sienkiew49 17.08.2009 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Mam zamiar pobudować garaż jednostanowiskowy z wjazdem od szczytu garażu i postawić go tak by wjeżdżać bezpośrednio z drogi (drzwi otwierane pilotem). Pytanie brzmi, czy mogę postawić go bliżej od granicy działki niż 4 metry. Mam jeszcze jedno pytanie czy muszę zachować 3 metry od działki sąsiada jeżeli będzie to garaż drewniany ustawiony na słupkach betonowych a nie na fundamentach a jeżeli muszę zachować 3 metry to od sciany garażu czy krawędzi okapu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nabial 17.08.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 z tego co wiem to można zrobić wjazd do takiego garażu bezpośrednio z drogi, natomiast co do odległości od granicy z sąsiadem to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 17.08.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Mam zamiar pobudować garaż jednostanowiskowy z wjazdem od szczytu garażu i postawić go tak by wjeżdżać bezpośrednio z drogi (drzwi otwierane pilotem). Pytanie brzmi, czy mogę postawić go bliżej od granicy działki niż 4 metry. Mam jeszcze jedno pytanie czy muszę zachować 3 metry od działki sąsiada jeżeli będzie to garaż drewniany ustawiony na słupkach betonowych a nie na fundamentach a jeżeli muszę zachować 3 metry to od sciany garażu czy krawędzi okapu. Na budowę garażu potrzebne jest pozwolenie na budowę. Możliwe jest usytuoawnie garażu bliżej; § 12. [Warunki usytuowania] [10] .... . . 3. W zabudowie jednorodzinnej, uwzględniając przepisy odrębne oraz zawarte w § 13, 60 i 271-273, dopuszcza się: 1) sytuowanie budynku ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 pkt 2, lecz nie mniejszej niż 1,5 m, na działce budowlanej o szerokości mniejszej niż 16 m, 2) sytuowanie budynku bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli będzie on przylegał całą powierzchnią swojej ściany do ściany budynku istniejącego na sąsiedniej działce lub do ściany budynku projektowanego, dla którego istnieje ostateczna decyzja o pozwoleniu na budowę, pod warunkiem że jego część leżąca w pasie o szerokości 3 m wzdłuż granicy działki będzie miała długość i wysokość nie większe niż ma budynek istniejący lub projektowany na sąsiedniej działce budowlanej, 3) rozbudowę budynku istniejącego, usytuowanego w odległości mniejszej niż określona w ust. 1 od granicy z sąsiednią działką budowlaną, jeżeli w pasie o szerokości 3 m wzdłuż tej granicy zostaną zachowane jego dotychczasowe wymiary, a także nadbudowę tak usytuowanego budynku o nie więcej niż jedną kondygnację, przy czym w nadbudowanej ścianie, zlokalizowanej w odległości mniejszej niż 4 m od granicy nie może być otworów okiennych lub drzwiowych, 4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych. Odległość liczy się od ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.08.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 5. Odległosc od granicy z sasiednia działka budowlana nie może byc mniejsza niż: 1) 1,5 m do okapu, gzymsu, balkonu lub daszku nad wejsciem, a także do takich czesci budynku jak galeria, taras, schody zewnetrzne, pochylnia lub rampa, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romeok01 20.08.2009 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Odległość garażu od drogi określa linia zabudowy, jest to linia której odległość od drogi określa miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego lub jeżeli była wydana na tą działkę decyzja o warunkach zabudowy. Przed linią zabudowy od strony drogi nie można postawić żadnych obiektów budowlanych, wieć musisz sie dowiedzieć jaka jest linia zabudowy dla Twojej działki i garaż nalezy tak usytuować, aby jej nie przekroczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 23.10.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 A jak się ma sprawa odległości od granicy działki garażu CAłKOWICIE PODZIEMNEGO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 23.10.2009 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Warunki techniczne Rozdział 1. Usytuowanie budynku . 7. Odległości od granicy z sąsiednią działką budowlaną do podziemnej części budynku, a także budowli podziemnej spełniającej funkcje użytkowe budynku, znajdujących się całkowicie poniżej poziomu otaczającego terenu, nie ustala się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 23.10.2009 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Podziękowania serdeczne !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 25.10.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Zwracam uwagę na zapis „funkcje użytkowe budynku”. Moim zdaniem „samodzielny” („wolnostojący”) podziemny garaż nie wypełnia tej definicji.- uwaga BABOL Jest jeszcze jedna sprawa. Nawet jeśli zapisy w MPZP lub WZ zezwalają na takie usytuowanie garażu, to zostaje sprawa uzgodnienia zjazdu do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 25.10.2009 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2009 Zwracam uwagę na zapis „funkcje użytkowe budynku”. Moim zdaniem „samodzielny” („wolnostojący”) podziemny garaż nie wypełnia tej definicji. Mam podobną wątpliwość , ale jak w takim razie potraktować właśnie taki garaż? Warunki techniczne mówią o odległościach ścian z oknami lub bez okien a tu właściwie nie ma ścian . Przynajmniej nadziemnych. Jak liczyć odległości minimalne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 26.10.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2009 Niestety zbyt pochopnie zinterpretowałem ten zapis. Z całości przepisów, wynika co innego, a zwłaszcza z ; Rozporządzenie WT § 2. 1. Przepisy rozporządzenia stosuje się przy projektowaniu i budowie, w tym także odbudowie, rozbudowie, nadbudowie, przebudowie oraz przy zmianie sposobu użytkowania budynków oraz budowli nadziemnych i podziemnych spełniających funkcje użytkowe budynków, a także do związanych z nimi urządzeń budowlanych, z zastrzeżeniem § 207 ust. 2 Czyli nie ma spełniać funkcji użytkowych związanych z budynkiem np. mieszkalnym, tak jak ja to zinterpretowałem, tylko sam w sobie ma mieć funkcje użytkowe budynku – czyli z definicji ma być „budynkiem” (budowlą), tyle, że „podziemnym”, o sposobie użytkowania budynku, co w tym przypadku ma miejsce (garaż). Biorąc to pod uwagę, nie muszą być zachowane żadne zdefiniowane odległości od granic. Oczywiście związane to jest z uzyskaniem pozwolenia na budowę. Pozostaje tylko problem zjazdu z drogi, ale to będzie prawdopodobnie jednym z wymagań uzyskania PnB – moim zdaniem oczywiście. Za wprowadzenie w błąd przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 27.10.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2009 4) sytuowanie budynku gospodarczego i garażu o długości mniejszej niż 5,5 m i o wysokości mniejszej niż 3 m bezpośrednio przy granicy z sąsiednią działką budowlaną lub w odległości nie mniejszej niż 1,5 m ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych. Witam. Czyli mogę dobudować do domu garaż o długości 5,4 i może on być drugim bokiem bezpośrednio przy granicy działki jeśli nie ma okien??? Czy zapis "z sąsiednią działką budowlaną" należy traktować dosłownie? Co w przypadku gdy za płotem nie ma już działki budowlanej tylko inna ziemia? Pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sienkiew49 03.11.2009 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Pomyślałem o zmianie koncepcji budowy garażu to jest pobudowanie budynku gospodarczego z miejscem na samochód i częścią gospodarczą np w kształcie litery L przy czym byłby to budynek drewniany (szkielet drewniany obity deskami przypominającymi bale) o długości do 5,5 m i wysokości do 2,7 m postawiony na słupkach betonowych np 25 cm ponad ziemią. Czy coś takiego wymaga pozwolenia na budowę jeżeli usytuuję to ścianą bez okien w odległości ponad 1,5 m od granicy działki z sąsiadem i ponad 1,5 m szczytem gdzie będą drzwi garażowe otwierane do góry od strony drogi prywatnej stanowiącej współwłasność właścicieli przyległych działek. Będę wdzięczny za jednoznaczną odpowiedź lub poradę zmiany koncepcji by nie wchodzić w duże koszty i załatwić zgłoszniem a nie pozwoleniem . Jest to działka budowlana ale naprawdę z budynkiem weekendowym i taką funkcje spełnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 03.11.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2009 Czy zapis "z sąsiednią działką budowlaną" należy traktować dosłownie? Co w przypadku gdy za płotem nie ma już działki budowlanej tylko inna ziemia? Pozdr adam Dotyczy granicy z każdą działką, bo mówi o tym przywołany w par.12, paragraf 272.2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts