Leszek_Czestochowa 18.08.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Przyszedł do mnie prokurent z energetyki z proponując podpisanie umowy na czas nieoznaczony na 'bezpłatne wejście na działkę w celu realizacji inwestycji oraz późniejszy dostęp na naprawę, konserwację i modernizację'. Kabel będzie szedł w ziemi jakieś 6m od jezdni po placu które kiedyś być może przeznaczę na budowę domu mieszkalnego. Oferują mi za to nic, poprosiłem o zostawienie umowy i o czas do namysłu, Pan dzwonił umówić się na termin rozmowy. Nie chcę żeby tam szedł kabel bo z tym będą tylko problemy. Jak taki kabel się ma do budowy domu, do budowy podjazdu?Miał ktoś taką sytuację? Jak to rozwiązaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 18.08.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Poszukaj na forum - jest tego naprawdę sporo, wpisz tylko odpowiednie słowa do wyszukiwarki.A co do propozycji: nie musisz się zgodzić, zwłaszcza na nieodpłatne umieszczenie kabla i w miejscu, które koliduje z Twoimi planami budowlanymi.Negocjuj twardo, domagaj się czynszu dzierżawnego albo ustanowienia odpłatnej służebności przesyłu.Jeśli zakład energetyczny nie dojdzie z Tobą do porozumienia, może wystąpić o ustanowienie służebności przesyłu (odpłatnej) przez sąd. Ale przez cały czas masz możliwość przedstawiania swoich argumentów, propozycji, odwoływania się itp.Przeczytaj:http://forum.muratordom.pl/walczysz-z-energetyka-przeczytaj,t166461.htmoraz dyskusję np. na Forum Prawników (w "muratorowym" wątku jest link do niego).Przyjemnej lektury! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts