michalp 16.08.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Witajcie. Zastanawiam się, gdzie zamontować czujni czadu:- nad kominkiem?- nad piecem olejowym? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 16.08.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Na wysokości nosa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 16.08.2009 13:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Tyle to ja wiem (a dokładniej półtora metra nad źródłem, a więc może trochę wyżej ), ale pytanie było - CZY montować te czujki nad kominkiem i na piecem OLEJOWYM. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 16.08.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Poczytaj sobie forum o alarmach warto ... dużo cennych porad ...Jednakże czujki dwutlenku węgla nie powinno się montować bezpośrednio "nad" źródłem bo nie opędzisz się od fałszywych alarmów przy otwieraniu drzwiczek. Najlepsza lokalizacja to ok 2m od źródła na wysokości ok 1.5 metra.Dwutlenek węgla jest ciężki temu czujki nie montujesz na suficie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 16.08.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Poza tym nie robia chyba jeszcze takich ślicznych, żeby nad kominkiem ładnie wyglądało.Wątek o alarmach czyta się ok. miesiąca... ale warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 16.08.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 (....) Dwutlenek węgla jest ciężki temu czujki nie montujesz na suficie. Czad to tlenek węgla, akurat od powietrza odrobinę lżejszy....skąd wytrzasnąłeś ten dość nieszkodliwy dwutlenek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.08.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Witajcie. Zastanawiam się, gdzie zamontować czujni czadu: - nad kominkiem? - nad piecem olejowym? Michał Pomyśl jeszcze o przeciwpożarowych czujkach dymu i temperatury ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 16.08.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 (....) Dwutlenek węgla jest ciężki temu czujki nie montujesz na suficie. Czad to tlenek węgla, akurat od powietrza odrobinę lżejszy....skąd wytrzasnąłeś ten dość nieszkodliwy dwutlenek ? jasne że tlenek węgla jak widać jestem z chemią za pan brat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 16.08.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 jednakże prawdą jest, że tlenek węgla w mieszaninie z dwutlenkiem (tym ciężkim) gromadzą się w dolnych partiach pomieszczeń i stąd taka lokalizacja czujek czadu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 17.08.2009 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 To akurat może być prawda, kiedy w mieszaninie, a najczęściej tak się wydobywa. Stąd liczne nieporozumienia, kiedy niektórzy uparcie, że czad lżejszy od powietrza... Lżejszy, ale... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 17.08.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Z tym czadem to jest tak, że jego ciężar właściwy niewiele różni się od powietrza.Natomiast wydobywa się z kominka wymieszany z gorącym powietrzem, które unosi się do góry. Po ostygnięciu czad może opadać w dół.Zatem czujki najbezpieczniej instalować na wysokości głowy człowieka - bo mają tego człowieka chronić.Zwykle jednak czad, wraz z powietrzem przemieszcza się w kierunku kratki wentylacyjnej i na tej drodze najrozsądniej zainstalować czujkę.Ja mam czujkę GAZEX, dość czułą, w odległości 1m od kominka, na wysokości 190cm. Potrafi się pobudzać, zwłaszcza pod koniec palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 17.08.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Ja mam czujkę co. satela umiejscowioną tuż nad kotłem (widać ją na zdjęciach w moim dzienniku) i już kilka razy ekipa z tego powodu przyjeżdżała do mnie (miałem sygnalizowanie do centrali z powiadamianiem jednostki monitorującej). Zastanawiam się, gdzie go teraz przełożyć, aby ew. alarmy były adekwatne do zagrożenia. Myślałem o wiatrołapie, albo korytarzu, ew. przenieść go na inną ścianę, aby był nieco dalej od kotła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 17.08.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 ja mam czujnik kidde, jest o tyle fajny, że reaguje w zależności od stężenie/czas trwania, tzn przy małym stężeniu CO, potrzeba więcej czasu żeby się wzbudził, przy dużym stężeniu po krótszym czasie zadziała, w instrukcji było rozpisane jak określone stężenie CO działa na człowieka po jakim czasie, co do lokalizacji, wydaje mi się,że dobrze mieć jeden czujnik w sypialni - w końcu nie interesuje mnie podczas snu poziom CO w kotłowni tylko tam gdzie śpię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts