Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich sympatyków Z71. Ja także zamierzam zakupić ten projekt, jednak w technologii szkieletu. Proszę bardzo osoby z woj. łodzkiego o możliwość obejrzenia swoich domów. Pozdrawiam

Kiedy planowany początek budowy? Jestem z Łodzi i zastanawiam się właśnie nad z71, macie już jakieś wyceny tego w technologii szkieletowej?

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Gość sipex
Witam.Mozna prosic o koszty poszczegolnych etapow z Panstwa budowy?chodzi mi o koszt materialu robocizny albo czy robione bylo wlasnymi rekoma?zastanawiam sie nad z71 lub z34:)jak mysla Panstwo duza rozica moze wyjsc w kosztach?pozdrawiam serdecznie:)

• 3 weeks później...
Dokładnie Maro. Dwa grzejniki drabinkowe bede miał, po jednym na łazienkę i to wszystko jeśli chodzi o grzejniki:) Podłogówka i na dole i na górze. Tylko dam Ci dobrą radę - zamontuj sobię przynajmniej 2 sterowniki osobny dla góry i dla dołu. Bo majac jeden sterownik ludzie narzekają, że dół niedogrzany, wię piec chodzi, a góra się wtedy przegrzewa. Druga rada i najważniejsza sterownik MUSI być przeznaczony do ogrzewania podłogowego. Bo tu nie ma prostego załącz/wyłącz jak w przypadku kaloryferów. Kaloryfer potrafi bardzo szybko nagrzać i szybko stygnie. Podłogówka długo się nagrzewa i długo też stygnie. Sterowanie jest bardziej skomplikowane. Jeśli dasz zwykły sterownik, to wyłączy on piec jak temp. osiągnie zadana wartość, ale podłoga jeszcze będzie oddawała temp. w efekcie zrobi się za gorąco. Piec się załączy jak temp. spadnie poniżej okreslonejwartości, ale podłoga zanim się znów nagrzeje temp. spadnie i będzie za zimno, a piec będzie ją długo grzał. Efekt - piec pracuje za długo, raz jest za zimno, a raz za gorąco. Sterownik do podłogówki bierze pod uwagę bezwładność grzania podłogi i wyłącza odpowiednio wcześniej, a temp. zostanie uzyskana odpowiednia. Załącza odpowiednio wcześnie. Efekt cieplutkie podłogi i komfort:) Sterowniki, nawet same badaja bezwładność i w przeciągu dwóch sezonów się doreguluja i mamy jeszcze tańsze i optymalne grzanie:)

Przerabiałem to u znajomego. Kupił sterownik za 150zł na allegro. I narzekał właśnie, ze raz za zimno raz za goraco. Dorobił grzejniki i był zadowolnony. Narzekał na podłogówkę i każdemu odradzał, podczas gdy drugi znajomy ma dom 160m2 i tylko podłogówka i jest rewelacja. Pomyślałem, ze cos jest nie tak, poradziłem zmianę sterownika i teraz jest zadowolony:) Też jakiś chiński na allegro, ale do podłogówki. Ja będę brał firmy Danfoss. Koszt 1000zł ale każdy odpływ będzie sterowany osobno, więc każdy pokój bedzie miał indywidualnie ustawianą temp. Choć jeszcze to przemyślę, czy aż tak szczegółowe ustalanie temp jest potrzene...

:welcome:

No i wszystko w tym temacie:yes::yes::yes:

A mozesz mi podac koszt takiej podlogowki w calym domu (oczywiscie razem z tymi grzejnikami drabinkowymi w lazienkach) Dolkadniej mowiac chodzi mi o kosz robocizny i materialow, czyli koszt calosci.

Bardzo mi na tym zalezy bo nie mieszkam w Polsce i fachowcy wiedza ze nie bardzo jestem zorietowany w cenach. Moze byc na maila

[email protected]

Dzieki

tylko pozazdrościc tych pięknych domków :) u nas jak narazie nastał marazm i ogólny wnerw bo przez urzedasów ciągle przeciąga się rozpoczęcie budowy, miało by jesienią a wyjdzie przy dobrych wiatrach na wiosnę..... a doczekac sie już tak nie mogę, że nawet po nocach mi się śni budowa :p :P tyle że teraz to przyjemne sny a potem jak już zaczniemy budowę to tylko bedzie płacz i zgrzytanie zębów i kolejny siwy włos na głowie ;)