Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marzena - jeszcze nie wybraliśmy płytek ale powoli zaczynam ruszać z pracami. Dzisiaj zakładają mi alarm. Nie stety poprzednia instalacja, która była założona przed położeniem tynków okazała się być nie właściwa w związku z tym trzeba przewody kłaść na nowo (a ściany już dawno pomalowane) :cry: . Dowiedziałem się, że wójt zamierza budować aqua-park, lecz decyzję uzależnia od tego czy w Toruniu powstanie podobny obiekt (kłótnie i przepychanki pomiędzy radnymi i inwestorami trwają już ponad dwa lata).

Marzena na jakim jesteś etapie?

Pozdrawiam Sly

U mnie cały czas kafelki. TYnki zewnętrzne zrobione - czekają na baranka. Wewnętrzne oczywiście też zrobione - i wszystkie instalacje. Jutro zamawiam ostatnie płytki ceramiczne na ścianę w "gościnnej" łazience. Zostały -parapety zew. i wew., drzewo na poddaszu , podłogi, drzwi i malowanie. Potrzebny mi dobry stolarz - może ktoś zna takiego??? Sly - próbuję (bezskutecznie) namówić rodzinke na snobistycznego golfa pod Toruniem? Czy to gdzieś koło Ciebie? Pozdrawiam

Cześć Marzena.

Wczoraj założyli mi alarm - skasowali 2500 ale i tak jestem zadowolony. Może w przyszłym tygodniu dostanę pare dni urlopu to trochę podgonię. Czy tynki zewnętrzne u ciebie są ciepłochronne i ile płaciłaś za 1m kw robocizny + materiał.

Co do golfa, to fajna rozrywka, wprawdzie nigdy nie grałem ale podejrzewam, że musi to być coś super. Jako, że nie jestem pasjonatem tej dyscypliny nie znam pól golfowych pod Toruniem, natomiast wiem, że jest jedno w Toruniu przy ul. Kociewskiej na przeciw hurtowni kamieni (warto wejść i obejrzeć projekty ogrodów).

Pozdrawiam Sly.

Hej Sly ! Tynki nie są ciepłochronne - są grube, cementowo-wapienne , obrzutka ,czyli szpryc był przed zimą , teraz tylko tynk - robocizna 25zł/m. kw. + materiał we własnym zakresie ( cement i piasek). Na to daję baranka silikatowego ( czyli krzemianowego) i malowanie. To w zakresie tych 25 zł. Dodatkowo muszę dopłacić np za parapety. Czytałam, że na ceramikę poryzowaną powinno się dawać specjalne tynki - sama dałam tradycyjny. Na Kociewskiej w Toruniu nigdy nie byłam -zapytam o nią byłego torunianina - czyli moją drugą połowę. Moi alarmowcy robili od razu instalacje telefoniczne i telewizyjne - i ,niestety, skasowali więcej. Pozdrawiam.

Witam wszystkich budujących w naszym pięknym regionie .

Piszę tu pierwszy raz choć czytam regularnie .

Mam pytanie i prośbę - czy ktoś ma namiary na tanie betonowe szamba w naszym regionie ? Jedyny znany mi producent (Białe Błota) wycenia je na ponad 4 tys. Wiem że na południu szamba są 2 razy tańsze ale dochodzi do tego transport .

Dziękuję za pomoc :)

Pozdrawiam - Maxtorka

PS.Budujemy w Osielsku

Witaj! Popytam murarzy w poniedziałek - może coś słyszeli o czymś tańszym. Osielsko - szczególnie o tej porze roku też mi się zawsze marzyło - właściwie Niemcz - bo bardziej kameralny. Niestety, względy praktyczne zdecydowały o budowie w mieście. Ale na domy za miastem patrzę troche z zazdrością. :)

Hej Maxtorko - szef murarzy obiecał coś się dowiedzieć - jutro będzie na budowie - napiszę co powiedział. A nie ma w tej Twojej spokojnej okolicy jeszcze jakiejś działki. Moja przyjaciółka szuka już parę miesięcy - Niemcz dla niej za drogi , a w Osielsku same osiedla rzemieślnicze ( tzn domy z działalnością gospodarczą) . Zaczyna się skłaniać do mieszkania w bloku w Bydgoszczy - a tego jej nie życzę . Pozdrowienia

Cześć Marzenko ,

w naszej okolicy niestety wszystkie działki mają już właścicieli.

Poradż przyjaciółce żeby przeszła się do Urzędu Gminy i tam zapytała . Z tego co wiem gmina ma działki na sprzedaż i co jakiś czas organizuje przetargi na nie ( jakieś pół roku temu sprzedawali działki wzdłuż drogi dojazdowej do naszego miniosiedla , też fajne , przy lesie i tylko budowlane a nie jakieś tam rzemieślnicze ale chyba wszystkie poszły )

Innym rozwiązaniem jest chodzenie po starszych domkach gdzie mieszkają rodowici Osielczanie i pytanie ich o ziemię . Nawet jak sami nie mają to być może wiedzą kto ma i chce sprzedać . Ale na to trzeba mieć czas . Podam Ci też namiary na Biuro Nieruchomości działające w Osielsku , może tam będą mieć coś dla Twojej przyjaciółki .

tel.381-39-58 lub 604-79-90-80

Pozdrowienia - Maxtorka :)

Witam wszystkich. Do tej pory byłam biernym uczestnikiem forum. Aż wreszcie zapadła decyzja o budowie... Z jednej strony bardzo się cieszę a z drugiej jestem przerażona. Kompletnie gubię sie w tym gąszczu przepisów. Działka w tym tygodniu będzie kupiona, projekt wybrany. I co dalej....Tego załatwiania papierów jest tyle,aż targają mną wątpliwości czy wiem na co się porwałam.Czy ktoś może polecić kogoś rzetelnego, niedrogiego począwszy od kierownika budowy po ekipę budowlaną , dekarza itd. Nie ukrywam,że ograniczają mnie finanse,ale mam nadzieję,że ominie mnie kilkakrotne zmienianie ekipy. Będę wdzięczna za każdą radę i sugestie . No i liczę na wsparcie z Waszej strony. Pozdrawiam Ania [email protected]

• 4 weeks później...

Mam pytanie i prośbę - czy ktoś ma namiary na tanie betonowe szamba w naszym regionie ? Jedyny znany mi producent (Białe Błota) wycenia je na ponad 4 tys. Wiem że na południu szamba są 2 razy tańsze ale dochodzi do tego transport .

Pozdrawiam - Maxtorka

PS.Budujemy w Osielsku

Cześć my tez budujemy w Osielsku i mamy ten sam problem z szambem jakbyś się czegoś dowiedziała to b. proszę o info :lol:

Pozdrawiam - Maxtorka

PS.Budujemy w Osielsku

Cześć my tez budujemy w Osielsku i mamy ten sam problem z szambem jakbyś się czegoś dowiedziała to b. proszę o info :lol:

Witaj Pelagia !

Niestety niczego się nie dowiedziałam , a że czas nas naglił zdecydowaliśmy się na szambo z Białych Błot . Mamy je już wkopane ale nie było to proste , bo na naszym terenie jest tzw. kurzawka i trzeba było nie lada wyczynu , żeby zgrać koparkę z dźwigiem , bo trochę się ziemia obsypywała . Poza tym takie betonowe szambo wykorzystamy jako zbiornik rewizyjny jak nas podłączą do kanalizy ( u nas rok , góra dwa lata ) . Nasze szambo ma pojemność ok. 6,5 m3 a z tego co wiem to taką pojemność ma wóz asenizacyjny z Żołędowa , który obsługuje naszą okolicę . Jak masz jakieś pytania nie ma problemu , służę pomocą .

Pozdrawiam - Maxtorka

Cześć Maxtorka

dzięki za info. Czas to też nas nagli ale mam nadzieję znależć coś tańszego.

Co do kanalizy to w gmnienie mi powiedzieli że mamy pisać( tzn. mieszkańcy ) bo nie wiadomo czy znajdziemy sie w budżecie na przyszły rok. A najlepiej jakbyśmy sami wybudowali i przekazali gmninie to oni zwolnią nas z opłat podłączeniowych : :lol: lol:, tacy są fajni.