mkmk 09.08.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Witam, dasz domek jest już w stanie surowym, a dach pokryty papą. Zamierzamy w tym roku wstawić okna, zrobić instalacje, wylewki. Zastanawiam się jednak w jakiej kolejności powinniśmy to zrobić i licze na Waszą radę. Zastanawiam się też:- czy przed zrobieniem wylewki trzeba zalać syope pod schody na filar je podtrzymujący (w przypadku schodów drewnianych)- jak rozwiązaliście sprawe z wentylacją (U Betiny podejrzałam jakieś rury na dachu i jakieś "otwory" w dachówce)- jak myślicie czy ściany na parterze zrobić lepiej z płyty g/k czy wytynkować (niektórzy twierdzą, że podobno lepsze są tynki, bo scalają ściany)- i jeszcze ocieplenie dachu mnie ciekawi, jakie koszty i co dajecie na sufit.- i Już ostatnie pytanie , czy macie dostęp do tego okna na klatce schodowej? Bo u mnie jest ona strasznie wysoko nie nie ma sposobu, żeby się do niego dostać dlatego zrobiliśmy mniejsze okno, a teraz zastanawiamy się nad zamontowaniem tam luksfer, bo i tak nie ma możliwości otworzenia tego okna, ani umyć MAM NADZIEJE, ŻE NIE PRZERAŹI WAS TA LICZBA PYTAŃ I PODZIELICIE SIĘ SWOJĄ WIEDZĄ I SPOSTRZEŻENIAMI. POZRAWIAM ZETOWCÓW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 09.08.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Witam,Mam kosmiczną instalację FAKT , i mam możliwość oglądania różnych kanałów w każdym z pokoi ale jak to zrobił mój elektryk musiałbym sie dokładnie dowiedzieć. Z tego co pamiętam to muszę mieć dekoder polsatu czy innej stacji i do tego w każdym pokoju dodatkowy dekoder z kartami. Karta matka ma być w salonie a inne karty z dekoderami mają pozwolić oglądać tv wszędzie inne. Jak cośto spytam się mojego elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 09.08.2010 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 Witaj,Długo mnie tu nie było ale musicie zrozumieć moją sytuację. Od rana do późnego wieczora nie ma mnie w domu bo praca i budowa...wieczorem to jestem tak padnięty że nawet komputera nie chce mi sie odpalać. Ja zrobiłem tak:Instalacja hydrauliczna ( I etap ) rozprowadzenie głównych rur kanalizacyjnych i instalacja geberit-ówInstalacja elektryczna ( kompletna )Instalacja gazowa ( nie robiłem )Tynki ścienneInstalacja hydrauliczna (II etap) rozprowadzenie podłogówki i kaloryferów ( same rury ) oraz rura pod kominek wylewki podłogoweZabudowa poddasza Obecnie jestem na etapie ocieplania domu. Przed rozpoczęciem wszystkich w/w prac miałem już pokryty dach blachą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 09.08.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2010 http://i131.photobucket.com/albums/p306/pietja2006/Zdjcie0215.jpghttp://i131.photobucket.com/albums/p306/pietja2006/Zdjcie0191.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betina29 10.08.2010 17:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 (edytowane) Witam!! Co do ocieplenia sufitu to my daliśmy wełnę mineralną i całość kosztowała nas około 2tysięcy(robocizna-własna),ociepliliśmy dach i później jeszcze "stryszek"-tak nam ktoś tam doradził ;]. Co do wylewki pod filar-nie mam pojęcia,bo mamy stelaż metalowy bezpośrednio na wylanej posadzce w piwnicy. Okno na klatce schodowej mamy tylko jedno-to małe i chyba i tak ledwo je otworzymy do umycia,bo schody prawdopodobnie je przyblokują-jeszcze zobaczymy. Mycie górnego okna mkmk to będzie niezły wyczyn:(,chyba,że ktoś ma juz jakis sposób..., może puki czas rzeczywiście dajcie sobie tam luksfery(niestety przepuszczają ciepło) lub zamurujcie otwór-teraz można jeszcze kombinować. Co do ścian,to my tynkowaliśmy wszystkie-klatkę schodową,WC i łazienkę tradycyjnie,a resztę maszynowo(Knauf),piwnice zostawiliśmy sobie na później. Obecnie jesteśmy na etapie kafelkowania,czekamy na drugą część stelaża schodów i na prąd(niestety),który za chwilę zablokuje naszą przeprowadzkę(ma nastąpić mniej więcej za 1,5 miesiąca-bardzo nam sie spieszy)!! Pozdrawiam Wszystkich i dorzucam nowe fotki(sufit na poddaszu będzie jeszcze pomalowany białą lakierobejcą i lekko skorygowany;) )!! http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/218bcdfb0abb63f9.html Edytowane 10 Sierpnia 2010 przez Betina29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkmk 11.08.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 To będziemy czekać Betina na relacje z mieszkania w tym domku. Powiedzcie jeszcze jakim sposobem zalewaliście wylewki, czy mixokretem czy tradycyjnie, i z jakimi kosztami to się wiąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietja77 11.08.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2010 W moim domu wylewki są z miksokreta i kosztowały mnie około 2,5 tyś z materiałami i robocizną...Zrobienie podług zajeło około 8 godzin. http://i131.photobucket.com/albums/p306/pietja2006/Zdjcie0173.jpghttp://i131.photobucket.com/albums/p306/pietja2006/Zdjcie0220.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogowie 13.08.2010 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2010 Witam Wszystkich! Tak jak Wy ja z mężem też przymierzamy się do Z71. Betina - oglądaliśmy fotki Twojego domku na fotosiku - super! Pisałaś, że jesteś ze Śląska. My mieszkamy w Zawierciu, napisz czy byłaby możliwość zobaczenia Twojego domku "na żywo"? Najbardziej się martwimy, że pokoje okażą się małe jak na naszą 4 osobową rodzinkę. Bardzo proszę o info Aneti (gogowie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betina29 14.08.2010 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2010 Witamy na forum!! Dziękuję za miłes słowa!! Zgadamy sie na "privie"!! Domek jest mały-tu nie ma co ukrywać,jednak nawet dla 4-roosobowej rodziny miejsca wystarczy. Podobny i równie sympatyczny jest projekt Z101-ostatnio znajoma mi o nim powiedziała. W naszym będzie problem ze swobodnym wstawieniem łóżka do sypialni,ale jakoś musimy sobie z tym poradzić . Pozdrowionka!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogowie 16.08.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2010 Dziękuję za kontakt Też oglądaliśmy Z101 i Z102 faktycznie bardzo sympatyczne A łóżko najlepiej rozkręcić przed wstawieniem - jeśli jest taka opcja Pozdrawiam ciepło wszystkich! Aneti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_k 22.08.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2010 Witam Wszystkich Forumowiczow. Juz od pewnego czasu zagladalem na to forum, poniewaz spodobal mi sie projekt Z71 (taki maly, a wszystko ma co potrzeba ) Od zawsze z Zona marzylismy o posiadaniu wlasnego domku .... i wreszcie w tym roku nadszedl czas decyzji. W kwietniu kupilismy dzialke w Tychach i zaczelismy (a wlasciwie to ja zaczalem) zalatwiac wszystkie potrzebne dokumenty. Zdecydowalismy sie na projekt Z71 GL z garazem. Aktualnie czekam na adaptacje projektu przez architekta i skladam (mam nadzieje ze jeszcze w tym miesiacu) dokumenty o wydanie pozwolenia na budowe. pozdrawiam Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betina29 01.09.2010 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2010 Witam Cię Michale!! Miło nam jest,że dołączyłeś do naszego forum. Długa droga przed Wami,ale moim zdaniem warto. My z mężem juz powolutku kończymy,ale jeszcze troszkę roboty nam zostało...!! Pozdrowionka!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arti78 21.09.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Witam, mam pytanie do Kolegi Mimoraka jak postępy w budowie, a może już we wprowadzaniu się do własnego Z71 U nas był spory przestój ze względu na papierologię. Wiadomo... Przyjazne państwo... jesteśmy strasznie ciekawi jak postępy od czasu naszej wizyty. Pozdrawiam, Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipkudowa 23.09.2010 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 :welcome:Witam Mam pytanie do Betiny 29.Jakie koszty ponisłaś na obecnym etapie Z71. Zastanawiam się bardzo nad piwnicą i jestem ciekawy czy założenia poczatkowe 220 tyś zł były realne. Czy rzeczywistość okazała się brutalna ? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedz która zapewnie ułatwi właściwą decyzję :confused:co do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betina29 23.09.2010 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witam!! Napisze tak-rzeczywistość nie okazała się brutalna!! ...ani trochę!! ...no jeszcze trzeba ogrodzenie doliczyć,malowanie domu i urządzenie ogródka,ale to już w przyszłym roku. Zależy tez jak chcesz budować,czy coś zrobisz sobie sam,czy wszystko pod klucz,nam sporo firmy i fachowcy robili,ale nie wszystko!! Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betina29 24.09.2010 07:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 (edytowane) Wszystko zależy od tego z czego ten dom budujesz i jak wykończysz. My wybudowalismy i wykończyliśmy z materiałów średniej jakości i rzeczywiście koszt jest taki,jak założyliśmy na początku. Trzeba szukać tanich,ale sprawdzonych firm,niedrogich fachowców, jeżeli sam potrafisz dużo zrobić i masz na to czas to juz rewelacyjnie, wtedy naprawdę można zaoszczędzić. Piwnice są jeszcze niewykończone-brak tynku i pradu,ale materiały elektryczne juz mamy,a mąż sam będzie robił instalację. Powodzenia!! Pozdrawiam!! Beata Edytowane 11 Października 2010 przez Betina29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipkudowa 24.09.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Witam. Beata bardzo dziękuję za informację. Przyjmuję, iż przy wykorzystaniu średniej jakości materiałów i przy wykorzystaniu swoich sił przy niektórych rzeczy wybudowanie Z 71 można osiągnąć przy kwocie 220 tyś zł. Mam do Ciebie Beata pytanie a wy na obecnym ile wydaliście oczywiście nie zakładając ile jeszcze zostało. Czy była by możliwośc abyś załączyła jakieś rzuty swojego Z71. Z tego co przeczytałem to oprócz piwnicy macie kilka poprawek na paterze. Z góry bardzo dziękuję za informację. Pozdrawiam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betina29 24.09.2010 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2010 Filip...,odpisałam na "priva",mam nadzieję,że doszło!! Pani Gabrysiu,hmm,terminy mamy dość napięte ,ale może w przyszłym tygodniu....!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia86 25.09.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 zapraszam do nowej grupy budujących wg projektów Z500 http://forum.muratordom.pl/group.php?groupid=2788 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maria 85 29.09.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Witam wszystkich na forum:) Czy ktoś buduje Z 71 w okolicach Warszawy? Poszukuję dobrej i taniej ekipy budowlanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts