akapap 18.08.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Witam, ktoś z Was weryfikował koszty ogrzewania pod kątem ekogroszek/gaz płynny. Zawsze wydało mi się, że grzanie ekogroszkiem jest najtańsze jednakże ostatnio osoba, która grzeje gazem płynnym wspomniała, że przy dobrej negocjacji cen można otrzymać gaz płynny w cenie 1.4 za m3. Czy potwierdzacie powyższe informacje. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 18.08.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 1,4 za /m3 to bzdura ziemny jest po 1,75/m3 i jest 2x tańszy od płynnego. 4,5 za kgpropan-butan. to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.08.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Tu coś jest na temat cen: http://forum.muratordom.pl/czym-ogrzewamy-gaz-propan-olej-wegiel,t28531.htm?highlight=koszty%20ogrzewania%20gazem http://forum.muratordom.pl/zbiorniki-na-gaz-plynny-najnizsze-ceny-gazu,t48592.htm?highlight=gaz%20butli http://forum.muratordom.pl/olej-kontra-gaz-ze-zbiornika,t114029.htm?highlight=gaz%20butli http://forum.muratordom.pl/gaz-plynny-tak-czy-nie,t112194.htm?highlight=gaz%20butli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 18.08.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Za 1,40 zł to na wiosnę można było kupić 1 litr propanu, a nawet taniej bo ja kupiłem po 1,35 zł. * 1 l propanu to 0,254 m3 gazu; * tak więc za 5,60 zł masz 1 metr sześcienny gazu propanu; * kaloryczność propanu w stosunku do GZ: 91.260/37.300 = 2,4 krotnie wyższa; Tak więc widzisz, że cena propanu jest 3 razy większa od propanu, a kaloryczność tylko 2,4 raza... Tak więc gdzież tu porównywać do egla..?? t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.08.2009 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Jeszcze tu: http://forum.muratordom.pl/gaz-ze-zbiornika-dla-samobojcow-finansowych,t135869.htm?highlight=ogrzewanie%20olejowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 18.08.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Kiedyś zastanawiałem się nad gazem ze zbiornika... Przeliczyłem sobie wszelkie koszty i okazuje się, że średnio gaz ten jest okolo 2 do 2,5 razy droższy od gazu ziemnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.08.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 jak przyjdzie faktura za sezon grzewczy nagle okazuje się że za miesiąc grzania propanem płaci się tyle co ekogroszkowiec za cały rok a to jest mój tegoroczny zapas ekogroszku na zimę (a być może na rok bo przez całe lato idzie go około 1/2t ). 3t ekogroszku (zdaje się ekoretu) cena wraz z transportem 2050zł http://79.188.255.66/murator/opal.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goike 19.08.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 jak przyjdzie faktura za sezon grzewczy nagle okazuje się że za miesiąc grzania propanem płaci się tyle co ekogroszkowiec za cały rok a to jest mój tegoroczny zapas ekogroszku na zimę (a być może na rok bo przez całe lato idzie go około 1/2t ). 3t ekogroszku (zdaje się ekoretu) cena wraz z transportem 2050zł http://79.188.255.66/murator/opal.jpg Na jaki dom starcza te 3 tony? Ja palę co prawda zwykłym węglem ale chcę mieć porównanie. P.S. ładnie te woreczki wyglądają. Chyba nie ty to wszystko targałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.08.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Będę ogrzewał cały parter 120m2, delikatnie garaż (32m2), na poddaszu (na razie poddasze ma 120m2) też będę miał włączone ze 3 grzejniki ale tam jeszcze nie ma zabudowy GK więc nie będę utrzymywał normalnej temperatury. Dom ocieplony 15cm styropianu, dach wełna 18+5, ściany są z PTH24. Zworkowany węgiel miałem podwieziony pod sam garaż, był do przewiezienia około 10m taczką - no i poukładanie go (to chyba najciężej). Ojciec mi go zwiózł zanim wróciłem z pracy - choć prosiłem żeby nie robił tego sam To ile opału pójdzie zależy od zimy... Ubiegłej poszło 2,5t ale dom był nieocieplony a w domu temp około 14stopni. Oczywiście nikt tam nie mieszkał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 19.08.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Będę ogrzewał cały parter 120m2, delikatnie garaż (32m2), na poddaszu (na razie poddasze ma 120m2) też będę miał włączone ze 3 grzejniki ale tam jeszcze nie ma zabudowy GK więc nie będę utrzymywał normalnej temperatury. Dom ocieplony 15cm styropianu, dach wełna 18+5, ściany są z PTH24. Zworkowany węgiel miałem podwieziony pod sam garaż, był do przewiezienia około 10m taczką - no i poukładanie go (to chyba najciężej). Ojciec mi go zwiózł zanim wróciłem z pracy - choć prosiłem żeby nie robił tego sam To ile opału pójdzie zależy od zimy... Ubiegłej poszło 2,5t ale dom był nieocieplony a w domu temp około 14stopni. Oczywiście nikt tam nie mieszkał Możesz mi orientacyjnie powiedzieć ile mniej więcej miejsca ci to zajeło ? Też zamierzam kupić 3t i zastanawiam sie czy mi sie zmieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul997 19.08.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Ile miejsca zajmują te 3 tony? Dobrze widzą, że stoją na 3 paletach - 3 m2? I ile metrów w górę? Na razie jestem na etapie rozplanowania kotłowni - piec jeszcze nie kupiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 19.08.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 cała kotłowania ma 2x5 m. Ta ściana z oknem ma właśnie 2m. Kafelki na ścianie mają chyba 25x40cm - można mniej więcej zobaczyć dokąd to sięga. W worku jest około 30kg ekogroszku - było 96worków. worki leżą na takich nietypowych paletach po pustakach one mają chyba 1,2mx1,2m. Wyglądałoby na to że jeden rząd (ten pod oknem) ma 1,2x2m a ta kupka najbliżej (po lewej stronie) to właśnie jedna paleta 1,2m x 1,2m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul997 19.08.2009 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Dzięki, wreszcie jakiś konkret. Do tej pory u znajomych oglądałem kupkę wsypanego do kotłowni węgla i słuchałem opowieści - to jest tona . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 19.08.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 cała kotłowania ma 2x5 m. Ta ściana z oknem ma właśnie 2m. Kafelki na ścianie mają chyba 25x40cm - można mniej więcej zobaczyć dokąd to sięga. W worku jest około 30kg ekogroszku - było 96worków. worki leżą na takich nietypowych paletach po pustakach one mają chyba 1,2mx1,2m. Wyglądałoby na to że jeden rząd (ten pod oknem) ma 1,2x2m a ta kupka najbliżej (po lewej stronie) to właśnie jedna paleta 1,2m x 1,2m Ok to powiedz mi proszę jeszcze jedno. Co to są za worki. Czy są to takie plecione ? I czy się z nich sypie ? Zastanawiam się jakie kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.08.2009 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 ja kupiłem węgiel już poworkowany - dodatkowy koszt to 60zł od tony a na tonę wchodzi ca 30worków. Nie wiem czy opłaca się worki kupować i samemu workować - co innego jak worki już posiadasz. Są plecione, z jakiegoś tworzywa. Trochę może się z nich pylić. Natomiast mają super właściwość że groszek w nich schnie (w przeciwieństwie do groszku w workach foliowych). Wiem bo w ubiegłym roku miałem groszek w podobnych workach. Dlatego układałem worki na paletach żeby od spodu też był dostęp powietrza. Worki są na 99% kupowane w jakimś sklepie dla rolników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 20.08.2009 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 ja kupiłem węgiel już poworkowany - dodatkowy koszt to 60zł od tony a na tonę wchodzi ca 30worków. Nie wiem czy opłaca się worki kupować i samemu workować - co innego jak worki już posiadasz. Są plecione, z jakiegoś tworzywa. Trochę może się z nich pylić. Natomiast mają super właściwość że groszek w nich schnie (w przeciwieństwie do groszku w workach foliowych). Wiem bo w ubiegłym roku miałem groszek w podobnych workach. Dlatego układałem worki na paletach żeby od spodu też był dostęp powietrza. Worki są na 99% kupowane w jakimś sklepie dla rolników. Własnie się zastanawiam czy kupować luzem ekogroszek czy workowany. Róznica na 3t wychodzi koło 180-200zł. Worki kosztują 100zł za 200szt. Czyli na 3t zużyje ich 90-100szt. Dla 130-150zł chyba warto się pobawić w workowanie samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 20.08.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 nie wiem jak to jest z tym niedoważaniem. co do ważenia worków.... W worki pakowane na składzie nie mają dokładnie tej samej wagi więc ważenie kilku sztuk mija się z celem. Trzeba by zważyć wszystkie. Podobno to wygląda tak że oni ładują worki na auto aż dojadą do zadanej wagi a ostatni worek pakują tyle ile brakuje do np. 3t. Mi na składzie powiedzieli że przed wysyłką węgla do mnie mogą do mnie zadzwonić i mogę podjechać żeby sobie rzucić okiem na wagę. Ja im na to powiedziałem że jak mnie raz oszukają to stracą na zawsze klienta, i że jak mi się będzie chciało to sobie przeważę ten węgiel przy pakowaniu go do kotłowni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
franzkru 20.08.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 różnica w cenie jest pozorna, węgiel luzem zawsze jest niedoważony, zamawiasz 3t a do domku dojedzie 2,8t albo węgiel przyjedzie mokry i po wyschnięciu okaże się że 200kg to była woda, albo waga na składzie będzie trochę rozregulowana itp węgiel workowany łatwiej przeliczyć a nawet można zważyć kilka losowych worków, albo powiedzieć sprzedawcy że będziesz ważył każdy worek, wtedy okaże się że każdy z nich trzyma wagę Węgiel w workach też może być mokry więc nie jest to dla mnie żaden argument. Natomiast zawsze mogę po workowaniu zważyć każdy worek i wtedy będę wiedział czy mu jechac na skład kogoś $#@#$@^% czy też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 20.08.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 jak mi się będzie chciało to sobie przeważę ten węgiel przy pakowaniu go do kotłowni a nie korciło ciebie tak dla samej ciekawości przeważyć kilku losowych worków ?? Jak kupujesz kilka worków to kupujesz pakowane po równo np. 30 kg. Ale jak kupujesz np 5 ton workowanego, to mogą sypać do pełna w worek (bez ważenia), a ważą normalnie samochód, jak przy węglu luzem - teściu tak miał z miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 21.08.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2009 Jak kupujesz kilka worków to kupujesz pakowane po równo np. 30 kg. Ale jak kupujesz np 5 ton workowanego, to mogą sypać do pełna w worek (bez ważenia), a ważą normalnie samochód, jak przy węglu luzem - teściu tak miał z miałem. dokładnie tak jest - ważenie pojedynczego worka nie da żadnej informacji - to nie jest konfekcjonowane tak jak ekogroszek w castoramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts