mikun 19.08.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 czy ktoś (najlepiej z Torunia) może polecić nam jakąś firmę od rolet, oczyszczalni i kominka? dzięki Witam, mogę polecić ci firmę Arka z Torunia, która zajmuje się kominkami. Firma mieści się przy ul. Kościuszki 12. Nam będą robili DGP i wszystko co związane z kominkiem. Widziałam efekty ich pracy u znajomych i dlatego myslę, że są godni polecenia. My jesteśmy już po wstępnych rozmowach i ogólnych projektach, teraz czekamy aż będą ściany, wtedy ustalamy szczegóły i podpisujemy z nimi umowę. Pozdrawiam Byliśmy też w Arce - sprawia solidne rzemieślnicze wrażenie. Wybraliśmy jednak (a ściślej moja żona) wybraliśmy Hot Vision z Mickiewicza. Mają więcej polotu artystycznego ich konstrukcje są lżejsze, no może niekoniecznie finansowo. Jeżeli chodzi o rolety zewnętrzne - zrezygnowaliśmy z nich na rzecz okiennic. Są bardziej w tradycyjnym wiejskim stylu. Na forum możesz przeczytać, że antywłamaniowość rolet pozostawia wiele do życzenia - zamknięte sygnalizują, że dom jest gotowy na przyjęcie nieproszonych gości. Otwiera się je w ciągu kilku sekund. A podczas pracy zasłaniają ekipę przed wzrokiem postronnych. my też chyba wybierzemy hot vision, rzeczywiście robią dobre wrażenie również "artystyczne". ZObaczymy. Rolety, no ja wiem jaka jest antywłamaniowość ale żona chce bo... no bo chce. Wie że nie są antywłamaniowe ale będzie się czuła bezpieczniejsza. a co do okiennic. Mam pytanie. czy trzeba otworzyć okna żeby je zamknąć bądź otworzyć? i tak dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacy 19.08.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Rolety, no ja wiem jaka jest antywłamaniowość ale żona chce bo... no bo chce. Wie że nie są antywłamaniowe ale będzie się czuła bezpieczniejsza. My zdecydowaliśmy, że nie montujemy rolet antywłamaniowych. Z tych samych powodów co Cemik + powody kosztowe . A co do okiennic to ci niestety nie pomogę - nie miałam ich nigdy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 20.08.2006 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Rolety żona chce bo... no bo chce No to nie masz wyjścia - w pewnych sprawach trzeba po prostu odpuścić. a co do okiennic czy trzeba otworzyć okna żeby je zamknąć bądź otworzyć? U nas trzeba będzie otworzyć okno. Okiennice będą montowane i zamykane tak jak kiedyś okna skrzynkowe (takie drugie okno z deseczkami zamiast szybek). Pewnie są jakieś systemy zamykania okiennic bez otwierania okien, ale po co komplikować. Naszym zdaniem według funkcjonalności okiennice: 1. Są dodatkiem (ozdobą) domu, podkreślającą jego charakter 2. Zapewniają cień latem 3. Odgradzją od wzroku inych obywateli 4. Są pwenym utrudnieniem dla amatorów cudzej własności (na końcu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 21.08.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Witam wszystkich nowych forumowiczów chciałam się pochwalić że wreszcie mamy prąd Enea to instytucja co potrafi napsuć nerwów a z innych pozytywnych wieści tron króla działa wreszcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 21.08.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 a z innych pozytywnych wieści tron króla działa wreszcie No teraz to już pełnia szczęścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 21.08.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 a z innych pozytywnych wieści tron króla działa wreszcie No teraz to już pełnia szczęścia Aga i to jeszcze jaka przede wszystkim królowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asiula77 21.08.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Byliśmy też w Arce - sprawia solidne rzemieślnicze wrażenie. Wybraliśmy jednak (a ściślej moja żona) wybraliśmy Hot Vision z Mickiewicza. Mają więcej polotu artystycznego ich konstrukcje są lżejsze, no może niekoniecznie finansowo. Cemik - czy możesz napisać mi więcej o swoich doświadczeniach z firmą Hot Vision? Czy już u was coś robili czy dopiero się przymierzacie? Czy robili wam albo będą robić DGP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 22.08.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Mozecie polecic dobrego, sumiennego murarza, plytkarza? Ekipa, ktora u nas jest starala sie na poczatku, teraz juz olewaja wszystko. Wkurzaja nas i rozgladamyt sie za nowymi ludzmi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 22.08.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Powiedzcie mi, jak dlugo schna wylewki? 2 tygodnie temy panowie wylali podloge w jednym pokoju. Wydaje mi sie, ze nadal to wszystko jest mokre, a oni chca juz na to zrobic wylewke (czy jak to sie zwie) samopoziomujaca. Czy nie za bardzo sie spiesza? Kiedy na to mozna polozyc panele lub parkiet i plytki? Pozostale podlogi byly robione conajmniej 2 lata temu wiec raczej sa suche, ale na nie tez chca polozyc samopoziomujaca? Czy tak to powinno byc? Troche nas czas goni, ale wolalbym za 3 m-ce nie wkurzac sie, ze podloga sie wypaczyla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 22.08.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Powiedzcie mi, jak dlugo schna wylewki? 2 tygodnie temy panowie wylali podloge w jednym pokoju. Wydaje mi sie, ze nadal to wszystko jest mokre, a oni chca juz na to zrobic wylewke (czy jak to sie zwie) samopoziomujaca. Czy nie za bardzo sie spiesza? Kiedy na to mozna polozyc panele lub parkiet i plytki? Pozostale podlogi byly robione conajmniej 2 lata temu wiec raczej sa suche, ale na nie tez chca polozyc samopoziomujaca? Czy tak to powinno byc? Troche nas czas goni, ale wolalbym za 3 m-ce nie wkurzac sie, ze podloga sie wypaczyla. jeśli chodzi o te inne podłogi zamiast coś wylewać warto chyba złapać poziomy przez niwelator i dopiero potem cos decydować ile czasu ma schnąć to parkieciarze mają jakiś sprzęcik do tego RobertES zna szczegóły a to co masz to jest chudziak bo po co jeszcze jedna wylewka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 22.08.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Hot Vision? Czy już u was coś robili czy dopiero się przymierzacie? Czy robili wam albo będą robić DGP? Zaprojektowali i zrobili kominek. Widziałem rozłożony u nich w sklepie. Montaż w domu w przyszłym tygodniu. DGP robiłem sam. U nich kupiłem tylko elementy. Oni oczywiście też oferowali DGP ale byłoby trochę drożej. DGP nie jest takie trudne, jeżeli nie ma obiegu wymuszonego (turbiny). Na forum jest mnóstwo wypowiedzi za i przeciw turbinie (oraz oczywiście kominkom i dystrybucji gorącego powietrza). Jako, że u nas będzie paliło się tylko okazjonalnie nie chciałem inwestować w skomplikowane i drogie systemy (turbina). Jeżeli będzie mi przeszkadzał przypalony kurz i osmolone ściany wokół kratek po prostu zamknę kratki. Myślę jednak, że nie trzeba przesadzać z tymi negatywnymi opisanymi wyżej zjawiskami. Występowałyby one przecież też w kominkach bez DGP. Przy samym kominku jest przecież jeszcze wyższa temperatura niż na wylocie z kilkumetrowego kanału. Tak naprawdę będę miał pełen pogląd na firmę i moje DGP za kilka tygodni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 22.08.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Powiedzcie mi, jak dlugo schna wylewki? 2 tygodnie temy panowie wylali podloge w jednym pokoju. Wydaje mi sie, ze nadal to wszystko jest mokre, a oni chca juz na to zrobic wylewke (czy jak to sie zwie) samopoziomujaca. Czy nie za bardzo sie spiesza? Kiedy na to mozna polozyc panele lub parkiet i plytki? Pozostale podlogi byly robione conajmniej 2 lata temu wiec raczej sa suche, ale na nie tez chca polozyc samopoziomujaca? Czy tak to powinno byc? Troche nas czas goni, ale wolalbym za 3 m-ce nie wkurzac sie, ze podloga sie wypaczyla. Masz pewnie wylany tylko chudziak (na gruncie) i betonowy strop na poddaszu. Teraz trzeba zrobić ocieplenie i wygłuszenie (styropian) a na nim wylewkę (która tu na forum zwana jest jastrychem). Można to zrobić z betoniarki lub maszynowo (beton półsuchy). Dopiero na tym kładzie się płytki (po 2 tygodniach), panele (po miesiącu), parkiet (po 2 miesiącach). Czasy podałem dla posadzek maszynowych. Jeżeli wylewane są z betoniarki, trzeba czekać dłużej. Każdy porządny parkieciarz ma miernik wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 22.08.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Nie znam sie na terminach fachowych , w kazdym razie jest folia, jest styropian, a na to beton z betoniarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elba 22.08.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 witam z Łochowa! małaR u mnie płytki po nwylewce maszynowej zaczęli kłaść jakieś trzy- cztery tygodnie po wylaniu, parkiet polozyliśmy po 2 miesiącach (cały czas było wietrzone, no i mielismy szczęście do suchej i slonecznej pogody) i póki co wygląda super i nic nie dzieje się z podłoga puk puk, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertEs 22.08.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Powiedzcie mi, jak dlugo schna wylewki? 2 tygodnie temy panowie wylali podloge w jednym pokoju. Wydaje mi sie, ze nadal to wszystko jest mokre, a oni chca juz na to zrobic wylewke (czy jak to sie zwie) samopoziomujaca. Czy nie za bardzo sie spiesza? Kiedy na to mozna polozyc panele lub parkiet i plytki? Pozostale podlogi byly robione conajmniej 2 lata temu wiec raczej sa suche, ale na nie tez chca polozyc samopoziomujaca? Czy tak to powinno byc? Troche nas czas goni, ale wolalbym za 3 m-ce nie wkurzac sie, ze podloga sie wypaczyla. jeśli chodzi o te inne podłogi zamiast coś wylewać warto chyba złapać poziomy przez niwelator i dopiero potem cos decydować ile czasu ma schnąć to parkieciarze mają jakiś sprzęcik do tego RobertES zna szczegóły a to co masz to jest chudziak bo po co jeszcze jedna wylewka Oj mają sprzęcik ... przed położeniem parkietu gość wydłubał nam beton z posadzki - do samego styropianu - włożył do takiego metalowego termosu "szejkera" razem z jakimiś czujkami (metalowe kulki). Mieszał przez pare minut. Tak wyglądał pomiar wilgotności naszej posadzki. Norma to poniżej 2%. U nas było ok.1% po dwóch miesiącach od wylania posadzek i ciągłym wietrzeniu ... no i pogoda nam troche pomogła (30C) Nasz parkieciarz powiedział, że jeżeli wilgotność podłoża będzie wyższa od tych magicznych 2% to on nam nie położy parkietu. Sprzedać oczywiście tak, ale nie podejmuje się układania parkietu. Chyba, że napiszemy mu oświadczenie, że rezygnujemy z gwarancji To się nazywa profesjonalizm. Uczciwie sprawe postawił. Teraz parkiet mamy już położony. Czekamy 2 tygodnie, aż drzewo przyjmie wilgotność z otoczenia i będziemy cyklinować i lakierować pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MałaR. 23.08.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Wlasnei dzis wywalilismy naszych majstrow.Najgorsze jest to, ze niedlugo bedzie styropian i nie ma kto nam zrobic ocieplenia. Trzeba tez wykonczyc srodek. W piatek finalizujemy sprzedaz naszego meszkania i mamy okreslony termin na wyprowadzke, a w Łochowie trzeba dookonczyc sciany, podlogi. Dupa zbita. Skad tu teraz wziasc dobra ekipe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ablonski 23.08.2006 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 witammoze moglibyscie mi polecic dobrego tynkarza?potrzebuje zrobic gipsowe tynki wewnetrzne:)pzdrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maagg 24.08.2006 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 Witam Problem podobny jak kolega abloski. Szukam tynkarzy. Tynki gipsowe wew. Mam powoli wszystkich fachowców dosyć. Męczy mnie pilnowanie i poganianie zastanawianie się nad coróż to nowymi problemami itd. Ale jak to mówią dałeś się za psa to szczekaj, więc jak możecie to pomóżcie bo od szczekania mnie już "gęba" boli . Potrzebuje namiary na: - tynkarzy - posadzkarzy Jak to zrobie to i tak będę szczęśliwy. Pozdrawiam wszystkich maagg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 24.08.2006 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 A ja szukam PILNIE tzn. na już koparkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex_ 24.08.2006 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 A ja szukam PILNIE tzn. na już koparkowego. Aga są koparkowi w Murowańcu do jednego ma namiary RobertEs w sumie to nasz sąsiad mieszka dalej na Strusiej koparka jest po drugiej stronie ulicy albo taki co nam robił fundamenty to informacja w sklepie tym w Murowaniec 1, jak skęcisz w tę wcześniejszą niż Biskupinek to ci jego córka powie co i jak pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts