mario1976 17.08.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Problem jak w temacie. Szambo betonowe. Jakieś 3 mb od szamba wyprowadzona rura z kominkiem wentylacyjnym. Przy kominku zero jakichkolwiek zapachów. Natomiast z szamba wali 2 otworami w pokrywie włazu. pytanie 1 - czy dosypujecie jakiś specyfoków, proszków, granulatów do szamba w te upały. W sieci znalazłem troche tego ale czy to coś daje ? pytanie 2 - czy otwory w pokrywie wyłazu mogę sobie prowizorycznie zaślepić (pokrywy raczej nie otwieram bo mam czujnik przepełnienia) pytanie 3 - czy smorodek nie powinien się raczej ewakuować kominkiem wentylacyjnym ? pytania może dziwne bo z szamba zasadniczo chyba może podśmiardywać ale jestem świerzo po przeprwadzce z bloku i jakoś wiejskie zapachy nie zostały jeszcze przeze mnie przyswojone . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 17.08.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 nie wiem czy jestem uprawniony aby komukolwiek doradzac na forum ale: jeśli masz komin wentylacyjny do szamba to generalnie z niego nie powinno śmierdzieć tylko on powinien zasysać powietrze a smrodki powinny wychodzic komminkiem wentylacyjnym głównego pionu kanalizacyjnego nad dachem... masz takie cóś ?? a jeśli nawet masz to w bardzo upalne dni jeśli słońce oprze się na tej części dachu co masz wentylacje pionu kanalizacyjnego może dojść do odwrócenia ciągu i efekt może być taki jak piszesz .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.08.2009 07:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Mam i kominek wentylacyjny dla szamba i kominek wentylacyjny pionu na dachu. Natomiast tak jak pisałem wali tymi dwoma otworkami we włazie. Komin wentylacyjny kanalizacji - na dachu mam rzeczywiście od bardzo nasłonecznionej strony południowej. Na dachu ciemna dachówka cementowa więc zasadniczo przy nawet niewielkich upałach dach jest bardzo mocno nagrzany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AliG 17.08.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Niestety u siebie też mam podobny problem i wszystko tak naprawdę uzależnione jest od pogody :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 17.08.2009 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Niestety u siebie też mam podobny problem i wszystko tak naprawdę uzależnione jest od pogody :/ A czy prowizoryczne zatkanie otwórów do podnoszenia pokrywy (po budowie jakieś gumowe zaślepki mi zostały, które pasują w otwory) nie spowoduje, że smród będzie mi się ewakuował z odpływów w domu (czytałem czasem, że forumowiczom szambem w domu z kratek odpływowych podśmiarduje), ewentualnie kominkiem wentylacyjnym - który jak się dowiedziałem ze wcześniejszych postów służy do "napowietrzania" zbiornika a nie odprowadzania z niego smrodu ? Zasadniczo w tym szambie jakieś gazy powstają i zatykając otwory we włazie nie chciałbym sobie śmierdzacego problemu do domu przenieść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 17.08.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 u mnie też wali, ale w upalne dni i kominkiem wentylacyjnym. Ale niedługo będzie po problemie, bo będzie kanaliza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 17.08.2009 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Biolatrin na pewno pomoże. Zawsze wsypywaliśmy przed wizytą szambiary - coby się zapach długo nie utrzymywał.Naprawdę pomaga.Można dostać w castoramie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 18.08.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Biolatrin na pewno pomoże. Zawsze wsypywaliśmy przed wizytą szambiary - coby się zapach długo nie utrzymywał. Naprawdę pomaga. Można dostać w castoramie.A jaki sens jego wsypywania przed wizytą szambiary? Przecież jak go wsypiesz i zamowisz szambiarę, to ona Ci wszystko wyciągnie razem z tym co wsypaliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 18.08.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 ja sypię Septifos i wali jeszcze gorzej. To to samo, co Biolatrin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 18.08.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Biolatrin na pewno pomoże. Zawsze wsypywaliśmy przed wizytą szambiary - coby się zapach długo nie utrzymywał. Naprawdę pomaga. Można dostać w castoramie.A jaki sens jego wsypywania przed wizytą szambiary? Przecież jak go wsypiesz i zamowisz szambiarę, to ona Ci wszystko wyciągnie razem z tym co wsypaliście zawsze sypaliśmy między wizytami i przed wizytą - jak szambiara wybierała "zawartość" to strasznie śmierdziało, i zapach utrzymywał się dłużej, jak sypaliśmy bezpośrednio przed, cuchnęło mniej albo prawie wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts