Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie dot. robocizny dekarzy - czy według was 30 zł/m2 dachu (położenie dachówki) + 10 zł/m2 (obróbki) to dużo czy tak w miarę jak na Toruń?

Już kiedyś pytałam - ale czy nie możecie polecić jakiegoś dekarza? Dach planujemy robić w październiku.

My płaciliśmy 40/m2 za więżbę, położenie dachówki, orynnowanie i osadzenie okien...więc chyba wasz dekarz woła dużo :o

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

I znów kolejne pytanie dotyczące zagadnień budowlanych. Poprzednio pomogła mi nieoceniona Aga a teraz mam zagwostkę dotyczącą przyłacza wody. Mianowicie chodzi mi o konieczność zastosowania studzienki licznikowej na czas trwania budowy. Pani w Zakładzie powiedziała że musi być studzienka licznikowa ponieważ człowiek spisujący pomiery musi mieć do niej dostęp. Ja jej na to że widziałem nie raz jak niebieska rura wychodzi bezpośrednio wewnątrz fundamentów i jest zakończona licznikiem i że o ile się orientuję to można tak zrobić. Oczywiście Pani powiedziała że absolutnie nie bo niezabezpieczone, trudny dostęp i mają być kręgi a na moje mówienie że potem te kręgi chyba sobie w salonie zamocuje to się tylko uśmiechała. Gadałem też nieoficjalnie z monterami zakładu i poradzili mi abym powiedzmy w garażu zrobił taką murowaną na powiedzmy 1,5 studnie gdzie wyjdzie rura. Potem sobie to przeniose ten licznik gdzie będę chciał a dziurę zasypie.

Powiedzcie mi prosze jak macie to zrobione i jak to zabezpieczacie na zimę.

Zyczę powodzenia z "obejściem" tematu studni wodomierzowej... Jeszcze gdzieś w gminie w ZUK może byś sie dogadał z jakimś Panem Kaziem, ale w MWiK Bydgoszcz?! :o Przy odrobinie szczęścia...,może... Ja załatwiłem w moim ZUK przyłącze w ciągu 3 dni :D , ale i tak musiałem mieć studnię :-? . A studnia jest po to np. żebyś nie musiał nic zabezpieczac na zimę. Zrobią Ci studnię na dobre 1,5m i nic nie zamarźnie... 8)

W.

Nie no nie załamujcie mnie z tą studnią. Toż to katastrofa taką kupę złomu zakopywać potem wywalać. Przecież to bzdura. Co potem zrobicie po likwidacji studni jakąś mufę w ziemi czy jak bo przeciez jakoś ten licznik trzeba przełożyć do domu. A co z zaworem na tym łączeniu? :-? :( :x :evil: moim zdaniem kopletny bezsens w tym zakładzie i muszę coś wymyślić. Już nawet chyba wiem. Zrobię taką traconą studnię (zasypaną ziemię we wnętrzu budynku.

Dawno mnie tutaj nie było gdyż sprawy nabrały szybkiego tempa:

na początek przyjachał spych i wyrył OGROMNĄ dziurę. P. Romek następnie zamówił 200 ton piachu i zasypał ją używając dziwnego urządzenia które skacze.... Niby fajna "zabawa" ale cholernie droga . Później przyjechała grucha i wylała chudziaka. P.Romek ze swoją ekipą zaczął zbroić ławę fundamentową i przygotowywał szalunki

http://foto.onet.pl/upload/9/29/_620192_n.jpg

... Coś tam pod nosem wspominał, że ostatni raz takie zbrojenie robił pod blok czteropiętrowy ... ale dokładnie i precyzyjnie zrobił zbrojenia tak, że inspektor aż cmokał z zachwytu. P.Romek chciał dodatkowo zarobić sprzedając bilety wstępu dla innych ekip budowlanych ("niech przyjadą i się nauczą jak się porządnie zbrojenie robi!") ale ponieważ zamówił na następny dzień 50 m3 betonu

http://foto.onet.pl/upload/47/47/_620194_n.jpg

zrezygnował z tej opcji ... Po dwóch dniach deski odbił i ... znowu piasek zaczął wozić!?

http://foto.onet.pl/upload/22/61/_620195_n.jpg

Teraz podlewa całość wodą ( może mury same urosną ) i w poniedziałek zabiera się za izolacje. Jak wygląda schron atomowy można zobaczyć w "foto". .... P.S. Pojadę zobaczyć dzisiaj czy faktycznie coś rośnie

Podpinam sie do pytania odnosnie pana koparko-spycharkowego :) .

Tydzien temu doczekalismy sie wody z wodociagu :). Wykop byl na ok 160-170cm. Okazalo sie, ze prakktycznie sama glina, piasek byl ledwie widoczny na dnie. Z gory bylo troche sypkiego piasku (ok 40cm). Chcialabym pozniej zebrav ta wierzchnia warstwe i wyrownac teren (dzialke troche pochyla). Zastanawiam sei tylko czy i ile zebrac tej ziemi. Boje sie, ze zostane z sama glina w ogrodzie. Co radzice zrobic? Jesli zebrac to jak dalej postepowac z zakladaniem ogrodu?

Witam grupę Bydgosko-Toruńską

Zapewne będe tutaj częstym gościem.

Jestem z Nakła i kupiłem właśnie działkę w Pawłówku z myślą że kiedyś się tam wybuduje, ale czytając forum muratora i podziwiając optymizm jaki tutaj panuje zastanawiamy się z żoną czy czasami już nie zacząć się budować.

Główną zachętą do budowania jest ulga odsetkowa krórą mają znieść z końcem roku.

I tu pytanie czy poczekać jeszcze z 3-4 lata uzbierać trochę kasy z 50tyś i wtedy wziąść kredyt czy teraz wziąść kredyt i załapać się na ulgę odsetkową?.

A to domek który nam się podoba: http://eu.archonplus.com/index.php?act=12&sid=m44291eaddd6bc działka jest z wiazdem po południa.

Pozdrawiam

P.S. Czy jest w grupie ktoś kto buduje się w Pawłówku ??

Witam wszystkich!

Robota u nas pędzi i nie ma czasu zajrzeć na forum. jgosik to są żeczywiście najpiękniejsze ławy na świecie!!!!!!! Oby tak dalej :D

Proszę o namiary na posadzkarzy z miksokretem. potrzebni mi bedą za około 2 tygodnie.

Nie wiem czy nie pytasz o nich za późno. Wielu z nich ma porezerwowane terminy na 2 m-ce :o

U nas kładą juz tynki :)

DADI. Ja bym nie czekała. W ciągu trzech lat ceny materiałów wzrosną (tak jak ceny mieszkań w ciagu ostatniego roku) i będziecie musieli wziąc większy kredyt. Wyjdzie na to samo, a stracicie kilka lat mieszkania w domku :)

P.S jestem już prawie bezdomna. Sprzedałam mieszkanie :) Wyprowadzka do końca listopada :o