Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam, wlasnie stoje przed dylematem lokalizacji pralki... ze wzgledu ze mamy sporo przestzeni na poddaszu, wygospodarowalem 1 pomieszczeniu w ktorym chce uzadzic pralnio-suszarnie... i tak sie zastanaiwam czy w takim lokum powinna znalesc sie umywalka lub cos na ksztalt zlewu...

co sadzicie?

https://forum.murator.pl/topic/128165-czy-w-pomieszczeniu-w-ktorym-jest-pralka-powinna-byc-umywa/

witam, wlasnie stoje przed dylematem lokalizacji pralki... ze wzgledu ze mamy sporo przestzeni na poddaszu, wygospodarowalem 1 pomieszczeniu w ktorym chce uzadzic pralnio-suszarnie... i tak sie zastanaiwam czy w takim lokum powinna znalesc sie umywalka lub cos na ksztalt zlewu...

co sadzicie?

Bardzo fajny pomysł... na który z żoną również wpadliśmy ;)

Umywalka przydaja sie na 100%. Wszelkiego rodzaju "zamoczenia" poplamionych ubrań, czy płukanie, mycie rąk...

Katalog czynności jest wielki, a na miejscu jest i woda i kanaliza, więc te dodatkowe kilka stów można przewidzieć w planach (i to niekoniecznie na etapie przeprowadzki - my umywalkę wstawimy sobie jak ochłoniemy po kosztach budowy, ale podejścia już będą gotowe)

Sprawdza sie doskonale mała wanna na podwyższeniu aby rant był w okolicy bioder- bo to i koc można namoczyć i kalosze czy psa większych gabarytów przeprać ręcznie( jamnik z umywalki wystaje :wink: ) i wycieraczki czy dywaniki z samochodu i szafkę ..

W/g mnie powinna być: pralka, umywalka, kibel ( bo jak się zachce ), bidet ( do mycia gumowców), sznur na pranie i żelasko z deską do prasowamia.

Ps. o radiu zapomniałem , przyda się przy prasowaniu. 8)

Oczywiście, że powinna. Gdzie opłuczesz ręce gdy pobrudzą Ci się proszkiem ?

A może brodzik na wysokości umywalki ? (mam takie "cóś" i jest świetnie- nie boli krzyż, można opłukać duże rzeczy- półki od lodówki i różne takie, albo namoczyć jakieś pranie)

pralnie mamy w piwnicy. nie ma umywalki. kiedys bedzie pewnie prysznic gdyz w tym pomieszczeniu kiedys ma powstac sauna sucha. jest woda, kanaliza wiec jak sie zachce umywalki to tez bedzie choc bardziej bym byl za niewielka wanna umocowana nieco wyzej - tak maja tescie i bardzos ie sprawdza
U mnie w pralni (jeszcze nieskończonej) zamontowaliśmy małą wannę 100x70 z brzegiem na wysokości bioder. Wanna już teraz sprawdza się świetnie (bo to i ciuchy robocze można namoczyć, albo psa wykąpać), ale gdybym miała ją montować dziś, to rzeczywiście byłaby na wysokości mniej więcej szafek kuchennych. Chyba byłoby wygodniej.
Nie zastanawiałam się nad tym, bo jeszcze jesteśmy na etapie przygotowywania się, więc do takich rzeczy mi daleko, ale również uważam, że większa umywalka lub wanienka by się przydała :)