Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Matowe szklanki ze zmywarki

maciejeczek

Recommended Posts

Mam taki problem jaki podałem w temacie i teraz nie wiem co moze byc już przycyzna takiego stanu rzeczy jak na zdjęciach:

http://img4.imageshack.us/img4/8325/p1090019o.th.jpghttp://img522.imageshack.us/img522/2057/p1090020.th.jpg

Filtr czysty, sól jest, regulowałem nawet ustawienia dotyczace zmiekczania wody, czy nabłyszczania nic nie pomaga, szkło jest przeznaczone do mycia w zmywarkach, nie chce tego nawet ocet doczyscić nawet jak sie to kilka razy szoruje. Macie jakieś może sugestie albo podobne problemy? Problem widze że zaczyna powoli przechodzić na talerze i połmiski i tam tez sie to pojawiac zaczyna. Dodam ze posiadam zmywarke Whirlpoola.

Uzywam Calgonitu teraz to vel Finish jest 5w1 ustawione mam opcje w zmywarce wąlsnie na 4w1 bo innego wyżej nie moge. A ten mat to taki suchy jest tak teraz jak patrze na talerze niektóre zrobione ze szkla nie z porcelany to wyidac takie fioletowy naloty. Zauwazyłem równiez ze troche na szklankach zostaje tego proszku z kostki. ale oczywiscie gdzieniegdzie.

No to ewidentnie jakiś problem ze zmywarką. Filtr ?

Wymyj zmywarkę - specjalnym preparatem. Sprawdź odpływ. Sprawdź dysze, ktorymi spłukiwane są naczynia - czy nic się nie blokuje.

Jeśli kostki o których piszesz to nie te z samorozpuszczalną powłoką - tylko normalne, wyjmowane z folijki - to nie ma prawa zostawać proszek. MOja zmywarka nie toleruje tych samorozpuszczalnych - zostaje proszek a naczynia nie są umyte.

Coś nie halo ze zmywarką - niedokładnie płucze a następnie wygrzewa smugi na naczyniach. A jak je wysuszy porządnie to potem nie można tego zedrzeć.

Cała zmywarke czysciiłem już raz tym specjalnym preparatem calgonitu i po nim nie zauwazayłem różnicy.

Myśle sobie teraz o tej fazie płukania, że sie mozliwei nie do końca wypłucza naczynia, ale czym to może byc spowodowane, skoro wszytskie filtry czyszcze po kazdym zmywaniu i nie widac jakis specjalnych resztek czy brudów?

Czy to w jakiś sposób mozna doczyścić te szklanki czy lepiej je na straty spisać?

Dodam może ze zmywarke mam już od roku.

mialam podobny problem u siebie, po ok pol roku uzywania nowej zmywarki szklanki i inne przeźroczyste naczynia wyglądały tak samo- osad był mleczno- metaliczny. Myłam calgonitem 3w1, zmieniłam na somat później próbowałam wszelkich mozliwych ustawien i koniec koncem zrezygnowalam z tabletek na rzecz proszku i soli. I to był koniec problemu, stary osad niestety nie zszedł ale od tego czasu wszystko co myję jest naprawde idealne i z połyskiem (nablyszczacza nie stosuję) a tabletki mam w pogotowiu, używam raz na jakis czas kiedy proszku braknie.