Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wiązary dachowe

tomitomi5

Recommended Posts

Witam wszystkich

W tym roku zaczolem budowac sam dom,jest to projekt z muratora D06,z dobudowanym garazem,jestem na etapie robienia szalunkow na wieniec,i teraz zostaje mi wiezba dachowa,do tego momentu sam sobie poradzilem mury stoja,jednak co do wiezby a sa to wiazary to nie wiem od czego zaczac,czy brac sie samemu za ich zbijanie czy zamowic gotowe,w mojej okolicy nie ma zabardzo producentow wiazarow,dodam woj,mazowieckie okolice warszawy,myslalem aby kopic drewno i sam ja pozbijac na placu,szukalem w internecie jakis wskazowek co do zbijania,czy jest jakis sposob,moze ktos z was forumowiczow probowal sam robic takie wiazary,bylbym wdzieczny za wskazowki

Pozdrawiam wszystkich

Nie święci garnki lepią. Nie jest to specjalnie trudne pod warunkiem że masz projekt gdzie wszystko jest dokładnie rozrysowane. Jeżeli będziesz musiał sam zdecydować a nie masz doświadczenia to może być problem. Dżwigary wykonuje się przy pomocy płytek czy to kolczastych czy to na gwoździe/wkręty. Elementy muszą być dokładnie docięte, zachowane kąty itd. Wzmocnione musi być połączenie pasa górnego z pasem dolnym (jeżeli występuje), Przy montażu trzeba pamiętać o wiatrownicach (banał :) ). Trochę tego jest. Proponowałbym skorzystać z jakiejś książki, oprócz tego co znajdziesz w Internecie. Jeżeli masz "smykałkę" to spokojnie możesz spróbować.