Marzena 02.04.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2003 Hej wszystkim ! Monisiu -masz rację -jest tu tak cichutko bo pewnie większość już pracuje. My skorzystaliśmy z ciepła i nasz wieniec nad piwnicą kończy tydzień .Jak to pięknie wygląda. Pozdrawiam - Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.04.2003 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2003 Zapewne wszyscy są zapracowani.U mnie prace ruszają w piątek, garaż od Wojasa na razie bez dachu, ale już postawiony -po skręcaniu został tylko ból w plecach. Najbardziej martwią mnie jednak zapowiedziane śnieżyce, zawieje i mrozy, choć mam nadzieję, że prognozy i tym razem nie sprawdzą siępozdrawiam [ Ta wiadomość była edytowana przez: AndrzejD dnia 2003-04-04 00:09 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 04.04.2003 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2003 A ja czekam, aż zrobi się cieplej. Mam nadzieję, że zacznę po Świetach. Ile płacicie za transport (z HDS-em)? Potrzebuję też namiar na niedrogą pompę do betonu - niech ktoś poratuje...Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 07.04.2003 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Za HDS około 100,00 - to jest chyba normalna cena , jestem ciekawa czy jest gdzieś taniej. Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.04.2003 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2003 Ja płaciłem również za HDS 100zł, ale nie polecam gościa bo za wszystko chciałby dopłatę nawet po umówieniu ceny- za uruchomienie HDS zażądał dopłaty (!!!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugal 10.04.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 czesc Droga Grupo BydTor!pomyslalem sobie, ze troche nas podciagne wyzej... zauwazylem ze sporo jest osob budujacych z regionu Biale Blota i okolice. Czy oprocz Maciasa jeste jeszcze ktos kto buduje lub budowanie planuje w Lochowie?ja i moi dwaj kumple bedizemy startowac tak konkretniej od przyszlego roku - a w tym chcemy zrobic stan zero. czy macie jakies doswiadczenia z prcownia proejktowa z Bialych Blot z budynku w ktorym miesci sie Geoplan (przy Betonowej)? Pani ktora bedize robila mi adaptacje proejktu zaoferowala mi swojego meza jako kierownika budowy i zastanawiam sie czy mozeci mi o nich cos powiedziec... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojas 10.04.2003 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 Bugal, Ja i moja zonka (Monisia) budujemy w Kruszynie Krajeńskim, gmina też BB. Spytam fachowca co sadzi o tej firmie projektowej i dam znac. Czy macie jakiego znajomego, ktory ma wiedze na temat systemow grzewczych z akumulacja energii? Pilnie szukam. Jak wczesniej wspominalem jestem zainteresowany piecem na drewno ze zgazowaniem i doglebnie analizuje watek na ten temat na forum (polecam!), ale skorzystalbym rowniez z pomocy kogos z doswiadczeniem w projektoiwaniu takich instalacji. Moze kogos znacie w naszym rejonie?Poza tym, to powoli do przodu, planowany termin przeprowadzki - polowa czerwca - zbliza sie nieuchronnie i nie wiem czy starczy czasu i .... funduszy. Ale jak zwykle jestem dobrej mysli. Pozdrawiam.Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bugal 10.04.2003 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2003 czesc Wojtas (ja tez jestem Wojtas:smile: - jestem ciekawy czy Twoje majstry beda cos mieli ciekawego do powiedzenia o panstwie Jaskulskich - zobaczymy, czy dobrsze trafilem jesli chodzi o fachowca od systemow to nie mam zadnych referencji ani znajomych z tej branzy. sam sie motam i zastaniawiam nad systemem... w Lochowie (tak mi mowili w gminie przynajminej) za 3-4 lata maja zakladac gaz, poki co myslalem o butli i kotle jednofunkcyjnym z zasobnikiem (do tego koniecznie chce zalozych rekuperator z GWC!!!) - oczywiscie, licze kazdy grosz, wiec zakladam ze wykonanie GWC i rozprowadzenie przewodow reku zrobie sam - wtedy koszty zupelnie inaczej wygladaja (najlepszy rabat jaki sobie mozna wytargowac myslalem tez o tych madrzejszych i nowoczesniejszych kotlach na wegiel (i pochodne) lub drewno lecz wydaje mi sie ze caly czas daleko tu do bezobslugowego komfortu - a jednak trudno zalozyc ze czlowiek bedzie zawsze w stanie dorzucic.... najlepeij to wejsc w pompe ciepla, do zbiornika podlaczyc kominek, kilka baterii slonecznych, tylko kurcze kogo na to stac.... gdbyby te pompy ciepla troche tansze byly (niby caly czas tanieja) to mysle ze bylaby to naprawde rewelacja pozdraiwam i zycze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 14.04.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 W piątek ekipa na mojej budowie zaczęła murować Porotherm 44 ściany parteru. To bez wątpienia najprzyjemniejsza część budowy -jak dalej będzie takie tempo ,to za 2 tygodnie mam parter!!! Pozdrawiam wszystkich - Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 14.04.2003 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2003 Gratulacje - też bym tak chciał... U mnie może zaczną po Świętach - ale dopiero fundamenty. Ile wytargowałaś za Porotherm? I jak wyszedł transport (te 100 zł, o których piszesz wyżej, to za jaki samochód?) Mnie na razie proponują P+W44 za ok. 4,46 zł (+ jeszcze dodatkowo płatne za transport i HDS - kamaz 140 zł)pozdrawiamGrzegorz [ Ta wiadomość była edytowana przez: grzegorz2 dnia 2003-04-14 14:35 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 23.04.2003 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2003 Płaciłam 4,71 ,ale za Porotherm z Gnaszyna (Częstochowa).Buduję na zwykłą zaprawę i chciałam aby pustaki trzymały wymiary - wygląda dobrze - przedstawiciel Wienerbergera (czy tak sią to pisze ?) był na budowie i twierdził ,że modelowo. W tej cenie odbieram Porotherm z hurtowni i HDS-em przywozimy do siebie - 120 zł za kurs (10 palet). Stawia na strop. Sciany zewnętrzne już doszły do wieńca ,kominy z pełnej cegły się robią , jutro przyjeżdza Silka do ścian wewnętrznych ,nadproża nad oknami zrobione w połowie . Życzę Grzegorzu jak najszybciej takiego etapu - on dobrze działa na ewentualne zniechęcenia budowlane. Pozdrawiam - Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 25.04.2003 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2003 Byłem, widziałem, zazdroszczę... Ale chyba uda mi się utargować wiecej. Wprawdzie z Konina, ale podobno też nie są złe. A teraz trochę pytań. Dlaczego na zwykłej zaprawie? Koszt, czy planujesz ocieplać - "na oko" wydaje mi się, że ściana jednowarstwowa? Dlaczego Silka na działówki? Wychodzi taniej, niż z porothermu, czy dlatego, że akustycznie silikaty są lepsze? Jak planujesz zrobić i ocieplić nadproża - ja się zastanawiam nad belką systemową, ale tylko od zewnątrz (koszt!), a potem styropian/wełna i wylewany beton. pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 27.04.2003 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2003 Grzegorzu! Na zwykłej zaprawie ,bo wg opinii Wienerbergera nie ma aż tak dużej różnicy w izolacyjności ściany - ja wogóle nie jestem przesadna na punkcie przenikalności termicznej - bardziej chciałabym mieć "cieplejsze" okna i zadbać o brak mostków termicznych. Nadproża są zbrojone i wylewane na budowie - ocieplone poliestryenem 8 cm od zewnątrz i 8 cm od spodu na 12 cm do wewnątrz ściany. To projekt i decyzja inspektora nadzoru -w projekcie były systemowe. w ym wypadku okna będą wstawiane 12 cm od zewnątrz ściany i myślę ocieplić je węgarkiem może ze styropianu??? Cegły z Konina nie brałam , bo wiem napewno ,że dodają popiołu z EC w Poznaniu( od pracownika zakładu ). No i równość cegieł też jest ważna. A ten równy Porotherm i tak jest średnio równy. I jeszcze... Ile razy jadę Ułańską pod górkę zastanawiam się , gdzie zaczynasz budować. Może powiedz coś bliżej - chętnie bym spoglądała przejeżdżając jak u Ciebie idą prace. Pozdrawiam -Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 28.04.2003 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Ja trochę się obawiam styropianu (czy styroduru) na zewnątrz - wolałbym, żeby była tam jednolicie ceramika. Może przesadzam? A dlaczego silikaty na działówki?GrzegorzPS.Na Wzgórzu 32 - ale na razie nie zaglądaj - nie wyglada zachęcająco. Sąsiedzi zrobili sobie małe wysypisko (rok temu wywiozłem stamtąd dwa kontenery śmieci). Póki nie wejdą robotnicy - nie ruszam. A mają wejść już za tydzień!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 28.04.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 To na zewnatrz u mnie to styropian ekstrudowany Glascofoam , dobry także do fundamentow . Myślę ,że i na zewnątrz się sprawdzi. Silka ze względów akustycznych , poza tym bardzo równa - położę tylko cienki gips. No i nie ukrywam, że lubię porządne ściany . Działowe robię z M12. Pozdrawiam - Marzena I jeszcze - z mojej działki w środku osiedla wywiozłam kanapę , sedes , itp......., więc się nie martw - nie przebijesz całej ciężarówki cudzych śmieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 28.04.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Oczywiście polistyren ekstrudowany. To błyskawiczne tempo ekipy powoduje ,że zaczynają mnie przerastać te codzienne decyzje - w zbyt dużej ilości. Miłego budowania bydgosko-toruńskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 28.04.2003 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Zdaje się, że tylko we dwoje wyciągamy ten wątek na górę ? Rozmawiałem ostatnio ze znajomym budowlańcem - mówi, że w hurtowniach straszna bryndza... Dla nas chyba dobrze. Też pozdrawiam i też miłego (i taniego...) budowania Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena 29.04.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 To dobry czas na budowę - widzę po ekipach ( dobrych i niedrogich), że pracy tak bardzo duzo chyba nie ma. Pozdrawiam -Marzena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.05.2003 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 W nawiązaniu do dobrych ekip czy znacie może taką ekipe do tynków cementowo-wapiennych na ściany wewnętrzne?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz2 05.05.2003 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2003 My jeszcze ścian nie mamy - to i ekip też Grzegorz PS. 6 strona !! A ja myślę jednak o tynkach gipsowych, z agregatu - też szukam dobrych i niedrogich ekip... [ Ta wiadomość była edytowana przez: grzegorz2 dnia 2003-05-05 19:35 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts