Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

MagdaG-pieca napewno nie należy wyrzucać. Jeśli jest fachowo rozebrany i można z niego uratować sporo kafli to zawsze mozna to sprzedać.Z dużego pieca mozna nie raz postawić nowy, bądż mniejszy.

Napewno jakbyś dałao głoszenia to z kamienic zgłosi się sporo chetnych u których piec jest do przestawienie jednak kafle są nie do uratowania.

nie mówiąc o tym, że niektóre stare piece mają niesaowicie zdobine kafle

:)

...dzięki Aka z Ina za radę, ...a czy orientujesz się czy ten piec to musi jakiś fachowiec rozebrac czy też mozemy zrobić to sami ( ale nieznamy się na tym)

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MagdaG-to zależy czy chcesz go jednak sprzedać, czy sprzedać tylko to co sie uratuje :wink: Możei masz zaprzyjażnionego zduna, który zroibi to fachowo. My sami poszukwaliśmy dwa lata temu kafle na zniszczony z zewnątrz piec i cena 1 całego kafla kształtowała siew cenie 2-3 zł. Także jeszcze może coś zarobić :PCena oczywiście też zależyod tego jakie to są kafle :D

pozdrawiam

dori-ponieważ jestem nowa wskaz m,i gdzie mogę poczytać o domu wybranym przez Ciebie :D a na jakie ogrzewanie Wy się zdecydowaliscie? :)

Witaj Aka z Ina!

Bardzo chciałabym pompę ciepła właśnie stąd moja aktualna prośba abyś przesłała mi na priva trochę informacji dot. PC :)

Nasz domek to Znany wersja I (w odbiciu lustrzanym) ze stajni Muratora. Ale właśnie dotarło do mnie, że strop mnie przygniecie i dosłownie i w przenośni

:-?

Nie chciałabym z niego rezygnować, długo szukałam i ten podoba mi się bardzo. No i myślałam, że skoro jest nieskomplikowany o prostej bryle opartej na kwadracie i dachu bez udziwnień to nie będzie drogi w budowie. Bo to też jest jeden z warunków.

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=392&IdKolekcji=

pozdrawiam

Ratunku!!! W projekcie mojego parterowego domu jest strop gęstożebrowy i zaczynam szukać info na ten temat i pierwszy rekonesans wypadł tragicznie - ok 100zł za m2 co daje 20tys za strop dla domu bez poddasza użytkowego...??!! Tragedia

Spokojnie bez paniki , przy adaptacji architekt może Ci go zmienić na inny np. na drewniany , na monolit , czy na jeszcze inny .

Pozdrawiam

Ratunku!!! W projekcie mojego parterowego domu jest strop gęstożebrowy i zaczynam szukać info na ten temat i pierwszy rekonesans wypadł tragicznie - ok 100zł za m2 co daje 20tys za strop dla domu bez poddasza użytkowego...??!! Tragedia

Też doradzam spokój. Skoro nie ma wyjścia na poddasze i nikt tam nie będzie łaził to możesz spokojnie zrobić podwieszany sufit z płyt GK i drewniany strop (tak jak to zwykle robi się na poddaszach). Na ścianach parteru poukładane deski na wysoki kant, pomiędzy nie wełna i sufit na stelażu. Powinno być taniej - do gęstożebrowego musisz jeszcze doliczyć tynk i ocieplenie.

Te procenty dotyczą chyba tylko wymiarów budynku i okien. Zmianę stropu musisz uzgodnić przynajmniej z kierownikiem budowy - odpowiedni wpis. Może potrzebna będzie zmiana projektu ale to też tylko kilka stówek.

Jak pisałem nikt nie będzie po tym łaził to i wymagania są mniejsze. Trochę zależy jeszcze od konstrukcji dachu - belki pod ewentualne słupy.

Jak pisałem nikt nie będzie po tym łaził to i wymagania są mniejsze. Trochę zależy jeszcze od konstrukcji dachu - belki pod ewentualne słupy.

aż mnie korci żeby wsiąść zaraz w samochód i podjechać do babki od adaptacji! Wczoraj rozmawiałam z kolei z moim osobistym kier bud - ona nie jest zwolennikiem stropów drewnianych. Uważa też, że drewno i belki na taki strop, robocizna i materiały też nie są tanie.

Skoro nie jestem ekspertem muszę pozbierać wszystkie za i przeciw od osób, które mają pojęcie o temacie :)

aż mnie korci żeby wsiąść zaraz w samochód i podjechać do babki od adaptacji! Wczoraj rozmawiałam z kolei z moim osobistym kier bud - ona nie jest zwolennikiem stropów drewnianych. Uważa też, że drewno i belki na taki strop, robocizna i materiały też nie są tanie.

Skoro nie jestem ekspertem muszę pozbierać wszystkie za i przeciw od osób, które mają pojęcie o temacie :)

Ja z własnego doświadczenia moge tylko powiedzieć, że my mamy w projekcie terrive i też myśleliśmy o drewnianym stropie. Koszt adaptacji w SPEKTRUM to około 500 zł, rozocizna tzn. ułożenie stropu przez cieśle to około 1000zł, materiał nie wiem, ceny drewna oscylują wokół 800zł/m3.

Jeżeli chodzi o terrive to sprawdze koszt w najbliższych dzniach: sam pustak to cena około 3zł/szt a wychodzi z tego co pamiętam 9,3 szt na metr.To oczywiście jest tylko cena samego pustaka do tego trzeba doliczyć zbrojenie i beton.Jak policze dam znać.

Pozdrawiam

Ja z własnego doświadczenia moge tylko powiedzieć, że my mamy w projekcie terrive i też myśleliśmy o drewnianym stropie. Koszt adaptacji w SPEKTRUM to około 500 zł, rozocizna tzn. ułożenie stropu przez cieśle to około 1000zł, materiał nie wiem, ceny drewna oscylują wokół 800zł/m3.

Jeżeli chodzi o terrive to sprawdze koszt w najbliższych dzniach: sam pustak to cena około 3zł/szt a wychodzi z tego co pamiętam 9,3 szt na metr.To oczywiście jest tylko cena samego pustaka do tego trzeba doliczyć zbrojenie i beton.Jak policze dam znać.

Pozdrawiam

Zadzwoń do Czamaninka - stropy typu terriva 054 2869444

przyjechał przedstawiciel, policzył dokładnie koszty

(co ważne policzył realne koszty materiału) ... nic później nie musiałem dokupić.

Transport mieli w cenie.

kupowałem rok temu może warto sprawdzić ten kontakt

Gość Kero
Skoro mowa o stropie drewnmianym czy nie to powiem jaką mam wycenę na więźbę dachową wykonywaną w technologii "Mitek" gdzie całość konstrukcji wraz ze stropem drewnianym wyceniono mi przy powierzchni budynku ok 240m2 z poddaszem nieużytlkowym, dom w kształcie "L" na kowtę 14 900PLN netto.

Jak pisałem nikt nie będzie poJa z własnego doświadczenia moge tylko powiedzieć, że my mamy w projekcie terrive i też myśleliśmy o drewnianym stropie. Koszt adaptacji w SPEKTRUM to około 500 zł, rozocizna tzn. ułożenie stropu przez cieśle to około 1000zł, materiał nie wiem, ceny drewna oscylują wokół 800zł/m3.

Pozdrawiam

W sprawie terrivy to proponuje sie zglosic do Arko (ul.Przemysłowa) na pewno ceny beda przyjazne, ponadto nie sądzę aby ceny były aktualne bo od lutego poszły sporo w górę komponenty na terrivę tel. 504-467-914 (proszę od jutra, bo telefonik w domku)

Pozdrawiam

A tak w ogóle sąsiad kiedy zaczynacie??