Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Popękany strop - jakie kroki podjąć?

Gość Gosc***

Recommended Posts

W czwartek wylewaliśmy strop - 15,5m3, dwie gruszki. Pierwsza gruszka, beton wodnity, druga normalny. Tam gdzie trafił beton z 1 gruszki, strop cały popękał. Dzwoniłem już do firmy, w poniedziałek przyjedzie ich technolog na budowę. Problem w tym, że mój kierbud nie chce mi tego odebrać. co mogę zrobić w takiej sytuacji i czego mogę się domagać od firmy która przywiozła beton?

Kierbud twierdzi że dali za dużo pyłów dymnicowych i to dlatego beton tak popękał.

Niestety w najgorszym razie może zachodzić konieczność skucia stropu i wykonanie nowego.

Wytrzymalość betonu będzie można ocenić po 28 dniach przy pomocy sklerometru inaczej młotkiem Schmidta, który przeznaczony jest do pomiaru twardości betonu.

Osobiście uważam, że błąd popełnił operator betoniarni i nie uwzględnił wody w kruszywie. Niestety zmiana stosunku w/c w mieszance betonowej wpływa niekorzystnie na wytrzymałość betonu i zwieksza skurcze betonu.

Proszę o informacje po spotkaniu z technologiem. :)

zbig ma rację, spaprali stosunek wody do cementu w betonie.

spisz protokół z oględzin z technologiem z wytwórni, najlepiej w obecności kier bud. dodatkowo rób zdjęcia najlepiej codziennie (najlepiej mieć z betonowania również), i pielęgnujcie beton na stropie - polewać intensywnie min 3x (nawet 5x w tej temp, im więcej tym lepiej) dziennie przez 4 dni - można było przykryć czarną folią - zmniejsza się parowanie.

a po 28 dniach zaprosić technologa wytwórni z młotkiem schmidta i niech sprawdzi wtedy - porównać z tym co na wz-tce. dodatkowo wstrzymać część kasy.

ew. w przypadku dalszych wątpliwości - wyciąć ze dwie probki ze stropu i na koszt wytwórni dać do zbadania.

co do promieni, to instrukcja itb nr 234.

protokół pisać z każdym, kto przyjdzie z wytwórni, i z zastępcą i z głównym, takie papierki się przydają zawsze.

dobrze, że od razu zacząłeś pielęgnację - to dla nich będzie dodatkowa szpilka.

co do próbek to nie ma żadnej pewności ze to twoja partia, a w takiej wątpliwej sytuacji stosuję zasadę ograniczonego zaufania.

koncepcji kier buda nie rozumiem za bardzo, ale wstrzymałbym się ze wszystkim do 28 dnia po betonowaniu - wtedy jak pisałem - młotek schmidta + w razie wątpliwości wycięcie probek i zbadanie z laboratorium - dopiero po tym aplikowanie leczenia.

Rozwiązanie z żywicą jest do przyjecia.

Zastosowanie żywicy przed rozszalowaniem stropu.

Polewanie, 8 dni wystarczy.

Jaka jest grubość stropu ?

Przypuszczam,że po deszczu operator betoniarni nie uwzględnił,że kruszywo zawiera więcej wody i mieszanka wyszła bardzo uwodniona .

A może były jakieś imieniny. :wink:

Betoniarnia to półkole z boksami w kształcie ćwiartek z kruszywem, które nagarnia się specjalnym koszem. Jeżeli kruszywo jest z dołu stożka , przy deszczu zawiera więcej wody , jeżeli nagarnia się z góry ma mniej wody. Poprostu błąd operatora betoniarni. Powinien nagarniać z góry.

Po pewnym czasie woda obcieka i w boksie kruszywo ma wmiarę jednakową wilgotność. :wink:

Będzie dobrze :)

• 1 year później...