ewaikontra 07.04.2013 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) ))) Maro, ale to jest dzialka nad morzem, (no prawie, bo ok. 2 km:) , które uwielbiam i najchetniej bym sie wyprowadziła tam już ale praca itd... ) zatem nie mam najmniejszego zamiaru jej srpzedawac, żeby na emeryturze kupować ponownie:) Ale mam zamiar wybudować tam nieduży Z71 )))))))). Być może będe go budowac dlugo, etapami, a w miedzyczasie postawie małą drewniana chatke altanke, nie wiem, zobaczymy.Ale chciałabym, aby ten dom był praktyczny. Nie chciałabym zrobić błędu (niektórzy na forach piszą, że mają piec pod schodami i nic nie mogą zrobić). Co do gazu - jeślii bedzie w gminie - podłączylabym na pewno, ale jeśli miałaby być gdzieś wkopana butla itp - to nie, boję się takich rozwiązań. Być może to nieuzasadnione, ale nie będę z tym walczyć, tylko szukać innego rozwiązania:) W przyszłym tygodniu przekażę dokumenty Projektantce, pogadam z nią, jaka jest jej opinia... Ale Wasze rady są dla mnie cenne, także jak są konstruktywne to biorę je pod uwagę. Chcę zrobić bilans - jakie są wady, jakie zalety. W pełni jestem świadoma, ze decyzja i tak należy do mnie... i to jest przerażające ))) Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez ewaikontra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KL1719510221 07.04.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 kombinowalam zeby zrobic tak- jak na obrazku, ale chyba d...a, bo na górze mi włązi do pokoju ))) niektórzy zamieniają lazienke z kotłownia, ale ja bym chciala zostawic ten kominek po drugiej stronie... [ATTACH=CONFIG]181772[/ATTACH] Ten komin trzeba wpuscic w sciane nośna, i jestes troche na +,a te kominy na zasadzie dobierania to jest budowa kanałów wentylacyjnych od stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 07.04.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) Drobna porada dla tych,kórzy jeszcze nie wykopali fundamentów - po wytyczeniu budynku przez geodetę czekacie,aż wsiądzie w samochód i odjedzie.Potem wracacie na działkę i tak: stojąc przodem do frontu budynku łapiemy kołek z prawego i lewego przedniego narożnika i przesuwamy go 40 centymetrów do przodu (w naszą stronę).Następnie prawy kołek przesuwamy w prawo o 30 centymetrów i to samo robimy z prawym kołkiem tylnego naroznika.W ten sposób mamy większą kuchnię,kotłownię i łazienkę.O poddaszu nie wspomnę,bo tam to już pełna dowolność.Uwierzcie mi,można tak zrobić i nikt się nie zorientuje,nawet nanosząc to na mapie.Zysk z tej operacji jest kolosalny. Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Mimorak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 07.04.2013 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 No i tu mamy odpowiedź na wcześniejsze pytania jak w tak małym pom. gospodarczym koledze Mimorak zmieścił się piec i reszta instalacji Dobrze kojarzę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 07.04.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Sądząc po ruchu na forum w ostatnich dniach wiosna naprawdę już przyszła Pozdrowienia dla wszystkich Zetowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mimorak 07.04.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 No i tu mamy odpowiedź na wcześniejsze pytania jak w tak małym pom. gospodarczym koledze Mimorak zmieścił się piec i reszta instalacji Dobrze kojarzę ? Nie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewaikontra 07.04.2013 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 K+L dzięki, tak własnie chcę ten komin zrobić. A wiosna przyszła, dziś u mnie od rana słońce grzeje. Miejmy nadzieję, że już na dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 07.04.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Ja wczoraj rano miałem na posesji inspekcje z banku (rozliczenie połowy kredytu) i pan Inspektor musiał z buta 300 metrów przez śnieg zasuwać bo miał już letnie opony na samochodzie - ja ledwo, ledwo na działkę dojechałem Zmrożony śnieg na wierzchu a pod spodem luźne błoćko po prostu rewelacja Wiosna w tym roku po prostu nas rozpieszcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maro_PL 07.04.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Zupelnie legalnie mozna budynek powiekszyc. Taka informacja jest nawet w projekcie i dokladnie tam pisze o ile procent mozna wymiary powiekszyc. Juz nie pamietam dokladnie o ile bo nie mam tutaj projektu, ale pamietam ze w moim projekcie byla taka odnotacja, i ze wlasnie wychodzilo to przy wymiarach tego domu wlasnie kilkadziesiat cm. elaikontra zrobic SSZ i zostawic, a z boku postawic mala drewniana dacze na letnie wypady. Puzniej jak zamieszkasz w domu ,dacze przerobic na kuchnie letnia+altana lub letni domek dla gosci, a moze nawet dla tutystow w letnim sezonie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jablonka35 09.04.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Ale masz czaderski salon Bruno:lol2: Ja też mam mieć widoczne belki stropowe i mam nadzieję, że będą wyglądały jak Twoje. I ścianę kominkową też mam mieć wyłożoną imitacjami cegły. Jasna...będzie wyglądało, że ściągnęłam pomysły od Ciebie:o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 10.04.2013 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Bez obaw jabłonka, praw autorskich nie mam na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kipi 10.04.2013 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Co myślicie Państwo o posadowieniu domu na płycie fundamentowej? Czy ktoś budował w taki sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 10.04.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Widziałem kiedyś nawet taka fajna , układaną z prefabrykatów styropianowych -niestety to nie na mój grunt:)Więc się nie wypowiem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 11.04.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2013 Prace idą dalej 2013.04.08 - Ocieplanie poddasza, styropian 2013.04.10 - Drzwi wejściowe, zacieranie styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiulek1 12.04.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 inmark domek rośnie w oczach:)mam pytanko, bo widzę że masz dwa okna dachowe...bo wydaje mi się że w projekcie jest tylko jedno (w łazience) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 12.04.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Z 2 podwójnych zrobiłem 4 pojedyncze po jednym w każdym pomieszczeniu na piętrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrunoBanani 12.04.2013 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Tez dałem po jednym oknie na stronę zamiast dwóch w łazience, z korzyścią .Inmark , nie dajesz foli na ocieplenie poddasza? http://muratordom.pl/budowa/izolacje/folie-paroizolacyjne-przy-ocieplaniu-poddasza-to-podstawa-poradnik,18_2232.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inmark 12.04.2013 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 (edytowane) Tez dałem po jednym oknie na stronę zamiast dwóch w łazience, z korzyścią . Inmark , nie dajesz foli na ocieplenie poddasza? http://muratordom.pl/budowa/izolacje/folie-paroizolacyjne-przy-ocieplaniu-poddasza-to-podstawa-poradnik,18_2232.html Oczywiście, że daję - dzisiaj właśnie ekipa to montowała Dopiero na to idą płyty G/K Dla dociekliwych u mnie wygląda to tak - szczegółowy układ warstw (od wewnątrz): - płyta gipsowo kartonowa - paraizolacja Rockwool - konstrukcja ściany wypełniona wełna mineralną Rockmin plus gr. 14 cm - płyta OSB 12 mm lub QSB 12 mm - wiatroizolacja - styropian w arkuszach 1 m x 3 m na listwach EPS70-40 gr. 10cm - tynk Porolit Lakma (kładziony agregatem) Dzięki za czujność Pozdrawiam Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez Inmark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Błażej Pogrzebski 12.04.2013 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 Witam wszystkich budujących Planuje w najbliższej przyszłości budować zetkę tylko ciągle zastanawiam się nad budową podpiwniczonego domu. Jak myślicie o ile zwiększą się koszty budowania tej piwnicy? Przy standardowej zetce strop jest jeden a tu już dochodzi następny czyli koszta już się podnoszą. I o ile musiałbym podmurować z bloczków betonowych (ile warstw). Najlepiej jak bym wiedział ile kosztuje strop w normalnej zetce, oczywiście materiałowo. Mam nadzieje ze mi pomożecie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepito82 13.04.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Witam Czy ktoś z Was budował, buduje lub planuje budować wersję Z71EG (to ta z kotłownią na paliwo stałe)? serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts