Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 13,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No to nie miałeś szczęścia.Ja biorę na krechę ( mój majster też ) - nawet szef Izohurtu nie pyta kiedy zapłacę.Ceny przyzwoite,ściąga do siebie produkty trudnodostępne.Podmienia produkty ( zmianiałem elementy wykończenia dachu już wcześniej zapłacone).Bardzo elastyczny i nigdy nie robi problemów ale to tylko moje sbiektywne doświadczenia.Ma HDS i dostarcza towar.Stal dłuższą brałem z Bronikowskiego,metale i śruby z Pięknej,kilka rzeczy z Castoramy,Ceramiki z Ciela.

Pytanie:

W wypisie i wyrysie z Murowańca jest zapis o rodzaju dachu i brzmi on: "Dach wysoki" - czyli jaki??!! Pewnie chodzi o kąt nachylenia... Byłam pewna, że skoro dach nie jest płaski to kąt nachylenia 20* (taki mam w projekcie) jest już dachem nie płaskim czyli wysokim... Mogę podnieść o kilka stopni dach ale to się zaczyna mijać z ideą postawienia parterówki, no nie? No i architektura będzie zmieniona raczej na niekorzyść. Po co mam mieć poddasze, które z założenia nie ma być użytkowe a z projektu i wytycznych miałoby być po prostu...

Pytanie:

W wypisie i wyrysie z Murowańca jest zapis o rodzaju dachu i brzmi on: "Dach wysoki" - czyli jaki??!! Pewnie chodzi o kąt nachylenia... Byłam pewna, że skoro dach nie jest płaski to kąt nachylenia 20* (taki mam w projekcie) jest już dachem nie płaskim czyli wysokim... Mogę podnieść o kilka stopni dach ale to się zaczyna mijać z ideą postawienia parterówki, no nie? No i architektura będzie zmieniona raczej na niekorzyść. Po co mam mieć poddasze, które z założenia nie ma być użytkowe a z projektu i wytycznych miałoby być po prostu...

Jak według mnie to dach wysoki to każdy byle nie płaski bo nie masz określonego kąta nachylenia dachu .

Choć sformułowanie dach wysoki rodzi rzeczywiście wiele pytań .

Dla przykładu zajrzyj na tą stronkę:

http://bip.szczecin.uw.gov.pl/bip/files/8DD68AED3C6F4D569BDA7315C9323376/051-2005.pdf

------------------------------------strona 6 &11,1,f oraz &12,d--------------------------------

są tam zapisy:

dachy wysokie dwu lub wielospadowe , o kącie nachylenia połaci głównych - nie mniejszym niż 35* i nie większym niż 45*

dalej piszą:

dach wysoki o kacie nachylenia połaci - nie mniejszym niż 25* i nie większym niż 45*

Najlepiej byłoby udać się do urzędu gminy i tam zapytać jaki jest minimalny kat nachylenia dla dachu wysokiego .Ewentualnie zapytaj swojego projektanta .

Pozdrawiam

Pytanie:

Dori

z tego co kojarzę chodzi o kąt pow. 30°, ale do sprawdzenia u Czekajewskiego, niech da to na piśmie, jak chcesz parterówkę, bo u nasz nie było z tym problemów :lol: :lol: :lol:

Dlaczego wszscy kupują w Stalerze na Bronikowskiego. Wiem wiem stal wysokiej jakości, znana firma i tego typu ale jeśli chodzi o ceny to lepsze sa na podmiejskiej.

Gwoździe i inne śróbki kupowałem w Sadamed na Grodziądzkiej lub w drodze na działkę na Żeglarskiej zaraz za mostami kolejowymi a w zasadzie niemal pod nimi.

Rury kan. to Rurex na Fordońskiej albo ... kurcze ta pamięć. Hurtownia znajduje się na obwodnicy w Zielonce widać ją z drogi a w Białych Błotach jest reklama na skrzyżowaniu.

Dachówka Cegpol na Mińskiej

Beton dostarczał Tomas Beton pompy też od nich.

Piasek do zasypania fundamentów uważam że w uczciwej cenie 250 za dużą tatrę brałem z obwodnicy koło stacji benzynowej w Osówcu.

I to tyle co sobie przypominam.

Teraz znów mała prośba do bardziej zaawansowanych. Możecie polecić jakiś tynkarzy, elektryków i instalatorów. Jeśli mam ruszyć zmiejsca dalej pod koniec marca to muszę sie już teraz umawiać.

Dzięki.

jeszcze info w sprawie naszych pism:

- autobus jest w trakcie załatwiania, jest szansa że od nowego roku szkolnego, darni muszą przegłosować kasę dodatkową oraz trzeba ustalić szczegóły jazdy autobusów, projekt jest

- gaz, troszkę gorzej, będzie dopiero spotkanie gminy w tym temacie z gazownią, brak szczegółów

Dlaczego wszscy kupują w Stalerze na Bronikowskiego. Wiem wiem stal wysokiej jakości, znana firma i tego typu ale jeśli chodzi o ceny to lepsze sa na podmiejskiej.

Gwoździe i inne śróbki kupowałem w Sadamed na Grodziądzkiej lub w drodze na działkę na Żeglarskiej zaraz za mostami kolejowymi a w zasadzie niemal pod nimi.

Rury kan. to Rurex na Fordońskiej albo ... kurcze ta pamięć. Hurtownia znajduje się na obwodnicy w Zielonce widać ją z drogi a w Białych Błotach jest reklama na skrzyżowaniu.

Piasek do zasypania fundamentów uważam że w uczciwej cenie 250 za dużą tatrę brałem z obwodnicy koło stacji benzynowej w Osówcu.

Teraz znów mała prośba do bardziej zaawansowanych. Możecie polecić jakiś tynkarzy, elektryków i instalatorów. Jeśli mam ruszyć zmiejsca dalej pod koniec marca to muszę sie już teraz umawiać.

Dzięki.

wypraszam nie wszyscy, bo my stal kupowaliśmy w na Przemysłowej chyba Alcor, poza tym śruby i gwoździe na Toruńskiej blisko Ewertu, na Gajowej w sklepie

Beton oczywiście BETONIARNIA MUROWANIEC :D :D :D

Dzięki.

wypraszam nie wszyscy, bo my stal kupowaliśmy w na Przemysłowej chyba Alcor, poza tym śruby i gwoździe na Toruńskiej blisko Ewertu, na Gajowej w sklepie

Beton oczywiście BETONIARNIA MUROWANIEC :D :D :D

No dobra dobra nie wszyscy ale bardzo często pada w podpowiedziach ta hurtownia a wydaje mi isę dość droga. Do tego transport też liczą sobie niemało i robi się cena.

Dla mniej zaawansowanych. Pamiętajcie o transporcie te przewózki kosztują i to sporo więc jęsli majster woła że potrzebuje 3 pręty fi 12 a wiecie że za chwilę będzie potrzeba jeszcze 10 to odrazu kupcie 16 :lol:

Gość Kero

Pytam bo to prawie mój sąsiad ale:

Kiedy sprawdzałem dwa tygodnie temu betoniarnieTHOMASBETON, BETOR, OTTO i PIEC-MAT-BUD to OTTO był najdroższy i nawet moja opróba wykorzystania bliskosąsiedztwa w niczym nie pomogła (znamy się osobiście).

UWAGA!! UWAGA!! UWAGA!!

najnowsze info od wójtowej, można sie meldować w namiocie, starczy tylko akt własności działki :D :D :D

UWAGA!! UWAGA!! UWAGA!!

nie ma w Murowańcu kandydata na sołtysa, chętni mile widziani, w piątek wybory, jest czas na zameldowanie się

... kandydat podobno jest ... jakiś oszołom ... miejscowi boją się że on zostanie sołtysem i już mają plan.

Jeżeli nie będzie innego kandydata to wystartuje babka, która była sołtysem przez 16lat

.... ale ona ma pod 70-tke i zrobi do tylko dla zasady (NIE CHCEM, ALE MUSZEM)

... poza tym mój sąsiad jest coraz bliższy podjęcia się sołtysowania ... wczoraj jeszcze z nim rozmawiałem

.... zastanawia się ... ale jest coraz bardziej przekonany, że będzie musiał :wink:

mam chyba dar przekonywania, wczoraj mówił kategorycznie NIE :lol: 8)

Kiedy sprawdzałem dwa tygodnie temu betoniarnieTHOMASBETON, BETOR, OTTO i PIEC-MAT-BUD to OTTO był najdroższy i nawet moja opróba wykorzystania bliskosąsiedztwa w niczym nie pomogła (znamy się osobiście).

MAsz bardzo słabą siłę przekonywania, jest bardzo ugodowy Twój sąsiad i zawsze do tzw. dogadania :p :P :p

UWAGA!! UWAGA!! UWAGA!!

najnowsze info od wójtowej, można sie meldować w namiocie, starczy tylko akt własności działki :D :D :D

UWAGA!! UWAGA!! UWAGA!!

nie ma w Murowańcu kandydata na sołtysa, chętni mile widziani, w piątek wybory, jest czas na zameldowanie się

... kandydat podobno jest ... jakiś oszołom ... miejscowi boją się że on zostanie sołtysem i już mają plan.

Jeżeli nie będzie innego kandydata to wystartuje babka, która była sołtysem przez 16lat

.... ale ona ma pod 70-tke i zrobi do tylko dla zasady (NIE CHCEM, ALE MUSZEM)

... poza tym mój sąsiad jest coraz bliższy podjęcia się sołtysowania ... wczoraj jeszcze z nim rozmawiałem

.... zastanawia się ... ale jest coraz bardziej przekonany, że będzie musiał :wink:

mam chyba dar przekonywania, wczoraj mówił kategorycznie NIE :lol: 8)

no świetnie się piątek zapowiada, jak uda mi się dopełnić formalności to rada sołecka co najwyżej , RobertEs też byś mógł się postarać

pierwsze zadania to ustalić godziny przyjazdu autobusu :p

babka 70lat nie wiem czy się ogarnie w nowych realiach, facet ma większą siłę wywarcia presji na "babsku" od dróg w gminie

wójtową trzeba pogonić że jak tubylec niech się udzieli troszkę, a poza tym to kasa z Uni

a oszołomów to my nie chcemy :evil: :evil: :evil:

... bo on (OTTO) z założenia tani nie jest ... miałem od niego tylko jeden transport i później zamawiałem gdzie indziej...

Mimo tego zamówień ma opór i nie wyrabia się z realizacją ... ceny trzyba na wysokim poziomie ... nie ma ze boli