Gość 09.12.2003 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Czy ma sans ocieplanie scian fundamentowych az do poziomu lawy. Sciany maja wysokosc 160 cm (troche duzo). podloga na gruncie, a nastepnie 9 cm ocieplenia pod wylewka. Sciany sa ocieplone na glebokosc 45 cm pod powierzchnie gruntu. zostaje rowno metr do poziomu law. Jak w temacie moim zdaniem ocieplenie tego metra jest calkowicie bez sensu biarac pod uwage:1 musze to wykopac2 koszt materialu3 musze to zakopac i jeszcze raz tak z deka utwardzic. Co o tym sadzicie działac czy tez ,, olac tradycje,,Aha w domu brak podlogowki i na rachunki tez nie nazekam (darmowe drzewo). Dodam za dlugosc scian fundamentowych jest dosc duza jest wiec o co walczyc.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość luu 09.12.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2003 Ja planuje zrobic dokladnie tak samo. Nie ma sensu ocieplac czegos co jest pod ziemia. POza tym masz ocieplenie podlogi no i samego fundamentu z tym ze nie do lawy. J mam fyndament 1.20 i planuje dac 0.50 m styropianu a reszta pod zemia bez. nie mozna dac sie omamic wszystkim reklamom i glupim pomyslom lobby budowlanego . tak trzymac. zdrowy rozsadek gora ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 10.12.2003 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Ocieplanie fundamentów w ogóle nie ma sensu, jeżeli ocieplenie podłogi jest na poziomie np pierwszej warstwy już ocieplonej, czy poprostu ciepłej ściany, bo zimno spod domu już nie ma którędy "wejść" do środka. Ja tak mam: pierwsza wylewka (chudziak) jest na poziomie ścian fundamentowych, więc ocieplenie podłogi zaczyna się równo z pierwszą warstwą Ytonga. Pod podłogą jest tylko kanalizacja - minimalne prawdopodobieństwo problemów z mrozem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 10.12.2003 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Witam. Nie ma sensu powiadacie. Tylko, że jak ziemia przemarza do 1,5m w dół to i pod posadzką przemarznie po obwodzie. Podłogi nie wypchnie, ale po kilku latach skutecznie osiądzie, nawet jeśli była zagęszczana. Dlatego m.in. jest sens... Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carl 10.12.2003 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Zgadzam się z tym co pisze ArtMedia.Ja będę ocieplał. Może nie tak jak mam w projekcie - ocieplenie ściany fundamentowej styropianem o grubości 12 cm - ale tak ok. 7 cm, to myslę, że warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2003 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Witam. Nie ma sensu powiadacie. Tylko, że jak ziemia przemarza do 1,5m w dół to i pod posadzką przemarznie po obwodzie. Podłogi nie wypchnie, ale po kilku latach skutecznie osiądzie, nawet jeśli była zagęszczana. Dlatego m.in. jest sens... Ale nawet przy ociepleniu tez przemarznie, pod posodzka nie grzejesz, wiec np 7 cm styropianu na scianach fundamentowych tu nie pomoze, a jedynie opozni proces przemarznieci o pare dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kristof1719499336 10.12.2003 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Witam,pomyslcie, dlaczego np. fundamenty w budynku bez piwnic posadawia sie na okreslonej glebokosci - ponizej glebokosci posadowienia podlogi?Pomijam tutaj fakt polozenia gruntow nosnych...Dlatego, ze na tej glebokosci, zaleznej od strefy budowania budynku, nie wystepuje juz przemarzanie gruntu - czyli temperatura wynosi powyzej 0 stopni Celsjusza. Jezeli nie ocieplicie swoich scian fundamentowych conajmniej do poziomu przemarzania gruntu, to mroz zapewne dostanie sie pod Wasze podlogi, zamrozi ubite warstwy piachu, ktory powiekszy swoja obietosc i wysadzi Wam posadzke na parterze - rysy i pekniecia!W miej skrajnym przypadku, bedziecie mieli mostki termiczne w okolicach wienca a przez podloge na gruncie, ktora zapewne nie ma duzego zapasu ocieplenia, ucieknie Wasze cieplo (czytaj pieniazki) do piachu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 10.12.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Moi sąsiedzi ocieplili dom do poziomu gruntu. Teren był gliniasty. I po pierwszej zimie wysadziło grunt i potrafił on naderwać płyty styropianowe i uszkodzić elewację. Teraz zastosowali szczelinę dylatacyjną ale złoszczą się że wchodzą tam myszy i inne gryzonie.Poza tym jeszcze pozostają pytania. Czy izolacje przeciwwilgociowe fundamentów są zrobione na tyle solidnie że nie dostanie się do nich wilgoć? I czy ta wilgoć w procesie ciągłego zamarzania i odmarzania nie spowoduje przyśpieszonej erozji fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 10.12.2003 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 pamiętajcie że ziemia jest ciepła i posiada własne żródło ciepła każde zaizolowanie zmniejsza straty przez co zwieksza się temp złoża pod posadzką a tym samym zmniejszają się straty do gruntu.pamiętajcie również że izolacja winna być ciągła a nie wyobrażam sobie jak można to uczynic koncząc ocieplenie na poziomie ziemi.Zawsze warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArtMedia 10.12.2003 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 Witam ponownie. Ale nawet przy ociepleniu tez przemarznie, pod posodzka nie grzejesz, wiec np 7 cm styropianu na scianach fundamentowych tu nie pomoze, a jedynie opozni proces przemarznieci o pare dni. I tutaj anonimie jestes w błędzie. Prawidłowa izolacja zapewni nieprzemarzanie gruntu pod posadzką. Pozdrawiam. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2003 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 [ Tak. Ale mam 6o cm .styro z czego 45 pod powierzchnia gruntu. Wiec Twoja rada to ocieplic ez do poziomu przemarzania czuli do 120 cmjezeli chodzi o B-stok. Tyle , ze ten dom stoi juz 11 lat i jakos mi nic nie osiadlo (odpukac) Zaczynajac ten watek mialem na mysli cieplejsza podloge, gdyz nie mam podlogowki, a osiadanie zostawmy w spokoju.Wiec co myslicie bedzie cieplejsza podloga czy tez nie ?Z gory dziekuje za odp. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 10.12.2003 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 my z konieczności ociepliliśmy tylko 0,5m pod powierzchnię gruntu, ale radziłbym ocieplić przynajmniej na 120cm. Powinno wystarczyć, bo długotrwałe mrozy w kraju raczej się nie zdarzają Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 10.12.2003 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2003 A czym ocieplacie tzn dokładnie warstwy i jakie materiały (styropian jaki?) jakaś warstwa ochraniająca styropek pod ziemią? Ścianka dociskowa?Ja mam zamiar ocieplać do ławy na wiosnę i czytałam, że to musi być ten poli-cośtam ekstrudowany, ale jest to strasznie drogie.Mam zamiar dać 10, na ścianie mam więcej więc będzie nawis tak ze 20 cm nad ziemią (może czymś wyłożyć ten pas na ziemią - jakaś niebrudząca elewacja?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.12.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 [ Dziekuje wszystkim za opinie. Moja decyzja to zostowic wszystko tak jak jest (tyle lat stalo i jest ok.) A za pieniazki, ktore bym wydal do Egiptu na nura - hura pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 18.12.2003 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2003 Konieczność posadawiania budynku poniżej strefy przemarzania gruntu występuje tylko na gruntach wysadzinowych, czyli takich, które zwiększają swoją objętość po zamarznięciu. Zdaje się, że piasek do takowych nie należy. Chyba, że się mylę, to niech mnie ktoś poprawi. Jedna z możliwości posadowienia budynku, to płyta fundamentowa, która leży na gruncie, który w tym miejscu jeśli trzeba, należy wymienić na piasek. Żaden element konstrukcyjny budynku, ani ocieplenie nie znajduje się poniżej strefy przemarzania. Dlaczego więc takie domu stoją i nie pękają?Zaznaczam, że nie jestem wrogiem ocieplania fundamentów, a jedynie zastanawiam się, czy zawsze jest ono konieczne, aż do samej ławy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 19.12.2003 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2003 tutaj to już nie chodzi o wysadzanie gruntu zimna ziemia (przemarznięta) oziębi na tyle ściany fund. że przy sprzyjającym układzie (większy mróż i ostre grzanie pomieszczeń) spowoduje powstawanie pleśni i podwyższoną wilgotność powietrza, zimne ściany stojące na ścianie fundamentowej, pleśń szczególnie na elelemtach gipsowych ocieplenie do min 1m od pow. gruntu to podstawa (czasami daje się po obwodzie ścian fundamentowych od środka dodatkowy pas poziomy styropianu) a czas pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 20.12.2003 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2003 Kombinuję zrobić podobnie jak Metal. BK nie będzie ciągnął zimna z fundamentów, co innego silka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
legar 21.12.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 Nie ma sensu powiadacie. Tylko, że jak ziemia przemarza do 1,5m w dół to i pod posadzką przemarznie po obwodzie. Podłogi nie wypchnie, ale po kilku latach skutecznie osiądzie, nawet jeśli była zagęszczana. Dlatego m.in. jest sens... Ale nawet przy ociepleniu tez przemarznie, pod posodzka nie grzejesz, wiec np 7 cm styropianu na scianach fundamentowych tu nie pomoze, a jedynie opozni proces przemarznieci o pare dni. tak sie zastanawiam gdzie mieszkasz..bo u nas w polsce ziemia nie przemarza do 1,5m w dol...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.12.2003 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 tak sie zastanawiam gdzie mieszkasz..bo u nas w polsce ziemia nie przemarza do 1,5m w dol...pozdrawiam Art-media przeciez napisal, ze Bialystok, a w woj. podlaskim strefa przemarzania to 120-140 a jak parafianie wkurza ksiedza to za karezima stulecia i masz w/ w 150. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 21.12.2003 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2003 [ Tyle , ze ten dom stoi juz 11 lat i jakos mi nic nie osiadlo (odpukac) Pozdr. Twój stoi, to nie znaczy, że każdy będzie stał. Kiowalski nie miał wypadku, a przejechał na czerwonym i był pijany. Czy to znaczy, że Malinowski też go nie będzie miał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts