Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Śmierdzi z szamba

mario1976

Recommended Posts

Problem jak w temacie.

Szambo betonowe. Jakieś 3 mb od szamba wyprowadzona rura z kominkiem wentylacyjnym. Przy kominku zero jakichkolwiek zapachów. Natomiast z szamba wali 2 otworami w pokrywie włazu.

pytanie 1 - czy dosypujecie jakiś specyfoków, proszków, granulatów do szamba w te upały. W sieci znalazłem troche tego ale czy to coś daje ?

pytanie 2 - czy otwory w pokrywie wyłazu mogę sobie prowizorycznie zaślepić (pokrywy raczej nie otwieram bo mam czujnik przepełnienia)

pytanie 3 - czy smorodek nie powinien się raczej ewakuować kominkiem wentylacyjnym ?

pytania może dziwne bo z szamba zasadniczo chyba może podśmiardywać ale jestem świerzo po przeprwadzce z bloku i jakoś wiejskie zapachy nie zostały jeszcze przeze mnie przyswojone :wink: .

nie wiem czy jestem uprawniony aby komukolwiek doradzac na forum ale:

jeśli masz komin wentylacyjny do szamba to generalnie z niego nie powinno śmierdzieć tylko on powinien zasysać powietrze a smrodki powinny wychodzic komminkiem wentylacyjnym głównego pionu kanalizacyjnego nad dachem... masz takie cóś ??

a jeśli nawet masz to w bardzo upalne dni jeśli słońce oprze się na tej części dachu co masz wentylacje pionu kanalizacyjnego może dojść do odwrócenia ciągu i efekt może być taki jak piszesz ..

Mam i kominek wentylacyjny dla szamba i kominek wentylacyjny pionu na dachu. Natomiast tak jak pisałem wali tymi dwoma otworkami we włazie.

Komin wentylacyjny kanalizacji - na dachu mam rzeczywiście od bardzo nasłonecznionej strony południowej. Na dachu ciemna dachówka cementowa więc zasadniczo przy nawet niewielkich upałach dach jest bardzo mocno nagrzany.

Niestety u siebie też mam podobny problem i wszystko tak naprawdę uzależnione jest od pogody :/

A czy prowizoryczne zatkanie otwórów do podnoszenia pokrywy (po budowie jakieś gumowe zaślepki mi zostały, które pasują w otwory) nie spowoduje, że smród będzie mi się ewakuował z odpływów w domu (czytałem czasem, że forumowiczom szambem w domu z kratek odpływowych podśmiarduje), ewentualnie kominkiem wentylacyjnym - który jak się dowiedziałem ze wcześniejszych postów służy do "napowietrzania" zbiornika a nie odprowadzania z niego smrodu ? Zasadniczo w tym szambie jakieś gazy powstają i zatykając otwory we włazie nie chciałbym sobie śmierdzacego problemu do domu przenieść.

Biolatrin na pewno pomoże. Zawsze wsypywaliśmy przed wizytą szambiary - coby się zapach długo nie utrzymywał.

Naprawdę pomaga.

Można dostać w castoramie.

A jaki sens jego wsypywania przed wizytą szambiary? Przecież jak go wsypiesz i zamowisz szambiarę, to ona Ci wszystko wyciągnie razem z tym co wsypaliście

Biolatrin na pewno pomoże. Zawsze wsypywaliśmy przed wizytą szambiary - coby się zapach długo nie utrzymywał.

Naprawdę pomaga.

Można dostać w castoramie.

A jaki sens jego wsypywania przed wizytą szambiary? Przecież jak go wsypiesz i zamowisz szambiarę, to ona Ci wszystko wyciągnie razem z tym co wsypaliście

zawsze sypaliśmy między wizytami i przed wizytą - jak szambiara wybierała "zawartość" to strasznie śmierdziało, i zapach utrzymywał się dłużej, jak sypaliśmy bezpośrednio przed, cuchnęło mniej albo prawie wcale.