Nefer 23.08.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Ja po ciąży, macierzyńskich i wychowaczym po prostu przyszłam z wypowiedzeniem. NIe liczyłam na to, że firma poczeka 4 lata :) NIemniej podważyć powód zwolnienia z pracy to dla sądów niezła gratka - i robią to dość często. Dlatego głupi powód zwolnienia to tylko zachęta do założenia sprawy w sądzie pracy. To się bardzo często nieźle opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Seba 23.08.2009 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 nie zamierzam się zwalniać- nie pracuję od maja (więc raptem 4 miesiące) nawet liczac 5 macierzyńskiego to daje 9 miesięcy. W firmie będę w tym momencie ponad 3,5 roku. Praca daje mi satysfakcję i pieniądze, dobry socjal, elastyczne godziny. Nie będę z tego dobrowolnie rezygnować. Poczekam na rozwój sytuacji ale muszę wiedzieć jak mnie chroni ustawodawca, żeby wiedzieć jak się bronić. Z reguły reaguję szybko (za szybko) a już nieraz tego żałowałam. Tym razem przygotuję się na 100%. Chyba nie pozostanie mi nic innego jak wizyta w sądzie pracy u doradcy. Nawet jest info na stronie o dyżurach takowych. Myślałam, że i tu się jakiś trafi i obejdzie się bez wizyty w tej instytucji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.08.2009 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Wątpię, by cokolwiek Ci groziło. O ile poinformowałaś pracodawcę o swoich planach.A porady w sądzie są bezpłatne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Renao 26.08.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 w wypowiedzeniu trzeba podać realną przyczynę. już oni wiedzą co wymyślić- czy na przykład :niespełnia norm etycznych- to realna przyczyna? każdemu można tak wpisać i znam takie przypadki w firmach, jak się chcą kogos pozbyć to i paragraf się znajdzie- niestety Oj, nie tak latwo zwolnić pracownika . Przyczyna musi być realna i konkretna, taki ogólnik jak "nie spełnia norma etycznych" nie wystarczy, trzeba dokładnie napisać jakich i w jaki sposób to koliduje z zajmowanym stanowiskiem (pewnie macie Kodeks Etyki, co?). Szczególnie ciężko podać realną przyczynę jeśli chodzi o kobietę po macierzyńskim - nie było jej w pracy przez kilka - kilkanaście miesięcy więc cóż takiego można napisać. Konsultacje prowadzi Państwowa Inspekcja Pracy, można się zwrócić o poradę. Nie umawiałaś się z szefem co do Twojej nieobecności? Dobrze jest po prostu porozmawiać, ja od razu się zadeklarowałam kiedy wrócę i po pierwszym dziecku (nie było mnie 6 miesięcy) i po drugim (18 miesięcy ) i sytuacja była jasna. Pytaj, jakby co, ja też pracuję w korporacji, tyle, że zajmuję się właśnie pisaniem wypowiedzeń . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts