Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Marzena - mam zrobione betonowe, ale żona zażyczyla sobie, żeby były w drewnie... A ponieważ te schody właściwie są częścią salonu - specjalnie nie oponuję. A podobno samonośne drewniane byłyby tańsze? Tylko te ceny... Jeżeli będziesz miała namiar na tego stolarza - bardzo chętnie.

Sly - kondolencje. Niedługo stanę przed podobnym dylematem. Właściwie mogliby wchodzić elektryk i ekipa od instalacji - ale nie mam jeszcze drzwi ani okien (będą po 17 września). Chyba pozabijam deskami okna, zrobię jakieś tymczasowe drzwi i wpuszczę instalatorów. Mieszkał chyba nie będę... Może znajdę kogoś do pilnowania??? Do murarzy włamanie było już dwa razy, mnie na razie tylko ktoś zostawił kupę :evil: w salonie...

Grzegorz

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja jestem!!!.

Ale faktycznie godzenie pracy i budowy jest wybitnie nikorzystne dla tej pierwszej. Jak tam plany z zakończeniem budowy? Ja caly czas jeszcze zakładam, że na Święta się uda... Największe problemy mam z gazem i prądem. A dekarze obiecują, że w tym tygodniu skończą!

pozdrawiam

Grzegorz

Melduję się i ja.

Dach zrobiony męczę się strasznie z fachowcami od tynków wewnętrznych i przeziębieniem. Co chwila muszę im (tzwn fachowcom)udowadniać, że coś jest krzywo i trzeba to poprawić. Marzena i Grzegorz o ile dobrze pamiętam macie dachówkę L-15 Wiekora. Czy nie uważacie, że gąsiory są deczko niedopasowane. Głównie chodzi mi o to, że (przy dachu kopertowym) gąsiory zbyt mocno odstają od połaci dachu, opierają się na "garbach" dachówki co powoduje wrażenie jakby były za wysoko umocowane.

"Idzie zima, gazu ni ma" :lol:

Pozdrawiam: Sly.

Witam Grzegorz i Sly. U mnie z gazem nie ma specjalnych problemów za wyjątkiem ,że musiałam mieć oprócz projektu w proj. budowlanym specjalny drugi projekt przyłącza dla gazowni - osobno dla instal. zewn i wewnętrznej ( ten dopiero robię). Ale gazik ,kanalizę i wodę powinnam mieć około połowy miesiąca. Mój dach już szczelny , ale deskowaniem ipapą , więc na razie jeszcze nie mam dachówki. Sly - zmartwiłeś mnie niedopasowaniem Wiekora - miałeś jeszcze jakieś uwagi do tej dachówki. Grzegorz - ja nie zdążę się sprowadzić w tym roku :cry: :cry: :cry: Pozdrawiam i miłego budowania - Marzena . Aha -Grzegorz - sprzedałeś już te cegły?

Sly, mnie dopiero dzisiaj zaczęli układać gąsiory - jeszcze im się nie przyglądałem. Jutro podobno mają skończyć??

Co do gazu - w gazowni powiedzieli, że w tym roku nie mają środków. Ale zgodzili się, żebym sam zrobił (tzn. projekt - ok. 650 zł + 240 mapka + wykonanie ok. 1600 zł). Czyli niewiele drożej, niż wyceniła gazownia. Teraz czekam na projekt (robi się), potem na pozwolenie, i jeżeli nie przymrozi, na początku listopada powinienem mieć gaz! Ale za to prąd (chcę kabel) obiecują za rok... :evil: :evil:

Większość porothermu prawie sprzedałem (facet obiecuje, że weźmie w przyszłym tygodniu), zostało mi 6 palet PW 38 - z tym może być problem, bo trochę nietypowe. Może uda się jeszcze pozbyć - zawsze to trochę dodatkowej gotówki...

I cały czas jeszcze planuję, że w tym roku uda się zamieszkać...

pozdrawiam

Grzegorz

Plany mam takie (wykończony ma być tylko parter, poddasze poczeka):

do ok. 15.10 tynki (tradycyjne) na poddaszu

do końca października - tynki na parterze + wylewki na poddaszu i parterze

ok. 10 listopada - okna (już czekają - z Thermoplastu, złąty dąb, prawie 23 tysiące :roll: :roll: ale żonie się podobały - co się nie robi dla żony... :wink: ). W międzyczasie: CO+kotłownia (woda i kanalizacja jużjest), gładzie gipsowe na poddaszu, koło 15 listopada - gładzie na parterze i od końca listopada - kafle podłogowe + łazienka + kuchnia. Początek grudnia - panele (żeby tylko wyschły wylewki). W "następnym międzyczasie": kominek, drzwi, schody na poddasze, "biały montaż", meble w kuchni. We "wcześniejszym międzyczasie": balustrady, szambo, podłączenie prądu i gazu, minimum uporządkowania terenu. Uffff...

Trochę będzie mało czasu na schnięcie tynków - przed gładziami powinny schnąć 3 - 4 tygodnie, ja zakładam 2 - 3 tygodnie. Ale jeżeli sie nie uda na Święta - płakał nie będę, mieszkać mamy gdzie. Ale może się uda... :roll:

Tylko te budowlańce - dzisiaj "zniknęli" mi dekarze (mają skończyć w środę - ale wcześniej mieli skończyć w minioną sobotę...) no i tynkarze też mieli zacząć :evil: :evil: :evil:

pozdrawiam

Grzegorz

PS. dach pod czerwoną angobą z Wiekora ładnie wygląda

PS2. szukam majstra od szamba!!! - najlepiej dobrego i niedrogiego...

• 4 weeks później...

Czy zaglada jeszcze ktoś na to forum??? Czy wszyscy w Bydgoszczy zapadli już w sen zimowy...

U mnie murarze walczą z tynkami wewnętrznymi, w przyszłym tygodniu będę miał prąd i wodę w domku. Jeszcze tylko przyłącze gazowe - oby tylko nie przymroziło!

pozdrawiam

Grzegorz

PS Andrzej - dzisiaj zaczęli - dzięki za kontakt

PS2

potrzebuję skrzynkę budowlaną na prąd - ma ktoś używaną do odsprzedania?

Mam okna - firma mnie "zrobiła" - obiecywali montaż w cenie, a teraz chcą, żebym zapłacił...

Kupiłem w Castoramie dwa piecyki. "Pilnowacz" pali w nocy, a murarze w dzień. A i tak schnie trochę wolno - teraz cieplej, może będzie lepiej? Stoję z wylewkami na piętrze - nigdzie w Bydgoszczy nie ma prostokątnych kanałów z blachy do DGP z kominka - mam mieć w tym tygodniu... Parter powinni skończyć w tym tygodniu.

pozdrawiam

Grzegorz

PS. Jednak kończysz w tym roku?

Nie skończę w tym roku - mimo wszystko za wolno to idzie. No i nie mamy czasu z mężem ,żeby to tak porządnie zorganizować. Ale do końca przyszłego tygodnia chcę skończyć tynki - na razie bez piwnic. Okna będę miała dopiero na początku grudnia. Marzę , aby ta zima do Świąt była bez mrozu. Pozdrawiam - Marzena . PS. Piecyki kupiłeś elektryczne?