Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czarny zlewozmywak

leli1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mąż kazał wziąć ten 1-komorowy, bo ma 79 cm. Ten 1,5 komory też by się zmieścił ale poszedł by za bardzo do końca blatu i husband mówi, że będzie nieładnie wyglądało. Więc nie mam wyboru :D Może to i lepiej :D

No tak. Poza tym męża słuchac trzeba ;)

To taki żart. Chyba faktycznie lepiej zostawić trochę blatu przy zlewie.

naszaheidi jaki kolor wybrałaś? Onyx czy antracyt? No i może wkleisz fotkę?

Znalazłam fajny zlewozmywak Franke i zastanawiam się jak wygląda ten kolor "grafit" i czy da się go porównać do któregoś z kolorów Teki.

Grafit jest baaaaaaaaaaaaaaaaardzo ciemnym granatowym, szczególnie widać to w świetle dziennym. Przy ciemniejszym świetle wydaje się już bardziej czarnawy. Bardzo ładny, jednolity kolor. Ale onyx i antracyt to jednak zdecydowane czarne zlewy tylko jeden z drobinkami srebra (onyx), a drugi z drobinkami białymi (antracyt).

Jeszcze dodam zdjęcie tych dwóch kolorów... Srebrne drobinki strasznie sie odbijają w fleszu i wychodzą raczej białawe, ale one są na pewno delikatnie srebrne...

http://www.zlewozmywakikuchenne.pl/wp-content/gallery/koloryteka/czarny.jpg

Edytowane przez Agami
dodanie zdjęcia kolorów

Ja jestem zdecydowana na tekę, tylko mam problem z kolorem. Do wczoraj byłam zdecydowana na jasny zlew (będę miała kremowy blat i chciałam, aby zlew się jakoś z nim stopił). Ale po wczorajszym rekonesansie stwierdziłam, że bardzo mi się onyks podoba, a topaz (nazwa teki dla jasnego beżu) ma inny odcień niż mój blat. Na żywo jak dla mnie onyks jest ładniejszy - bardziej czarny i te kropeczki są malutkie, przez co jakoś bardziej delikatnie wygląda.

I teraz zastanawiam się, czy jednak nie wziąć czarnego zlewu. Nie będzie to jednak zbyt duży kontrast z blatem? Z drugiej strony dwa beże a każdy inny nie będą chyba najlepiej wyglądać.

azusa - jeżeli widziałaś na żywo oba kolory to wiesz, że topaz jest bardzo jednolitym kolorem. Nigdy idealnie się nie dobierze koloru do blatu, więc odcienie będą sie różnić. Zlew będzie pasować i do jasnego i do ciemnego blatu. Zerknij na górę strony. Tam jest zdjęcie Blanco antracytu (czyli to samo co onyx, bo to też czarny z srebrnymi drobinkami) i jasnego blatu. Pasuje?

Jeszcze bardziej pasować będzie, jak masz ciemną płytę gazową czy indukcyjną, albo inny "ciemny" sprzęt. Przy stalowej chyba już bardziej pasować będzie jasny zlew. Ale to ty wybieraj.

Mam dla ciebie jeszcze ciekawe narzędzie - zaglądnij na http://www.blanco.de/c3/kt/_www/de/pub/farbassistent.cfm .

To narzędzie Blanco. Ustaw sobie w SPULENFARBE (NA DOLE) w silgranicie antracyt (pierwszy kolor).

Wyżej możesz wybierać dowolne wykończenia blatu. Możesz "zapamiętać" ustawienie 3 takich wykończeń. TRochę może zabawa, ale mniej wiecej można zobaczyć, co i jak wygląda. A jak chcesz zobaczyć topaz z jakimś blatem, to wybierz szampan (bardzo podobne). To 6 kolor.

Kolory trochę przesycone (szczególnie szampan), ale zobaczysz to jak mniej wiecej wygląda ;)

Grafit jest baaaaaaaaaaaaaaaaardzo ciemnym granatowym, szczególnie widać to w świetle dziennym. Przy ciemniejszym świetle wydaje się już bardziej czarnawy. Bardzo ładny, jednolity kolor. Ale onyx i antracyt to jednak zdecydowane czarne zlewy tylko jeden z drobinkami srebra (onyx), a drugi z drobinkami białymi (antracyt).

Jeszcze dodam zdjęcie tych dwóch kolorów... Srebrne drobinki strasznie sie odbijają w fleszu i wychodzą raczej białawe, ale one są na pewno delikatnie srebrne...

Wcześniej myślałam, że będzie antracyt, ale po takich wyjaśnieniach to chyba będzie onyx. Do realizacji jeszcze daleko, ale uwaga trafna.

Cały czas zastanawiam się tylko, czy kupić 1 czy 1,5-komorowy. W tej chwili mam jednokomorowy bez ociekacza i jego brakuje mi najbardziej, więc kolejny zlew obowiązkowo z ociekaczem. Nie wiem czy potrzebuję te pół komory.

azusa - jeżeli widziałaś na żywo oba kolory to wiesz, że topaz jest bardzo jednolitym kolorem. Nigdy idealnie się nie dobierze koloru do blatu, więc odcienie będą sie różnić. Zlew będzie pasować i do jasnego i do ciemnego blatu. Zerknij na górę strony. Tam jest zdjęcie Blanco antracytu (czyli to samo co onyx, bo to też czarny z srebrnymi drobinkami) i jasnego blatu. Pasuje?

Jeszcze bardziej pasować będzie, jak masz ciemną płytę gazową czy indukcyjną, albo inny "ciemny" sprzęt. Przy stalowej chyba już bardziej pasować będzie jasny zlew. Ale to ty wybieraj.

Mam dla ciebie jeszcze ciekawe narzędzie - zaglądnij na http://www.blanco.de/c3/kt/_www/de/pub/farbassistent.cfm .

To narzędzie Blanco. Ustaw sobie w SPULENFARBE (NA DOLE) w silgranicie antracyt (pierwszy kolor).

Wyżej możesz wybierać dowolne wykończenia blatu. Możesz "zapamiętać" ustawienie 3 takich wykończeń. TRochę może zabawa, ale mniej wiecej można zobaczyć, co i jak wygląda. A jak chcesz zobaczyć topaz z jakimś blatem, to wybierz szampan (bardzo podobne). To 6 kolor.

Kolory trochę przesycone (szczególnie szampan), ale zobaczysz to jak mniej wiecej wygląda ;)

Agami, serdeczne dzięki, super zabawa z tym narzędziem. Masz rację, że koloru się idealnie nie dobierze, ale po porównaniu kilku zestawień wydaje mi się, że lepiej wygląda zestawienie ciemnego zlewu z jasnym blatem. Zwłaszcza, że faktycznie będzie jeszcze czarna płyta indukcyjna.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
Posiadam Teke Cascad od 7 lat antracytową. Niestety część denna od roku straciła swój delikatny satynowy poblask i od tego czasu pokrywa się to czymś co przypomina kamień. Niestety nie odkryłem środka którym dałoby się to trwale usunąć. Czasem myślę że udało się - nic bardziej mylnego - gdy tylko wyschnie - upiorna biel gości na dnie komory:mad:.

• 3 weeks później...

Dlaczego wszyscy (przepraszam.. spora część) kupuje model Teka Aura?

Model Teka KEA, LUGO lub CANTO są również półtora-komorowe z ociekaczem, jedynie ciut mniejsze. Ale za to o połowę tańsze.

Czym wygrywa Aura? Czy tylko w Aurze można dać dozowniki?

Czy czarny zlewozmywak będzie wyglądał fajnie z dębowym blatem (sprzęt AGD też czarny)?

Edytowane przez madzioochna

• 1 year później...

Odkopie :)

Wie ktos cos o zlewach Prima Gran? Zainteresowal nas model San Francisco ale wole podpytac. Chcialbym też dozownik na zlew i rozumiem ze producent musi dac opcje zamontowania dozownika a nie wiem czy Prima daje taka opcje.

I czy komuś udało się kupić czarny dozownik ? Bo wszystko co znajduję to chrom z reguły. A chcieliśmy czarną baterie do czarnego zlewu wiec dozownik też by wypadało miec czarny

Edytowane przez nielot2

Odkopie :)

Wie ktos cos o zlewach Prima Gran? Zainteresowal nas model San Francisco ale wole podpytac. Chcialbym też dozownik na zlew i rozumiem ze producent musi dac opcje zamontowania dozownika a nie wiem czy Prima daje taka opcje.

I czy komuś udało się kupić czarny dozownik ? Bo wszystko co znajduję to chrom z reguły. A chcieliśmy czarną baterie do czarnego zlewu wiec dozownik też by wypadało miec czarny

O zlewach się nie wypowiem - co do dozownika to wystarczy napisać do producenta z pytaniem, czy uda się zrobić dodatkowy otwór obok baterii w tym dokłanie modelu i już ;)

Czarny dozownik (ale też nie w całości) ma firma Alveus. Kwadratowy i zaokrąglony. Obawiam się jednak, że nigdy nie zgrasz idealnie kolorów różnych firm (w kolorze czarnym). Dozowniki są w chromie, kolorze stali, inoxie, satynie. Neto też ma w ofercie w wykończeniu kolorów granitu, ale teraz nie pamiętam jakie kolory.