, jednak i tak podczas mrozów wymaga to dogrzewania kominkiem. Generalnie domek w technologii jak u mnie bardzo szybko się nagrzewa - składa się przecież praktycznie z samej izolacji - nie nagrzewam żadnych murów, tylko powietrze w domu - potem wystarczy automatycznie uzupełniać ubytki - bo kanadyjki nie kumulują ciepła. Mój trochę efektu kumulacji będzie miał z uwagi na ogrzewanie podłogowe na całym parterze. Jak to faktycznie się sprawdza - powiem Wam za rok lub dwa. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Inmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 06.04.2013 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 hehe no tak, też mi się wydaje mało praktyczny, ale właśnie dlatego mi się podoba:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 06.04.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Kominek nie ekonomiczny??? Jak najbardziej sie z tym zgadzam, i wlasnie dlatego bede mial kominek z plaszczem wodnym, bo nie widze sensu palenia w kominku kiedy wiekszosc ciepla zamiast ogrzac wode CO i CWU idzie w komin. Ale kominek musi byc, i dlatego wlasnie wybralem takie rozwiazanie.. U mnie tez w pomieszczeniu z kominem bedzie mala lazienka, (Toaleta, Kabina prysznicowa, i umywalka) Tak pomanewrowalem sciankami dzialowymi ze calkiem fajnie to wszystko wyszlo. Pomieszczenie na parterze gdzie miala byc lazienka jest pomieszczeniem gospodarczym i wlasnie sa tam wybijane drzwi do garazu. Takie drzwi beda potrzebne zwlaszcza ze w garazu bedzie piec gazowy do CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 06.04.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Mnie bardziej chodziło o jego niepraktyczność - przenosisz sobie bałagan związany z paleniem do salonu. Wszystko ponoć pięknie wygląda do pierwszego czyszczenia. Ew. zysk z palenia w kominku a nie w specjalizowanym kotle CO w porównaniu do kosztów instalacji i samego kominka moim skromnym zdaniem się nie kalkuluje.Dochodzi jeszcze dodatkowe skomplikowanie samej instalacji.W każdym razie po analizie powyższego i jako, że kominki średnio mi się podobają ten zbędny gadżet u mnie wyleciał. Zaoszczędzone 10 tyś. wolę wydać na urządzenie kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 06.04.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Tak to wlasnie wyglada na rysunku, a niebawem wrzuce zdiecia. I jeszcze jedno. Od 6-ciu lat mieszkam za granica i wiem ze juz niedlugo wszyscy bedziemy musieli rezygnowac z piecow CO na mial, eko-groszek, wegiel, ,koks itp. bo takie sa unijne dyrektywy. Tu gdzie mieszkam to takiego pieca juz nie uswiadczysz, (nawet kupic nie ma gdzie) tylko piece gazowe, na olej opalowy lub ogrzewanie elektryczne. No i oczywiscie Pompy Ciepla, Baterie Sloneczne i Solary Chodzi o redukcje gazow cieplarnianych.do czego Polska sie zobowiazala, dlatego wlasnie nie inwestuje w klasyczny piec CO. Oczywiscie Polska dostala pewien okres na dostosowanie sie do tych dyrektyw, ale jak to u nas nic sie nie robi przez kilka lat, a dopiero w ostatnim roku chce sie wszystko nadrobic.. Podobna sytuacje mamy teraz w Polsce z segregacja smieci. Nasi rzadzacy przez kilka lat nic nie robili w tej kwesti a teraz w ostatnim roku chca wszystko dostosowac do standardow Unijnych, i oczywiscie obarczyli tym wszystkim gminy, a sami umywaja rece. Dlatego warto sie zastanowic nad klasycznym piecem CO bo sytuacja bedzie podobna (wiem to napewno bo tutaj tez przez to przechodzili) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 06.04.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 ale mam mętlik... kominek chcę na 100 %, ale głównie ze względów estetycznych:) nie mam garażu więc odpada kotłownia w innym miejscu... czytałam o piecach zasypowych - jak Mimoraka- i rzeczywiście nie potrzebują dużych kotłowni. ale nie wiem jak z tym kominem... a może wiecie - czy jesli mam w projekcie piec jakistam. Wybuduję dom i pieca nie wstawię to mogę się wprowadzać i de facto zamknąc budowę? czy odbiór bedzie dopiero jak bedzie piec.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts