loup_gris 16.08.2009 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Witam serdecznie. Nie wiem czy temat ten nie pojawił się już wcześniej na tym szacownym forum:), ale zapytać jeszcze raz nie zaszkodzi. Jestem właśnie przed zakupem dużego mieszkania w kamienicy. Mieszkanie ma powierzchnie 97 m2. No i zaczynają się pytania na co zwrócić uwagę przy zakupie tego typu mieszkania. Wiem, że instalacja elektryczna była w nim wymieniana niedawno, nawet rozdzielnica jest. Ogrzewanie jest miejskie, nie ma piecy, budynek ocieplony nie jest, ale jak twierdzi właściciel mieszkanie jest ciepłe i co roku jest zwrot nadpłaty za ogrzewanie. Łazienka jest do kapitalnego remontu -tyle wiem na te chwilę. Chciałbym was zapytać na co jeszcze należy zwrócić uwagę, jakie jeszcze zasadzki czychają na kogoś chcącego zamieszkać w starej kamienicy;). Wszystkie uwagi są dla mnie na wagę złota. Pozdrawiam wszystkich loup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miguś1719505032 16.08.2009 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Przyjdż do tej kamienicy wieczorem i zobacz czy nie gromadzą sie tam pijacy. Dowiedz sie kto tam mieszka, często niestety o ile nie jest to odrestaurowana prestiżowa kamienica, to mieszkaja tam także ludzie z marginesu. Zobacz jaka jest klatka schodowa jej stan najlpiej wypowiada się o użytkowanikach mieszkań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loup_gris 16.08.2009 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Dziekuję za radę to da się sprawdzić. Zapomniałem o jeszcze jednej bardzo ważnej sprawie. Ostatnio gdy odwiedzałem tę kamienicę zajrzałem do piwnicy... Była tam woda, która nagromadziła się po deszczach. Wiadomo, że nie jest to nic pozytywnego, ale chciałem się zapytać jaki to ma wpływ na ściany, fundamenty budynku (budynek zrobiony jest jak to zwykle bywa w kamienicach z cegły). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 16.08.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 To i ja dorzucę: - zwróć uwagę na stropy, czyli na sufit czy nie jest ugięty i na podłogę czy za bardzo nie pracuje - jestem świeżo po wymianie belki stropowej w mieszkaniu mamy - nic fajnego - jeżeli będziesz mieć "żywiołowych" sąsiadów nad sobą to zapomnij o ciszy, strasznie kiepsko wygłuszają takie stare stropy, - stojąca woda w piwnicy = grzyb i to nawet na 1 i 2 piętrze - znam z autopsji Nie napisałeś na którym piętrze to mieszkanie, jeżeli na samej górze to ważne jest w jakim stanie jest dach - jak gdzieś przecieka będziesz mieć plamy na suficie. Jak się leje z rynien po ścianach zewnętrznych to będzie grzyb. Ps. Właśnie jestem w trakcie remontu kapitalnego mieszkania w starej kamienicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loup_gris 16.08.2009 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 No proszę Pan również z Wrocławia (właśnie pod Wrocławiem znajduje się owa kamienica, dokładnie w Siechnicach). Mieszkanie jest na pierwszym piętrze, więc nie jest źle, nie powinno z góry nic przeciekać. Mieszkanie oglądałem niedawno i nie widziałem tam grzyba, ale uwaga jest cenna, jak następnym razem będę oglądał mieszkanie to pozaglądam we wszystkie kąty. Jaki jest orientacyjny koszt wymiany belki stropowej, w przypadku gdyby, musiała ona zostać wymieniona? Dziękuję za cenne uwagi:) poszerzają one mój zestaw pytań i pole manewru przy negocjacjach ceny;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 17.08.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Jeżeli to Siechnice to przyglądnęła bym się temu budynkowi naprawdę dokładnie.W 1997 Siechnice zostały bardzo poważnie zalane. Jeżeli teraz po deszczach w piwnicy jest woda to jest wysoce prawdopodobne że np wiosną przy wysokim stanie wód ten budynek też będzie podmoknięty.Pierwsze piętro to nie jest wysoko więc grzybnia w ścianach spokojnie może tam dochodzić, chyba że wykonano po powodzi taką poziomą izolację wstrzykiwaną w mur - ale szczerze w to wątpię. Grzyba najłatwiej szukać w narożnikach pomieszczeń przy podłodze lub suficie.Tylko jeżeli mieszkanie zostało odnowione (pomalowane itp) to wykwitów na razie nie będzie widać. Belka stropowa w moim przypadku to był koszt rzędu 80tys. Ogólnie Siechnice to fajna miejscowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 17.08.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Grzyba najłatwiej szukać w narożnikach pomieszczeń przy podłodze lub suficie. Tylko jeżeli mieszkanie zostało odnowione (pomalowane itp) to wykwitów na razie nie będzie widać. . więc trzeba wejść do sąsiadów z boków / dołu i pogadać oraz obejrzeć ich kąty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts