Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a ja nie mogę tego czytać, najlepszym rozwiązaniem jest jak najszybiej znaleźć sie u veta, który da odpowiedni zastrzyk, po którym będzie pewność że się nic nie urodzi. (nie ma żadnej pewności ile się małych urodzi) (mało psów jest w schroniskach??)

I żadne zastrzyki na cieczkę, bo to nic nie da a może jedynie zaszkodzić.(ropomacicze, a co z nieregularną cieczka)

Dużo bardziej odpowiednie jest jej wysterylizowanie.

ALEX! zyjesz!!! stesknilismy sie :D

żyje, żyje cieszy mnie że pamiętacie,

mam zagwochę jak poprzesyłać namiary i mapkę, poza tym sporo pracy w pracy i osobistych spraw również i tak się poskładało, że nie było się kiedy odezwać

w sprawie projektów do oceny u Gacusia, to nie do mnie, bo każdy się czym innym kieruje, u nas zwyciężyła kasa zarówno na budowę i na późniejsze utrzymanie :lol: :lol: :lol:

a dom miał stanąć jak najszybciej z twardymi granicami finansowymi, jedocześnie spełniać pewne minimum

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie , dobrze że mogę się jeszcze w ogóle przywitać bo w sobotę dużo nie brakowało a miałem szansę wyjechać w czarnym worku. Brakowało 2 do 3 sekund aby ciężarówka której nawaliły hamulce staranowała mnie w mojej furce.

Wyjeżdżając z spod tunelu prowadzącego do Tesko jakieś 4-5 metrów przed maską mojego samochodu przewrócił się słup od oświetlenia a za nim wyprysła ta ciężarówka . Wolę nie myśleć co by było gdybym znalazł się tam o te kilka sekund szybciej.

Załączam fotkę na której widać ciężarówkę i narysowany tor jazdy mojego samochodu.

http://images12.fotosik.pl/16/b677794a26a5d374.jpg

Więcej fotek znajdziecie tutaj:

http://www.express.bydgoski.pl/look/article.tpl?IdLanguage=17&IdPublication=2&NrIssue=498&NrSection=1&NrArticle=54323&IdTag=18

Ja mam propozycje zwłaszcza do sąsiadów z okolic betoniarni KOLA & GACEK.

Jeżeli każdy z nas rozmawia juz z jakimśpotencjalnym wykonawcą, może zapytać czy gdyby dostał 3 domki praktycznie obok siebie (no w naszym przypadku jeden za drugim) przewiduje jakiś rabat :D Na logikę mu to ułatwi sprawę no i ma 3 źródła kasy jednocześnie.

Ja zapytam moich co mi szkodzi, a co wy na to?

Witam sąsiada . No ja jak na razie to jeszcze nie prowadziłem żadnych rozmów z budowlańcami , z resztą jeszcze nie wiem jakie prace dokładnie będę zlecać .

Dużo prac chciałem wykonać sam oraz za pomocą rodziny i znajomych aby w ten sposób zaoszczędzić troszkę kasiorki . Mój ojciec oraz teść pracowali na budowach więc troszkę umieją dlatego na nich liczę że się wykażą .

Pozdrawiam.

Witam wzystkich

Mam pytanko głównie do murowańczaków oraz do budujących się w gminie Białe Błota

Co wybraliście do podłączenia kanalizacji , oczyszczalnię ścieków czy szamba

Jak szamba to jakiej wielkości ? Jakiej pojemności jeżdżą w tym rejonie szambiarki oraz ile kasują ?

Jeżeli wybraliście oczyszczalnię to też napiszcie jakiej pojemności i co zadecydowało że dokonaliście takiego wyboru . Jakie oczyszczalnie polecacie i ile kosztują

Pozdrawiam

Niestety Gacek, ale zdaje się, że jesteśmy skazani na szambo. Facet, który siedzi w gminie na nic innego nie chce się zgodzić. Nie przemawiają do niego żadne argumenty, a jego decyzja jest najważniejsza i bez jego pozwolenia nie możesz budować oczyszczalni.

Marcin z Bydzi, my z naszym murarzem będziemy się widzieć w środę to z nim pogadamy. Myśleliśmy też żeby może z jednej hurtowni brać towar to też można dostać lepsze rabaty. Mamy taką jedną poleconą, niedaleko Murowańca i facet ma wszystko co jest potrzebne do budowy.

Pozdrowionka dla buraków-murowańczaków :)

Niestety Gacek, ale zdaje się, że jesteśmy skazani na szambo. Facet, który siedzi w gminie na nic innego nie chce się zgodzić. Nie przemawiają do niego żadne argumenty, a jego decyzja jest najważniejsza i bez jego pozwolenia nie możesz budować oczyszczalni.

No to lipa , byłem dzisiaj też w gminie i składałem pisemko w tej sprawie , w przyszłym tygodniu mają dać odpowiedź . Zobaczymy co napiszą . Myślałem o oczyszczalni ale nie byłem pewien czy się zmieści na działeczce . No ale skoro oczyszczalni nie pozwolą założyć to nie będzie się nad czym zastanawiać bo pozostanie szambo , tylko trzeba będzie wielkość zbiornika dobrać do pojemności szambiarki.

Pozdrawiam

No to lipa , byłem dzisiaj też w gminie i składałem pisemko w tej sprawie , w przyszłym tygodniu mają dać odpowiedź . Zobaczymy co napiszą . Myślałem o oczyszczalni ale nie byłem pewien czy się zmieści na działeczce . No ale skoro oczyszczalni nie pozwolą założyć to nie będzie się nad czym zastanawiać bo pozostanie szambo , tylko trzeba będzie wielkość zbiornika dobrać do pojemności szambiarki.

Pozdrawiam

My też czekamy na pismo od nich. Jestem ciekawa czy swoją odpowiedź odmowną poprą jakimś przepisem. Bo z tego co się zdążyłam dowiedzieć to nie ma takiego przepisu, o ile spełniasz ogólne warunki dotyczące oczyszczalni. Wodociągi nie widzą problemu, a gościu z gminy jest na nie bo nie. Może już jutro będziemy mieli odpowiedź to dam ci znać.

Pozdrawiam :D

Pozdrawiam

Ja nic o zabranianiu budowy oczyszczalni ekologicznej nie słyszałem, projekt mój złożyłem do urzędu czekam właśnie na pozwolenie i mam w nim projekt oczyszczalni.

Mam znajomego co juz mieszka w Murowańcu i on tez ma oczyszczalnie i nie było problemów skąd macie takie wiadomości.

Może czeka na łapówkę 8)

Gromal dopóki nie masz pozwolenia na budowę to nie dostaniesz pozwolenia na oczyszczalnię. Tak powiedziała babka ze starostwa, która zajmuje się Murowańcem. A na oczyszczalnię musi zgodzić sie gmina. A co asz napisane w wypisie z miejscowego planu zagospodarowania odnośnie kanalizacji ?

Ja nic o zabranianiu budowy oczyszczalni ekologicznej nie słyszałem, projekt mój złożyłem do urzędu czekam właśnie na pozwolenie i mam w nim projekt oczyszczalni.

Mam znajomego co juz mieszka w Murowańcu i on tez ma oczyszczalnie i nie było problemów skąd macie takie wiadomości.

Może czeka na łapówkę 8)

Witam , w odpisie planu zagospodarowania jest zapis :

zakłada się że ścieki sanitarne zostaną odprowadzone do komunalnej oczyszczalni ścieków w Białych Błotach ..... itd .

A jak wiadomo kanalizacji nie ma . Nasz projektant uznał że jeżeli jest taka sprzeczność to nam nie dadzą pozwolenia na budowę dlatego zwróciliśmy się z pismem do gminy aby ustosunkowała się w tej sprawie i wskazała alternatywne rozwiązanie . No i czekamy na odpowiedz .

Pozdrawiam

Pogadaj z panią Krauze, bo to ona jest odpowiedzialna za Murowaniec i ona wydaje pozwolenia na budowę. Nasz projektant ją zna i od razu nam powiedział, że bez papierka z gminy ona pozwolenia nie podpisze. Ja dzisiaj do niej dzwoniłam i niestety wszystko potwierdziła :(

Ale ja czekam jeszcze na argumentację tego gościa z gminy, dlaczego nie wyda pozwolenia. Bo jak na razie całą odmowę on opiera na tym, że będzie śmierdzieć :D Jestem ciekawa czy on w ogóle wie o czym mówi. Jak nie będzie żadnego przepisu zabraniającego to jest nas trójka żeby z nim walczyć :evil:

Pogadaj z panią Krauze, bo to ona jest odpowiedzialna za Murowaniec i ona wydaje pozwolenia na budowę. Nasz projektant ją zna i od razu nam powiedział, że bez papierka z gminy ona pozwolenia nie podpisze. Ja dzisiaj do niej dzwoniłam i niestety wszystko potwierdziła :(

Ale ja czekam jeszcze na argumentację tego gościa z gminy, dlaczego nie wyda pozwolenia. Bo jak na razie całą odmowę on opiera na tym, że będzie śmierdzieć :D Jestem ciekawa czy on w ogóle wie o czym mówi. Jak nie będzie żadnego przepisu zabraniającego to jest nas trójka żeby z nim walczyć :evil:

Jestem ciekaw co on kombinuje, gdzie mu oczyszczalnia śmierdzi, prędzej jego odmowy jakoś śmierdzą przekupstwem, właśnie dzwoniłem do kumpla co tam mieszka i potwierdził ze nie miał żadnych kłopotów z oczyszczalnią tak jak jego sąsiedzi którzy też je pozakładali i wszystko legalnie.

Jak by co to jestem z wami i piszemi pismo zbiorowe, trzeba narobic troche hałasu bo to jest śmieszne, chyba że jego rodzina ma firme szambiarską :p

Myśleliśmy też żeby może z jednej hurtowni brać towar to też można dostać lepsze rabaty. Mamy taką jedną poleconą, niedaleko Murowańca i facet ma wszystko co jest potrzebne do budowy.

Pozdrowionka dla buraków-murowańczaków :)

Kola ja myślę że warto spróbować z jedną hurtownią , tą czy inną trzeba by porównać która da leprze rabaty.

Ja planuje ruszać z budową marzec, kwiecien zależy od pogody i otrzymania pozwolenia na budowę i jeżeli będzie to aktualne to czemu nie im więcej towaru tym leprze rabaty

Gromal

Podoba mi się Twoja postawa Gromal :D Ja też nie znoszę jak ktoś ma jakieś widzimisię i nie pozwoli i już. Aż tak strasznie mi nie zależy na oczyszczalni, ale gościu mnie tak wkurzył, (nieprzyjemny był ogólnie) że się zaparłam :)

My też zamierzamy sie budować w marcu lub kwietniu. Jesteś już po adaptacji ?

z tego co się orientuje to jeżeli gmina ma w planach budowę kanalizacji to nie pozwoli na oczyszczalnie bo kto się będzie podłączał do kanalizy? jeżeli pozwolą na oczyszczalnię to nie mogą nas zmusić do przyłączenia a my nie będziemy tym zainteresowani. nam na szczęście pozwolili na oczyszczalnię bo kiedy będzie kanaliza nie wiadomo - nie mamy jeszcze nawet wodociągu.

Pozdrawiam

jesli zdecydujecie sie na gotowe zbiorniki to rezerwujcie sobie termin z duuuuuuzym wyprzedzeniem. Dzwoniac w lipcu do kilku firm nie znalazlam wolnego terminu :o Mamy wiec szambo murowane z kregow.

pozdrowienia

Kurczę :-?

zaniepokoiło mnie to szambo...

A jak jest z tym pozwoleniem na budowę ,jak mam wrysowane szambo z planowaną ewentualnie oczyszczalnia.I CO? wstrzymaja pozwolenie???????

odpiszciie mi proszę

AGA

Witam , najlepiej skontaktuj się z Panią Krauze tak jak radzi ^kola^

cytuję:

Pogadaj z panią Krauze, bo to ona jest odpowiedzialna za Murowaniec i ona wydaje pozwolenia na budowę. Nasz projektant ją zna i od razu nam powiedział, że bez papierka z gminy ona pozwolenia nie podpisze. Ja dzisiaj do niej dzwoniłam i niestety wszystko potwierdziła

Pozdrawiam.