Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:)))) Maro, ale to jest dzialka nad morzem, (no prawie, bo ok. 2 km:) , które uwielbiam i najchetniej bym sie wyprowadziła tam już:) ale praca itd... ) zatem nie mam najmniejszego zamiaru jej srpzedawac, żeby na emeryturze kupować ponownie:)

Ale mam zamiar wybudować tam nieduży Z71 :))))))))). Być może będe go budowac dlugo, etapami, a w miedzyczasie postawie małą drewniana chatke altanke, nie wiem, zobaczymy.Ale chciałabym, aby ten dom był praktyczny. Nie chciałabym zrobić błędu (niektórzy na forach piszą, że mają piec pod schodami i nic nie mogą zrobić).

Co do gazu - jeślii bedzie w gminie - podłączylabym na pewno, ale jeśli miałaby być gdzieś wkopana butla itp - to nie, boję się takich rozwiązań. Być może to nieuzasadnione, ale nie będę z tym walczyć, tylko szukać innego rozwiązania:)

W przyszłym tygodniu przekażę dokumenty Projektantce, pogadam z nią, jaka jest jej opinia... Ale Wasze rady są dla mnie cenne, także jak są konstruktywne to biorę je pod uwagę. Chcę zrobić bilans - jakie są wady, jakie zalety. W pełni jestem świadoma, ze decyzja i tak należy do mnie... i to jest przerażające :))))

Edytowane przez ewaikontra

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kombinowalam zeby zrobic tak- jak na obrazku, ale chyba d...a, bo na górze mi włązi do pokoju :))))

niektórzy zamieniają lazienke z kotłownia, ale ja bym chciala zostawic ten kominek po drugiej stronie...

[ATTACH=CONFIG]181772[/ATTACH]

Ten komin trzeba wpuscic w sciane nośna, i jestes troche na +,a te kominy na zasadzie dobierania to jest budowa kanałów wentylacyjnych od stropu.

Drobna porada dla tych,kórzy jeszcze nie wykopali fundamentów - po wytyczeniu budynku przez geodetę czekacie,aż wsiądzie w samochód i odjedzie.Potem wracacie na działkę i tak: stojąc przodem do frontu budynku łapiemy kołek z prawego i lewego przedniego narożnika i przesuwamy go 40 centymetrów do przodu (w naszą stronę).Następnie prawy kołek przesuwamy w prawo o 30 centymetrów i to samo robimy z prawym kołkiem tylnego naroznika.W ten sposób mamy większą kuchnię,kotłownię i łazienkę.O poddaszu nie wspomnę,bo tam to już pełna dowolność.Uwierzcie mi,można tak zrobić i nikt się nie zorientuje,nawet nanosząc to na mapie.Zysk z tej operacji jest kolosalny. Edytowane przez Mimorak

Ja wczoraj rano miałem na posesji inspekcje z banku (rozliczenie połowy kredytu) i pan Inspektor musiał z buta 300 metrów przez śnieg zasuwać bo miał już letnie opony na samochodzie - ja ledwo, ledwo na działkę dojechałem :) Zmrożony śnieg na wierzchu a pod spodem luźne błoćko :) po prostu rewelacja :)

Wiosna w tym roku po prostu nas rozpieszcza :)

:welcome:

Zupelnie legalnie mozna budynek powiekszyc. Taka informacja jest nawet w projekcie i dokladnie tam pisze o ile procent mozna wymiary powiekszyc. Juz nie pamietam dokladnie o ile bo nie mam tutaj projektu, ale pamietam ze w moim projekcie byla taka odnotacja, i ze wlasnie wychodzilo to przy wymiarach tego domu wlasnie kilkadziesiat cm.

elaikontra zrobic SSZ i zostawic, a z boku postawic mala drewniana dacze na letnie wypady. Puzniej jak zamieszkasz w domu ,dacze przerobic na kuchnie letnia+altana lub letni domek dla gosci, a moze nawet dla tutystow w letnim sezonie;)

Tez dałem po jednym oknie na stronę zamiast dwóch w łazience, z korzyścią .

Inmark , nie dajesz foli na ocieplenie poddasza?

http://muratordom.pl/budowa/izolacje/folie-paroizolacyjne-przy-ocieplaniu-poddasza-to-podstawa-poradnik,18_2232.html

Oczywiście, że daję - dzisiaj właśnie ekipa to montowała :)

Dopiero na to idą płyty G/K

Dla dociekliwych u mnie wygląda to tak - szczegółowy układ warstw (od wewnątrz):

- płyta gipsowo kartonowa

- paraizolacja Rockwool

- konstrukcja ściany wypełniona wełna mineralną Rockmin plus gr. 14 cm

- płyta OSB 12 mm lub QSB 12 mm

- wiatroizolacja

- styropian w arkuszach 1 m x 3 m na listwach EPS70-40 gr. 10cm

- tynk Porolit Lakma (kładziony agregatem)

Dzięki za czujność :)

Pozdrawiam :)

Edytowane przez Inmark

Witam wszystkich budujących :) Planuje w najbliższej przyszłości budować zetkę tylko ciągle zastanawiam się nad budową podpiwniczonego domu. Jak myślicie o ile zwiększą się koszty budowania tej piwnicy? Przy standardowej zetce strop jest jeden a tu już dochodzi następny czyli koszta już się podnoszą. I o ile musiałbym podmurować z bloczków betonowych (ile warstw). Najlepiej jak bym wiedział ile kosztuje strop w normalnej zetce, oczywiście materiałowo. Mam nadzieje ze mi pomożecie:)