Gość Gosc*** 15.08.2009 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2009 (edytowane) . Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez Gosc*** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 17.08.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 W czwartek wylewaliśmy strop - 15,5m3, dwie gruszki. Pierwsza gruszka, beton wodnity, druga normalny. Tam gdzie trafił beton z 1 gruszki, strop cały popękał. Dzwoniłem już do firmy, w poniedziałek przyjedzie ich technolog na budowę. Problem w tym, że mój kierbud nie chce mi tego odebrać. co mogę zrobić w takiej sytuacji i czego mogę się domagać od firmy która przywiozła beton? Kierbud twierdzi że dali za dużo pyłów dymnicowych i to dlatego beton tak popękał. Niestety w najgorszym razie może zachodzić konieczność skucia stropu i wykonanie nowego. Wytrzymalość betonu będzie można ocenić po 28 dniach przy pomocy sklerometru inaczej młotkiem Schmidta, który przeznaczony jest do pomiaru twardości betonu. Osobiście uważam, że błąd popełnił operator betoniarni i nie uwzględnił wody w kruszywie. Niestety zmiana stosunku w/c w mieszance betonowej wpływa niekorzystnie na wytrzymałość betonu i zwieksza skurcze betonu. Proszę o informacje po spotkaniu z technologiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 17.08.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 zbig ma rację, spaprali stosunek wody do cementu w betonie. spisz protokół z oględzin z technologiem z wytwórni, najlepiej w obecności kier bud. dodatkowo rób zdjęcia najlepiej codziennie (najlepiej mieć z betonowania również), i pielęgnujcie beton na stropie - polewać intensywnie min 3x (nawet 5x w tej temp, im więcej tym lepiej) dziennie przez 4 dni - można było przykryć czarną folią - zmniejsza się parowanie. a po 28 dniach zaprosić technologa wytwórni z młotkiem schmidta i niech sprawdzi wtedy - porównać z tym co na wz-tce. dodatkowo wstrzymać część kasy. ew. w przypadku dalszych wątpliwości - wyciąć ze dwie probki ze stropu i na koszt wytwórni dać do zbadania. co do promieni, to instrukcja itb nr 234. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregorczyk 18.08.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 protokół pisać z każdym, kto przyjdzie z wytwórni, i z zastępcą i z głównym, takie papierki się przydają zawsze.dobrze, że od razu zacząłeś pielęgnację - to dla nich będzie dodatkowa szpilka.co do próbek to nie ma żadnej pewności ze to twoja partia, a w takiej wątpliwej sytuacji stosuję zasadę ograniczonego zaufania. koncepcji kier buda nie rozumiem za bardzo, ale wstrzymałbym się ze wszystkim do 28 dnia po betonowaniu - wtedy jak pisałem - młotek schmidta + w razie wątpliwości wycięcie probek i zbadanie z laboratorium - dopiero po tym aplikowanie leczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 19.08.2009 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 ....ponoć mają to już 3 taki przypadek i nie wiedzą dlaczego .... może gruszkowy upuszcza beton i dolewa wodę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 19.08.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Rozwiązanie z żywicą jest do przyjecia. Zastosowanie żywicy przed rozszalowaniem stropu. Polewanie, 8 dni wystarczy. Jaka jest grubość stropu ? Przypuszczam,że po deszczu operator betoniarni nie uwzględnił,że kruszywo zawiera więcej wody i mieszanka wyszła bardzo uwodniona . A może były jakieś imieniny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 19.08.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Betoniarnia to półkole z boksami w kształcie ćwiartek z kruszywem, które nagarnia się specjalnym koszem. Jeżeli kruszywo jest z dołu stożka , przy deszczu zawiera więcej wody , jeżeli nagarnia się z góry ma mniej wody. Poprostu błąd operatora betoniarni. Powinien nagarniać z góry. Po pewnym czasie woda obcieka i w boksie kruszywo ma wmiarę jednakową wilgotność. Będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkr80 19.08.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Witam Czym kleiliście ten strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts