Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

zaczynam budowę domu i myślę o ogrzewaniu.

Zdecydowałem się na gaz. Teraz zaczyna się problem z wyborem kotła.

Dom będzie miał 170m2. Mieszkańców będzie 4. 2 Łazienki znajdujące się blisko kotłowni (jedna nad, druga obok) i niestety kuchnia oddalona o jakieś 7m... W tej sytuacji jaki proponujecie kocioł ? Chodzi mi o koszty samego kotła jak i eksploatacji,powinny były jak najniższe jednak zachowując jakość kotła.

Nie przeszkadza mi, że będe musiał chwilkę poczekać na ciepłą wodę jednak odległość kuchni od kotła mnie przeraża i to komplikuję sprawę bo chwilka znacznie się przedłuży i może stać się uciążliwa.

Interesuje mnie też różnica cen w korzystaniu z kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem wody jak i dwufunkcyjnego. Jest to jakaś przepaść cenowa ?

Do tego mały bonus - do zmywarki potrzeba ciepłej czy zimnej wody ?

dziękuję za pomoc i pozdrawiam,

Kuba

https://forum.murator.pl/topic/128022-wyb%C3%B3r-kot%C5%82a-ceny-ekspolatacji-potrzebuj%C4%99-pomocy/

Witaj

Masz sporo lektury przed sobą! :lol:

Jaki kocioł? - Właściwy!

PO CO CI KOCIOŁ?

Do ogrzewania domu?

To potrzebujesz kilku kilowatów, jak budujesz zgodnie ze sztuką a nie stawiasz jakiegoś baraczku tymczasowego (te 0,3W x stK/ m2).

Do ogrzewania CWU?

To potrzebujesz dla przepływowego sposobu kilkunastu kilowatów. Dla systemu akumulacyjnego - mniej.

Piec zwykle pracuje z sześć lat.

Potem - praktycznie wymiana (bo remont może być tak samo kosztowny jak piec nowy).

Jest tu sporo postów na temat.

Poszukaj. Googlem najlepiej.

Tak naprawdę - to nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi.

Za dużo "ale..."

Musisz wybrać i tak sam.

Gromadź wiedzę, żeby dobrać jak najlepiej.

Adam M.

Kocioł jest mi potrzebny do ogrzania domu oraz wody. Do tego dodatkowo będzie kominek i myślę czy do kominka nie dołożyć DGP. Po głowie chodzi mi też rekuperator. Sam już nie wiem, tyle tego jest na rynki i trudno na coś sięzdecydować.

To jak z tym kotłem ? Jednofunkcyjny z baniakiem na wodę czy dwufunkcyjny ?

Dom będzie normalny.

Cegła 24 + styropian 12 wełna na dach 20.

Interesuje mnie różnica w cenie ciągłego podgrzewania wody przez jednofunkcyjny znajdującej się w baniaku a podgrzewaniem wody z momentem przekręcenia kurka przez kocioł dwufunkcyjny.

Przepływowo jest drożej, bo mniej sprawnie.

Ale jak zbiornik nie ogacony to może być odwrotnie! :lol:

Adam M.

W dobrym projekcie domu masz projekt instalacji CO i wyliczone maksymalne zapotrzebowanie na ciepło( przy -20 stC).

U mnie max zapotrz. na ciepło =11 kW pozwoliło na zakup kotła JEDNOFUNKCYJNEGO z niską modulacją 3,3 - 14 kW .

CWU grzana autom. 2 x dziennie dla 2 łazienek (też 4 osoby).

Rsciany =4,5 R dachu =5,5, pow. użytk. 134 m2