Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STIGA MANUAL BIOCLIP CZY PARTNER HYDRO

Recommended Posts

Jak w temacie pytanie o pomoc w wyborze.

Trawnik ok.2500m2, troche trudnego terenu, czy traktorek STIGA 12,5 KM manual z f.bioclip czy PARTNER 13,5KM hydrostatic, bez BIOCLIPu. Cena za obydwa jest zblizona 7500, obydwie sa z koszem i silnikiem BS. Wazne są doswiadczenia z uzytkowania ww. funkcji oraz serwisem obu marek.

Prosze o sugestie.

ja kupiłam Partnera, nie traktorek, zwykła kosiarka z napędem.

Fakt ż e kupiłam w supermarkecie, miałam chwilowe zaćmienie umysłu i skusiły mnie raty. i Jestem z niej BARDZO NIEZADOWOLONA. Nóż się krzywi na byle czym, przestawił się zapłon, kosiarka jest w serwisie a trawa rośnie. Fakt że u mnie kosiarki nie mają lekko, ale ta jest wyjątkowo badziewiasta jak za 1800 zetów. Stiga mi sie lepiej kojarzy.

Nie do końca to było na temat ale zawsze jakaś opinia;)

No coz, zdecydowalem sie jednak na Partnera, "węsząc" tu i owdzie wiecej przychylnych opini mial Parter (bo Husqvarna). Poza tym 1 KM wiecej, wiekszy kosz , +10cm zakres koszenia, metalowa obudowa no i hydrostatic. Wadą jest brak mulczowania, ale do dokupienia za 300zl. We wtorek przyjezdza.

• 1 month później...

Co to jest hydrostatic, BIOCLIP i jak sprawuje się nowy nabytek ? Jestem laikiem i nie wiem czego dotyczą te terminy a raczej wiosną czeka mnie taki zakup. ? Obecnie mam z napędem Vikinga 505 ale jestem trochę wygodny i szukam coś większego. Wiem, że te "dobre" reklamowane to około 12000 zł. ale też przewiduję wydatek nie więcej niż do 8000 zł

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

Od roku mamy samojezdną kosiarkę Stigi Garden Compact :

http://www.e-kosiarki.pl/photo/2350.jpg

http://www.e-kosiarki.pl/go/_info/?id=2350 (zreszta kupowana w tym sklepie - polecam).

Mamy trawnik ok. 900m. Czas koszenia ok. 45min-1godz. max. W tym czasie ok. 2x opróżnianie kosza (regularnie koszona).

Zastanówcie się nad tym rozwiązaniem. W stosunku do traktorka jest zdecydowanie bardziej mobilna przy kierowaniu, jeżeli chodzi o przycinanie trawy przy rabatach (w esy floresy :-)). No i cena :-).

Jeżeli chodzi o serwis - własnie z tego sklepu miesiąc temu u nas gościli, bo gasła w różnych sytuacjach. Okazało się że się jakiś kabelek obluzował czy coś :-), panowie rozkręcili, poczyśclili i kosiarka działa jak ta lala :-). Oczywiście wszystko bezpłatnie (oni są spod Częstochowy ale jeżdzą po całej Polsce).