Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prosze Was o szczerą poradę

Recommended Posts

Co racja to racja, niemniej można coś podpowiedzieć.

Zasada generalna przy wyborze projektu jest taka że wjazd i strony świata narzucają go same. Rozkład pomieszczeń w tym konkretnym przypadku sugeruje wjazd od strony południowej. Taras z bezpośrednim wyjściem dałbym także od strony zachodniej likwidujac wyjście z salonu na północną stronę. Lepiej w takich wypadkach rozmawiać z architektem. Ogólnie projekt przyjemny z funkcjonalnym rozkładem pomieszczeń.

pzdr.

Jest wątek o architekturze i projektach - jak tam umieścisz Twoje pytanie, uzyskasz więcej odpowiedzi. Może nawet znajdziesz innych zainteresowanych tym projektem. Poszukaj. A gdybyś dawał nowy wątek, w temacie podaj nazwę projektu.

Na pierwszy rzut oka to bardzo przyjemny projekt, zwłaszcza jeśli ktoś lubi dworkowate zewnętrza. Ja wolę inne, ale doceniam ten projekt - ma wszystko, co jest potrzebne niezbyt wymagającej rodzinie 2+2 lub nawet 2+3 albo zupełnie niewymagającej wielopokoleniowej. Pomieszczenia są bardzo dobrze rozplanowane, chociaż można mieć wątpliwości co do ich doświetlenia i wielkości. Jednak dla kogoś "z bloku" (wiem coś o tym) to i tak będzie to raj na ziemi. Mam nadzieję, że nie musicie wykorzystać wszystkich pomieszczeń na piętrze na sypialnie - potrzebna będzie przecież garderoba, pralnia i jakieś miejsce na prasowanie, no i tzw. robótki. Ponieważ nie ma tu ani strychu, ani piwnicy, a kotłownia jest niewielka, to potrzebna będzie także graciarnia na nieużywane latem narty, sanki albo stare stereo, ktore jeszcze kiedyś komuś może się przydać czy zapasowy materac.

Dodatkowym autem tego projektu jest obietnica firmy na temat adatacji - architekt, który ma do czynienia z konkretnym projektem od dłuższego czasu na pewno zrobi to lepiej niż pierwszy z brzegu rutyniarz.

mam podobny projekt , tylko z dachem dwuspadowym ...dół nieco inaczej rozmieszczony , góra bardzo podobna :roll:

w Twoim projekcie brakuje mi spiżarni .... ja wiem : nie kazdy ma , nie każdy może .... ja po to, żeby miec spizarnię (malutką) okroiłam salon o te 3m2 ...spiżarnię mam pod schodami które zrobiłam betonowe zamiast azurowych drewnianych ....zerknij sobie dokładnie, czy masz możliwośc zrobienia choć malutkiej spiżarni gdziekolwiek (może pod schodami?)...żona będzie Ci wdzięczna :wink:

jedynie ten dach mi sie najmniej podoba ,bo:

-czterospadowy- nieco Cie szarpnie :roll:

- przez to brak okien ściennych na poddaszu

- okna dachowe jako jedyne doświetlenie - mam okna dachowe - dziekuję sobie za trzeźwośc umysłu i to, ze mam jednak okna ścienne :wink:

i tyle

ogólnie bardzo przyjemny projekt ...

Parter domu niezły. Jeśli sypialnia na dole ma być gabinetem to bym zrobiła wejście do tej większej łazienki od holu, a z wc spiżarnię bez okna, ale z wentylacją. Natomiast jeśli to ma być Wasza sypialnia bądź pokój gościnny i chcesz żeby była łazienka dla gości to bym to tak zostawiła jak jest.

Natomiast co do poddasza to łazienka rzeczywiście mała, więc z tego małego pokoju albo zrobić drugą. albo powiększyć tą co jest kosztem pokoju obok, a z tego małego pokoju zrobić garderobę.

Generalnie dla mnie projekt odpada ze względu na dach, same okna dachowe, masakra, koszt dachu a poza tym zobacz jaka pow. pokoju, np. użytkowa 6,8 a reszta to skos, po podłodze 15 m kw!!! Dlatego może spróbuj się przekonać do dwuspadówki.

pozdrawiam

ogólnie rzecz biorąc z zewnątrz przyjemny. Ale góra........ te pokoiczki - małe -jeden ma chyba 6 m na odp wysokości no mały i już - tym bardziej, że skosy pod dachem 4-spadowym zabierają dużo powierzchni

Przede wszystkim ustal program dla wszystkich domowników i Wasze potrzeby -

Przychylam się do większości. Ładny wygląd, dobry dół, ale poddasze dla mnie nie do przyjęcia. Za dużo skosów, kompletnie niefunkcjonalnych w codziennym użytkowaniu. Znam to z doświadczenia.

Taki projekt nie może też stanąć na 10 a działce, bo wyjdzie "dworek potworek".

Powodzenia w wyborze

Gość Nikko82
Pytam bo mam zamiar ten domek budować a pozniej go sprzedać chciałbym sie tym w przszłości zajmować dlatego każda Wasza porada dla mnie jest bardzo cenna Dzięki Układ pomieszceń na poddaszu faktycznie nie jest najlepszy ale dla mnie jest ważny również wyglad zew.

• 2 weeks później...